Velkommen til Teknisk Sett. Mitt navn er Jan Moberg. Jeg er sjef her i TU. Jeg sitter her med Odd-Rikard Valmått. Hei, Odd-Rikard. Hei, Jan.
Du, har du hatt en bra sommer? Veldig bra faktisk. Spesielt siste del. Ja, det har jeg skjønt. Hvis vi skal høre Odd-Rikards lyd av sommer, så lyder den hvordan? Ja, det er ikke fullkittet akkurat, men nærmere noe sånt. Vi snakker om test av el-motorslag.
Ja, på batteri. Testa syv stykker. Før vi går videre, har du noen kutt eller noen hendelser du skal fortelle om? Nei, jeg skader meg ikke i hele tatt. Men værnutstyret var på plass? Værnutstyret var ganske bra på plass, ja. Værnutstyret er viktig i skogen. Ja, vi vet jo det av tidligere podcaster at dette er noe utartet. Jeg prøvde å værne meg med naken hud før det gikk dårlig.
Du har jo sagene i en hel skog for å teste disse sju batterimotorsagene. Det ble glistent oppå hytta, ja. Det var meningen, det. Jeg har et sånt prosjekt med tre grenser skal nedover, ikke oppover. Det er regnskogen som forsvinner i Amazonas, og så er det trærne som forsvinner rundt hytta. Jeg skjønner, kanskje får du sånn miljardstøtte du også fra regnskogfondet. Ja, det var en god idé.
Odd-Rikard, først og fremst, strøm versus bensin på motorshagen? Bensin er jo den tradisjonelle motorshagen. Den har vi jo hatt i veldig mange år, og mange sverger til bensin. Og...
Jeg kan jo egentlig fastslå at batterimotorsag er ikke skogens Tesla. Den går ikke uendelig langt på batteri. Men for de aller fleste som ikke jobber profesjonelt i skogen, så er batteriet et veldig, veldig godt alternativ. Og jeg vil si det som så, at det bør folk foretrekke fremfor i bensinsag.
I de fleste tilfeller. Vi må jo legge til at de bensindrevne motorsagene har jo en lørvete totaksmotor. Ja, de har det altså. Det har ikke skjedd mye. Dette er en gamle, ja. De har fiksa og forbedret, men du kan ikke ha et injeksjonanlegg i en motorsag. Det blir for dyrt.
Dette er en motorsjager som bruker fryktelig mye bensin på en slik to-takte jule i gamle dager. Er ikke det beste miljøavtrykket? Nei, det er ikke det. Men nå skal det sies at de bruker jo ikke så mye bensin. Neida, neida. Så det er ikke der synene bør gås. Men bare for å ta det med en gang. Egenskapen til en bensinmotorsjag, for så vidt bensinmotorer ofte, er jo...
Vi kjenner tegnet på en bensinmotorsaga. Du hørte om det vanvittige turtallet med viningen. Hvorfor gjør vi det? Jo, for at drevmomentet på en gammel to-takter er en ganske spisskurve. Du må opp i et høyt turtall for å få den til å dra. Men da drar den godt. Hvilket turtall snakker vi om på en sånn motorsaga? Vi snakker om ganske mange tusener. Fem tusen omdrevinger, tenker jeg. Ja, det er
Da viner det veldig, og det er jo det du hører, det er jo det som er bråket. Her hører du bare kjede går, og du bruker ikke hørselvern når du har med elektrisk sag. Og så må du ha en totaktsag som har så dårlig dreiemoment på lav tur, at den har en sentrifugal klatsj. Ja, for kjede står stille. Kjede står stille.
Det gjør det ikke i bensinsak, der går det hele tiden der. Fordi at du har fullt reument fra første drag, ikke sant? Og du kan bruke pådraget til å regulere hastigheten på kjede på en måte som du ikke ville ha gjort på en bensinsak. Så nå kan du faktisk sage på en søndag uten at noen... Du kan liste av grenene, faktisk. Du hører det, ikke sant? Kjent kjede og litt lav turtal, så har du... Så kan du jobbe på søndag, det er ingen tvil om.
Strålende. Det du egentlig konkluderer med er at hvis du ikke har noen stor skog eller mange trær, så er dette et fint alternativ. Ja, det holder. Jeg har tatt med ganske mye trær, med denne store træren også. Så dette funker veldig godt. Vi skal komme litt tilbake til testen. Men neste poeng må jo være ...
Ja, el-sag, elektrisk motorsag, og jeg tror mange har brukt det med ledning. Ja, veldig mange har med ledning. Og det funker jo fint. Ja, alldeles hyppelig, og det er også lettere sager. Det er ikke veldig kraftige sager, men lettere sager med alle el-fordelene. Men du har den store ulempen, du kommer ikke så langt unna stikkontakten.
