Teknisk sett
Fordi? Fordi da kan jeg bruke verktøy. Da kan du bruke verktøy, og dette har vi snakket om før. Ja, jeg har gjort det. Men nå har du gjort litt mer bakgrunnssjekk, også blant annet en drilltest og annet. Og vi snakker om det store tema nå er jo å kutte ledningen. Ja. Nå vil du bare ha batteri, du. Jeg vil det. På alt mulig? Ja, absolutt. Men fortell først, hva med disse drillene? Jeg har vært i det med en test, og jeg har testet de kraftigste drillene på markedet.
Og det er ganske dramatisk hvor kraftig det har blitt. Ja, hvor sterkt må det være i håndledet? Nei, du kan ikke... En del av de tingene man gjør med en drill er jo blant annet å borre høl i en vegg. Du sager
Du kjører i sag, en sånn hullsag, og da kreves det et enormt moment for å dra rundt i en saga. Noen av de kraftigste drillene her, de saga med lettet 200 millimeter. Det er et svært høl, Jan. Dette har du stått og testet. Ja, det har jeg testet. Hvor mange hull er det nå på hytta di egentlig? Nei, det var en del sånn 2,8 tom som fikk gjennomgå, som ble til ved.
Men noen av disse har et oppgitt moment på opp til 135 Nm. Det er mye luri om det. Det er jo en bil. Ja, det er det en bil. Det er det altså. Hvis du setter en sånn maskin i første gear, og setter på en 200 mm hullsag, og stikker den i treverket, så går hånda di. Det gjør den altså.
Så du må ha tohåndskrepp. Du må skru på den nede siden, og så må du virkelig holde det steinhardt, og du må helst veie noen kilo selv også. Så dette har blitt utrolig bra, altså. Jeg er dødsimponert. Ja, for her har det skjedd mye på få år. Det har skjedd veldig mye på få år. Det har det gjort. Og nå, siste trenden er jo at et par av de verktøyene, Milwaukee og Bosch, har jo fått Bluetooth også.
Du holder kontroll på verktøyet ditt med mobiltelefon. Du kan stille moment, og du kan gjøre... Og du kan sikre med tanke på at sånn blir sterkt. Kommer du inn i en bluetooth-zone, så får du... Her er jeg, sier verktøyet. Det er morsomt. Men hva er den store forskjellen fra før? Den største forskjellen er selvfølgelig at for å få en så kraftig...
ikke nylig, så måtte du ha ledning. Da måtte du være koblet til en eller annen foss i en eller annen... 16 ampere. Ja, og det slipper du nå altså. Nå er det batterier, og de batteriene er ganske seilige også, med i hvert fall ett unntak.
Og så har, og i gamle dager så brant man jo drill, du blandet betong med drill, så sto det å røre med et fyrktoment, og så slo det stikkflammer ut, og så var drillen dau.
Da var den brent opp? Da var den brent opp. Da gikk motoren, rett og slett. Men nå har de fått så gode sensorer som overvåker det her, at når jeg kjørte masse hulltester, så stoppet drillen. Før det gikk galt? Før det gikk galt. Og det er jo for å si, går det ikke mer? Men det er jo at drillen har sånn self-preservation, ikke sant? Og det er jo veldig bra. Så du knekker ikke en moderne drill på den måten her.
Akkurat, men det er jo mye å velge mellom her. Bare for å ta dette med driller da. Du får jo noen små lekkere med litt lavere voltbatteri, og så får du de store. Dette er jo overkill for de fleste. Jeg vil anbefale de fleste å gå ned på et sånt, må du sjekke moment og sånn, sjekk de som har rundt 50-70 Nm. Da har du en god ålderavdrill.
For de jeg snakker om her, de er sånn... De er for spesielt interesserte, for å si det sånn. Du drar av mye fine skruhoder på det. Ja, hvis du skal virkelig blande mye betong, da er en sånn drill sånn her fin. Men det holder lenge med en betydelig lettere og billigere drill. Og så skiller du mellom proff og privatmerkede, vet du. Det er en sånn evig spørsmål. Skal jeg velge...
Blå Barsch eller Grønn Barsch. De har jo farge separert dem. Jeg skal velge Rød Milwaukee eller Grønn Ryobi.
Det er det skille. Det er vel kanskje noen som går rundt i landet og har de samme kvalene som deg, men det er kanskje ikke alle. Det er mange. Vi er jo en egen gruppe på Facebook. Dette er hundre tusener, Jan. Dette er ting som menn tenker på før de legger seg. Men det du tenker på nå, før du reiser ut på ferie, er jo testen du skal gjøre i sommer.
