Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TU. Jeg sitter her med Odd-Rikard Valmått. Hei, hei, Jan. Hei, Odd-Rikard. Og mitt navn er Jan Moberg, og jeg er sjef i TU.
Og Rikard, vi er ikke hjemme i dag. Nei, vi er langt borte. Og jævlig trøtte, Jan. Ja, nå er jeg sliten i føttene, rett og slett. Nå er det faktisk 14 timer siden arbeidsdagen begynte. Ja, vi sitter i 7. etasje på Treasure Island Hotel i Las Vegas.
Og hva gjør vi her? Vi har vært på SES, Consumer Electronics Show. Her har du vært mange ganger. Ja, veldig mange ganger. 10-15 ganger. Ja, noe sånt. Jeg har mistet tallet. Men du holder koken. Ja, det er gøy, vet du. Det er fantastisk gøy. Det er jo her teknologien lanseres. Det er her du får se det første gang på mange områder. Ja, og du...
Jeg har ikke vært her så mange ganger som deg, men jeg må jo si at mitt inntrykk er at denne arenaen blir mer og mer viktig. Ja, den gjør det. Faktisk. Nå også, etter hva jeg hørte, så er det nå SES er altså innbil på femteplass blant automobilshows i USA. Det er ganske heftig. Ja, det er imponerende. Dette handler jo egentlig mer om bilteknologien. Før var det bare stero. Ja, det er ikke så mye damer på panser her.
Nei, men i hvert fall, vi kan jo snakke noe om disse treasurerne vi har opplevd i år. Men du vet, det er jo liksom...
TV og lyd som alltid har slått i bildet, skulle jeg si bokstavlig talt. Det er jo ikke tilfeldig at du begynner med det. TV må jo være en av den håndfulle topp-topp-topper i utenrikslisten din. Ja, det er det. TV har utviklet seg gjennom sess og gått på trynet på sess. Men hva er nytt i år da?
Store og flate skjermer har det jo vært i mange år. Ja, altså det nye... Du får jo se en del demoer hvor de ikke sier at når dette kom på markedet, både Sony og Samsung hadde noe sånt. Altså Sony viser en skjerm med 10 000 nits. Du må nesten ha solbryllup for å se på TV-en. Nits, da snakker vi om lysstyrke. Det er helt vilt. Det er mer enn de fleste trenger da. Også Samsung...
De har jo blitt pesa nå av LG, som har lansert OLED, kjørt ned prisene på OLED, selger skjermer til konkurrentene. Sony bruker LG-panel, Panasonic, Philips. LG er OLED-kongen. Hva er det Samsung har da? Problemet er at LG har kjøpt et patent av Kodak som gjør det rett og slett.
Gode gamle Kodak. Gode gamle Kodak, ja. De solgte skattene sine når de holdt på å gå dårlig med ham. Og det er jo det som gjør at LG har, jeg har skrevet en artikel om det her som folk kan lese hvis de vil borre litt i det her. Men Samsung viser altså nå en teknologi de kaller for microLED og viser en demonstrasjon her, og den er ganske overbevisende altså. Virkelig. Så sier de da at den kommer om et ensifra antall år.
Og da jeg spurte deg, vi fikk en sånn innslipp av bakrommet for å få litt forklaring. Det kunne blitt opp til ni da. Men Odd-Rikard, jeg skjønner at du er superopptatt av LED og OLED og TV, men jeg kan jo ikke hver gang jeg kommer hit tenke at nå må jeg vente til det kommer noe nytt før jeg skal kjøpe TV.
Vi fikk også se hva Samsung har av 2018-modeller, teknologien bak det. Det er faktisk sånn at dette kan vi vente på. Du mener det? Ja, de har fått enda mer fred i den såkalte Q-ledden sin. Nettopp. Det er imponerende altså. Så hvis du skal kjøpe utgående modeller nå, så skal du ha de billige?
Det synes jeg absolutt. Ellers så bør du vente. Ja, altså dette kommer til å bli dyrt. Dette kommer inn på plassen til toppmodellen, ikke sant? Men så har de også dilemma at elge ligger og presser prisene, sånn at de kan jo ikke bli fryktelig mye dyrere enn elge. Så dette er moro, vet du.
Men det er jo mye annet som skjer også. Ja, vi har jo sett at Google for første gang har preget hele byen her. Den her monoreilen er jo googlifisert. Men ikke hva som helst av Google. Det står «Hey Google» overalt. Ja, og det er jo... Det er ikke bare bare. Nei, det er jo liksom «Call it smart» til skyen. «Hey Google», da får du svar på det meste. Talestyring. Talestyring, ja. Og de er jo i kamp med Amazon, ikke sant? Med sin Alexa.
