8/25/2023

Lydbok spesial: Bitcoin er harde penger: Et frivillig alternativ til tvang - av Martin Schanche-Olsen

Dette er en spesialepisode av Bitcoinsnakk der de diskuterer boken "Bitcoin er harde penger" av Martin Skanke Olsen. Forfatteren forklarer bitcoins historie, opprinnelse i cypherpunk-bevegelsen, og hvorfor den er et bedre pengesystem enn tradisjonelle fiat-valutaer. Han argumenterer for at bitcoin er knappe, motstandsdyktige mot manipulasjon og fri for tillit til tredjeparter. Han utdyper også bitcoins proof-of-work mekanisme, som sikrer sikkerhet og knapphet. Han fremhever at bitcoins evolusjon som pengesystem fortsatt er i gang, men at den har potensialet til å bli et globalt byttemiddel og verdimål.

03:40

Bitcoin oppsto som et svar på finanskrisen, drevet av cypherpunk-bevegelsen som fremmet personvern og motstand mot overvåkning.

08:13

Bitcoin revolusjonerte pengesystemet ved å skape digital knapphet og eliminere behovet for tredjepartstillit.

10:46

Bitcoin utfordrer tradisjonelle pengesystemer ved å være desentralisert, uavhengig av tredjeparter, til tross for kritikk.

15:53

Penger har utviklet seg som et nødvendig verktøy for samarbeid, verdilagring, og effektivt byttemiddel i komplekse økonomier.

29:42

Frivillig utveksling av varer skaper penger; naturlige penger oppstår gjennom individuelle valg, ikke statlig pålegg.

Velkommen til en spesial episode av

Transkript

Velkommen til en spesial episode av Bitcoinsnakk. I dag så har jeg ikke bare med meg forfattere, men jeg har også med meg en hel bok. Martin Skanke Olsen, hvordan går det? Jo, det går veldig bra, Jens og Bill. Hvordan går det med deg? Veldig fint. Jeg har så vidt kommet meg etter Arnhavsuka, hvor vi møttes, og der kom vi på en veldig god idé. Hva er det, Martin?

21.040 s
00:00:00

Det er at nå skal vi gi denne bogen ut på Bitcoin Snack som lydbog, sånn at alle som vil, kan høre den. Kjempebra. Skal vi bare lene oss tilbake og ha lyttefest? La oss gjøre det. Du hører nå på Bitcoin Snack. I don't believe we shall ever have a good money again.

24.320 s
00:00:21

"Before we take the thing out of the hands of government. That is, we can't take them violently out of the hands of government. All we can do is by some sly roundabout way introduce something that they can't stop." -Fridrich August von Hayek 1. Satoshi Nakamoto Den 31. oktober 2008 tikkerte inn en ny melding på en e-postliste for et undergrunnsmiljø bestående av en gruppe kalt "cyberpunks".

31.600 s
00:00:46

Meldingen var skrevet av en person under det japanske pseudonymet Satoshi Nakamoto. Overskriften var Bitcoin P2P e-cash paper, og lød som følger. I've been working on a new electronic cash system that's fully peer-to-peer with no trusted third party. Sittat av Satoshi Nakamoto. Det kan være verdt å nevne at Satoshi Nakamoto den gangen var et ukjent navn.

31.600 s
00:01:18

Forsøkene på å lage et desentralisert pengesystem var i tillegg en utfordring som hadde vært forsøkt løst i over to tider. Tidligere forsøk hadde enten feilet eller blitt tvunget til å stenge ned, da de var avhengig av en tredje part for å fungere. Sannsynligheten for at en helt ukjent person plutselig hadde løst gåten var dermed ikke overhengende stor. Medlemmene av e-postlysen var i tillegg rutinerte utviklere som hadde sett over ambisjøse prosjekter tidligere.

