4/18/2022

Episode 423 - Navet som tenner grønne lys

Odd-Rikard Bamot snakker med Stein Kvalsund, daglig leder for Hub for Ocean, en maritim klynge som fremmer bærekraftige løsninger. De diskuterer Hub for Oceans arbeid med å fremme hydrogenteknologi i maritim sektor, og ser på hvordan dette kan bidra til å skape verdier for norske bedrifter. Samarbeidet med internasjonale aktører, spesielt innenfor hydrogenolje, er et viktig fokusområde. Odd-Rikard og Tore Stensvold ser på fremtiden til hydrogenteknologi i maritim sektor og spår at de første kommersielle hydrogenfartøyene vil bli lansert i løpet av de neste få årene.

04:11

Norsk maritim sektor satser på hydrogen og ammoniakk som bærekraftige energiløsninger gjennom ny klinge-status og samarbeid med tyske aktører.

10:10

Norsk skipsindustri har store muligheter til å utvikle grønn teknologi, særlig gjennom samarbeid om hydrogenløsninger.

Velkommen til Lillestrøm.

Transkript

Velkommen til Lillestrøm. Vi er på Nordskipping, og vi skal snakke med noen her i dag. Vi sitter faktisk på standen til Maritime Bergen, og det høres kanskje at det summer litt rundt oss her i dag. De her podkastene kommer vi til å publisere i dagene fremover,

32.140 s
00:00:00

Jan skulle ha vært der, men han har fått korona, så han ligger hjemme for tiden. Vi skal hilse. Så jeg sitter her med kollega Tore Stensvold. Jeg må nesten si vår havgående kollega, som i disse dager svever høyt over vannet på grunn av det som skjer her i dag, og fordi han har gitt ut boka.

24.160 s
00:00:33

hvor fartøy flyter kan, som er en teknisk gjennomgang av sjøfartshistorien til Norge de siste 150 årene. Da er det kanskje på rett og rimelig at Tore forklarer litt nærmere om den gjesten vi har med oss her i dag.

17.080 s
00:00:58

Takk for det, Jan. Ja, Jan. Det skulle vært Jan. Ja, det skulle vært Jan. Men velkommen til mitt rikke, Odd Rikard. Her er jeg i mitt S, som du sier. Men det er vel kanskje du også? For her er det så mye teknologi som kan tenne deg. Selv om du er vant med små batterier, så det du kan se her, det er at skille større. Det er storhet. Det er ikke noe A i Tesla om det, altså. Nei.

23.180 s
00:01:15

Men det er ikke bare batterier her, vi har jo mange andre spennende ting. Og nå skal vi treffe Stein Kvalsund som representerer Hub for Ocean, daglig leder der. Og da lurer vi litt på hva er Hub for Ocean? Ja, Hub for Ocean det er en interesseorganisasjon med opprindelse i gamle Sogne og Fjordane som skulle fokusere på maritim næring.

25.560 s
00:01:38

Og det som er våre hovedmålsettinger er å få til samarbeid mellom ulike aktører i vår region. Så er det å drive med synliggjering i hva de respektive medlemsbedriftene våre jobber med.

14.780 s
00:02:04

Også ikke minst det å være et koblingspunkt mellom våre medlemsfaktører og et potensielt forretningsmulighet opp imot andre utenfor vår region. Det er liksom hver utgangspunktet vårt. Men nå når vi har seilt på sjøen siden lenge før vikingtida, når begynte dere da? Vi begynte i 2012. Vi er faktisk andre påsker av, så er vi ti år. Så vi har jubileumsår i år.

26.960 s
00:02:19

Og har antall medlemmer? Nå har vi passert 60. Og så har vi litt tidlig tillegg, men det kommer vi inn på litt etterpå. Hvem er det som melder seg inn i Help for Ocean? Hva er potensialet de ser i å være medlem der? Det går på at vi er en viktig facilitator i forhold til å synliggjøre, ikke minst det som går på markedsmulighetene.

23.040 s
00:02:47

Og så er vi veldig aktive på det å profilere våre respektive medlemsaktører i ulike sosiale kanaler.

7.660 s
00:03:10

Altså får våre medlemsbedrifter fokusere på det de er gode på. Drifter sine egne organisasjoner, produserer det de skal produsere, og så er vi en sånn katalysator, eller et annet ord, mellomromsaktør, for å nå nye markedsmuligheter. Mellomromsaktør, ja. Det er fint, ikke? Ja, i stedet for å være bakgrunnspiller, så er det noe mellom frontbønder og... Så bedriftene ligger på toppen. Bedriftene ligger på toppen, ja.