Så dette blir en slåsskamp. Det er jo ikke så mye å se her. De er jo kjempestore, men de er mer gjennomfangere. Det er veldig mange som har partneravtale med...
Alexa, altså Libratone for eksempel, danskene, de har jo kjørt steinhardt på å være kompatibel med Alexa. Men begge disse tingene, både Alexa og Google, tyder jo på at her er noe som skjer med litt mer intelligens bak i systemene. Ja, det må jo, altså dette er jo på en måte AI-praksis. Og veldig mye handler om AI på messa her. Og det er jo fantastisk å se hvordan AI penetrerer alt, altså.
Det er det. Det kan være i telefonen, det kan være i høytaleren, det er overalt. Men vi skal være litt på vakt for at begrepet blir brukt litt raust? Ja, det gjør det selvfølgelig. Men nå, man har jo snakket om det her i mange år, men nå står det faktisk litt A i bakte da. Nå begynner det å være litt smartness. Og det er, det vil jeg jo nesten si, det er det som er det nye. Ja.
At det faktisk virker? Ja, det faktisk virker, ja. Ja, de har jo solgt godt, både Google og Alexa. Ja, og de vil jo ha partnere. Men det leder oss jo over til AI og disse tingene. Det er liksom smart alt sammen, da. Ja, og det handler om... Alt er smart. Ja, men det handler om at...
Alt er tilkoblet. Alt har en eller annen mentor i nettskien, den store AI-en i nettskien som kan svare på det meste. Og da er det veldig lett å gjøre ting smart. For eksempel via Hey Google eller ... Hey Google, ja, hva er det som føler meg? Men det går jo på alt, ikke sant? Det går på huset, det går på bilen, det går på alt vi omgir oss med.
Men dette er jo spesielt spennende for Norge, fordi her har vi jo lavenergiradio på alle disse duppetingsene som skal snakke sammen. Ja, faktisk. Norge er jo nummer én i verden på å lage lavenergiradiobrikker. Fremfor alt Nordic Semiconductor og til en viss grad den delen av Texas Instruments som ligger i Norge.
og Silicon Labs ligger i Norge. De er rett og slett beste i verden på å lage lave energi. Og Nordic Semiconductor, de besøkte vi jo i dag. Ja, de har 25 mann her, de. Toetasje-stand. Og det har de hatt i flere år. De er verdens største på Bluetooth Low Energy.
og komme med spennende lanseringer om noen uker. Ja, det gjør de også. Det har vi ikke lov å si så mye om. Nei. Men dette leder oss da også videre over til virtual reality og augmented reality. Ja, men la oss før det ta denne kampen som foregår på silisumnivå. Og jeg må jo si at jeg er ganske imponert av Nvidia her.
Hvordan de ser ut å bli, de prøver å bli den foretrukne plattformen i bil. Var ikke det bare grafikkort for noen år siden? Jo, det var jo det. Men denne GPU-teknologien, altså grafikkprosessoren, har utviklet seg til å bli en sånn bærerbar superdatamaskin. Ja, for det var så mye prosessorkraft som skulle til for å drive spill. Ja, men du kan bruke det så mye mer.
Og det er jo perfekt i bil å ha en sånn superdatamaskin som kalkulerer hvert eneste piksel som kameraene ser, og radarene ser, og lidarene ser. Det er en ufattelig datakraft som trengs. Ja, det svirrer jo lidar på haug med biler som kjører rundt her. Ja, det er jo helt utrolig å se. Du får forklare lytterne hva lidar er. Ja, det er altså det samme som en radar, men med lys. Det spinner fort? Ja, det spinner fort.
De bruker lys i stedet for radiobelger. Alt er jo elektromagnetiske belger. Nvidia og til dels også Qualcomm har stor presens her. Nesten større enn Intel. Det er litt spesielt. Men du nevnte også VR og AR. Det hører jeg utrolig mye om. Dette er VR og kanskje ikke minst AR og AR. Det er mange som snakker om at nå er det et gjennombrudd. Men vi har hørt det før. Vi har hørt det før, og
Men jeg tror faktisk at det er sant. Nå kommer det veldig mye applikasjoner. Jeg var og så på HTC i dag, og fikk en demonstrasjon av en medisinsk opplæringsplattform. Gamle mobilprodusentene. Ja, men de er blitt ledende. De er på å lage sånne headset, hvor de har høyoppløste skjermer for hvert øye. Og jeg var med og opererte en pasient, satte inn et stent,
Du? Ja. Jeg håper det var ekte. Nei, det var det selvfølgelig ikke. Men det virker utrolig realistisk. Du er inne i sykestuen, du ser, jeg så til og med den gjennomsiktige plasten som dekket instrumentene og skulle beskytte dem. Det var helt fantastisk. Og dette brukes i stor utstrekning i dag. Nå kommer den industrielle anmeldelsen av VR som til nå har vært litt spill og...