Det har jo vært et no-no tema, det. Det dreier seg om motorsjag. Hvis du ikke hadde motorsjag som gikk på høyoktan, så var du litt pusslen. Det var en sånn håndverker på utenfor fjellet som mente at jeg var en pussling. Jeg hadde sags som gikk på strøm. Det var en dårlig greie å si. Da var jeg ikke helt med.
Det skal bråke. Men i år så skal du teste batterimotorslaget. Hvordan skal du gjøre det? Du, jeg har tenkt å ta ned noen grantrær da. Er det noen flere trær hjemme der nede? Ja, altså jobben min er jo på å senke av tregrensa. Rundt hytta vår så er det lav tregrense, for å si det sånn. Men da tar jeg ned noen grantrær, og så ser jeg hvor mange kutt
Hvor mange skiver klarer du å sage over på batteri? Jeg gjorde dette med den første batterisaga jeg testet fra Ryobi for et par år siden. Da tok jeg ned et stort grantere og kvistet det og saget det opp i størrelsekubber. Enda hadde jeg 25% på batteriet.
Da gikk det opp for meg at, jammensann, nå kan jeg slippe å kjøpe ledning. Dette var helt fantastisk. Men nå har det kommet mange nye på markedet, så nå gleder jeg meg. De sagene jeg skal teste nå er 18 volt på det minste, og 54 volt på det største. Volt har egentlig ikke veldig mye å si med hvor kraftig den er. Ok.
Så det er mange som tror det at jo mer volt, jo kraftigere blir saga, men det går bare på hvor tjukke viklinger du må ha i motoren. Har du lite volt og skal ha en kraftig sag, så blir motoren tung. Og det er vel noe av greia her, å tynge på både motor og batteri? Ja, for sagene blir jo tyngre. De gjør det. Det er ulempen.
Har du ledning, så blir saga lettere. Du slipper batteriet. Og så vil jeg jo si at hvis du har en bensinssag, så du må jo ha en litt svak bensinssag, som mange har som hobby-sag. Du må ha ganske høyt turtall på den for at den skal jobbe ordentlig. Hvis turtallet går ned, så blir sagaen så dremendkurven på en totaksvote. Den stuper jo ned.
Det gjør jo ikke en hel elmotor. Den er flat hele veien din. Jeg synes jo at det er mye mer behagelig å jobbe med elektrisk sag. Naboene dine er vel også fornøyde med at du ikke står og kjører høyturtall på bensin? Ja, det er veldig nabovennlig å kjøre el-sager. Men, og det er klart, dette skal du stille meg i sommer, men bare ta en kjapp oppsummering for oss her avslutningsvis.
Hva for noe mer må du ha med på hytta? Batteridrevent verktøy? Nei, det er klart alle må ha drill på hytta, helst to. Også må du ha motorslag. Men hytte, da har du gjerne sånn platinger og det er mye morsomt, så du må ha en kapp og gjær slag på hytta. For å få de gode, fine kuttene. Også batteridrevent?
Nei, det kommer jeg på. Hvis du ikke har strøm på hytta, så er jo det genialt. Ja, for de finnes også nå. Ja, de gjør det. Ja, faktisk. Ganske mange etter hvert. Men du er jo som regel i nærheten av strøm når du har rekapresjang. Så den kan godt klare seg uten batteri. Jeg reiser jo aldri noen sted uten slipmaskinen min.
Det var alltid et sånt trebord eller noe sånt. Sist i forrige års, så kom naboen og skulle ha bygd seg en ny hytte, og så hadde han med seg et gammelt trebord, en massiv fure som han hadde hatt siden han var ung. Det begynte å bli noen år siden. Det fikk ikke han ha alene veldig lenge? Nei, jeg så på det, så jeg dømte av det bordet som hufta. Dette så ikke ut, så jeg gikk og hentet en slippmaskin av meg, og i løpet av ti minutter så det ut som noe nytt.
Det er en sånn roterende 150 millimeter slippmaskin. Det er noe av det kjæreste du eier. Ja, det vet du hva. Det er verdt det, tror jeg. Det reiser harde med meg. Det er en del av bagasjen min når jeg drar på yta. Det går på strøm da, det må sies. Det har ledning. Det har ledning. Det har et enormt effekt på den maskinen, så den trenger ledning.
Så lenge du lar den kraftigste vinklesliperen ligge hjemme, så den har vi hørt om før. Ja, den har vi hørt om før. Den eksisterer ikke lenger, faktisk. Det gjør vi. Og Rikard, da er det bare å ønske lykke til med både batteridrevende og ledningsdrevende elektriske verktøy i sommer. Vi gleder oss til å høre hva du har å fortelle når du kommer hjem. Ja.