9/6/2023

Erlend Prestgard: Telecom-startupen som ble bygget fra Telenor og solgt til Cisco

Erlend Prestgard, CEO og medgründer av Working Group 2, snakker om selskapets reise fra et Telenor-initiativ til å bli solgt til Cisco for 1,5 milliarder kroner. Working Group 2 utvikler et slags «operativsystem» for mobilnett, som fokuserer på å gjøre nettverk mer programmerbare og tilgjengelige, og dermed gi teleoperatørene mer innovasjonskraft. De har hentet inn investorer fra Cisco og Digital Alpha, og har bygget et globalt team med fokus på teknologi og kulturbygging. Prestgard snakker om sine ledererfaringer, hvordan de har rekruttert og bygget et remote-team, og hva som motiverer folk mest i en jobb. Han deler også historien om hvordan det norske teamet i Working Group 2 var i stand til å definere GSM-standarden i 1980-årene.

00:01

Erlend Prestegar deler innsikt om Working Group 2s innovative tilnærming til mobilnett og selskapets fusjon med Cisco for 1,5 milliarder kroner.

02:09

Podcasten diskuterer telekomindustriens utfordringer med teknologigiganter, behovet for innovasjon og utviklingen av et mobilnett-OS for bedre samarbeid.

10:36

Taleren sammenligner utfordringene telekommunikasjonsbransjen møter med programvareutvikling, og poengterer kompleksiteten i sikkerhet og forretningsmodeller.

18:07

5G revolutionerer mobilteknologi med økt spektrumeffektivitet og lavere latens, men forskjellen for forbrukeren er fortsatt liten.

34:27

Lederen reflekterer over erfaringene i musikkstrømmebransjen, økonomiske utfordringer og forståelsen av fundingens betydning for suksess.

Hei og velkommen

Transkript

Hei og velkommen til Skifters podcast. Ukens gjest har bygget et selskap fra innsiden til Nord, og nå er de ferdige med å bli solgt til Cisco for 1,5 milliarder kroner. Vi har med oss Erlend Prestegar, CEO og medgrunner av Working Group 2. Velkommen Erlend. Takk for det, hyggelig å være her. Rett på sak, hva er Working Group 2?

40.200 s
00:00:01

Working Group 2 er et selskap som prøver å riste litt i en veldig tradisjonell industri, telekomindustrien, og går inn i det som heter kjernenettet, som er hjernen og motoren i et hvert mobilnett, og bygger om det med moderne teknologivalg og moderne forretningsidéer til å bli et slags operativsystem for mobilnett. Så vi bygger mobil- og kjernenett, men gjør det på en måte som skaper innovasjonskraft og besparelse for operatørene.

28.920 s
00:00:42

Så et kjernenett er det software-delen i et mobilnett?

7.500 s
00:01:11

Det kan du si, tradisjonelt så har det vært en blanding av software og hardware. Det er et slags operativsystem, kan du si. Så når du skrur på telefonen din, så er det masse som skjer i bakgrunnen. Du blir rettentisert i nettet, du får lov til å gjøre visse ting, du kan sende en melding, du kan ta en samtale, og du kobler deg til internett. All den logikken som styrer det, det er i såkalt kjernettet. Så det er det som ligger...

23.860 s
00:01:19

Rett bak den basestasjonen du ser når du kjører bil, derfra og bakover, og kobler til resten av verden, det er kjernet. Kritisk infrastruktur. Går det ned, så funker ikke telefonen. Er det sånn at i mobilverdenen du har et slags Apple OS og et PC, altså DOS, som er standardiserte?

24.920 s
00:01:43

Ja, så det er da en måte industrien fungerer på, det har litt med navnet vårt å gjøre også, at man har såkalt standardization bodies i industrien, som definerer hvordan hver lille funksjon skal fungere i hver G, og som da gjør at alle bokser fra alle forskjellige leverandører skal fungere med hverandre. Når du sier G, hva betyr det? 2G, 3G, 4G, 5G, altså hver generasjon av mobilteknologi, må man si.

29.120 s
00:02:09

Og det er fantastisk at det har fungert så godt som det har. Dette er jo kanskje verdens mest utbredte teknologi. Jeg tror det er det. Jeg tror mobiltelefonen, jeg vet ikke om noen, jeg tror ikke engang det er flere mennesker som har mobiltelefon enn folk som kan lese. Jeg tror det er flere mennesker som har mobiltelefon enn folk som har toaletter. Ja.

21.320 s
00:02:38

Så det har fungert fantastisk, men industrien blir jo i økende grad forbikjørt av teknologigiganter, vil jeg si, som har mer moderne infrastrukturer og mer moderne tankesett. Ja, for det de klarer å gjøre er å bygge interessante tjenester på toppen som man kan tjene penger på. Er det det som er kluet her? Det er, på en måte å si, det resultatet er.

24.300 s
00:03:00

Så jeg tror dette er en kjempedebatt i industrien, hvilken rolle skal operatørene ta? Er de nettselskaper, eller er de innholdsleverandører?

9.980 s
00:03:24

Og så har jo industrien konvergert mot at de må ta innholdsposisjonen. Jeg tror det er kjempefeil. Da konkurrerer vi med hele resten av verden over natta. Jeg tenker på et selskap som heter Komoyo, for eksempel. Komoyo, for eksempel, det er jo i stor grad opprinnelsen til vårt selskap. Men det var jo å gå i strupen på Netflix. Så Komoyo var jo da Telenor sin satsning, nettkallet Netflix-satsning. Ja.