31.100 s
00:01:50

At meldingen fra Satoshi Nakamoto skulle holde det han lovet var derfor ingen selvfølge. Det er kanskje ikke så rart at Bitcoin ble møtt med den samme skepsisen da som det han blir møtt med i dag. Noen hederlige unntak fantes likevel. Blant de den amerikanske utvikleren og kryptografen Hal Finney som ble en av prosjektets viktigste støttespillere i den første fasen.

26.580 s
00:02:22

Omtrent på samme tidspunkt som lanseringen av bitcoin var det en helt annen hendelse som stjal overskriftene. For på høsten 2008 holdt deler av det internasjonale finansmarkedet å kollapse etter finanskrisen, som ble utløst av konkursen til den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers i september samme år 2018.

19.260 s
00:02:49

Bakgrunnen for krisen var at flere av de amerikanske finansinstitusjonene hadde gitt ut såkalte subprime lån til låntagere som normalt sett ikke var kvalifisert til gode låneavtaler på grunn av dårlig kredithistorie. Resultatet var en luksusfelle som finansforetakene betalte for å få gode kreditvurderinger på, som videre ble pakket sammen og solgt som svindelaktige spekulasjonsobjekter, kalt CDOs.

30.200 s
00:03:10

til uvitende kjøpere. Da misliholdet av gjelden ble for stor, førte det til at deler av det internasjonale finansmarkedet kollapset fullstendig. Denne hensynsløse atferden fikk lite til ingen konsekvenser for finansforetakene.

17.500 s
00:03:40

Frikten for at de største finansforetakene var "too big to fail" førte til i stedet at flere av aktørene som hadde deltatt i virksomheten fikk fornyet tillit og statsstøtte på flere milliarder i såkalte "bailouts" for å fortsette virksomhetene på tilsvarende måte som tidligere. En regning som ble betalt av vanlige borgere, mens ledelsen i foretakene tok ut milliarder i bonuser.

28.500 s
00:03:59

Hvorvidt innføringen av bitcoin ble lagt til samme tidspunkt som det tradisjonelle systemet brukte skattebetalernes penger på å kjøpe finansforetakene fri fra deres egen hensynsløshet, kan vi ikke si noe sikkert om.

15.220 s
00:04:28

Det som er sikkert er at da Satoshi Nakamoto, en ukjent person på et ukjent sted, skrudde på Bitcoin-nettverket den 3. januar 2009, brukte han datakraften fra sin egen datamaskin til å grave ut den første blokken i blokkskjeden, kalt Genesis-blokken. Den krypterte meldingen han la igjen i blokken levde et liten tvil om hva vedkommende følte om situasjonen.

27.580 s
00:04:44

Meldingen er hentet fra forsiden til den britiske avisen The Times, sånn han så ut da han ble utgitt morgenen den 3. januar 2009. Chancellor on brink of second bailout for banks. Omtrent en halvannen uke senere, den 12. januar 2009, sendte Satoshi Nakamoto 10 bitcoin til Hellfinny, som den første bitcoin-transaksjonen i historien.

28.100 s
00:05:12

1 bitcoin hadde på dette tidspunktet ingen markedsverdi. Etter å jobbet med forbedringer i 2 år valgte Satoshi Nakamoto i 2011 på like mystisk vis som han dukket opp å forlate prosjektet. Over 10 år senere har nettverket vokst seg til millioner av mennesker over hele kloden og verdien på 1 bitcoin er i august 2022 på 23 000 dollar.

29.400 s
00:05:41

Kapittel 2. Cypherpunk-bevegelsen Bitcoin har sitt utspring fra den etter hvert kjente cypherpunk-bevegelsen, som oppstod blant forkjempere av personvern i undergrunnsmiljøer på 1980-tallet.

15.860 s
00:06:11

Målsetningen var å sørge for å ivareta hensynet til personvern som grunnlaget for et åpent og fritt samfunn i en elektronisk tidsalder. I dag brukes cypherpunk både for å referere til individuelle aktivister og til en overordnet filosofi. Primært taler cypherpunks for bruk av kryptografi som et verktøy for å beskytte personvernet.

