Du hører på Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg sitter hjemme via systemet Riverside og snakker med Odd Rikardt, som er vår Odd Rikardt.
Jeg er ikke hjemme. Jeg er på Diakonhjemmet i Sykkels. Det er et hjem. Det er blitt mitt nye hjem. Jeg klarte å gå på snøra hjemme hos datteren av Sykkelsjøen for en uke siden, og tok et skritt ut i det som ikke var 10 centimeter ned, det var 30 centimeter ned, og så brakk jeg låret. Så her sitter jeg, og så fikk jeg en liten sånn...
bivirkning. Når jeg kom hit da, jeg fikk covid. Så det synes jeg egentlig ganske ble fint. Det var overraskende enkle greier. Men det er jo mye styr. Når du får det på et sykehus, da blir det isolert og du får besøk av folk i romdrakt. Vi er vel ikke så mange, tenker jeg, som synes det å brekke låret og få covid er fint. Men jeg setter jo pris på at du er optimist. Er det noen god teknologi rundt deg på sykehuset, Andrik Aart?
Ja, jeg var jo inne på operasjonsstudiet også, og det er jo mekanikk, ikke sant? Det er jo liksom hvordan dra beinpipene fra hverandre og spenne opp og sånn, men det er
Jeg fikk jo ikke mer malt da, for jeg ble jo bedømt. Og det er jeg fortsatt glad for. Nei, jeg tipper du fikk sikkert litt sånne verktøynykker da du var inn på kirurgien der. Vi snakket litt om hvilken drill vi skulle bruke. Ja, det gjør vi. Det høres bra ut. Vi har jo med oss en gjest i dag også. En gjenganger hos oss, Odd-Rikard. Og siden vi snakket om det, vi skal...
Vi skal snakke litt om ny teknologi også, og jeg må bare introdusere selveste dekningsdirektøren i Telenor, som har vært det i 27 år faktisk, Bjørn Amundsen, velkommen. Tusen takk. Jeg må bare stille spørsmålet, Bjørn, 5G. Det har vært litt snakk om bruk av 5G for medisinske forhold, og det at det har lav latency, som det heter, at man faktisk kan bruke det i kirurgi.
Det ville ikke vært fristende for dere å ha demonstrert dette på Rikard nå da, når han først var der?
Nå tror jeg jeg er for siktig med hva jeg skal svare her. Vi står støkt til alvor. Når UL skjedde i Oslo, og sykehuset også er i Oslo, så tror jeg man skal ta det fysisk. Men det er klart, fjernkirurgi, det har jo vært utført på Fibern, på folk som er litt mer avstandige for åtte spesialister. Og 5G er jo en tjeneste som dette faktisk også kan fungere over.
Vi kommer tilbake litt mer til 5G, men Oddrik Art, jeg har snakket om dette, vi vil jo gjerne at du nå skal fortelle oss litt om den siste turnéen du hadde rundt i Norge. For det var i fjor høst, så hadde du et par måneder på veien for å sjekke dekningsforholdet i Norge.
Ja, og denne turen har jeg gjort i 27 år. Og den blir litt lengre hvert eneste år. Det startet med borti fire uker, og nå er det blitt åtte uker. Så er det sånn at 80% av denne kjøreruta, den kjører jeg samme ruten år etter år, og det er for å kunne sammenligne.
Og så har jeg ca. 20% avvik. Det er ikke hvert år jeg rekker til Havøysund. Det er liksom 10 mil opp på 10 mil ned igjen som en avsikkerhet. Og så har du tilsvarende rundt om i hele Norge. Men 15 000 kilometer kjørte jeg da på åtte uker innom alle fylkene.
Og hadde også veldig mange møter med kommunen Norge. Men hensikten i tillegg til å møte media, det er jo å se i praksis hvordan fungerer mobilen etter hvert. Hvordan fungerer det i en mobil situasjon hvor folk jobber mer og mer hjemme, og ikke nødvendigvis der de har kontoret sitt. Og snakke med kommunen om hva som er viktig for dem.
Men du Bjørn, hvordan har du sett forbedringen år etter år, 27 år, det er en lang tidsperiode altså. Hvordan ligger den nå siste gang i forhold til forgang og så videre sånn? Nå er jo nettopp mye mer belastet, nettopp på grunn av det du nevnte. Ja.
