Du hører på Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg er ikke i studio, men i et møterom med Odd Rikardvall Mott. Hei Jan. Det er et litt spesielt møterom da. Ja, det er det. Vi er ute på tur igjen. Det er vi. Ja, og denne gangen så er vi en, ja, sånn grovt sett 1500 kilometer hjemmefra. Ja.
I menn i Norge? Ja, jeg skulle til å si at vi er i østen for Istanbul, og så kunne folk hette litt, men nå har du sagt vi er i Norge. Men det er jo spesielt for... Men det er jo ikke mange nordmenn som vet at her kan det røpe at vi er i Kirkenes. Ja.
at det er øst for Istanbul? Nei, og det er jo en tidszone eller to. Ja, det er vel nesten to. Ja, og da tenker jeg det at ok, vi må komme oss ut fra Oslo-Gryta mer oftere og drikke hvert. Det må vi, og det her har vært en opplevelse. Vi er førstegangsresende begge to. Ja da.
Så det har virkelig vært, og nå er vi da hos noe som jeg ikke tenkte i det hele tatt at jeg skulle finne i Kirkenes.
Men vi er hos det vi kan kalle Norges østligste, i hvert fall, og kanskje verdens nordligste elektronikkprodusent. Ja. Nå kaller jeg den verdens beste, da. Nei, nå kom stemmen inn her. Det var fra daglig leder Bård Gannes i Bareld.
Takk for at vi fikk komme til deg, Bård. Jo, selv takk. Men elektronikkprodusent i Kirkenes, det var liksom ikke sånn vi hadde gjettet på
Nei, det er jo forståelig nok. Det er jo som med mange andre norske selskapshistorier, kanskje at det starter med en person. Og her så startet det med vår gründer og eier, Geir Thorbjørnsen, som er fra Kirkenes. Hvor mange år snakker vi om? Her var det i 1993. Da bestemte han seg for å flytte hjem og oppfylle sin barndomsdrøm, som var å starte elektronikkfabrikk i Kirkenes.
Og det klarte han da å få gjennomført. Så 30 år siden har jeg startet dette eventyret som i dag er verdens storligste og beste elektronikkprodusent i Kirkenes. Men vi må jo før vi går videre bare forklare at dere er jo store innenfor et litt spesielt segment i elektronikkindustrien. Ja, det stemmer. Så vår kjernekompetanse og nisje er det som kalles for EX, eksplosiv miljø, eller ekstremt krevende miljø.
Så det å lage elektronikk til det setter selvfølgelig store krav til kvalitet og kontroll på produktene og produksjonen av dem. Og målet våres er, hvis du husker den ofagsbrandtrekanten, der du har brennbart materiale, oksygen og en gnist, så skal vi da, og våres elektronikk, aldri bli en gnist. Det er våres mål. Så vi bruker mye tid på å sikre kretsene våre, produksjonsteknisk og produktmessig, og så da, til syvende og siste, så støyper vi inn hele elektronikken i støypemasset for å sikre at det er helt trygt. Hva er hovedmarkedet for sånt da?
Vi selger spesielt mye til marine og krusindustri, og selvfølgelig også til offshore olje og gasset et stort marked for oss i Norge. Ja, og det var jo sånn, det har vi skjønt i ettertid, Bård, at da vi fløy opp her i går, så kom vi med et relativt nytt Airbus fly.
Og der var det barel-komponenter ombord. Det var det gode lyset, kan jeg tro. Vi har jo holdt på siden 1993 og siden 1995 begynte vi å lage EX-elektronikk og har bygd på en veldig god kvalitetsproduksjon i Kirkenes. Det er jo en del andre markeder og produkter som krever tilsvarende type kvalitet, og en av dem er flyindustrien.
Så der begynte vi å snuse tidlig på om det var mulig til å få produsert et eller annet til et fly. Det synes vi hadde vært veldig kult. Ja, for det var et mål i seg selv å komme inn i den industrien. Det var litt av målet å kunne si at i flyindustrien så er også barel representert. Så det tok noen år, men rundt 15 år siden så klarte vi da å få en avtale med en av blant annet Airbus sine leverandører om å levere interiørbelysning og nødlys til flyindustrien.
Så det har vi gjort siden da, så nyere Airbus fly har da alle nødlys produsert hos Barel i Kirkenes. Når jeg sitter og ser på nødlys, da snakker vi om stripene i gulvet eller skilte på... Det er skilte der det står exit og en del toalettskilter i forskjellige sånn som er, som produsert her i Kirkenes.
