8/10/2022

Slik selger du selskapet ditt

Svein Villassen, gründeren av Confrer, et videosamtalesystem for helsesektoren, forteller om hvordan han solgte selskapet til Daily. Han forklarer de utfordringene de møtte, spesielt etter pandemien, og hvordan de til slutt landet på en avtale. Villassen beskriver prosessen med å finne kjøpere, forhandle pris og gjennomføre Due Diligence. Han deler også innsikt i viktige faktorer å tenke på når man vurderer salg av et selskap, inkludert kommunikasjon, advokatbruk og aksjonærforhold.

02:12

Innovasjonen i videokonsultasjoner for helsepersonell ble accelerert av pandemien, som resulterte i rask adopsjon blant norske leger.

07:01

Selskapet innså raskt at vekst måtte komme internasjonalt, da det norske markedet for videokonsultasjoner var begrenset.

16:23

Pandemien skapte rask vekst, men samtidig oppstod utfordringer med internasjonal ekspansjon i flere markeder samtidig.

21:39

Selv om de vurderte alternativene for vekst, innså de at selskapet måtte selges i møte med markedskonsolidering.

29:05

Mangfoldige samtaler er nøkkelen til å finne gode tilbud, men eksklusivitet kan komplisere forhandlingsprosessen.

Hei og

Transkript

Hei og velkommen til Skifters podcast. Ukens gjest er konferergrunder Svein Villassen. Han har nettopp solgt selskapet sitt til den store amerikanske aktøren Daily. I dag skal vi snakke om hvordan man selger et selskap. Velkommen Svein. Takk for det. Hva er konferer?

40.960 s
00:00:01

Konferere er et produkt for videosamtaler i helsesektoren. Så det er en

8.360 s
00:00:43

En måte leger og psykologer og andre som jobber med helse kan snakke med pasientene sine via video på en sikker måte. Ja, det er topp, for det på en sikker måte må jo være et poeng. Det er jo differensiatoren for dette produktet i forhold til at det finnes mange videosamtale produkter, men vi har fra dag 1 tilfredsstilt et spesielt regelverk som finnes for helsesektoren da.

23.180 s
00:00:52

Hva er hovedpoenget i det? Hvordan defineres sikkerhet? Er det sånn at de ikke skal kunne...

6.560 s
00:01:15

Det er en del detaljer, men det viktigste er at det er enda kryptert, og at du har identifikasjon på innlogging. Vi implementerte innlogging med BankID. Pasienten kommer til videosamtale, logger seg på med BankID, og er sikkert identifisert. Samme for helsepersonale. Ja.

23.620 s
00:01:23

Du er ikke ukjent med video. Ikke ukjent med video. Du har jo blant annet, du var jo også interngründer i Telenor, og bygde da det som heter Appearin, som nå kalles Awareby. Og så har du ikke bakgrunn fra Tandberg? Nei, jeg har ikke bakgrunn fra Tandberg. Så jeg har jobbet med en

25.360 s
00:01:46

kjertløsning tidligere som ble overtatt av Telenor i Komoyo-tiden, 2010-2011, og det var sånn jeg kom dit. Komoyo, hva skjedde med det? Det er en lang historie. Det er en annen podcast hvor vi snakker om Komoyo, som var det prestige-prosjektet til Telenor som ikke gikk så bra. Men det er bra at man hadde et prestige-prosjekt. I stedet for at man skal le av det, så er det jo kult at man gjorde noe da.

28.380 s
00:02:12

Det var veldig kult, og det som var veldig spesielt med det var at man samlet alle de flinkeste folkene i hele Norge på ett sted. Så det var et veldig kult sted å jobbe. Så det er bra. Ok, så Confrer er et sikkert videosystem som helsepersonell bruker for å kommunisere med sine klienter. Ja, så når jeg sluttet i Telenor i 2017 så så jeg et behov for å lage en sånn løsning.

28.160 s
00:02:40

Og vi begynte å lage produkter i 2017. Hadde en tidlig produkt i 2018 som vi begynte å selge til en del leger og psykologer og sånn. Og fikk også finansiering fra en VCs som heter Point9. Og så var det ganske tregt. Det var veldig tregt å selge til VCs.