Jeg tror ikke det går 27 år tilbake, for da er det jo nesten på første og andre generasjon, altså NMT 54 og GSM. Men hvis vi for eksempel ser fra 2019 og frem til 2021, så skal det sies at i 2019 var det før covid kom.
Og vi har sett en enorm økning i bruk av mobile tjenester, enten det er tale, sms eller brevbånd, fra 19 og til i dag. Og jeg har en liten jokselatt her, men i 2019 så hadde vi 61,8 megabit i gjennomsnittshastighet på den ruta jeg kjørte rundt i dag. Og det er jo fra Lindesnesfyr og til Nordkapp med masse avstikere.
I 2020 økte den hastigheten til 76,7 megabit, og det var etter at koronaen startet. Mens i år, altså i september-oktober, som er denne primært foregiktene turen,
så økte vi faktisk til 103,9 megabit, altså 104 megabit nedlink, og snitt på alle disse 15 000 kilometerne på nettet vårt, og det synes jeg er en formidabel forbedring. Er det fordi at du begynner å se at 5G melder seg på? Ja,
Nei, egentlig ikke. Fordi det er veldig liten prosent på den turen som på det tidspunktet gikk gjennom områder i AD5G. Men i all hovedsak handler det om at vi ikke har latt ned til råttende pront. Vi har utvidet med ulike carrier aggregation, altså bruker flere kanaler samtidig. Pluss at jeg skal være ærlig og si at moderne telefoner fungerer bedre ved at de takler og klarer å gi deg en bedre kapasitet enn det telefonen du bruker tre år siden.
Ja, fordi dette var jeg nysgjerrig på Bjørn. Vi får jo stadig høre både fra Telenor og konkurrenter om at det bygges ut og at det er bedre dekning og sånn, men du har jo med deg mye forskjellig brukerutstyr i denne bilen, og hvor viktig er, eller hvor stor forskjell er det på brukerutstyret, altså for dekningen? Hvor stor betydning har det?
Den aller største forskjellen er jo egentlig hvor dette utstyret ligger enn. Altså for deg som kunde, så er det faktisk viktig at du ikke har den telefonen liggende inne i handskromet, eller nederst i et askebegel du ikke vil bruke lenger, eller et eller annet hjemsted, men at det står plassert et sted, sånn at du kommer over dersporet. Det er det aller, aller viktigste. Nummer to, så er det jo selvfølgelig viktig at du har en
moderne telefon som støtter de frekvensen som vi utnytter nettopp. Det vil si at den støtter alt fra, på når jeg kjørte da, fra 800 til 2600. Og i dag fra 700 opp til 3,6. Det er jo det aller viktigste. Ikke mist telefonen så mange ganger på badbue. Da kan du faktisk snekke antenna innvendig uten at du ser det. Ja, for nå ligger jo antenna i rammen rundt. Før så hadde vi pisker og annet som vi kunne fysisk se.
Ja, og de kunne jo til og med dra ut, ikke sant? Hvis det var ekstra dårlig. Av og til skulle jeg ønske at vi hadde hatt det, men vi har jo ikke det lenger. Vi må si at dette var til oss som er galtig gamle. Det tror jeg ikke ungdommer har sett en gang. Uten å nevne navnet Bjørn, er det stor forskjell på leverandørene også? Alle telefoner du kjøper i Norge er jo godkjent og innenfor det som er lovlig på spekken, men ja, det er forskjell på de ulike telefonene.
Det er en oppgave for deg, Odd-Rikard, å teste dekning den veien. En annen ting som jeg ble veldig nysgjerrig på, du nevnte du hadde møter med, var det 24 kommuner? Hva er det de har opptatt av når du kom på besøk? Faktisk så har
En gjeng på 2-3 av oss har hatt møte med samtlige norske kommuner i løpet av de siste 14 månedene. Det er ganske utrolig. Gjengangeren, ikke bare på disse 24, men egentlig alle, er at de er opptatt av at vi sikrer en god løsning for alle innbyggere, uansett hvor de bor i forhold til nederliggjengelse av kommunerettet. Det er noe vi diskuterer hver gang.
