7/29/2021
Episode 365 - Slik blir det nye digitale Norge
I denne episoden av Teknisk Sett diskuterer Jan Moberg og Odd-Rikard Valmål med Asbjørn Rolstadås, professor emeritus ved NTNU, om det nye digitale Norge og den raske utviklingen innen teknologi. De diskuterer temaer som digitaliseringens hastighet, arbeidsmarkedets transformasjon, delingsøkonomi og kunstig intelligens. Rolstadås mener at vi må lære å tilpasse oss den nye teknologien og at vi skal utnytte mulighetene som den bringer, men også være oppmerksomme på de potensielle farene.
Transkript
Nevnt i episoden
Teknisk Sett
Podcastens navn.
TU
Podcastens utgiver.
Norges Teknisk Vitenskapsakademi
Sted hvor podcasten spilles inn.
Lerkendal
Bydel i Trondheim hvor podcasten spilles inn.
Jan Moberg
Podcastens vert.
Odd-Rikard Valmål
Podcastens vert.
Asbjørn Rolstadås
Gjest på podcasten, professor emeritus ved NTNU.
NTNU
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Asbjørn Rolstadås' tidligere arbeidsplass.
Pokémon Go
Et mobilspill som ble et eksempel på den raske spredningen av digitale produkter.
Arne Krokan
Forfatter av en del av et kapittel i en bok om det nye digitale Norge.
Samsung
Et selskap som jobber med å utvikle mikroprosessorer med 3 nanometer teknologi.
iPhone
Et eksempel på et produkt som raskt ble populært og endret forbrukeradferd.
Uber
Et eksempel på et selskap som tilbyr tjenester i delingsøkonomien.
Airbnb
Et eksempel på et selskap som tilbyr tjenester i delingsøkonomien.
Microsoft
Et teknologiselskap som har endret sin terminologi fra programmer til apper.
Toyota
Et bilmerke som lanserer en elbil som de ønsker at folk skal bruke som en tjeneste, ikke eie.
Et sosialt nettverk som kan bidra til å skape filterbobler.
Netflix
En streamingtjeneste som kan bidra til å skape filterbobler.
Boston Dynamics
Et selskap som lager roboter.
LO
Landsorganisasjonen i Norge, en fagforening som var positiv til innføring av datateknikk i produksjon.
Paraner
Et ukjent begrep, muligens en feil i transkripsjonen.
DGNO
En ukjent organisasjon, muligens en feil i transkripsjonen.
NITO
Norsk ingeniør- og teknologorganisasjon, som tilbyr rabatter på abonnement.
Tekna
Norsk Teknisk Naturvitenskapelig Forening, som tilbyr rabatter på abonnement.
Deltakere
Host
Jan Moberg
Host
Odd-Rikard Valmål
Guest
Asbjørn Rolstadås
Sponsorer
TU
Lignende
5/25/2017
Teknisk sett
Episode 71 - Digital Norway og Toppindustrisenteret
Hvordan skal små og mellomstore bedrifter i Norge kunne takle og ikke minst være i forkant av digitaliseringsrevolusjonen vi er midt inne i? Digital Norway og Toppindustrisenteret vil nå kunne hjelpe til - Digital Norway som et nettverk av bedrifter, og Toppindustrisenteret som et solid nav i midten. Vi har fått med oss styreleder Walter Qvam i ukens podcast, som kan fortelle mer om initiativet og de første tjenestene som tilbys.
Se mer
5/20/2021
Teknisk sett
Episode 335 – Mye å ta tak i for IKT Norges nye sjef
Administrerende direktør i IKT Norge Øyvind Husby har vært i stillingen i et halvt år. Med regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett på bordet, er det naturlig å sjekke om det innfrir Husbys forventninger.
Se mer
6/7/2018
Teknisk sett
Episode 126 - Slik er smarte hjem blitt en realitet
Vi har snakket om smarte hjem i alle år. Men det har blitt mye snakk og lite action. Til nå. I dagens podcast snakker vi med gründer Erik Stokkeland i Future Home. Han forteller om historien fra den gangen alt var kablet til i dagm hvor sensorene har blitt trådløse og ikke minst billige. En egenutviklet ruter koblet til en app og til nettskyen gjør situasjonen mye enklere for brukerne. Sikkerhet er selve bærebjelken i hele smarthjemhistorien, og kommunene har sett at velferd er en win-win for de selv og de eldre. Det som ennå mangler er skikkelige løsninger for energiløsninger, men det kommer.
