Velkommen til Teknisk Sett, en superspesial i dag. Jeg sitter jo her som vanlig med Odd-Rikard Wallmoth. Hei ja. Hei Odd-Rikard, mitt navn er Jan Moberg og jeg er sjef her i TU.
Og som sjefere flest så hender det at vi må gi til altså til at våre medarbeidere reiser litt. Du fikk innvelget denne turen, Oddrik. Jeg gjorde det. Jeg var helt sjef. I Berlin. Vi skal komme tilbake til hva det er, men det er altså en av de få gangene i året hvor Oddrik Art kan få dyrket noen titals av sine 637 favorittemner samtidig. I parallell. I parallell, ja. Ja, fantastisk. Det er så moro.
Når kom du hjem? Det er ikke lenge siden. Jeg kom hjem i går kveld. Her sitter jeg. Full av energi. Vi må gå gjennom litt. Hva er IFA? IFA er en funkausstellung som stammer fra 20-tallet. De viste frem radioer og TV-er, og så var det pause i noen år. Og så kom de igjen. Da viste de frem helt andre ting.
Og så kom jeg i gang etter Gregern, og første gangen jeg var på IFA, det var i 1997. Det var første gangen jeg så en flat TV igjen. Ja, tenk på det. Hvor mange flat TV-er har du hatt siden den gangen? Veldig mange. Den TV-en, den burde vi jo hatt. Den var så dårlig, du vil ikke tro det var sant. Og i dag er du superentusiast den gangen. Ja, selv da så jeg at dette er jo veldig mye dårligere enn katolisk roll, men den er flatt.
Selv jeg som har sittet hjemme og ikke vært med på IFA, noen må jo holde fortet hjemme, har jo fått med meg at den eksisterer. Jeg har inntrykk av at en av de store tingene her er denne stemmestyringskrigen. Og Google, vi la merke til at på SES i januar, så tapetserte Google Las Vegas.
Det gjorde de på IFA også. Det myldret rundt med folk i hvite kjeldresser som sa at de var Google Assistant. Nå har de for alvor utfordret Amazon med sin Alexa, og de vil inn i alle høytaler og deviser og sånt med stemmestyrings... - Det var jo sånn som var først. - Ja, sånn som var først.
Men du mener nå at Google kommer til å gjøre seg elende? Hvis jeg skal tenke litt stort om det her, så må jeg jo si at vi har jo spurt Google om alt mellom himmel og jord i 15 år. De sitter på så mye data om spørsmål og svar og sånn at de har...
De kan rett og slett gi oss bedre svar. Jo, men stemmebruk da, det er ikke så vanlig. Nei, Google klemmer jo at nå er det en stor andel som kommer fra stemme. Ja, men ikke i Norge. Men de sier nå at ryktet sier at nå kommer de løpet av året da. Du kan spørre telefon, ikke sant? Ja, ja, du gjør det. Jeg gjør det, men ikke sant, jeg sitter på toget, jeg vil ikke bry deg rundt meg med spørsmål, hva kan byll i skrittet være? Du vil jo bare... Selv jeg hadde tastet inn igjen, ja.
Det er jo noe med personlig svære her, men selv om Apple og Microsoft og andre også er på denne banen, så mener du at det er Google og Amazon som har en fight out? Ja, altså de har vært størst å brett seg utover. Og så har du det her med skills som Amazon har introdusert, at du kan styre lys og du kan gjøre... Jeg tror det er sånn 50 000 forskjellige skills, altså evner,
du kan gjøre gjennom Amazon. Så de har koblet seg veldig tett opp under Smart EMA, og det samme gjør Google nå. Ja, for det er jo snakk om ikke bare å få svar på spørsmål, men å styre ting, og kjøpe ting, og gjøre avanserte ting. Men synes du Google lykkes da? Ja, de gjør jo det. Det finnes jo ikke en sånn høytalig produsent som ikke nå har en avtale med Google, og for den slags skyld Amazon også, om å inkludere Google
tjenestene i deres ting, ellers så tapper de. Spennende. Vi går videre til noe annet jeg vet du er superinteressert i. TV. Hva er det siste der? Nei, altså det handler om 8K-TV igjen. Hvorfor skal jeg ha en oppløsning på TV-en min som er høyere oppløst enn hjernen min?
Nei, jeg har vært entusiast på alle disse oppløsningsvariantene. 4K begynte å bremse litt, men 4K er fint på store TV, og 8K ser jeg ikke helt det store betydning av. Men det er jo faktisk sånn at Samsung om en måned begynner å sleppe TV med 8K helt ned i 65 tommer.