dominert av litt sånn tull og tøys. Ja, både innen industrien og medisin, kanskje. Ja, overalt. Dette tror jeg kommer til å bli stort for ingeniører også. Ikke minst også med tanke på AR. Ja. Hvor du kan plassere ting i rommet. Da ser du ut gjennom to kameraer, ikke sant? Og mentorialt, ja. Det er å trikse litt med virkeligheten. Overlagret virkelighet, ja. Ja.
Du ser gjennom, ja det er jo flere måter å gjøre det på, men den enkleste måten er å rett og slett ha to kameraer bak...
foran skjermene som ser ut i rommet og gjengir det. Da vi var her i fjor så var det Microsoft som var store på det. De har et litt annet system. De har et veldig komplisert system. Ja, rett og slett. Men det ble jo lansert med brask og brann. Ja, men det er fantastisk. Det er jo et enda mer avansert system. Der ser du nemlig gjennom brillene. Du ser virkeligheten og så får du en sånn head-up display som gir deg modellene.
Men veldig mange av disse teknologiene skal jo inngå i mye av det som skjer rundt bil. Men før vi kommer inn på dette med selvkjøring og sånn, så er det jo ingen tvil om at Cess her nå har blitt en lanseringsplass for elbiler. Ja, faktisk. Vi så jo Faraday Future her, vi så jo parkert utenfor hotellet her.
Og kjørte litt rundt. Så litt primitiv ut inni. Ja, ja, men det var en prototyp tror jeg. Prototyp. Ja, det så veldig fint ut inni. Ja, det gjorde det. Og inni var det også flere nye merker. Ja, men det er jo litt sånn sess over det også, at man lanserer dyre, store, kostbare prototyper som det kanskje ikke blir noe av. Det var mange sånne mock-ups, slik ser vi for oss. Så kommer det om et år eller to.
Men nå skjer det også noe på leveransene, blant annet Kia. Kia hadde en alldeles nydelig bil, men den kommer ikke til å se så pen ut, sa Uwe Dahmer. Men den kommer til å se litt mer ut som en vanlig Kia. Men den skal komme i år? Hun snakket om det, 64 kWh batteri. Det høres jo interessant ut for meg. Mer sånn SUV-metoderskift.
Det er jo mye mer å lese om dette på tu.no. Det er mange av våre kolleger som har fulgt slippet på elbiler og hva som kommer, så det må vi bare oppfordre til. Men det var ikke bare el da, Jan. Nei, det var ikke det. Det peipte og vinte noe voldsomt. Det lukte sluttgummi. Jeg trodde det var faktisk en sånn ulike situasjon. Men det var rett og slett BMW som lot førerne prøve drifting.
Ja, de sladda rundt på asfalten der i BMW 3-serie, tenker jeg. Ja, jeg kan ikke si at fossilbiler er svindret, men det gikk fort hvertfall. Og det veien nå alldeles infernalsk, de kjørte rundt i det i 80-tallet, og det røyken lå tjukk.
Stempelmotor på høyt turtal Det var det Og høy ytelse Og eksosrøyk og gummirøyk Så det sto etter Dette går bare i Las Vegas Dette kunne ikke BMW ha gjort i Norge Da hadde vi blitt pepet ut av landet Det er ikke akkurat miljøstempel Nei, det er ikke det Hadde det vært elbiler så hadde det kanskje vært noe Hadde det vært Trump så hadde den gått på køl, vet du
Men nå, Rikard, vi er nødt til å oppsummere. Vi har også truffet en del norske selskaper her borte. Ja, det er en del norske som er her, altså. Og det er liksom tre kategorier, de som stiller ut og de som er her for å lære. Og så er det veldig mange som er her for å se. Ja, det er jo noen få som har stands på selve utstillingen. Og to av dem har jo slått seg sammen av stands i siden av hverandre og stammer fra norsk sensoruteknologi.