24.880 s
00:06:27

til grupper og enkeltindivider i en verden hvor personlig informasjon har blitt mer tilgjengelig. Cypherpunk-bevegelsen begynte som en løst tilknyttet gruppe som primært kommuniserte gjennom e-postlister. Bevegelsen har siden starten vært en sterk forkjemper for personlige borgerrettigheter og mot konsekvensene av stadig utvidet myndighetsovervåkning.

25.240 s
00:06:52

For å møte disse bekymringene la bevegelsen stor vekt på å utvikle teknologi som beskyttet personvernet, som for eksempel kryptering for å sikre e-post, anonyme nettverk og økonomiske transaksjoner. Grunnlaget for å designe et elektronisk og desentralisert pengesystem er dermed eldre enn det mange er klar over.

25.020 s
00:07:18

Den første ideen til et digitalt pengesystem ble lansert så tidlig som i 1983 av den kjente kryptografen David Chaum. Og siden den gang har det blitt gjort flere forsøk på å lansere et distribuert og kryptografisk pengesystem som ikke var avhengig av tilliten til en tredje part. Et av hindrene som gjemsøkte kryptograferne i lang tid var hvordan man kunne løse problemet med dobbelt bruk, eller såkalt double spending.

29.000 s
00:07:44

Nevnt i episoden

Bitcoinsnakk 

Tittelen på podcasten.

Martin Skanke Olsen 

Forfatteren av boken "Bitcoin er harde penger".

Bitcoin 

En desentralisert kryptovaluta.

Fridrich August von Hayek 

En østerriksk økonom som argumenterte for frie markeder og begrenset statlig innblanding.

Satoshi Nakamoto 

Den anonyme skaperen av Bitcoin.

Cyberpunks 

En undergrunnsbevegelse som fokuserer på personvern og frihet i den digitale tidsalderen.

Hal Finney 

En amerikansk kryptograf og tidlig støttespiller av Bitcoin.

Lehman Brothers 

En amerikansk investeringsbank som gikk konkurs i 2008, noe som utløste finanskrisen.

Subprime lån 

Lån gitt til personer med dårlig kredithistorie, som bidro til finanskrisen.

CDOs 

Komplekse finansielle produkter som ble pakket sammen og solgt som spekulasjonsobjekter, og som bidro til finanskrisen.

Bailouts 

Statsstøtte gitt til banker og finansinstitusjoner for å redde dem fra konkurs, som ble betalt av vanlige borgere.

The Times 

En britisk avis som ble sitert i den første Bitcoin-blokken.

Genesis-blokken 

Den første blokken i Bitcoin-blokkskjeden.

Cypherpunk-bevegelsen 

En gruppe aktivister som forsvarer personvern og frihet i den digitale tidsalderen.

David Chaum 

En kryptograf som lanserte den første ideen til et digitalt pengesystem i 1983.

Adam Beck 

En kryptograf som fant opp proof-of-work systemet som brukes i Bitcoin.

Carl Menger 

En østerriksk økonom som beskrev hvordan en bytteøkonomi går over til en pengeøkonomi.

Nick Sabo 

En forfatter som argumenterer for at pengeøkonomien oppstod naturlig.

Richard Dawkins 

En britisk biolog som mente at penger er et symbol på gjensidig altruisme.

Jørg Guido Hølsmann 

En tysk økonom som argumenterer for at penger oppstår frivillig.

Amazon 

Et amerikansk nettbasert selskap som selger varer.

Apple 

Et amerikansk selskap som produserer elektronikk.

Spotify 

En svensk strømmetjeneste for musikk.

Lightning-nettverket 

En "layer 2" løsning som gjør Bitcoin-transaksjoner raskere og billigere.

William Stanley Jevons 

En britisk samfunnsøkonom som beskrev fasene gull gikk gjennom for å bli penger.

Nash-likevekt 

En tilstand i spillteorien der ingen spiller har insentiv til å endre strategien sin.