Da skal jeg love deg, da må du stikke deg nesen begrensningen for om du klarer å oppløse det. Men hva med kildemateriale? De må jo bli kjempebomberete krevende. Alle de her skjønner jo at kildemateriale kommer på påredag. Netflix var jo flinke til å plukke opp 4K når det kom, men 8K tror jeg ikke er like entusiastisk for. Så alle snakker nå om upscaling.
Og jeg så eksempler på hva Samsung klarte med upscalinga, og den er bare helt mindboggling. Hva snakker du om når du snakker om upscaling? De tar materialet fra SD-oppløsning og helt opp til 4K-oppløsning og gjør det enda bedre ved å interpolere intelligent
Når det er bilder av, la oss si jeg er i gressplenen, så har de en database som de henter på en måte slik skal en gressplene se ut. Og så bruker de den i oppskaleringen. Det er ikke bare sånn nearest neighbor, hvordan ser naboene ut, og så interpolerer vi mellom. Dette er mye, mye mer avansert, AI-basert. Mitt poeng er, dette kunne du gjøre med 4K, folkens. Hvorfor gjør du ikke det? Nei, det er for at vi vil selge 8K selvfølgelig.
Men det blir fantastisk, og så går du jo også opp fra 2000 nits nå, helt oppi 4000 nits på høyest belittning. Du må ha solbil for å se på TV snart. Da begynner det å bli morsomt. Du snakket noe om microLED da? Ja, det er jo for så vidt neste TV-generasjonen, det som kommer etter OLED, det er microLED. Og Samsung har jo faktisk nå begynt å selge TV-data sammen med virkelig store
TV-er er sammensatt av små segmenter. Du bygger opp TV-en som en Lego-greie, og nå viser det også LG MicroLED. Så det er mikroskopiske lysdioder, ikke basert på organisk materiale, som sender ut sitt eget lys. Men det er kanskje litt av basisen for å ha suksess med 8K, eller? Nei, og det er to litt forskjellige ting. Ok.
Men da sender du ut rødt lys, grønt lys, blått lys uten form for filtrering nettopp. Ja, og filtreringen tar jo veldig mye energi, som for eksempel de TV-ene vi har i dag på oljen. Skjer det noe spesielt på wearables? Helse?
Ja, det skjer veldig mye på apputvikling og deviser og sånn, men jeg synes kanskje det har stoppet litt opp nå. Nå har vi hatt klokker og bånd og sånn med pulssensorer, de måler bevegelser, de måler mye rart annet også, men skal det virkelig månde nå, så må du nok inn under huden og titte litt på hva som skjer der i blodstrømmen.
Så du må enten penetrere eller få et eller annet som... Enten bruke forskjellige frekvenser, lyd, radio, etc. og reflektere, men det er nok et stykke frem i tiden, tror jeg. Jeg hadde jo håpet at vi får en sånn mulighet, du skyter en liten radiobrikke som du er NFC-matig med strøm under huden, så kan den gi deg en hel blodverdier, men vi er ikke der enda. Du kommer jo til, sant? Ja.
Det kommer du til, sant? Bare kom i tide for meg, det er det helt enkelt. Jeg er helt sikker på at elektronikkindustrien har et stert øye på det, og at det skal komme i tide for deg, Rikard.
Det er også snakk om utvikling på prosessorsiden. Da er vi jo ikke veldig på sånn konsument, ute på konsument som konsumentene forstår, men det er jo et element i å bygge prosess. Det er jo det som er inni en mobiltelefon, det er det som driver en mobiltelefon, og jeg synes jo nå at denne analyseringen til Huawei om at de får den neste generasjonen av Kirin-prosessoren,
Den var noe av det jeg synes var morsomt av alt. Det er jo en veldig samkrymping da. Ja, det snakker om krymping. Det er en prosess som et selskap på Taiwan hjelper med, men de er nede på 7 nanometer nå. Og det er så små strukturer at du får 10x10 millimeter. Det er god plass på tommelfilmen min til en sånn prosessor. Der får du plass til 6,9 milliarder transistorer.
Det vil si at de har 8 CPU-kjerner, 10 GPU-kjerner som for øvrig er utviklet i Trondheim, maler de prosessoren til ARM, 2 såkalte AI-prosessorer og 2 DSP'er og en masse annet stask. Så de som er litt paranoide, klarer du at du avveier kam og våker enda mer? Enda kjappere? For de som har tro på det, ja. Jeg er ikke av de faktisk.