Du kan ikke ordne det sånn at det der skiltet med sånn SAS pluss, at det står bak meg, ikke foran meg når jeg sitter der. Du kan få meg til lomma hvis du vil. Det var jo tingen. Men når dere ligger, her hvor dere ligger, og nå har vi fått litt sånn kjapp voksen opplæring i området her, og det er jo ikke langt til grensestasjonen mot Øresund. Neida, det er det ikke. Og det var en mulighet som denne grunndaren så den gangen. Ja.
Så i slutten av 90-tallet, tidlig 2000, så var det jo en trend blant mange å trekke østover, se mot Baltikum, se mot fjerner østover for så vidt. Og det var det samme også i Kirkenes, men når man snudde seg østover så så man jo Russland rett over grensa. Vi ser jo Russland ut av vinduet på kontoret her for øvrig, så det er jo absolutt nært.
Så da begynte man en prosess med å se på om det var mulig å få til produksjon av elektronikk i Russland og få et samarbeid med et russisk selskap på det området. Hva var innfallsvinkelen da? Det var klart, kost var jo selvfølgelig en innfallsvinkel der. Det var et lagkostland som lå nært, og det at det ligger så nært gir deg veldig gode muligheter til oppfølging av kvalitetskontroll, opplæring og erfaringsutveksling. Ja, det blir ikke out of sight, out of mind. Det var mulig å... Hvor langt er det timer man skal frem? Cirka tre timer å kjøre. Kjøre, ja.
Så det er ikke langt 200 kilometer. Og det begynte vi da med tidlig 2000, og i 2002 etablerte vi da sammen med flere et selskap i Murman som driver med produksjon av elektronikk til Barell som eneste kunde.
Så der har vi hatt en lukka sløyf over og egentlig hatt dem som vår eneste leverandør på det området, og vi har vært deres eneste kunde. Det er et separat selskap som dere samarbeider med, eller eier dere det? Vi eier ikke det, men våre eier eier samme selskap. Så det er en sammensluttet konstruksjon, kan du si, men det er ikke noen formell juridisk bindning. Men nå da?
Nei, i dag har jo situasjonen endret seg. Så det var jo inntil februar i fjor et 20-årig suksess-eventyr egentlig, som ble feiret både politisk og medmenneskelig og folk-til-folk-samarbeid og på alle mulige måter har vært en stor suksess. Vi har klart i 20 år å drive ryddig og fint i Russland og virkelig brukt den ressursen som det har vært da på en eksemplarisk måte. Og så skjedde jo det som skjedde februar i fjor med invasjonen av Ukraina og da snudde jo plutselig verdensbildet betraktelig da.
Hvorfor har de fleste vestlige land trukket seg ut nå? Mange har jo valgt å gjøre det, og det er jo også dessverre noe som vi ser oss nødt til å gjøre. Vi startet prosessen i fjor med beredskapsplanlegging og sånt i tilfelle av øyeblikkelig stengt grenser som var fare for oss.
Men vi startet også plan for uttrekning strategisk for å fase ut produksjon der. Det har jo vært en strategisk plan lenge å fase ned den manuelle produksjonen. Vi ser jo hvor verden er på vei mot mer og mer automatisering av produksjonslinjen. Det å bruke manuelle arbeidskraft i Russland ville blitt mindre viktig for oss i fremtiden uansett. Så det har jo vært i planverket lenge, men vi måtte sette veldig fart på den planen selvfølgelig i fjor. Men der er du inne på hvorfor dette har fungert godt for dere. Det er jo det at vi hadde faktisk...
en kompetanse dere trengte i Russland, og som de leverte godt på. De leverte ekstremt godt. Så der jobbet gamle sygersker og flere andre type personer som du tenker at det ikke er nødvendig å høre hjemme i en likfabrikk.
Men det å montere på håndmonterte hullkomponenter, det er de ekstremt kjappe og ekstremt kvalitetsbevisst på. Du, de har ikke pølsefinger, det har vært klart igjen. Nei, men etter å ha vært nede på fabrikken, jeg har ikke noe å ta og jobbe av, men jeg har vel ikke kompetansen til å gjøre noe her, nei. Ikke kompetanse for store fingre. Det hadde ikke gått. Men nå er det jo slik da at
Dette er en sterk endring, og dere har gjort et grep som kanskje vil overraske noen, men det er å tilby disse russerne jobb her i Kirkenes. Ja, vi ønsker å ta vare på de ansatte der borte. De er jo også på mange måter offer i situasjonen der.
