11/12/2020

Episode 299 – Moberg & Valmot: Kampen om helseplattformen

I denne episoden av Teknisk Sett diskuterer Jan Moberg og Odd-Rikard Valmått Oslo kommunes alternative tilnærming til Aksjon-prosjektet, et stort prosjekt for helsedata og journalsystemer. Liv Rossov, produktområdeleder for helsedata i Oslo kommune, og byråd for helse, eldre og innbyggertjenester, Robert Sten, forklarer Oslos plan for å bygge sin egen dataplattform basert på smidig utvikling og intern kompetanse. De argumenterer for at dette vil gi mer fleksibilitet og bedre kontroll over teknologien, og vil kunne bli en modell for andre kommuner i Norge.

00:00

Oslo kommune utfordrer Akson-prosjektet ved å fokusere på egne helsedata og intern kompetanse for bedre samhandling.

03:57

Oslo kommune integrerer teknologi i helsevesenet for å forbedre datadeling og effektivisere tjenester for innbyggerne.

07:00

Podcasten diskuterer betydningen av private leverandører som strategiske partnere i utviklingen av helseøkosystemer for kommunene.

10:39

Norge har en unik offentlig sektor som kan skape bærekraftige løsninger og internasjonale suksesser gjennom innovasjon og samarbeid.

Teksting

Transkript

Teksting av Nicolai Winther

12.540 s
00:00:00

Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg er her med Odd-Rikard Valmått. Hei, Jan. Du, Odd-Rikard, i dag skal vi snakke om et tema som vi virkelig tar av i debatten der ute. Det gjør det. Helsedata og systemer for journaler og greier. Ja, det har vært viktig i ti år, men nå hoker det litt.

22.040 s
00:00:12

Ja, det dreier seg om Akson, er det sikkert mange som har hørt om. Et stort prosjekt som har både tilhengere og motstandere, og både en prislapp og tidslinje. Et av de miljøene som mener at dette er feil organisert, i hvert fall, er Oslo kommune. Og da er jeg nysgjerrig og drikker alt på hva de mener. Hvordan vil de løse det?

27.240 s
00:00:34

Og da har vi fått med et par gjester i studio. Vi begynner med Liv Rossov, som er produktområdeleder i helsedata i Oslo kommune. Produktområdeleder for helsedata, Liv. Ja, det er vi. Hva innebærer det? Det innebærer at jeg er så heldig å få lov til å lede denne varige samfunnet på bedre samhandling i primærhelsetjenesten i Oslo kommune og mellom primærhelsetjenesten i Oslo kommune og spesialisthelsetjenesten.

29.580 s
00:01:02

og kanskje potensielt også mot primære eksistensen i andre kommuner. Så det handler om en satsing på forbedret samhandling i helsesiden. Her er det viktig, når kommunen sitter på mye helsedata, men det er jo ikke sånn i Oslo kommune heller at vi ikke skal samhandle mot det som er sentralt. Nei, stemmer. Vi skal både samhandle mot det som er sentralt og dra nytte av det som lages sentralt.

31.000 s
00:01:32

- Ja, altså Aksjon-prosjektet har fått veldig mye kritikk, og mye av det stammer jo også fra at dette er veldig lange tidslinjer, store ambisjoner, og ikke minst bruken av IT-konsulenter. Og mitt uttrykk er vel at Oslo kommune har tenkt å gjøre litt av det som Altinn gjorde, nemlig å bygge opp kompetanse selv. Og det må jeg faktisk si at jeg har litt sympati for.

28.000 s
00:02:05

Det virker mer fornuftig å etablere kompetente miljøer som sitter på problemet, enn å kjøpe det inn fra eksternt. Og hvis jeg også skal dra en parallell til det som skjedde i midt-Norge, hvor jeg for så vidt kommer fra, som rett og slett gikk og handlet seg et amerikansk system, gammel mastodont som danskene rev seg hår over, så synes jeg at ting begynner å bli ganske rotete nasjonalt. Så jeg er ikke så sikker på at kanskje ikke Oslo kommune er inne på noe

28.980 s
00:02:34

Nei, men la oss høre da, for vi har jo også selvfølgelig fått med byråd for helse, eldre og innbyggertjenester. Robert Sten, velkommen. Takk skal du ha. Selvfølgelig, det var jo hyggelig at du vant det. Men her er vi jo inne på det. Dere vil gjerne løse dette på en annen måte.

16.160 s
00:03:03

Ja, bare for lytterne til podcasten. Utgangspunktet for dette var en stortingsmelding som ble lagt frem av den gang helseminister Jonas Karstøre, stortingsmelding nummer 9, 2012-2013, som hadde overskriften «En innbygger, en journal».

16.720 s
00:03:20

Og tanken i den stortingsmeldingen var at helsedatene våre skulle være tilgjengelige for oss, uavhengig av hvor vi var enn, og skulle få en eller annen tjeneste eller en eller annen ytelse innenfor helsenorges vegger, så å si. Det er et målbilde som jeg tror det er veldig lett å være enig i, men som det kan virke som det er veldig vanskelig å klare å realisere.

20.680 s
00:03:37

Og så har man nå holdt på i 7-8 år å prøve å realisere dette bildet. Og det som ligger som forslag på bordet fra regjeringen er jo da dette aksjonprosjektet som dere har vært inne på. Det som er Oslos tenkning oppi dette er at det er et par grunnleggende premisser som er viktige i forhold til teknologi. Og jeg er helt sikker på at lytterne til denne bloggen eller podcasten er opptatt av det.