Marius Nordvik 

Innlest av boken "Bitcoin er harde penger".

Severud Sound 

Produserte lydboken "Bitcoin er harde penger".

Deltakere

Host

Jens

Host

Bill

Guest

Martin Skanke Olsen

Lignende

12/14/2024

Bitcoinsnakk

Bokklubb: What has the government done to our money? (1/3)

Gregard Mikkelborg fra GullErPenger.no returnerer - denne gang for en bokklubb. Vi leser Murrey Rothbard's bok "What has the government done to our money?" - en bokklubb i tre episoder. Hvis du vil lese boka sammen med oss kan du bestille den her: https://www.gullerpenger.no/bokhandel/ Følg programleder på X: ⁠@StuderBitcoin⁠ Hvis du fikk verdi av episoden kan du vise at du satt pris på den ved å donere til følgende Lightningadresse: studerbitcoin@walletofsatoshi.com En stor takk til Kai Kjartan Høgberg som har redigert episoden. Dette frigjør tid for programleder til å kunne holde et høyere tempo i produksjonen. Kai hjelper folk til å få det bedre i kroppen sin gjennom digitale kurs, online coaching og 1-1 behandling. Besøk ⁠hjemmesiden⁠ hans for å lese mer. Du finne han på X under ⁠@kai_movement

Se mer

2/15/2018

Shifter

Kryptovaluta for dummies (og smarties) med Torbjørn Bull Jenssen

Ukens gjest i Shifters podcast er kryptovaluta-ekspert og Menon Economics-konsulent Torbjørn Bull Jenssen. Han mener blant annet at norske banker har for liten kompetanse og for trege med å implementere kryptovaluta i deres tilbud til kundene. I episoden er vi innom følgende tema: Hva er egentlig kryptovaluta og blockchain-teknologi? Hva man bør investere i? Hva er en ICO, og bør man være med på en? Hvorfor er norske banker så bakpå? Hvordan bør bankene møte den nye teknologien? Hvordan skal vanlige bedrifter og bedriftsledere forholde seg til blockchain og kryptovaluta? I studio: Torbjørn Bull Jenssen, konsulent i Menon Economics Lucas H. Weldeghebriel, journalist i Shifter Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

1/24/2024

Bitcoinsnakk

Hyttetur med en "Normie" og 3 bitcoinere (beklager dårlig lyd i en mikk)

Hyttetur med "Normie Darnell". Dessverre skjedde de noe med en av mikrofonene som førte til at JensLito fikk veldig lav lyd. Beklager dette og håper det ikke ødelegger for mye av episoden for deg.

Se mer

6/23/2022

Bitcoinsnakk

Hva du gikk glipp av på Oslo Freedom Forum og Hodlesense sin nye bok! Med Martin Schanche-Olsen

I denne epsioden snakker vi med Martin Schanche-Olsen om Oslo Freedom Forum og hans nye bok.   En liten rettelse. I episoden sier Jens Emil at pengesystemet i Toga er Den Sentralafrikanske Franc, det stemmer ikke. Det er den Vestafrikanske Franc.