24.560 s
00:03:08

konservative folk i en konservativ bransje som ikke skjønner hvorfor man skal møte pasientene sine på video. Men så skjedde det jo noe tidlig i 2020 som bare forandret alt. Så vi hadde jo vært ute på veldig mange legekontor, vi hadde snakket med masse psykologer og opplevde at det hele var veldig tregt. Og så plutselig når pandemien kom så

25.460 s
00:03:33

var det de som tok kontakt med oss og vi måtte bare da slutte å reise rundt og selge og fikk vårt fulle hyre med å on-boarde alle da. Ja, eksakt. Så vi on-boardet vel egentlig 70-80% av fastleggene i Norge i løpet av to uker i mars 2020. Wow. Og

20.560 s
00:03:59

Også en god del av de andre faggruppene. Men du, bare tilbake til at de var konservative og egentlig ikke interessert. Og så har jeg tenkt litt på det. Jeg har tenkt litt på det før også. Fordi at innovasjonen her er jo egentlig for sluttkunden. Altså legen må jo ansette på kontoret.

15.760 s
00:04:19

Så den som får den store rewarden av tjenesten er jo at kunden har slippet å dra til legekontoret, men det er legen som skal abonner og betale for det. Ja, det ligger et slags paradoks i det, så vi måtte jo finne måter at det er fordel for legen også. Hvis du organiserer det på riktig måte, så er dette mer effektivt, så du kan ta flere konsultasjoner på denne måten enn du kan når pasienten kommer på kontoret. Ja.

27.520 s
00:04:35

som du da kan oversette til enten at du får bedre betalt, eller at du får mer tid til å jobbe med de vanskeligste pasientene. Så det var en del, altså vi fant jo ganske fort leger som syntes at dette var en bra ting, men så var det det å få mange leger til å begynne å bruke det da, som jo var avhengig av for å få en business i det da. Og

27.980 s
00:05:02

Dere fikk 80% av alle norske fastleger i det pandemien brøt ut. Hvorfor fikk dere det og ikke noen andre? Det var jo først og fremst fordi vi hadde gjort såpass mye fotarbeid i markedet de to foregående årene. Så all den jobben vi hadde gjort, løpt rundt på legekontor, snakket med legeforeningen, snakket med departementene, snakket med direktoratene og så videre. Vi fikk ikke betalt for den

27.620 s
00:05:30

Der og da, men vi fikk betalt for det i mars 2020, for da var det vårt navn, alle forbant med konseptet videokonsultasjoner. Hvilken følelse hadde du da? Nei, det var helt... Hva følte du da? Ja, ja...

16.860 s
00:05:58

Nei, det var helt, det var bergodalbane, det er et mildt uttrykk. For vi hadde jo da, vi hadde jo da på en måte, vi begynte jo nærmest slutten på rundeveien med de pengene vi hadde hentet inn i 2018. Og kom til å gå tom i løpet av våren 2020. Og var liksom på utkikk etter løsninger på det problemet da.

21.980 s
00:06:15

Og så plutselig bare BOOM! Så var det en tiddobling av omsetningen og en hundredobling i trafikken over natten. Men hva tenker man da? Hvor langt drømmer man da? Nei, det er jo en ting da. Man har jo en tendens til å tenke at kurvene fortsetter i den retningen de går nå.

24.580 s
00:06:37

Så når vi satt med den villeveksten i mars-april, så tenkte vi selvfølgelig at dette vokser videre inn i himmelen. Det gjorde det jo selvfølgelig ikke. Det er jo et begrenset antall leger og psykologer i Norge, og for så vidt også i andre land. Så det var jo den første realitetsorienteringen vi møtte. Og så var det jo også det at...

25.200 s
00:07:01

Nevnt i episoden

Confrer 

Et videosamtalesystem for helsesektoren, grunnlagt av Svein Villassen.

Daily 

Et amerikansk selskap som kjøpte Confrer. De er en Silicon Valley startup.

Appearin 

Et videosamtalesystem utviklet av Svein Villassen da han var interngründer i Telenor.

Awareby 

Et videosamtalesystem som Appearin ble omdøpt til.

Tandberg 

Et norsk selskap som utviklet videokonferanseutstyr. Svein Villassen jobbet ikke der.

Komoyo 

Et prestige-prosjekt til Telenor som ikke gikk så bra. Svein Villassen jobbet med en kjertløsning som ble overtatt av Telenor i Komoyo-tiden.

Point9 

En VC som investerte i Confrer.

BankID 

En innloggingsløsning som brukes i Confrer for sikker identifikasjon.