Så det er et aspekt medmenneskelig oppi det hele. Men samtidig er det jo også for bare LAS og virksomheten vår selvfølgelig en rask og effektiv måte å få arbeidskapasitet oppi Kirkenes. Ja, for automatiseringen går ikke så fort at denne kompetansen ikke er verdifull enda i noen år. Nei, det er riktig. Så når vi nå skal erstatte kapasiteten der borte over natta i Kirkenes, med sånn som i hele Norge er ikke null arbeidsredighet tjemt over,
så får vi ikke gjort det over natta. Og den erfaringen de har etter 20 år med å montere produktene våre, er helt unik.
Så det å kunne flytte dem hit og tilby dem da arbeid i Norge, det synes vi som sagt er både fint å kunne gjøre, og så viktig for oss å kunne gjøre. Er det godt mot at i Russland? Ja, det er selvfølgelig... Hos de og hos myndigheter, eller? Vi har ingenting som tyder på at det skal være et problem, nei. For de ansatte så er det jo, de er jo mest opptatt av å ha en jobb, selvfølgelig. Men det er jo klart det å forlate hjemme og familie og sånt, og reise og pendle kanskje til Norge og eventuelt flytte til Norge, det er jo et valg som
Jeg tror alle ville strevd litt med å bare skulle gjøre det. Bård, du er daglig leder her, men det har du jo ikke vært siden starten av karrieren. Du jobbet litt søra for i noen år. Ja, det er det. Utdannet i Trondheim på NTNU på Gløs, og flyttet til Oslo som de fleste andre gjorde etter det selvfølgelig. Og jobbet i consulting i Accenture og EI i mange år.
Når tok du over som daglig leder her? I januar i fjor. En måned før det smalt. Så det var en interessant start på alt. Men sånn som jeg har forstått det, jeg har jo sett litt på regnskapstall og sånn, så har jo dette vært stabilt, ganske godt drevet i mange år. Men nå vil jeg tenke at nå er verdensmarkedet urolig og tiden er vanskelig og sånn, men
Det virker jo som etterspørselen etter produktene og kompetansen deres er fortsatt høy. Ja, det er absolutt. I fjor endte vi på rekordomsetning på 2022-året, til tross for alt det som har skjedd. Og klarte å opprettholde en veldig god resultat med Magin også. Vi satt jo selvfølgelig på et sparebluss i februar, da vi så urolig etter den.
så jobber vi aktivt med salg og utad, selvfølgelig, for å sikre etterspørselen og ivaretade, og har gjort veldig mye internt for å effektivisere driftene for å opprettholde marginen, sånn at det
Fjor var et veldig, veldig godt år, men det er klart vi har hatt god etterspørsel i mange år, og når vi konsekvent har levert den kvaliteten vi har gjort i 30 år, så er vi en ettertraktet leverandør på verdensmarkedet for produksjonen. Dere har jo levert på at dere aldri skulle bli gnisten, så det har vært gode produkter. Ja, er det? Er det Eksmarkedet som er...
definitivt store hos dere, ikke sant? Det er det alltid vært, og det kommer nok til å være i all overskuelig fremtid. Der har vi et enormt fortsatt en unik kompetanse globalt som vi virkelig klarer å nyte godt av. Hvor stort er det markedet, så er det nok å ta av?
for rett paksjon? Det er det absolutt. Vi ser jo i dag at vi ikke klarer å levere nok egentlig, at det er en større etterspørsel enn det vi har kapasitet til. Så vi må skalere opp her i dag, og det er før vi virkelig har satt inn støte på et offensivt salgstrategi. Så jeg tror det er veldig gode muligheter globalt for våre produkter, også utover Norge og Europa og der vi har i dag i markedet. Ja, det er jo et par ting som jeg er nysgjerrig på her, og det ene er jo dette med logistikk. Altså hvor stort
Handicap er det å ha en slik virksomhet I kirkenes versus å ha den Det er krevende nok å ha sånne bedrifter I Norge i det hele tatt Skal det ligge i Oslo område eller Østland Eller ligge her oppe Hvordan oppleves det?
Ja, det er selvfølgelig krevende med lengre logistikkvei, men samtidig når det først er på et skip eller på et fly, og det å ha en ekstra lengde, en ekstra transportetappe, er ikke så ille alt i alt. Veldig mye av det som er på elektronikk globalt kommer jo uansett fra Kina og fra lengre unna enn Europa. Men det er klart, skulle vi virkelig optimalisert logistikk-aspektet, så hadde kanskje sentraleuropa vært en bedre posisjonering for barel, geografisk.
Men så er det jo andre fordeler med kirkenes da. Vi har jo arbeidsgiveravgiftsfritak for eksempel, som gir oss en vei opp for den økte logistikkostnaden.
