8/7/2019

Carl Christensen: Slik bygger han selskapet som har blitt alle investorers yndling

Carl Christensen, grunnlegger av Spacemaker, forteller om hvordan han bygget selskapet som har blitt alle investorers yndling. Spacemaker bruker kunstig intelligens og algoritmer for å hjelpe arkitekter med å ta bedre beslutninger for eiendomsutvikling i byer. Christensen understreker viktigheten av å tenke langsiktig, å bygge en sterk kultur i selskapet og å rekruttere dyktige mennesker. Han nevner også at Spacemaker har fått betydelig støtte fra investorer som Atomico og Norzon.

01:59

Teknologi og algoritmer støtter arkitekter i å utvikle bærekraftige byggeprosjekter ved å håndtere komplekse faktorer og begrensninger.

08:18

Kalle forklarer hvordan digitalisering kan skape bærekraftige og kvalitetsrike boliger for alle involverte parter.

15:36

Veksten i SpaceMaker har i stor grad vært nettverksbasert, med fokus på langsiktig ansvarlighet og ansettelse av dyktige folk.

18:52

Selskapet tiltrakk investorer gjennom samarbeid, sterk forskningspartner og tydelig kommunikasjon av verdiforslaget og potensialet.

23:34

Viktigheten av å velge riktige investorer for startups, som kan tilby støtte, erfaring og nettverk, ble fremhevet i diskusjonen.

ny episode i
Velkommen til en

Transkript

Velkommen til en ny episode i Skifters podcast. Mitt navn er Per Ivar Nikolaisen, og i dag har vi med oss Carl Kalle Kristensen i Spacemaker. Hei! Velkommen hit. Vi er nå ombord på seilskipet Kristian Radik på sommerbåten som vi har ombord her i disse dagene. Spacemaker, hva er det for noe? Det har vært mye om dere, men hva er essensen i Spacemaker?

41.780 s
00:00:03

Det er et godt spørsmål, og jeg skal prøve å forklare det kort. Det er ikke alltid så lett for oss heller. Men vi klarer å begynne med likevel å snakke litt om problemet. Fordi alle fleste har en opplevelse av at det bygges noen ting i sitt nabolag, som de kanskje ikke er så glad for, eller hører om at det er kontroversielle utviklingsprosjekter.

23.340 s
00:00:45

Men det er ikke alle som er så klare over at det er en tilstand i alle land, i alle byer i hele verden. Alle verdens byer vokser, og det er en sterk sentraliseringskraft som skjer. Uavhengig av hva man kanskje mener politisk om det, så er det mange grunner til at det skjer. Å håndtere det i dagens byer er så krevende at det er definert som et av FNs bærekraftsmål å klare å skape bærekraftige byer i tiden fremover.

28.300 s
00:01:09

Det må bygges et område på størrelse med Paris i verdens byer hver eneste uke de neste 30 årene. Og det er det problemet som vi adresserer. Og det vi tar tak i er at en arkitekt, en egnomsutvikler som skal prøve å lage et egnomsprosjekt i en by,

21.020 s
00:01:38

De må ikke bare lage noe som ser fint ut, de må også håndtere gjennomsnitt hundre ulike parametre og begrensninger for å lage et godt prosjekt. Det handler ikke bare om at myndigheten er vanskelig, det handler om å få god bokvalitet, men også samtidig å bygge ut et prosjekt tett nok til at det dekker behovene i byen. Og det handler ikke bare om at eiendomstyrkelsen skal tjene penger, det handler om at byen må utvikles godt i nærheten av knutepunkter og så videre.

28.420 s
00:01:59

Og det vi gjør helt konkret, det er å støtte arkitektene og annerledes utviklerne i den prosessen ved å bruke veldig mye beregningskraft, algoritmer og kunstig intelligens for å hjelpe deg å se utviklingen.

13.000 s
00:02:28

hva konsekvensene av ulike alternativer er, og hvilke alternativer som vil gi de beste kompromissene. For det er et samspill mellom kvalitet i hver bolig, kvaliteten ute på bakken, mobilitet, konsekvenser for naboer, og så videre, som alle spiller sammen for at man skal få et godt prosjekt.

17.720 s
00:02:41

Hvilke faktorer er det du snakker om? Det kan være dagslys inne i en leilighet. Det kan være støy på en leilighet, på soverommet. Det kan være ute på lekeplassen.

12.920 s
00:02:59

Det kan være ting som overvann, altså vann som renner fra at det kommer en flom. Det kan være geometrier, enkle ting rundt, kan brannslangene komme til alle balkongene? Er det nærme nok til skole? Det er veldig mange helt ulike parametre som sammensetter mange begrensninger for et prosjekt.

27.100 s
00:03:12

Så mater dere de faktorene inn med en voldsomt avansert algoritme, og så kan arkitekten trykke på en knapp, eller hvordan fungerer dette? Både ja og nei. Det er mange som ser på det vi gjør som litt sånn magi, og det er det nok også. Men vi ønsker å skape en iterativ prosess, der man har A i mer på skulderen,

25.380 s
00:03:40

til en arkitekt eller en egnestvikler slik at de blir mer effektive og får muligheten til å bruke mer tid på å være kreative i en iterativ prosess. Så veldig ofte så er det

10.180 s
00:04:05

Sånn at man putter inn en del ting, og så får man forslag, og så tilpasser man de manuelt, basert på preferanser, kanskje det er estetikk. Det er veldig mange ting som er subjektive, som ikke vi skal prøve å overstyre, som gjør at man får et samspill, som vi sier, mellom menneske og maskin, for å lage disse forslagene. Men det er en programvare, ikke sant?