Se mer
8/27/2021
Teknisk sett
Episode 376 – Vil ha nytt elektisk næringsliv på sjøen
Se mer
9/1/2016
Teknisk sett
Episode 33 - TU Talk - Digitaliseringsbaromenteret.
Denne uka byr vi rett og slett på en gjestepodcast fra TU Talk - med Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg på besøk. Hun er også professor i biomedisinsk optikk og fotonikk, og ikke minst gründer! Denne podcasten er en del av TU Talk - serien. Temaet er digitalisering i arbeidslivet, og Tekna har akkurat publisert sitt digitaliseringsbarometer. Ligger Norge lang fram i digitaliseringen, og er vi i det minste bedre enn svenskene? Svaret er et soleklart «Njaaa». – Vi er halvflinke. Det store bildet er OK, men vi ligger etter på digital kompetanse. Overraskende mange bedrifter er digitalt uerfarne, forteller Lise Lyngsnes Randeberg. I dagens samtale får vi høre mer om hva som er bra, og hva som mangler i den norske digitaliseringen. For nå nytter det ikke lenger å tro at man skal slippe unna digitaliseringen av sin egen arbeidsplass. Rapporten kan du lese her (PDF): http://ikt.tekna.no/wp-content/uploads/2016/08/Teknas-digitaliseringsbarometer.pdf
Se mer
1/29/2019
Teknisk sett
Episode 175 - Slik fungerer virtualisering
Uten det som kalles virtualisering hadde verden sett helt annerledes ut. Det vi opplever av tjenester på nettet fungerer ikke lenger som i gamle dager, da de kjørte på en prosessor i en server. I dag «tror» programvaren at den fremdeles gjør det, men i virkeligheten forholder den seg til nok et lag av programvare som later som det er en prosessor. Det gjør at én prosessor kan gjøre jobben til mange. Dermed blir prisen, strømforbruket og mulighetene til å forenkle administrasjon deretter. Det samme gjelder for lagring og nettverk. I dag snakker vi med Angeliqua Ramming-Gaden i VMware. Selskapet hun jobber i var de som for alvor fikk fart på teknologien som i dag er så utrolig viktig.
Se mer
5/2/2019
Teknisk sett
Episode 191 - Han overtar roret i Innovasjon Norge
Håkon Haugli forlater NHO-systemet og Abelia for å overta rollen som toppsjef i Innovasjon Norge. Vi ønsker ham, og hans utrettelige teknologientusiasme, velkommen. Ikke minst fordi han brenner for nyskapning og gründerskap som Norge trenger etter tiår med oljedominans. I dag snakker vi med den nye toppsjefen som overtar 15. mai.
Se mer
1/2/2020
Teknisk sett
Episode 245 - Ti år i ryggespeilet, og ti år fram
En liten titt bakover og fremover i starten av det nye tiåret er på sin plass. Jan og Odd Richard har sett på de store teknologiene som, om de ikke nødvendigvis ble født i dette tiåret, så en voldsom vekst. Ikke alt er like stort rundt om i verden, men at elbilismen har tatt av i Norge er det ingen tvil om. Og det er heller ingen tvil om at den vil sette sitt preg på resten av verden det neste tiåret. Vi har sett industrier stille seg opp bak begrepene Cloud og IoT, og bli motoren i mye av det som skjer. Ikke alt har vært like vellykket. Noen spektakulært kostbare bomskudd har det blitt. Men nå er det duket for et nytt tiår hvor andre teknologier skal vokse seg store og kanskje noen nye skal komme til. Noen ting er det lett å spå som at 5G vil prege utviklingen gjennom hele tiåret slik som 4G gjorde i det vi nettopp gikk ut av. Det å spå at mobiltelefoner vil bli kraftigere, får bedre kameraer og mye ny teknologi er heller ikke spesielt revolusjonerende. Det er heller ikke at AI og maskinlæring vil prege oss veldig mye mer. Når vi om ti år skal se tilbake til 2020 ut utviklingen som skjedde fram til 2030 er det kanskje ikke mekanikken og elektronikken som vil slå oss som tiårets store endringskraft. Biologien vil kanskje ha inntatt førsteplassen. Oppdagelsen av Crisper/Cas9 kan revolusjonere alt fra medisin til matproduksjon og miljø. Men, som alltid, både som problemløser og problemskaper.
Se mer