24.720 s
00:03:57

Det ene er at teknologien er i ferd med å bli en del av kjernevirksomheten vår. Alle sektorer, alle områder i samfunnet, så er teknologien i ferd med å bevege seg inn og bli en ekstremt viktig komponent av det vi leverer, om det er varer eller tjenester. Det andre er at vi tror, jeg tror vi må ta inn over oss nå, at teknologien er og vil være i hvert fall i mange, mange år fremover i en rivende radikal utvikling.

23.720 s
00:04:22

Ser man de to tingene sammen, så kommer du egentlig bare fram til en naturlig konklusjon på det, og det er at du som eier av en eller annen forretning, en eller annen tjenestegytelse, du må eie teknologien, du må forstå teknologien, du må kontrollere teknologien på en helt annen måte enn at du kan berode deg på at den kan kjøpes inn fra en leverandør, om den er norsk eller utenlandske eller hva det måtte være.

24.000 s
00:04:46

Jeg tror det var Torbjørn Larsen som på et eller annet tidspunkt sa at du må ha peiling for å kjøpe peiling, og det er et godt uttrykk i denne sammenhengen her. Derfor har vi etablert i Oslo kommune en egen organisasjon, en egen etat som vi kaller for Oslo Uriko, hvor liv jobber.

16.480 s
00:05:11

og som rett og slett har fått i oppdrag å realisere hvordan vi går frem for å kunne nærme oss denne visjonen om en innbygger i en journal eller en dataflyt som gjør at helsedatene våre flytter. Og da tror vi at dette kan gjøres sammen med at vi nå skal lage en ny storbyrdegevakt her i Oslo som skal betjene 700 000 mennesker med både spesialisthelsetjenester og primærhelsetjenester der

23.480 s
00:05:27

Skal man bevege seg mellom to forvaltningsnivåer? Og hvis vi kan bruke klassisk smidig metode med å levere MVP'er, altså små snutter av teknologien mens den utvikler seg, så vil nok det være en hensiktsmessig framgangsmåte framfor det på å legge det ut på et stort internasjonalt anbud. Det er nok der vi skiller oss litt gjennomføringsmessig fra Aksjon. Ja, men da må jeg spørre deg, Robert Sten. Hvis dere kommer frem til en ordentlig løsning, eller mener dere kommer frem til løsninger, det er kanskje det jeg snakker om,

29.300 s
00:05:50

Hvordan i all verden skal dere klare å forene helsenorge? Her virker det som om leger står mot sykepleier og kommuner mot regjering. Uansett hva du kommer inn for denne helsesfæren, så har man forskjellige skoler. For det er jo ikke nok at Oslo kommune løser dette. Vi må jo da få noen andre til å ta i bruk disse systemene som eventuelt dere lykkes med også.

20.760 s
00:06:20

En kommune med 5000 innbyggere har ikke sjans til å gjøre det dere har tenkt å gjøre. Nei, og derfor tror jeg det er fornuftig at de av oss som er store nok, og her er jo da Oslo nødvendigvis den største kommunen i Norge, går foran som en slags lokomotiv i denne utviklingstenkningen. Vår tenkning er jo at vi lager et økosystem av mange aktører.

19.400 s
00:06:41

Her skal vi ha private leverandører som skal være strategiske partnere i forhold til å bygge disse økosystemene. Disse vil jo naturlig ta med seg de produktene de lager sammen med oss inn i andre kommuner og kan tilby de som en del av pakka der ute, hvor man kanskje ikke i like stor utstrekning kan ta den ledende rollen.

17.620 s
00:07:00

Nevnt i episoden

Aksjon-prosjektet 

Et stort prosjekt for helsedata og journalsystemer som har fått mye kritikk for sin lange tidslinje, store ambisjoner og bruk av IT-konsulenter.

Oslo kommune 

Oslo kommune har en alternativ tilnærming til Aksjon-prosjektet og ønsker å bygge sin egen dataplattform.

Liv Rossov 

Produktområdeleder for helsedata i Oslo kommune, og en viktig person i Oslos alternative tilnærming til helsedata.

Robert Sten 

Byråd for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo kommune, og en viktig person i Oslos alternative tilnærming til helsedata.

Origo 

En organisasjon i Oslo kommune som jobber med å realisere Oslos visjon om en innbygger, en journal.

Oslo Uriko 

En etat i Oslo kommune som er ansvarlig for å realisere Oslos visjon om en innbygger, en journal.

Jonas Karstøre 

Tidligere helseminister som la frem stortingsmelding nummer 9, 2012-2013, som hadde overskriften «En innbygger, en journal».

Finn.no 

En stor norsk tech-eksport-suksess som er et eksempel på hvordan domenekunnskap kan kombineres med digital teknologi for å skape et verdensprodukt.

Cognite 

Et selskap som nevnes som et eksempel på en tverrsektoriell leverandør som kan være en strategisk partner i Oslos dataplattform.

Bendik Bygstad 

En person som nevnes som den som bruker begrepet «tversektorielle leverandører».

SAP 

Et stort IT-selskap som brukes som et eksempel på en monopolisering av teknologigiganter som kan være negativt for samfunnet.

Altinn 

Et system som Oslo kommune sammenligner sin tilnærming til helsedata med.

Torbjørn Larsen 

En person som siteres med utsagnet «du må ha peiling for å kjøpe peiling».

Midt-Norge 

En region i Norge som har kjøpt et amerikansk journalsystem.

Helfo 

En organisasjon som er involvert i refusjonsutbetalinger innenfor helsesektoren.

Deltakere

Host

Jan Moberg

Host

Odd-Rikard Valmått

Guest

Liv Rossov

Guest

Robert Sten

Sponsorer

TU

Lignende

Laster