Men de har lagt seg foran på prosessutviklingen. Ja, men det er jo spesielt, for det er ikke så mange år siden de var litt håpløst langt. Nei, altså når de begynte å komme til Norge og si at se, vi har mobiltelefoner, så var det altså de, de rørte jo ikke på seg hvis du spiller et spill på dem, ikke sant? De var alltid tregest. Nå er det motsatt. Det er spennende.
Et annet tema som er superspennende, er dette med ExoGelette. Å hjelpe mennesket til å gjøre tyngre løft og utstå mer enn andre ting. LG hadde en utstilling av robot-konsepter. Jeg snakket med internasjonalen informasjonssjefen der, og han sa at de kommer ikke i år, men vi ser på neste år. Det var en hel rekke med forskjellige roboter.
En robot som kunne servere mat, en robot som kunne bære kofferter, og ikke minst en device du kunne kle på en spenne på deg, og så kunne du bære store laster. Da snakker vi om et ekstra skelett. Da snakker vi om et utvendig skelett med muskelkraft. Det er dine bevegelser som forsterkes gjennom dette.
Bøyer du armene, så får du også driftende elektromotor. Da kan du bære 200 kilo. Det er jo også mye omtalt i forsvarsindustrien. Ja, selvfølgelig. Soldater til å kunne bære tyngre last. Ja, og helsearbeidet til å løfte på gamle folk og myrart og sånt. Så dette har utvilsomt stor anvendelse. Veldig bra. Det er jo et område du alltid er innom når du er på...
Denne reisen til Berlin, og det er jo lyd. Lyd er jo morsomt. Bang & Olufsen har jo fått mye press om det. Jeg husker Google og Bang & Olufsen fra IFA i år, og jeg har sittet i Norge. Ja, de lanserte noen tønne for meg. Jeg synes det så litt spesiell ut, men de hadde fantastisk lyd og en fantastisk pris. Det var jo ufattelig dyrt. Det jeg ikke visste om Bang & Olufsen, de har ikke designer, de.
De leier inn designerer, for de vil ikke låse at designavgjøringen skal bli så cozy, og så låse seg på et design. Så de leier inn kjente designerer. Og dette var typisk. Han hadde fått inspirasjon fra en mynt om kvede. Enpunnsmynten, var det den? Ja.
eller kroner eller whatever men det var det kostet jo ikke en punne nei, det kostet 30 000 kroner det skal være stereo som må ha to ja, nei, da må du jobbe men det slo meg at danskene de har fått veldig mye på lyd de har en lang tradisjon på lyd og jeg snakket litt med en av de folka i BO om det og de har en lyd
innrømmer, det er en lydklinge i Danmark. De har vært med å stimulere denne lydklingen ved etableringen i Struer, ikke så langt unna Bangolfsen. Der inviterer de startups som holder på med lyd på alle mulige måter inn
Da får de hjelp fra universitetet, BO og en del andre. Det høres ut som du er litt på vei til å be om å få reist til Danmark. Det kan godt være. De har fått opp sånn som Libratone, som har kommet og blitt veldig store. De begynte på Bluetooth-høytalere. Nå er de der med talestyring og alt mulig. De har fått Jabra, som er store på headset.
- Ja, det var jo virkelig en suksess. - Ja, og det har kommet mye ut av dansk lyd de siste årene. - Men et av de produktene jeg bruker er Sonos, skjønner du det? - Ja, det gjorde det virkelig, og det er jeg stor bruker også. De har jo hatt en sånn boks som heter Connect i mange år. Jeg har en hjemme på kjøkkenskapet her som driver to høytaler oppi taket. Den er gammel nå, men nå kom neste variant som heter Amp.
som ser litt mindre og penere ut, men kan drive mye større høytalere. Det betyr at den kan drive de store høytalerne som mange hadde hjemme til gamle stereoanlegger. Og den har inngang for analog platespiller. Altså RCA-plugger igjen. Vi trodde det var død for lenge siden. Kanskje jeg har noen gamle kabler hjemme. Du har komplett tatt hånd om denne stereoanleggerrollen.
Og så har du også den digitale zonen i midten. Du kan koble til en subwoofer om du vil. Du kan få et gammeldags stereoanlegg med en moderne digital subwoofer. Og så har du alt det trådløse og sånn med Ethernet-tilkommer. Det er virkelig artig altså. Så nå har du egentlig fått en moderne hardwarehub? Ja, med en antikk bakside.
Ja, faktisk. De tar opp i seg historien. Det er veldig gøy. Og så kommer det hubben i Sono, som er appen. Appen vil nå etter hvert kontrollere det gamle.