AirThings har jo komplettert radonsensoren sin med sensor for VOC, volatile organic components, og CO2 og temperatur. Så nå kan de ha en mer komplett miljøsensor inndørs. Og så har du SFTY som er blitt veldig store på...
på brandvarslet for leiegårder, altså brandvarslet som er koblet sammen, tror jeg, løst. Men de fortalte jo også at det er jo faktisk softwaren deres som er ikke større interesse. Plattformene, ja. Plattformene, ja. Ja, det var spennende å høre. Nå besøkte vi de etter bare første dagen. Ja. Men det er jo morsomt å se at et par av disse, som jo er norske start-up-selskaper med
Ja, kommer seg opp her i verden. Ja, ja da. Nå er ikke akkurat AirThings noe startup lenger, de begynner å bli ganske store. De har en voldsom vekst i omsetninga. Og det blir ikke mindre av alle de nye produktene som de viser nå, altså. Nei, det er veldig, veldig spennende, og det er klart radioen er hot også i USA.
Det er det. Så det vil jo gjerne folk ha koll på. Hvordan går det med radioen din? Jeg har ikke snakket om det, ja. Den er noe høy. Må du lufte kjelleren din? Jeg må gjøre tiltak. Jeg har målt skrekkelig hva det gjør. Så nevnte vi Nordic Semiconductor, som jo har sin toetagespavillon og masse partnere. Ja.
Og så har vi et lite norsk startup som heter Vyron, som har denne linebaserte dronen for foto og film. Utrolig smart. Ja, vi har jo omtalt den på TV nå et par ganger. Ja. Og...
To av de kvinnelige grunnerne som kommer hit og stiller opp, og du har jo hørt det på UNI i en svær debatt også. Svær paneldebatt nå i ettermiddag, der Weierl var en av debattantene fordi de klarte å reise over en million dollar på Kickstarter, altså gruppefinansiering.
Jeg snakket med han fra Kickstarter, og han sa at det er bare en promille av selskapene på Kickstarter som klarer å gå over en million dollar. Dette er en norsk sensasjon. Fjer i hatene, altså. Ja, målløs. Det er det. Eller det er jeg jo ikke, men det er veldig imponerende. Og så har vi våre venner i Movie Mask, som også var her.
De er her for å møte kunder og lære litt, og de har også gått imponerende godt. Utrolig smart idé. Det er så VR-stort, men hva med 2D? Putte telefonen inn i en maske, og så får du en 100-tom skjerm. Men hvor smart er den linseteknologien som jo er...
Patent pending? Ja, den er viktig for dem. Det er klueligere. Det er klart det. Du må ha en slags brille mellom øynene dine og mobiltelefonen. Det ser jo ut som en 100-toms skjerm, det du får opp, og det er rett og slett bare telefonen din. De også gjorde jo en kjempe... Altså, de fikk jo god rælep her før jul og solgte masse produkter. Ja. En matavdel med elkjøp og det enn det andre. Ja.
Det skjer også ting for medisin og smarte hjem, og det er jo ikke måte på å være en runde rundt og så i stedet. Nå kommer det også flere leverandører av smartklokker som kan måle puls, så her er det jo veldig mye som skjer. Vi tok genprøve i dag, og vi ... Genprøve har vi tatt. Ja, det er jo en ganske smart idé, da. Ja, veldig smart. Du tar en sånn swab, og så tar du prøve inni munnen, ikke sant? Ja.
Sender du inn, jeg fikk mail fra deg nå at nå er de registrert. Og så må du kjøpe resultatene. Og da kan du kjøpe de innenfor forskjellige kategorier. Det er supersmart. Kan du teste om du er kaffeaffiniteten? Har du problemer med kaffe? Har du problemer med alkohol? Har du problemer med ditt? Huden din? Ja.
Nei, jeg kommer til å kjøpe alle testene, tror jeg. Ja, ja, dette er noe for folk som føler skrekken. Men, Odd-Rikard, nå... Vi skal jo publisere mer fra SES. Ja da, det kommer vi. Nå er jo...
Klokka er riktig nok ikke mer enn kvart over åtte på kvelden her, men vi har gått litt på norsk tid, og vi skal kjøre til flyplassen veldig tidlig morgen tidlig. Jeg skal i alle fall levere en sak før jeg legger meg og pakker litt og sånn. Du da? Skal du ut og tråkke litt til, eller skal du? Definitivt ikke. Nå er det stenga. Det er det. Vi skal opp klokka fem.
Er det verdt det, synes du, i år også? Ja, det er fantastisk moro. Jeg vil jo si at det mest, eller mest erfarenhet, en av de spennende tingene med SES er jo de tingene du oppdager underveis, og folk du treffer på som du ikke hadde tenkt å møte. Ja, og det er liksom halvparten av de tingene, de er ikke planlagt. Nei. Men hjemreisen i morgen er planlagt. Den er planlagt. Da sier vi takk for i kveld. Takk for i kveld.
Teksting av Nicolai Winther