Jeg har jo brukt det på hytta før det her, og det har jo tre 25 meters ledninger. Det går det også, men du kommer 5 centimeter unna. Det er sånn fire takters Honda aggregat da. Ja, det blir det. Da går vinningen opp i spinningen. Det gjør det.
Men det du har gjort nå er egentlig å ikke ta med ledningssager, men rett og slett kun batterisager. Og du har testet sju sager. Ja, fra de aller mest avhavesagende til det du virkelig kan bruke i skogen. Og det handler om batteristørrelse, men også om motorkraft, sverre lengde og mange andre parametre. Men batteristørrelsen har mye å si her.
Men det skjønner jeg. Men bare ta dette med en dreiemoment først, for det er viktig å forstå. En av de første egenskapene du kommer til å merke med en sånn sag, elektrisk sag, er jo at du slipper det høyt utdraget. Du slipper... Altså, de roterer jo fort de også. Men de roterer jo fort på en... Variabelt. ...vannvittig brøle. Og du kan sage på lav hastighet uten at du gjør noe. Det er vanskelig med en bensinsag. Selv om det selvfølgelig går der også.
Som andre ord, jeg tror ikke folk har oppdaget hvor gode de er enda. Det viser seg at både Stihl og Huskverna, som er liksom konger i skogen, de har utviklet fantastisk gode elektriske motorsaker. Da snakker du egentlig om virkelig totaktsleverandørene. Det er totaktskongene. Skogens totaktskonger. De har skjønt at batteri er en del av fremtiden. Akkurat. Så det er ikke sånn at de nye leverandørene
Fulle elektriske kom opp og tok det, så de har klart å forsvare posisjonen sin? Ja, det er faktisk de fleste som har jo bensinsager også. Det har de. Men det viser seg at batterier er etter hvert bedre og bedre, og er et godt alternativ. Og det som kanskje imponerte meg ned i støvla, det var batteriet som Huskværnet har utviklet.
Jeg har regnet litt med at jeg veid alle batteriene, og så har jeg sett på energiinnholdet i watt-timer, og regnet litt med ladetettheten. Det største batteriet til huskvarene har faktisk en ladetetthet på 170 watt-timer per kilo. Det vil si at unikant av 6 kilo, så har du en kilowatt-time altså.
Og så kan du godt si at i forhold til bensin så er det jo ingenting. Det er jo bare et par deciliter bensin. Men hvis du ser på hvordan en bensinmotor sløser bort mesteparten av bensin, så varer jo det her en hel dag for de fleste.
Du har vel aldri heller sagt at dette er verktøy for skogsarbeidere? Nei da, det er ikke det altså. Skal du inn i skogen, men de skogsarbeidere i dag, de har en svær maskin til mange millioner, de er jo knapt borte i motorsaga. Så de har med seg motorsag de også, men her kan faktisk en elsag gjøre jobben for dem. Så du har gått gjennom batteri-telefonen? Ja.
egenskapene, men nå er det jo flere ting, altså du kan jo ha med deg et par ekstra batterier også da. Ja da, det kan du, men de veier
Det batteriet her, batteriet fra Husqvarna, det veier to kilo. Men så er jo motorsaga desto lettere. Motorsaga veier mindre enn i bensinsak. Du slipper bensintanken, motoren, kløtsjen. Så du sparer inn mye på det. Det er batteriet som kommer litt i vei. Motoren i elektrosaga veier jo veldig lite.
Du skal få oppsummere, men la oss bare snakke om et par andre egenskaper ved disse, og det gjelder jo for så vidt alle motorshager, også de som er drevet av bensin, men du snakker jo om sverdlengde. Ja. Hvorfor er det viktig? Ja, det har med hvor store trær du har tenkt å ta med.
Og da må de ha motorkraft og dra det også. Ja, det nytter jo ikke bare å ha et langt sverd. Nei, det hjelper ikke å sette på et 40-saksmeter sverd på den minste blekken av dekkeren. Da kverder du elmotoren. Men du er også inne på noe du kaller for sverdanatomi. Ja, Stihl har laget et sverd som er litt sånn konisk.
med en veldig lite vennhjul foran og et tynt kjede et tynne kjede er jo lettere å dra gjennom en bredere kjede litt sånn for presisjonskutting ja, det funker veldig bra til hardjobbing men det er sånn at du kan nesten spikke seljefløyter med det sverdene det er imponerende ingenting vil jeg forundre med at du forsøker deg på i tillegg til sverdlengden så er du også opptatt av
Ja, rett og slett kjedehastigheten, og da snakker vi om sagkjede. Grunnen til at man sager er jo at det er et kjede som går rundt med den tager på. Ja, du røsker løs flisene fra sporet, ikke sant? Hvor mye varierer kjedehastigheten på en elmotorskjegg? Den varierer faktisk fra 5 meter i sekundet til 21 meter i sekundet. Det er fire ganger. Men det er klart det også må matches av motorstyrke da.