Men så er det jo ikke sånn at det er nok at du skal kunne ringe, da. Du skal jo kunne ha teamsmøter, eller ha møter via en sånn fantastisk løsning som det vi har nå. Også uansett hvor du faktisk befinner deg i Norge. Men det som jeg møter som den aller største utfordringen som jeg
Noe som bruker mye tid på å gå munnene på, det er jo dette med robustifisering, altså batteribækket på ballstasjoner, ras som har blitt mer og mer om de siste dagene, rundt om det finnes en skal forventing at mobilen skal nesten fungere uansett av veien av strøm stengt, og strømmen har vært borte i flere dager. Og det er jo ikke sånn at mobilen virker i dagvis.
Hvis i tre dager der NK må ha forsterket ekon, eller så er det to til fire timer avhengig av hvor du er i Norge som de har batteriberker på. Og så skjønner jeg at dette er en utfordring for kommunene som kanskje ikke har manuelle rutiner på plass etter at alt er gått over på enten fiberen eller på mobilnetta. Og dette er det viktig at det er en felles og god forståelse for samme kommuner.
Er kommunene klare over hva de kan gjøre for å bedre forholdene sine, eller er det mye å hente der? Forventningene dobler seg nesten hver eneste uke. Det er ikke statistisk helt viktig sagt, men som en metafor. De forventer jo at dette skal fungere. Rotorsaken er jo enten at gravmaskiner graver der de ikke skal,
Eller at strømmen blir borte fordi uvei tar det. Og da er det mange kraftsynskaper som nå jobber med å få linjene sine mer og mer robuste. Det kommunene kan gjøre, det er i hvert fall å sørge for å ha manuelle rutiner på plass. Slik at de vet hva de skal gjøre, og ikke minst hvem er brukerne.
De kan jo ringe meg og spørre hvilke abonnenter er ute nå på fastet, for vi har ingen oversikt. Og jeg sitter jo ikke med den oversikten selv, og om jeg hadde hatt den, så er jeg ikke sikker på at vi lov, jeg vet vi hadde ikke hatt lov på en av GDPR å opplyse kommunene om hvilke abonnenter som faktisk nå er uten telefon, når du skal ha ned på personnivå.
I disse dager med stort fokus på dataangrep og sånn, så er faktisk også både klima og den fysiske gravebommen like viktig for datasikkerheten ute i disse kommunene.
Ja, og akkurat mens vi har intervju her og nå så var det jo et veiarbeid i Trøndelag uten å gå helt inn på hvor det var den. Man skulle sette ned en ny trafikksikring med ny rekkeferdslagsvei. Og da klarte man jo bare over Fibern vår på et langt strekk å dundre ned autovernet rett opp på Fibern. Og da forsvinner kommunikasjonen til valgstasjonen. Nettopp. Hvor lang tid tar det å få fiksa det, Bjørn, typisk? Når det først skjer en sånn gravefeil?
Er vi heldige så tar det et døgn. I det tilfellet må jo veien sperres og trafikken reguleres og skytes inn nye fiber. Er vi heldige så klarer vi det på et døgn, eller så kan det faktisk i enkelte tilfeller gå dager, i hvert fall hvis det er kombinert med ras, hvor det er problemer for oss å komme inn i området.
Det er vel ikke sånn som... Vi har jo blitt litt kresende. Vi forventer jo at ting er oppe og går ganske umiddelbart igjen. Så det er klart her er det gap mellom forventninger og realitet. Jeg ser det. Men Bjørn, kan vi ta... Du har jo en enorm tur bak deg, men vi må jo snakke litt om 5G. Og hvor er vi på utrullingen nå? Og...
Hva ser du for deg av brukerfordeler? Jeg har jo 5G nå, og jeg snakker jo ikke noe raskere av den grunn. Det går jo mer på data. Men hva er oppsummeringen etter de siste par månedene? Nå har vi jo kommet opp i en ganske god fart i forhold til 5G-utvillingen. Vi ligger på 50-60 nye moderniserte sitere per uke.