Vi må jo sånn produktmessig avslutte med å spørre om det har skjedd noe på et av dine favoritt-dupedingsområder, nemlig sound cancelling. Sound cancelling, ja. Altså jeg er litt opptatt av det, spesielt for at du snakker så høyt. Ja, men det er jo ingen sound cancelling som er god nok for å stenge deg ute. Nei, men nå begynner det å hjelpe. Det vil det være i så fall, syretesten.
Bose har jo ledet dette markedet i alle år, og de har vært veldig flinke. De har virkelig drevet støykanslering fremover, og helt til for et års tid siden, så ble de passert av Sony. Sony har det beste støykansleringen. Nå kom Sony med et nytt, og det slo seg selv.
Det synes jeg er litt gøy. De har en ny prosessor som er fire ganger kraftigere i headsetet. De klarer å støykanselere på litt høyere frekvenser. De klarer å ta bort tale blant annet. Det er et problem. Du kan ta regulær støy lavt nedover frekvensbåndet, flystøy og sånt. Det gjør alt det fantastisk. Men nå kan du også støykanselere medarbeidere. Du kan konsentrere deg.
Og det virker bedre enn før. Det er ikke perfekt, men det virker bedre enn før. Soundcanceling employees. Ja. Og så hever de ikke prisen. Det synes jeg er fint. Men det skjedde jo litt på norske sider også. Ja, får høre. Det er jo morsomt at vi er representert. Jeg synes det. Og enigstens
AirThings, som vi har snakket om før. Mange ganger. Som har begynt på radonsensorer. De er fremdeles helt unike på radonsensorer. Flere har prøvd, ingen har fått det til på samme måte. Men de har bygd ut dette universet sitt, så de har noe som miljøsensorer, kaller det nå. De som henger på veggen og snakker med telefonen din og forteller deg om døgnvariasjoner på CO2 og
og VOC og radon, et cetera, de har nå utviklet et radonkart. De har sålt så mye sensor rundt omkring i verden nå at de kan utvikle et kart som viser radonnivå,
bedre enn noen andre i hele verden. Ja, det må jo bli en super oppløsning. Ja, men de vil ikke ha det så høy oppløst, for da viser de hvor sensoren er. Så de har sånne blokker på 20x20 kilometer, er det vel. Men det kartet er jo dynamisk, i motsetning til kart fra det offentlige, som er basert på veldig få målinger og supplert med geologisk informasjon. Og så har de kjøpt inn data fra et selskap
som forteller deg om utemiljøet. Vi har jo ingen utesensor, men da kan du se på din app hvordan er pollensituasjonen i dag. Hvor mye NO2 er det i lufta ut av huset mitt? Hvor mye...
Hvor mye andre miljøgifter er det? Og det får brukerne gratis hjelp med. Det høres ut som vi er i ferd med å lage enda mer trøbbel for folk. Ja, ettings fikk eksportprisen tidligere i år av næringsministeren. De fikk en pris for årets smartings av journalister på IFA. Andre norske?
Ja, vi har jo Ixion som lager det. De er litt sånn konkurrent til Bose, litt sånn high-end-fokusert, og de sier at det er så mye tøbel med oppsett og sånne bokser, vi gjør det på strømnettet. Du kobler den til strømnettet, så snakker du med de andre lederene, og strømnettet setter seg opp selv nettopp.
De fortalte også at de kom med en plattspiller som gjør akkurat samme. Neste år. Bård Ekeri Design. Og så må jeg bare fortelle at TempTech, som er blitt ganske store på vinskap, også var der.
Men det skjer litt. Men har du vinskap hjemme? Nei. Kanskje jeg bør ha det. Jeg er litt for lite vintjenerte. Men, Oddrik Art, IFA nå, det er tidlig september,
Vi har jo egentlig kjøpt oss billetter til CES, men betyr det at vi ikke trenger å dra til CES? Du, den plassen blir fått, Jan. Den er... Det kan vi si helt avslutningsvis, da. Altså, CES i Las Vegas, det...
Det er jo en veldig bransjeorientert sak, mens IFA er altså åpen for publiken. Ja, IFA har et par sånne pressedager på forhånd, hvor det er litt ro og fred og mye pressuranser, og så slipper de fritt så helga inn. Og nå er det trangt altså. Men det er jo en del sånne bakromer du kan komme til å få snakket med folk til.
Og Rikard, takk skal du ha. Det var en kjapp oppsummering. Du har sikkert mye mer å by på, men det kommer nok i spaltene på nettet. Noe er i spaltene, mer kommer. Takk. Vi høres igjen. Hei.