Det betyr jo at de raskeste motorsagene jobber mye kjappere enn den hagekategorien. Den billigste saga i testen, som koster litt over 2000 kroner med batteri og ladeøy eller ruple, den har også den laveste hastigheten.
og de dårligste parametrene, men den er billig og den fungerer. Ja, det er jo alt etter hva man vil ha. Du kan teoretisk ta ned trær med den også, men det er mer for rosen. Når vi snakker om kjedehastighet på topp, så snakker vi egentlig om mer enn 50 km i timen. Da skal du holde sverdet unna kroppen. Ja.
Og da burde du helst ha på deg verneutstyr, ikke sant? Vernebokse er viktig. Sånne ting må vel vi anbefale uansett? Ja, vi må det. Og sånne vernebokser, de inneholder sånne kryssvevde fiber av glassfiber. Ja, for du har prøvd hvordan det er at motorsaga treffer året. Det er bare å kakke sveide inntil. Og det som skjer da er at du river løs fiberne. Du ødelegger jo boksen selvfølgelig. Men det er bedre det enn året.
Da river du løs glassfivret som du drar inn, og så stopper saga. For det går opp i mekanismen og stopper saga.
Akkurat sånn. Og så bør du også ha hjelm med visir. For det spruter jo litt av det her da, og det er lett å få det i øya. Og hvis du får en ordentlig kick-up av motorsaga, så treffer du den hjelmen og visiret. Da slipper du å få et stort spor gjennom tynet. Og da er jo spørsmålet hvor bredt det sporet blir. Ja, det blir smadre med en stil. Bare i hjelmen, men du har også en parameter som heter kjedebredde.
Kjedebredden har litt å si. Det er mange parametre som avgjør det her, men kjedebredden, jo bredere kjede er, jo tyngre er det for saga å dra gjennom. Men samtidig så blir kjede mer solid også, ikke sant? Ja.
lettere å komme til med sliputstyr og sånt for det er det en ting du skal med motorsaga det er å holde det skarpe nettopp det finnes ikke verre opplevelser enn å sage med sløv motorsaga og det er en relativt enkel jobb med i 4mm fordi fil med mindre du har en stil er det noe du gjør på hytta med peiskosen og etter glasrøven så sitter du og filer motorsaga det har hendt, Jan
Fylle motorslag, det kan du også gjøre med en dremel da. Sitte med en liten batteridreven dremel og fylle motorslag, det er en helt ny opplevelse. Passer godt med en god rødvinn.
Du snakker også om batteri. Batteriestørrelse, men også motorstyrke. Dette må jo også avveies med de andre parametrene. Det er helt klart stor forskjell på de. Skogskongene var ikke de sterkeste. Verken Husqvarna eller Stihl var veldig sterke. Deremot imponerte DeWalt med en utrolig kraftig motorsag.
Men de er litt spesielle. De fleste andre har et 36-volts batteri. Men DeWalt har utviklet et 54-volts batteri basert på et 18-volts batteri. Det høres litt rart ut her. Men i håndverket er det tre seriekoblet rader med litt så mye underbatterier. Og så har de...
seriekoblet alle sammen. Sånn rad gir 18 volt, men hvis du da har en mekanisme som gjør at du serier går den, så får du 54 volt. Og det gjør at du kan lage en mindre motor som er kraftigere. Du får mindre dimensjoner på kobberet i motoren. Og da kan du få en lett motor som er veldig sterk. Og det har de gjort. Den maskinen var utrolig sterk. Smart altså. Men den hadde dårlig kondis.
Det skjønte jeg, og så hadde den i tillegg en av Odd Rikards store no-no's når det gjelder motorsjager. Den hadde en tannkam i plast. Ja, jeg tror de trenger en runde til. Når du skal vri motorsjager rundt en stokk, så skal du ha tenner som drar seg inn i stokken, så du kan bruke det som en pivotpunkt. Og tannkam i plast, det vil ikke du ha? Nei, det vil jeg ikke ha. Og så hadde de også en sikkerhetsmekanisme hvor du må trykke tommelen ned når du er fryktig. Men...
Helt klart den raskeste sagan din med mest kapasitet å ta ned store trøyer. Skal vi si noe om det vi begynte å si om bensinmotorshagen, nemlig turtall på disse? Det er jo enda en parameter. Turtallet er jo det som justerer kjeddastigheten. Er det stor forskjell på topp?