Og da er det ikke fem om dagen, da er vi faktisk oppe i ti om dagen, som vi ruller ut 5G på. Men da dobler vi kapasiteten på 4G. Det er faktisk veldig så viktig for de aller fleste kundene. Så har vi tatt i bruk mange steder nå 5G på 700 kroner, som gir jo
Egentlig ikke så mye raskere enn det 4G gjør, men du kan få 5G på 700 sammen med 4G, så blir det ganske bra. Og så har vi dette 3,6-banen, eller 3,5-3,6, litt avhengig av hvilken operatør, som gir deg de virkelig, virkelig store hastighetene. Men per i dag er jo egentlig 5G i all hovedsak snakk om hastigheter.
Men det er jo morgen, det er jo da det begynner å bli moro, når alle tjenestene kommer på toppen. Vi var inne på det så vidt vi sa, dette med lav latency. Jeg vil ikke ha masskibbelt som skal operere meg med fjernkirurgi, og så er det et halvt sekund forskjellig fra han styrer kniven til det treffer meg. Da tror jeg det er bedre med Odd Rikard som kan ligge på et analogt sykehus. Nei, for å spørre til Alvor.
5G i morgen blir kjempespennende med lagdeling hvor ulike, for eksempel blåligstatene kan få sitt eget nett der. Du får tidsforsynkelse som gjør at gaming blir en drøm, hvor du får helt andre kundeopplevelser. Og ikke minst du får på plass 5G-kår, altså et eget rent 5G-nett, og ikke sånn som nå, hvor vi egentlig kjører veldig mye av tjenestepapireriket likevel.
Men for å være helt klar på det, tale kommer til å gå på 4G i mange år fremover. Er det forberedt noe for 5G-tale? Den tror jeg vi skal få lov til å komme tilbake til når vi får opp på plass 5G-kår. Men tale i dag, enten
Enten så går jo det på tog, og da hører du at lyden er mye dårligere, mye rundere. Så tar du Volta, Voice over LTI, altså tale over firingen etter. Det er jo det som i all praksis er det man snakker på mobiltelefonen i dag.
Det er jo morsomt å se denne industriutviklingen på 5G. Vi har jo hørt mye om den, men hva tenker du blir de første applikasjonene eller tjenestene som vi skal se frem til nå?
Jeg tror at for den yngre generasjonen, og da tar vi nok yngre enn sykehus og studiumitt her, så er det jo gaming. Det er jo der man vil se de virkelig store og raske, hvor opplevelsene blir enorme. Og så har du jo dette med...
Med cybersecurity å få egne nett, altså egne bedriftsinterne nett basert på 5G. Og grunnen til at jeg tar den kombinasjonen her, det er jo at vi som bransje må også mene noe å få kundene til å skjønne hvem har ansvar for hvilken del av nettet. For hvis operatørene har en del, og så har bedriften et annet bedriftsinternt 5G-nett,
Og så har du noen applikasjoner som skal ligge i toppen, og hvordan skal du overvåke dette utenfor et cybersikkerhetsståndsted? Det her kan bli noen utfordringer som man skal være litt oppmerksom på før man kaster seg i utgangspunktet.
Jeg må litt tilbake igjen til turen din. Hei Bjørn, du har gjort denne turen mange ganger, men hva opplevde du under pandemi? Var det noe spesielt? Det er to ting, tenker jeg nå. Det er det at det var pandemi, bruken er annerledes, og det er dette med 5G. Hva var opplevelsen rundt det?
Rent personlig så var faktisk det største utfordringen for meg at når du skal være på veien i åtte uker og kanskje reise igjen to-tre ganger, så går du tomt fortøy underveis. Og det var jo mange hoteller som var stengt, det var restauranter som var stengt.
Du har jo ikke tid til å vaske tøyet selv når du holder på sånn. Og det da å få disse tjenestene til å fungere på hotellene når du skal være en av dem, det går ikke. Så heldigvis var det noen hoteller som forvarmet seg og effektert levert tøyet på Nordgånd og hentet det på Sydgånda. Så var det jo aviseredaksjoner som var stengt. Hvor du møttes og tok intervju i parken eller over over telefonen. Men det kanskje viktigste jeg så, det var jo at
Bruken der hvor kundene våre tidligere var på kontorene, så var jo kontorene tømme. Så vi måtte jo utvinne hundrevis, for ikke å si tusenvis av basstasjoner i påvente av at de skulle modernisere. Så måtte vi faktisk øke kapasiteten. Bare uka etterpå ved netten så øka vi på 300 basstasjoner i Norge. Nettopp fordi at trafikken økte på steder de ellers ikke hadde gjort. Og
Dette var jo noe jeg møtte masse underveis på turen. Det er jo igjen kommunene og kundene, og ikke minst media, som bruker data som er helt, helt annerledes nå enn det var før.