NEM-ID 

Den danske varianten av BankID.

Intercom 

Et selskap som introduserte Svein Villassen til Daily.

WebRTC 

En teknologi for realtidskommunikasjon over Internett. Confrer hadde verdensledende kompetanse på dette.

Cefalo 

Et norsk outsourcing-selskap som spesialiserer seg på å rekruttere utviklere i Bangladesh.

Seneta 

Et selskap som Point9 har investert i.

Series B 

En finansieringsrunde som Daily hadde gjort, som ga dem 60 millioner dollar.

Thanksgiving 

En amerikansk høytid som Daily-ansatte feiret.

Sense 

Et norsk advokatfirma som hjalp Svein Villassen med salgsprosessen.

Brønnesund 

Et sted i Norge hvor Svein Villassen måtte dra for å gjennomføre en trekantfusjon.

Espa 

Et sted i Norge hvor en advokat signerte en aksjekjøpsavtale.

Askefjellet 

Et fjell i Norge hvor en advokat signerte en aksjekjøpsavtale.

Whereby 

Et selskap som Daily kjenner godt til. Svein Villassen var gründer i dette selskapet tidligere.

Skifter 

En podcast som Svein Villassen var gjest i.

Deltakere

Guest

Svein Villassen

Host

Unknown

Sponsorer

Cefalo

Lignende

9/27/2023

Shifter

Nettbil: Fra product market fit, til salget til Finn og en rettssak som endte i Høyestrett. Med gründer Anders Espelund.

Ukens gjest er Anders Espelund, medgründer av Nettbil. Selskapet har blant annet vært gjennom en rettssak som endte i Høyesterett. Der vant de! Hør hvorfor de vant, om hvordan de fant "product market fit", og om å hente penger fra et medieselskap, samt salget til Finn.no.Tema: 0:02:20 Anders' interesse for bilbransjen og leasing0:05:10 Lanseringen av det første selskapet som feilet0:08:42 Tvilen om årsaken til problemet0:09:12 Søking etter riktig forretningsmodell0:17:05 "Early traction and satisfied customers"0:19:27 Å bygge tillit og finne nye forretningsmodeller 0:23:54 Verdien av å få mest mulig penger til selskapet0:26:49 Starten på dialogen og behovet for å være top of mind0:33:21 Rettssaken mot Konkurransetilsynet0:36:28 Diskusjon om definisjonen av samme marked og ulike behov0:39:27 Valget mellom Finn og Nettbil0:47:40 Fokus på å hente penger og skalere produktet0:50:04 Fra fokus på pengehenting til fokus på lønnsomhet0:53:00 Day-to-day løsninger og utfordringer i bedriften0:55:57 Bruk av komplementære ferdigheter og eierskap til problemerProgramleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

9/21/2018

Shifter

Svein Willassens vanskelige farvel med Telenor, og veien mot et nytt videoeventyr

Videoveteranen Svein Willassen hentet nylig 12 millioner kroner til videoselskapet Confrere. I denne podcasten forteller han for første gang hele den vanskelige historien om hvorfor han forlot Telenors videoprosjekt Appear.in, og hva som gjorde det umulig å fortsette med teamet og produktet han var så glad i: "Det var tungt å komme frem til den beslutningen at jeg skulle slutte. Den dagen jeg satt og skulle fortelle det til teamet, den var helt forferdelig. Jeg kan lukke øynene og se det for meg. Men for å beholde min egen «sanity», var jeg nødt til å gjøre det." Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

9/5/2019

Shifter

Ny innovasjonsundersøkelse! Dette sliter norske bedrifter med.

Shifter har i samarbeid med Fueled gjennomført en undersøkelse blant norske ledere. I ukens pokast diskuterer vi resultatene med Axel Borge, daglig leder i Sesam.io. Et selskap som er spunnet ut av Bouvet. I tillegg stiller Ove Kvalsvik som er gründer av Startup-studioet Fueled. Tema: ·        Hva er de største utfordringene, både slik det fremkommer av undersøkelsen og fra egne erfaringer?·        Hvilke taktikker benyttes av interne selskaper for å drive innovasjonsinitiativer i dag? ·        Hvordan kan etablerte selskaper tenke nytt rundt hvordan drive innovasjonsinitiativ?Last ned hele undersøkelsen gratis her: innovasjonsmeldingen.no Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

5/5/2021

Shifter

Whereby: Fra å være et produkt i Telenor til å bli globalt selskap.