28.680 s
00:03:35

Hvor, hva var det, er det ikke Sven som er CTO i Chipste nå? Sven var en stor del av det. Det var jo en svær mengde med veldig flinke folk som var en del av det. Jeg var ikke en del av det, for å være tydelig. Så jeg kan ikke alle historiene om Komoyo, men det var en ganske stor satsning. De fikk tak i vanvittig mye flinke folk. Men timing var vel litt krevende, og så var det vel krevende at det ligger da i IP-laget, hvis man skal kalle det det, og sånn sett konkurrerer med alle andre tjenester i hele verden.

30.100 s
00:04:04

Så jeg opplevde at de var fantastisk vellykket i forhold til å samle en absurd bra gjeng med produktfolk og teknologifolk. Og så var det jo en nesten umulig øvelse å vinne mot de de konkurrerte mot. Så det er jo restene, Akmoyo som en del av restene, som ble Working Group 2. Ja, og en del av restene ble jo Perrin.

19.780 s
00:04:34

som nå er wear by men ok, det var en digresjon min skyld, beklager så du snakket om innholdssporet, altså er man en nettleverandør eller er man en innholdsleverandør? Stemmer og mobilreportøret er jo per definisjon så er det jo hvertfall nettene, og så kan de jo velge å ta innholdssporet personlig og her er det mange som er veldig uenige med meg

26.640 s
00:04:54

så tror jeg at jobben operatørene har er å gjøre nettene svært smarte, svært tilgjengelige og programmerbare, slik at andre kan manipulere de slik de ønsker til å gjøre det de trenger å gjøre.

13.100 s
00:05:22

Og så er det veldig mange som blir veldig trukket mot dette innholdssporet, for det kjennes at herregud, alle kjenner så mye penger der. Appene, liksom. Og det er gått ganske mange milliarder av dollar fra operatører verden over som har kjøpt seg inn i de store, og som selger det unna, sagt med sikkert. Så jeg tror disse såkalte dumme nettene, de er ikke mye dumme. Det er ekstremt krevende søkninger

27.040 s
00:05:35

supersmart nett med mange, mange tusen ingeniører som har bygget

4.760 s
00:06:02

Det å gjøre de enkle, programmerbare, tilgjengelige, kostnadseffektive, det er en giga utfordring. Det er jo det vi prøver å gjøre, eller har jobbet med i alle disse årene. Noe jeg opplever at plattører egentlig undervurderer som en verdiskapende effekt. Men er det et poeng at dere gjør det mulig at dere kan operere på tvers av ulike nett? Er ikke det et poeng? Det er en av tingene at ...

26.740 s
00:06:07

Litt avhengig av hvordan du regner, så er det kanskje 700 operatører i verden. Så de 700 operatørene har jo da gått til alle leverandørene. Når jeg sier operatører, så mener jeg da Telenor, Telia, disse som du kjenner. De går da til et set av leverandører. Nokia, Ericsson, Mavenir, Huawei, 14 andre leverandører. Og så har de innkjøpsprosesser og kjøper bokser, eller nettverksfunksjoner. Det er ikke den vens fysiske boksen lenger.

27.740 s
00:06:33

Og så setter de sammen en kobbel av leverandører. Det kan være en, det kan være med hørt skyndelsen, så bytter vi ut 22 leverandører. Lille selskapet vårt bytter ut 22 leverandører. Og så setter de det sammen i en konfigurasjon som er helt unik for de. Så blant disse 700 nettene i verden, så vil jeg påstå at det sannsynligvis ikke er to nett som er like. Og det vil jo si at du egentlig ikke har noe skala på tvers av nett.

26.920 s
00:07:01

Nevnt i episoden

Working Group 2 

Et selskap som utvikler et slags «operativsystem» for mobilnett, som fokuserer på å gjøre nettverk mer programmerbare og tilgjengelige, og dermed gi teleoperatørene mer innovasjonskraft.

Cisco 

Et teknologiselskap som kjøpte Working Group 2 for 1,5 milliarder kroner.

Telenor 

Et norsk telekommunikasjonsselskap som var involvert i utviklingen av Working Group 2.

Digital Alpha 

Et fond som investerte i Working Group 2.

Grameen Fond 

En forretningsenhet av Telenor i Bangladesh som er et av de mest imponerende selskapene i landet.

Bangladesh 

Et land i Sør-Asia hvor Telenor har en stor tilstedeværelse.

Komoyo 

Et Telenor-initiativ som var ment å være en konkurrent til Netflix.

Netflix 

En strømmetjeneste for film og tv-serier.

SMS Plus 

En tjeneste som ble utviklet av Working Group 2 for å gjøre abonnement mer nyttig.

Werner Eriksen 

CTO i Working Group 2.

Sigve Brekke 

Sjefen for Telenor.

Amazon 

En e-handels- og teknologiselskap.

Microsoft 

Et teknologiselskap.

Google 

Et teknologiselskap.

AVS 

Amazons infrastrukturbit.

Tidal 

En musikkstrømmetjeneste.

Spotify 

En musikkstrømmetjeneste.

Gunnar Sellegg 

En tidligere ansatt i Telenor som var involvert i et tidligere eksperiment.

Aspiro 

Et selskap som drev med Vimp.

Vimp 

En musikkstrømmetjeneste.

Cefalo 

Et norsk outsourcing-selskap.

GSM 

En mobilstandard.

Nokia 

Et finsk teknologiselskap.

Ericsson 

Et svensk teknologiselskap.

Alcatel 

Et fransk teknologiselskap.

Siemens 

Et tysk teknologiselskap.

Sintef 

Et norsk forskningsinstitutt.

Televerket 

Et tidligere norsk telekommunikasjonsselskap.

OKR 

Et verktøy som brukes for å sette mål og følge opp resultater.

Deltakere

Guest

Erlend Prestgard

Host

Unknown

Sponsorer

Cefalo

Lignende

Laster