Og så blir du jo av og til kjent igjen da, når du stopper å tanke på bensinstasjonen, og folk er i hvert fall like interessert i dekninger på hytta nå, som det de var før, det skal jeg love deg. Ja, ja, det er jo artig da, at det ikke var et alternativ for deg å vente etter at covid var over, men du måtte ta turen selv om det var covid.
Jeg skal ikke si hvor mange ganger jeg har testet meg, men nå med disse selvtestene er det nesten hver dag. Det er fem ganger i uka. Jeg var i en periode to ganger i uka på Dr. Dropp igjen. Men jeg får gjøre det jeg kan. Noe mer kan jeg ikke gjøre. Blir jeg smittet nå, så blir jeg smittet. Jeg kjørte turen, men jeg lot det være opp til kommunene fra hver eneste møte på om vi skulle ta måte fysisk, eller om de ønsket å utsette det, eller ta det på tid.
Jeg kan anbefale en lett smitte, Bjørn. Du nevnte noen fenomenale tall i sted i megabit per sekund. Men hva er det dårligste du måtte ha? Vil du ikke si det, kanskje? Jo, det kan være godt. Det dårligste var at du faktisk hadde full dekning, men at det ikke virket.
Så vi finner jo en del feil rundt omkring. Og det er sånn det vil være når du ikke har en kabel hengende etter bilen. Så selvfølgelig finner du feil når du er ute. Og noen av feilene visste vi jo langt på forhånd.
Det er noen utfordringer på noen tunneler rundt omkring også. Du blir hengende på en basasjon på utsida, og så ligger du bak en trailer på vei inn i tunnelen. Eller kanskje en trailer bak deg, som gjør at du får ikke handoveren inn i cella, inn i tunnelerne. Jeg har en liste som vi har tatt opp intern på at please improve. Det blir en tur til.
Det blir flere turer til, men det som blir interessant her nå, hvis jeg skal nevne det, er at nå kjører jeg en hybridbil. Cirka 6400 kilometer ble jo regenerert. Og 15 000?
av 15 000. Og denne Ford Exploreren jeg kjører er jo tung. Og selv med vinterrekk så hadde jeg snitt på 0,81 på de 15 000 kilometerne. Det er hybriden og det synes jeg er ganske bra. Men jeg skal over til Elbil våren 2023. Og jeg er veldig spent på hva jeg ender opp med. For det her er ikke enkelt å kjøre Norge rundt, åre rundt med en motorskikke eller en snøskutt tilbake på hengeren. Så jeg er veldig spent på hva det ender opp med i forhold til rekkebytene.
Odd-Rikard, 6400 kilometer regenerert av 15 000. Da går det mye nedover bakken med Bjørn Amundsen. Ja, definitivt. Det synes jeg egentlig var litt sånn, jeg sitter og lurer på, hvordan har du fått dette? Det er ikke et mindre enn imponerende. Vi er langt på overtid til vår vanlige tide, Bjørn, og det er uten at vi har tatt mange av favorittområdene våre, så når er neste tur?
Den neste store Norgesturen, det er ikke før september 22, men det blir allerede i morgen, så det blir en tur opp til Lillehammer og se på hvordan virkens dekningen er foran store byggebeider. Da gleder vi oss til du er tilbake etter september 22 og bare inviterer deg å komme inn igjen. Dette må vi bare høre mer om, Madrik Aart.
Det må vi. Husk, Råd Rikard, du kan være med en dag, men jeg vil ikke ha deg med en uke. Nei, det tror jeg ikke vi har gått av noen av oss før. Da blir det slåssing i bilen. Veldig bra, Bjørn. Takk til Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor. Takk til Odd Rikard Valmått, vår produsent Sebastian Hagemoh, og mitt navn er Jan Moberg.