Ja, altså fra 1 til 4 da, for å si det sånn. 4 ganger, ja. For den som har 21 meter per sekund. Ja, og det sier jo litt om produktiviteten. Men må det ligge et sted, synes du? Altså er det et minimumskrav? Altså når de ligger rundt 15-20 meter i sekundet, da matcher de veldig godt selv middelklasse bensinsager, det gjør de.
Det er jo de som lurer på hvordan du gjorde dette her, kan jo etter hvert gå inn på tv.no eller til og med lese i teknisk ukeblad som kommer. Ja, for jeg har jo testet hvor raske de er, hvor fort de klarer å kappe av en
en stokk av de stykkelse, og hvor mange ganger de klarer å kappe stokken. Du tok rett og slett noen trær, feltet noen trær, og så skar du stammen opp i skiver, frisbeer, pannekak, diskoser, kaller du det. Det ligger mye pannekaker i tre hopper for hytta, det gjør det. Hvordan foregikk dette her? Hva...
Nei, det var for å utmatte batteriet da, ikke sant? Ja, ble du overrasket over hvor lenge det holdt? Ja, spesielt på den jeg husker hver natt sa da, som klarte... Da snakker vi om en diameter på... Da snakker vi om en diameter som vi... Jeg har jo brukt gjennomsnittstall her da, for at det begynner litt tykkere i starten, ikke sant? Så blir det mindre. Men det var vel gjennomsnittet rundt 27,5 centimeter.
Og når du da klarte å kappe 48 sånne, så sier jeg at det batteriet, du kan holde på lenge i skogen da. Hvor mange kvadratmeter snakker du om da? Det ble nesten tre kvadratmeter. Trevirke? Trevirke. På ett batteri. Så jeg regnet av alltid kvadratmeter. Og det er ganske fantastisk altså. Men det var jo for stor forskjell i pris også da.
Ja, fordi dette vil jo de som interesserer seg halvparten så mye som deg for dette, vil jo gå inn i tabellen og si at du har delt opp i de som vi kan kalle for skogbruk, og de som er hagebruk. Så de du tester på haget, de brukte du mindre i diameter. Det var mindre, det var jo svakere maskiner som fikk en mindre jobb. Men vi er jo interessert.
Vi konkluderer med at hvis du ikke kapper mange trær, så er dette helt kjempevalg. Kanskje med et ekstra batteri? Har du et ekstra batteri, og det ikke er mildevis til 230 volt, så kan du holde på hele dagen. Dette er da veldig attraktive produkter. Men hva ble din konklusjon?
Altså jeg har konkludert med på flere hold, ikke sant? Vil du ha den mest utholdende saga, vil du ha den sterkeste, vil du slippe billigst mulig fra det, så jeg tror vel kanskje at Ryobi, selv om det er et
kan et forbruke merke, de kom veldig godt ut av det, både på hastighet og kapasitet, men samtidig var de veldig mye billigere enn de andre. Men det er viktig å legge til at den er jo i den tyngste klassen du har. Den er i tung klassen, det er en skogsarbeider. Og for de fleste som ikke jobber profft,
så tror jeg det er HIP som har på om de velger et sånt toppmerke. Ja, altså vi snakker om på den tyngste segmentet fra 4000 kroner og opp til det doble, ca. Ja, riktig. Og doble er kanskje mye for folk som skal ha sag på hytta, til det høyeste prisen. Ja. Og så har vi fikk helt på tampen av testen en sånn mini-versjon av jobb igjen også,
som går på 18 volt, og der må jeg si at den hadde jeg lave forventninger til, altså 18 volt på motorslag. Men den gjorde veldig godt fra seg. Det overrasket meg kanskje mest av alt i testen. Dette er jo da en overraskende, eller overraskende, i hvert fall en veldig positiv opplevelse du har hatt. Ja, ja, ja. Jeg hadde ikke drønnet.
Nei, nå snakker de nok sammen med de trene som står der om hva de gjør. Hva tror du om fremtidsutviklingen her nå? Hvis du ser på den batteriutviklingen som skal skje i året fremover, hvor spesielt bilindustrien ligger på som bare det for å få frem lettere batterier,
så kommer det til å spille over i alle andre segmenter også, ikke minst på verktøy og motorsjager. Denne smarte serie-koblingen av disse batteriene kommer litt derfra. Ja, det gjør den, men de batteriene er ikke spesielt lette. Det var ikke de som hadde mest wattimer per kilo. Så det var bare høy spenning. Bra. Er det noe annet å legge til på slutten her, før vi sender deg videre til neste test?
Nei, men jeg aner at dette var gøy. Hva gjør du med alle disse pannkakene du har skåret ut? Jeg kunne da foreslå at vi skulle ha dem som sånne bordbrikker. Du kan dekke til mange da, stort selskap. Så er det faktisk veldig god opptenningsved. Det er det. Veldig bra. Takk for testen. Vi gleder oss til å høre om neste.