23.260 s
00:04:16

I startup-speak er det B2B Enterprise SaaS, det vil si et webprogram som du kjøper som et abonnement. Men hva er det som kommer ut på andre siden for arkitekten? Hva er det han får ut som output-program?

15.500 s
00:04:39

Han får visuelle 3D-tegninger. Man kan starte med å tegne selv, eller starte med at vi genererer. Og så raffinerer vi, eller arkitekten, enten med en manuell hånd eller en AI-hånd. Og hele tiden støttet av nærmere 100 ulike analyser som vi gjør, som forteller deg konsekvenser for hver eneste leilighet og hvert eneste utområde og så videre for alle disse alternativene.

24.680 s
00:04:55

Og det her går ganske bra, dere har fått flere kunder allerede og så videre? Ja, vi har fått en veldig stor respons selv fra tidlig, så så vi at timingen vår var veldig god i det at egnomsbransjen og byggebransjen generelt er verdens minst digitaliserte. Tidligere sa vi en av verdens minst digitaliserte, men vi tror faktisk det er mindre digitalisert nå enn jordbruk.

23.860 s
00:05:20

Og det begynner de å kjenne på selv, faktisk. Men de vet ikke helt hva de skal gjøre med det. Men det gjør at de er overraskende åpne for noe som egentlig er veldig disruptivt, da, når man har jobbet kanskje med mindre digitaler metoder lenge. Så vi har fått veldig mange forespørsler.

21.320 s
00:05:45

Så for oss har det faktisk handlet mest om å finne de riktige partnerne som vi tror vi kan skape verdi for, slik at vi ikke strekker oss for tynt og lover for mye. Men i dag så har vi mange av de største, og hvertfall sånn som vi ser det, mest fremoverlente endestriklerne på laget, både i Norge og Sverige.

19.440 s
00:06:06

på en sånn årlig abonnementsmodell, som er det vi fokuserer på å selge primært. Hvem eksempelvis er det da? Det som er litt krevende med eiendomsbransjen er at de er vant til å være

14.540 s
00:06:26

litt private med hvem de bruker av konsulenter som gjør at vi har ikke så mange offentlige caser og brukere men for eksempel OBOS er en stor bruker og tidlig bruker av oss og for eksempel AF-gruppen som også er ganske kjent er også kunde, men det er mange mange flere men det er litt forsiktig med å ramse opp alle når jeg ikke har helt kontroll på hvem som synes det er greit og hvem som ikke synes det

27.280 s
00:06:40

Nevnt i episoden

Spacemaker 

Et selskap som bruker kunstig intelligens og algoritmer for å hjelpe arkitekter med å ta bedre beslutninger for eiendomsutvikling i byer.

Atomico 

Et investeringsselskap som har investert i Spacemaker, grunnlagt av Niklas Zennstrom, Skype-gründeren.

Norzon 

Et investeringsselskap som har investert i Spacemaker.

OBOS 

En stor kunde av Spacemaker som er en av de mest fremoverlente eiendomsutviklerne i Norge.

AF-gruppen 

En stor kunde av Spacemaker som er en av de mest fremoverlente eiendomsutviklerne i Norge.

Brunner i Brygdnødsen 

En investor som støtter Spacemaker.

Questback 

Et selskap som Ståle Løvebokten bygget opp til en internasjonal suksess.

Admin Control 

Et selskap som Ståle Løvebokten bygde opp som fortsatt er et vellykket selskap.

Forskningsrådet 

En norsk statlig etat som gir støtte til forskning og utvikling.

Sintef 

En norsk forskningsinstitusjon som samarbeider med Spacemaker på et forskningsprogram.

Beck Consulting 

Et norsk konsulentselskap hvor Christensen tidligere jobbet med å bygge teamstrukturer.

Cefalo 

Et norsk outsourcing-selskap som spesialiserer seg på å rekruttere og bygge langsiktige utviklingsteam sammen med norske kunder.

Kristian Radik 

Et seilskip hvor intervjuet ble gjennomført.

Paris 

En by som brukes som et eksempel på størrelsen på et område som må bygges i verdens byer hver uke de neste 30 årene.

FNs bærekraftsmål 

Et sett mål som skal bidra til å skape en mer bærekraftig verden.

Anders Kvåle 

En barndomsvenn av Christensen som er en av grunnleggerne av Spacemaker.

Håvard Haukland 

En arkitekt og venn av Anders Kvåle som ble frustrert over måten eiendomsutvikling foregikk på og inspirerte Christensen til å starte Spacemaker.

Skype 

Et selskap som Niklas Zennstrom grunnla.

Silicon Valley 

En region i California kjent for sin teknologiindustri.

Boston 

En by i USA hvor Spacemaker har et kontor.

Barcelona 

En by i Spania hvor Spacemaker har et kontor.

England 

Et land i Europa som Christensen nevner som et potensielt spennende marked for Spacemaker.

Frankrike 

Et land i Europa som Christensen nevner som et potensielt spennende marked for Spacemaker.

Spania 

Et land i Europa som Christensen nevner som et potensielt spennende marked for Spacemaker.

Asia 

Et kontinent som Christensen nevner som et potensielt spennende marked for Spacemaker.

Bangladesh 

Et land i Sør-Asia hvor Cefalo rekrutterer utviklere.

CEO 

En lederrolle i et selskap.

CTO 

En lederrolle i et selskap.

Chief Technology Officer 

En lederrolle i et selskap.

Chief Product Officer 

En lederrolle i et selskap.

Unicorn 

Et selskap som er verdsatt til over 1 milliard dollar.

Deltakere

Host

Per Ivar Nikolaisen

Guest

Carl Christensen

Sponsorer

Cefalo

Lignende

Laster