Se mer

12/7/2021

Bitcoinsnakk

Bitcoin er et lyspunkt - med Sofia Blikstad. #21 Bitcoinsnakk

Bitcoin er et lyspunkt - med Sofia Blikstad. #21 Bitcoinsnakk

Se mer

3/9/2021

Bitcoinsnakk

#5 Bitcoin; en avgjørende brikke for å løse klimakrisen - med Anders Dahl

Anders Dahl er gründer bak Grønt Skift og medlem av Bitcoinsnakk og Krypto for kongeriket.  Bitcoinsnakk sine programledere finner du på twitter: @jensemilasp @fiat_fantastic @nicolaihansn  Vi tar imot tilbakemeldinger på bitcoinsnakk@gmail.com Hvis du vil gi noe tilbake til podkasten tar vi imot donasjoner, men kun i bitcoin. Send oss gjerne en mail og si ifra at du har donert på mailen over. bitcoin-addressa vår er: 3JEnn2A7WDxbMhLE3Mgby4CycXQ9RC6SPX Hvis du vil kjøpe bitcoin vil vi anbefale det Oslo-baserte firmaet Mirai Ex. Her kan du logge inn med vipps og kjøpe med norske kroner. Hvis du bruker lenka vår vil du få 100 kroner gratis som en start. https://miraiex.com/affiliate/?referral=kongeriket Hvis du vil sende dine bitcoins til et kaldt lager vil vi anbefale Coldcard MK3, eller MK4. https://store.coinkite.com/promo/2F639893ED2D93235BAB En supersikker og relativt brukervennlig "hard wallet". Bruk gjerne lenka vår, hvis du skal kjøpe. Hvis du har lyst til å tjene renter på dine bitcoins, send dem over til BlockFi og tjen opp til 6%, hvert år. Obs, dette er mye mindre sikkert enn å holde dem på en børs eller på kaldt lager. Bruk gjerne lenka vår når du registerer deg. https://blockfi.com/?ref=4829b153 Vil du være med i et digitalt samfunn av krypto-entusiaster? Vi er stolte medlemmer av Krypto for hele kongeriket og du er hjertelig velkommen inn. Samfunnet finner du her, på Discord. https://discord.gg/7kdYRcFHZV Hvis du er på utkikk etter annen kryptovaluta (eller litt billigere bitcoin) finner du mange flere på Binance: https://accounts.binance.com/en/register?ref=WFUTLB5E Hvis du likte det du hørte, gi oss en 5-stjerners i podcast-appen din! Mvh Jens Emil, Anders og Nicolai.

Se mer

11/15/2023

Bitcoinsnakk

Bitcoin vs. tradisjonelle systemer - et foredrag på Studentersamfundet i Trondhjem

Jens Lito ble invitert til Samfundet for å snakke om Bitcoin. Jens er marked- og kommunikasjonssjef på dagtid, og bruker kveldene til å utforske sin interesse for Bitcoin. Han har to podcaster om emnet, hvorav den ene var den mest populære økonomipodkasten sommeren 2022 og den andre har blitt tildelt støtte fra Fritt Ord. I disse podcastene har han et variert utvalg gjester, som økonomiprofessorer, anonyme bitcoinlegender, og direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank. Asp har også skrevet om bitcoin i flere aviser. I Aftenposten skrev han kronikken: Bistands-Norge må ta bitcoin på alvor.

Se mer

3/8/2025

Bitcoinsnakk

Lydbok spesial: Argumentet for Bitcoin

The Bullish Case for Bitcoin, skrevet av Vijay Boyapati i 2018, er en av de mest anerkjente artiklene om Bitcoin, spesielt for de som ønsker en grunnleggende forståelse av hvorfor Bitcoin har verdi. Andreas Schjønhaug fra Enogtjue har oversatt artikkelen til norsk og leser den opp i sin helhet.Følg ham på X: https://x.com/schjonhaugFinn de andre artiklene omtalt i intro-episoden her.Hør Bullish case for Bitcoin på originalspråket.I artikkelen forklarer Boyapati hvordan Bitcoin fungerer som et digitalt monetært gode. Den løser utfordringen med verdioverføring uten en tredjepart og har et fast tak på 21 millioner enheter, noe som etterligner knappheten til gull. Bitcoin følger en evolusjonær prosess for penger, der den først etablerer seg som et verdilager før den potensielt blir et utbredt byttemiddel og en regneenhet. Med sine unike egenskaper kan Bitcoin på sikt endre hvordan vi forstår og bruker penger i samfunnet.Enogtjue er en tjeneste som gjør det enkelt å dra nytte av Bitcoin-teknologi. Enten du er en bedrift som vil redusere kostnader og nå nye markeder, eller en privatperson som trenger hjelp med sikker oppbevaring.

Se mer