Ingrid Ødegaard (CPTO) var med å starte Whereby i Telenor. Den gangen het det Appear.in. Etter salget til VideoNor, fikk de fart på inntektene. Nå er Whereby et remote video-selskap som konkurrerer mot de store som Zoom, Google og Teams.Tema:Hvordan startet Whereby, og hvorfor ble det solgt?Derfor begynte inntektene å kommeHvordan ansette riktig?Hvilke vekstdrivere har vært viktigeHvordan skalere et selskap?+ mye, mye merProgramleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

2/2/2022

Shifter

Bootstrappet seg i rakettfart. Fra konsulent- til software-selskap

Optio Incentives har doblet omsetningen år for år de siste tre årene. I motsetning til de fleste startups, så er de de lønnsomme og har ikke hentet en eneste investorkrone.Ukens gjest er Christoffer Herheim, medgründer og daglig leder i selskapet Optio Incentives.Tema:*Hvordan startet det?*Hvordan unngå funding?*Hvordan bootstrappe et selskap?*Hva de har lært om produktutvikling*Hva de har lært om ledelse og kultur*Hvordan sikre vekst?*Og hva slags investorer du er på utkikk etter når du egentlig ikke trenger pengeneProgramleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

1/11/2023

Shifter

Del 2: Henrik Lie-Nielsen har gründet, skapt vekst, solgt og investert i en rekke selskaper.

Del2: Henrik Lie-Nielsen har intet mindre enn 42 roller i proff.no.Han gründet Reaktor i 1995, som ble solgt til Knowit  2010. Han etablerte  Bookeeper 2011, som nå er børsnotert. Han har vært med å etablere Tripod, som er et investorkollektiv med base på Vestlandet. Han har investert i en rekke oppstartsselskaper og scaleups.Dette har han lært. Programleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter.Støtt Shifter og bli abonnent her, slik at vi fortsatt kan holde denne podcasten gratis. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

3/6/2024

Shifter

Solgte første selskap. Nå opplever 28-åringen ekstremvekst med selskapet Secundo. Med Eirik Broms

Eirik Broms var medgründer av Privatundervisningen AS, som ble solgt til Gyldendal. Nå selger han brukte møbler gjennom markedsplassen Secundo, og opplever dobling i inntekter, år for år. Det en sentral pivotering ga ekstra fart. 0:02:42 Fra konsumenter til bedrifter0:09:23 Enhetsøkonomi og skalering: Nøkkelen til vekst0:22:19 Organisk vekst og markedsplass-utvikling0:29:33 Livsendringer og søken etter mening0:36:36 Oppstart av privatundervisning og ny karriere0:43:57 Motivasjon og inspirasjon0:51:02 Kulturelle holdninger og risikotaking0:52:37 Partnerskap og ekspansjon0:53:09 Supply-Side-strategi og markedsplasseffektivitet0:57:11 Finansiering og investorer1:02:21 Praktisk anvendelse av AI1:04:53 Vektlegging av sunn økonomiProgramleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

3/12/2025

Shifter

Hvordan bygge en vekstmaskin?: Fra "0"til 1 milliard ARR

I denne episoden av Shifter-podcasten møter vi Vegard Haveland, kommersiell leder i det norske fintech-selskapet Aritma. Vegard har vært sentral i vekstreisen til flere selskaper, fra oppstarten av Airbnb-management-selskapet Easy BNB, til ekspansjon og kommersialisering av fintech-giganten Tink i Sverige. Nå er han ansvarlig for å bygge salgsmaskinen i Aritma, et av Norges mest spennende fintech-selskaper.Tema: Hvordan bygge en skalerbar salgsorganisasjon fra bunnen av.Hva norske startups kan lære av svenske vekstselskaper som Klarna og Spotify.Hvorfor "sales market fit" er like viktig som "product market fit".Hvordan du effektiviserer salg gjennom data og automasjon.Hvordan et team på 10 kan selge mer enn 100 tradisjonelle selgere.Vegard deler sine mest verdifulle innsikter om hvordan man går fra tilfeldige salg til en systematisk, repeterbar og skalerbar salgsmodell. Hvis du er gründer, investor eller jobber med kommersiell vekst, er dette en episode du ikke vil gå glipp av!Programleder: Lucas Weldeghebriel, gründer og journalist i Shifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer