Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TU. Jeg sitter her med Odd-Rikard Valmått. Hei, hei. Hei, Odd-Rikard. Mitt navn er Jan Moberg. Jeg er sjef her i TU.
I dag, Odd Rikard, skal vi snakke om noe du har gjort med kroppen din. Det har jeg gjort. En liten inngrep. Du har jo alltid manglet fokus. Ja. Det er jo noe jeg har. Det er jeg ikke alene om. Nei, jeg klarer jo det. Den tar jeg. Men det der som syne da. Ja, det er helt. Det er vel ikke helt Rikard som sier at jeg alltid har manglet fokus, men siden jeg ble rundt av 40 så har vel fokuset blitt litt endret. Ja. Og det her merker jo folk gjennom.
Ja, og jeg husker det jo godt, for det er ingen jeg kjenner som har hatt så mange sånne lesebrillepar. Du hadde de i alle varianter. Jeg tror jeg har den kanskje i Norgesekorden. Hver gang jeg var på Biltema så kjøpte jeg fire-fem poser av tre.
Jeg glemte dem igjen overalt og jeg satt på dem og knakk på dem og de ble litt slittende og kostet også litt. Men til slutt så ble det fryktelig mye. Det ble for mye? Ja. Og spesielt etter at kona begynte å få det samme problemet så ble det jo hundrevis av peir.
Helt fryktelig. Det er plagsomt. Hva skjedde da, når du opptaget dette her problemet å subbe deg gjennom lag på lag med lesebriller? Nei, altså, jeg har interessert meg for syn helt siden dette startet. Jeg har jo hatt såkalt 20-20-syn helt til jeg ble 40, ikke sant? Ja, 20 pluss 40 er 40. Det er da det begynner til folk flest.
Og før det, så er det mange som er plaget med syne. De er rett og slett født med feil fokus. Og de har skjeve hornhinder, og de har bluss og minus, og det er jo lett å kurere med laseroperasjon.
I de fleste tilfeller, må jeg legge til. I hvert fall nærsyntheten? I hvert fall nærsyntheten, ja. Og det er, folk går inn med tjukke briller og kommer ut, og de ser som en i ørene, ikke sant? Det er jo fantastisk. Men det hjelper jo ikke når du passer det først til, for da er det noe annet som slår til. Da er det det fenomenet at linsa inni øyet, eller øyet er jo et kamera, du har...
Du har horninna foran som står for to tredjedeler av lysbrytinga, og så har du den linsen inni, selve zoom-linsen, som står for den siste tredjedelen. Poenget med de to linsene er at det skal få viktig fokus inn på nettinnene.
Ja, og derfor så trenger du såkalt lesebilder. Ja. For å korrigere. Når linsa blir 40, da begynner den å stivne. Det er faktisk ikke riktig å si det. Den stivner hele livet. Men når du passer ved 40, så er den såpass stiv at lesefokuset forskiver seg. Det er ikke elastisk lenger. Nei, og man sier at armene blir for lange, ikke sant? Ja.
Da kommer behovet for briller. Og hva gjør man da hvis ikke man lenger vil ha disse poser på poser med lesebriller? Nei, men du hiver deg ikke over en operasjon før du kommer betydelig opp i alder. Du gjør ikke det når du er 40. Da begynner du med briller da. For det er behovet lite, da er det bare når du leser. Men denne linsen blir jo stivere og stivere og stivere. Og så kommer et annet fenomen også. Mange får grå steir. Det hadde ikke jeg. Ja.
Det betyr at linsene blir opake, altså lyset går ikke godt gjennom, så blir synene litt mødde. Og det er jo faktisk den mest vanlige operasjonen i verden, det er gråsteier. De gjør et lite snitt i øyet, og så røsker du ut linsene, og så putter du inn en plastlinse, og så ser du...
Godt igjen. Men det var det du gjorde selv om du ikke hadde gråstær akkurat. Men jeg satt ikke inn i vanlig gråstærlinse. For det du får på det offentlige, det er offentlig som betaler gråstæroperasjon. Da er du i gåsøynene syk, ikke sant?
Jeg var ikke syk. Jeg bare var lei av briller. Da kan du gjøre en privat operasjon som i tilfellet mitt kostet 55 000 for begge øynene. Men det er jo undersøkelser foran og bak, og du blir tatt på et godt værre på. Selve operasjonen tok bare ti minutter.
Og det faktisk er det en operasjon som de gamle romerne gjorde. De hadde ikke noe å sette inn da, men de tok og pellet ut linser når folk hadde fryktelig mye sånn grå stær, og så fikk de i hvert fall lys inn på øyet. Men de var jo selvfølgelig ganske blinde allikevel da. Men de fikk i hvert fall tilbake lyset. Det jeg gjorde, jeg satt inn i en trifokal linse. Det vil si en linse som har tre fokus.
Den ser ut som en vanlig linse i midten, og så har den såkalt fresnelringer rundt. Det var en fransk mann som oppfattet dette på 1800-tallet, sånne fresnelinser. Det er flate linser, og du finner dem igjen i fyrlykter, ikke sant? Ja. Så rundt der har du tre fokusområder. Et som er direkte lysbrytning, og så er det to interferensmønstre som du får. Det jeg har nå er...
Jeg ser veldig godt på lesehold. Jeg ser egentlig fantastisk på lesehold. Det er helt utrolig hvor liten skrift jeg er klar til å lese. Så gammel som jeg er. Og så har jeg et fokusområde som ligger litt lenger bort. Typ 70-80 centimeter. Og så er det en sånn zone derfra og bort til TV-en hvor jeg ser bedre hvis jeg har på meg briller og styrke igjen. Og lenger bort så ser jeg bra igjen. Så du blir ikke helt brillefri
Men det her TV-synet kan jeg leve godt med. Dette er et par år siden. Dette er et par år siden. Og det morsomme var at jeg fikk en sånn prep på forhånd. Når du kommer ut nå, så kommer ting til å se ganske spaced out.
Og dette var om kvelden, og de hadde tenkt gatelys, og gatelysene så helt utrolig ut. Det var svære haloer rundt dem. Det så ut som om jeg var på Tivoli.
Det var ikke medisinen, det var operasjonen. Nei, det jeg så var fresnelmønstret. Det var veldig dekorativt, det kan jeg si. Men for så vidt også forstyrrende. Men så sa de også at dette vil hjernen tilpasse seg. Det høres litt rart ut, men det har den gjort altså. Nå ser jeg ikke det lenger. Hjernen, synsnerven i hjernen, filtrerer ut det som irrelevant informasjon.
Så det er ganske utrolig hvordan hjernesynsnerven din har tilpasset seg de nye plastlinsene. Det er jo det hjernen gjør hvis du mister en sans også. Ja da, den gjør det. Men i mitt tilfelle er det selvopplevelse. Det er forskjell på teori og praksis her. Det funker fantastisk. Men disse linsene som puttes inn, de varer da hvor lenge?
De varer liv ut. Du fikk jo folk i grå stær i plastikk. Men rådet er å vente til du er gammel før du tar opp personen? Ja, de sier at du bør begynne å nærme deg 60 før du gjør det her. Men jeg har jo fått mye forespørseler fra folk som har vært betydelig yngre. Det var en kjenning av meg som gjorde det. Han var 50 og var rett og slett orker ikke lesebriller. Så han gjorde det.
Jeg ser jo smart ut med lesebiler, det gjør jeg ikke uten. Nei, i de tilfellene så bør du jo gå på utenfor tid. Men det er en ny verden. Du har kjøpt en av de polsene med lesebiler, kanskje? De er kastet. Du ser meg på Grønmo som leter gjennom. Men det er jo en baksida her, og du får litt dårligere mørkesyn.
Det er vanskelig å måle, men jeg tror kanskje jeg har fått litt mer dårligere møkkelsyn.
Selv om jeg kan ikke si at jeg legger merke til det. Men utviklingen på hodelykter er jo vanvittig. Ja, da får du 4000 lumen. Du får mange lumen på panna. Ja, det er ikke noe problem. Men, og det er ikke alt før vi gir oss. Dette er jo superspennende, det som foregår på øyefronten. Og vi har jo hørt litt rapporter om The Bionic Eye. Altså skal blinde kunne lære å se, eller veldig svaksynte da, skal vi kunne erstatte
Øye med elektronikk. - En defekterhet i den. - Ja, det er det vi har snakket om. - Svaret er vel ja. Det gjorde man for mange år siden. Men da snakker vi ikke om lesesyn. Da snakker vi om veldig, veldig... - Grove figurer og sort-hvit. - At de kanskje kan se bevegelser og mønstre foran seg i veldig dårlig oppløsning. Men dette blir jo bedre hele tiden.
Om man klarer å gjenskape øyet sånn som det er, det er vel høyt opp og langt frem, tror jeg. Da tror jeg vi heller skal gå genveien. Men inntil videre så tror jeg nok at veien om silisium og elektronikk er farbar. Det skjer ting der også. Og så må vi jo ta med en ting til, og det er jo at for de som virkelig er svaksynte og trenger førerhund, en god kompanjen som det heter, vil førerhunden bli en robot? Ja, det tror jeg.
Kanskje ikke i form av en førehund, men i form av supportsystemer. Du kan se på briller, så mange svarte solbriller som mange blinde går i dag. Du får plass til ganske brukbare videokamera der, og med den analysen som i dag kan skje både lokalt og i nettskyen, så kan du få minst den informasjonen fra en førehund.
Nå er det ikke bare snakk om at det er vi mennesker som mister jobben når verden blir automatisert og robotisert. Vi kjenner kommer også til å miste jobben. Du kan jo ha en hund allikevel. Ja, ja. En som kan leve et mer bedagelig liv. Veldig bra. Vi kommer tilbake med mer med tech etter hvert. Det gjør vi.