Vi har lave strømpriser her oppe i nord, stabil tilførsel av strøm, fint klima til å jobbe med elektronikk i, med tanke på at det er litt kulle og kaldt og fint. Så alt i alt gjør vi det ganske bra her, og klarer å konkurrere med globale selskaper. Ja, nå har vi skjønt sånn etter at jeg har fått en liten runde her, både nede i produksjonen og på lageret, at det er nybygg på gang til og med. Vi sitter jo nå i utkanten av sentrum av Kirkenes,
Men det er veldig bynært, og det dere skal bygge. Det er riktig. Så vi skal satse videre, og det var egentlig en del av en strategi vi la i forfjor, der vi så på en videre vekst og videre muligheter, og bestemte oss for å satse inn i større grad enn vi har gjort før. Som du sa, det har vært en stabilt selskap i veldig mange år, men det har ikke vært så mye ambisjoner på vekst, men ikke så mye satsning på det.
Så da gjorde vi en større jobb i forfjor på å legge en ny strategiplan og har begynt å øveksette på den som innebærer et behov for økt kapasitet. Og da trenger vi plass og skal bygge et nytt bygg. Så til sommer skal vi bygge ut en dobling av dagens produksjonsareal. Både for å ta høyde for det som selvfølgelig skal flyttes fra Russland, men også som en del av den aktive satsningen vi allerede har hatt. Så det er trangt i dag og vi trenger plass og skal vokse videre.
Jeg tenker at en kundetur til en sånn produsent i Mellom-Europa, det er jo hyggelig det, men en kundetur hit, det er spektakulært for de fleste. Absolutt, og det ser vi også når vi har kunder på besøk og leverandører på besøk og så videre. Det er veldig mange som kanskje har litt ekstra lyst til å reise ut og besøke oss. Så det er jo en fordel sånn sett med passasjoner. Da blir det snøhotell og krabbemiddag. Alt vi har å by på, ja. Nordlys og midnattssol. Ja, det er det.
Det er imponerende, rett og slett, og veldig uventet for meg. Men du må jo ta to ord om fremtiden. Du har jo fortsatt vært inne på det, men nå er det kapasitetutvidelse. Dere hadde kanskje det beste året noensinne i fjor, i 22. Hva er ambisjonene nå?
Ambisjonen er viderevekst. I forhold til i fjoråret skal vi i hvert fall doble oss de neste 3-4 årene. Men da blir det noen nye markeder også? Nye markeder, nye produkter. Vi lanserer disse dager en ny generasjon av våre elektronikkdriver som også har en del smartness innebygget. Styring og energieovervåking og flere ting som per i dag ikke finnes innenfor EX-markedet. Åja.
Så der blir vi første, om ikke den første, så i hvert fall en av de første i verden som tilbyr det produktet. Og det blir designet her i kirkenes? Designet, og utviklet, og produsert, og alt inne hos her i kirkenes. Men det var en ting jeg la merke til, og det var jo dette at nå har jo LED kommet, og det har kommet veldig mye utvikling, men det er ikke alltid at de tradisjonelle markedene vil ha de nye produktene. Hvorfor ikke?
Det er et godt spørsmål. Det er jo, kan jeg si at olje- og gassbransjen er kanskje ikke kjent for å være den mest fremoverlente på alle områder. Det er en ganske konservativ bransje på mye, og lys er jo kanskje, tenk på ofte som strøm i veggen og vann i kranen, og du skal skulle ha lys over hodet, sånn at det kanskje er
siste frontieren på fornying og digitalisering dessverre. Og vi har ikke vært vant til at vi har måttet skru av og på dimmer eller noe som helst. Det er bare å bremme. Så nå når vi ser elektrifisering av sokkelen blant annet som en stor sak siste årene
Og da kommende strømkrise i Norge der vi vet at vi kommer til å ha et underskudd på strømmen i de neste årene, så er det jo klart at å kunne skru av lysene på en elektrifisert sokkel blir jo mildt sagt viktig å kunne gjøre. Og ubemannet plattformer som i dag ikke har lysbryter da,
Det mener jo vi er ganske bakover seg vest. Det er utrolig å høre når vi hører om det. Og så har det jo da, har jeg skjønt, tunge og krevende sertifiseringsprogrammer på enkelte andre leveranser som gjør at ting fryses i noen år. Ja, det er riktig sånn at det er jo litt av vår beskyttelse også, det å ha den sertifiseringen vi har på kvalitet og på EX, eller ATEX, eller ISE-EX. Både i produktene våre og fabrikken. Det sitter høyt.
Veldig bra. Vi må bare si at dette var en stor overraskelse. Bare ønsker lykke til videre, Bård Gamnes, daglig leder i Bareld. Tusen takk for det. Takk for at vi fikk komme. Takk til Odd-Rikard Valmått og mitt navn, Ariane Moberg.