27.420 s
00:03:18

Men du, hva er det viktigste dere jobber med for tiden? Det viktigste vi jobber med nå, det er allerede etter to år så ble det gjort en strategisk beslutning hos oss at vi skulle være med og satse på det som politisk heter det grønne skiftet. Som var litt sånn uklart i forhold til begrep, og vi valgte å fokusere på hydropower.

26.200 s
00:03:45

i maritim sektor som gikk litt bredt ut. Så tok vi en annen strategisk beslutning. Det var at vi skulle få en klingestatus som vi også søkte på. Det som heter Arena Klinge. Arena Ocean Highway Cluster Klinge.

22.060 s
00:04:11

som fikk fornyet tillit i november i fjor og ble arena pro-klinge. Så nå har vi fått et nytt rammeprogram for våre satsinger innenfor hydrogen på fem år. Så det er en klinge som holder på med hydrogen, men også ammoniak da? Også ammoniak. Så vi har liksom PT så er det tryggsatt flytende ammoniak, så er våre sånn

22.840 s
00:04:34

bærebjelka. Så ser vi også at det kommer andre løsninger innenfor om du skal si hydrogenbaserte løsninger. Hydrogenolje, eller LOHC som det heter på finn, er også en av de løsningene vi jobber med i dag.

17.100 s
00:04:57

Der er det vel ikke noen norske miljøer som har spesialkompetanse i utgangspunktet? Nei, det er tyske miljøer. Så der er det en tett og nær dialog med tyske aktører i forhold til hvordan dette kan implementeres også i maritimindustri.

13.140 s
00:05:14

Men LOHC er jo da bare en liten del av en sånn hydrogenløsning, så for norske aktører er det kanskje veldig mye de kan levere i tillegg? Absolutt, absolutt. Og vi holder også nå på å etablere en egen database for norske leverandører innenfor hydrogenindustrien, og det er en database som vi nå skal lansere i løpet av månedskiftet april-mai.

27.140 s
00:05:27

Du, jeg må med stor skam melde at jeg ikke aner hva hydrogenolje er for noe. Ja, det er en relativt ny...

12.780 s
00:05:54

Jeg er ferdig med å kommersialisere en olje, en organisk olje, som du får oppløst hydrogen i, sånn at du får fraktet hydrogenet som et helt ufarlig, ikke eksklusivt, som en væske. Så tar du det ombord i fartøyet, og så har du en reaktor ombord der som omdanner, trekker ut hydrogenet.

22.140 s
00:06:07

og så har du da, hvis du har ti tanker, så er ni av dem fylle, og så når du tapper den ene, så fyller du opp den søgare to. Ok, så du har rett og slett overtatt litt

9.140 s
00:06:29

Nevnt i episoden

Hub for Ocean 

En maritim klynge som fokuserer på bærekraftige løsninger, spesielt innenfor hydrogenteknologi.

Hydrogen 

Et fokusområde for Hub for Ocean, en viktig drivkraft i det grønne skiftet i maritim sektor.

LOHC (Liquid Organic Hydrogen Carrier) 

En type organisk olje som kan brukes til å transportere hydrogen som en væske, et samarbeidsprosjekt med tyske aktører.

Arena Ocean Highway Cluster Klinge 

En klyngestatus som Hub for Ocean har fått, som støtter deres satsing på hydrogen.

Nordskiping 

En maritim messe der podkasten ble spilt inn.

Maritime Bergen 

En stand på Nordskiping, hvor podkasten ble spilt inn.

Ballard 

Et selskap som har utviklet brenselceller for skip.

Grieg 

Et norsk selskap som samarbeider med et tysk firma for å utvikle LOHC-teknologi.

Nordled 

Et selskap som skal lansere en hydraferge som skal gå på flytende hydrogen.

ABC-motorfabrikken 

En belgisk motorfabrikk som tester ut hydrogen i stempelmotorer.

Sitte Fittronne 

En studie som Hub for Ocean har gjennomført for å undersøke ulike hydrogenløsninger.

Prototec 

Et tidligere selskap som nå er kjent som Alman, som jobber med å utvikle teknologi for å utvinne hydrogen fra ammoniakk.

Ida Rulstein 

En person som ofte siteres innenfor maritim industri.

Jan 

En kollega som ikke kunne delta i podkasten på grunn av korona.

Tore Stensvold 

En skipsjournalist som deltar i podkasten.

Odd-Ikard Bamot 

Programlederen for podkasten.

Sogne og Fjordane 

En region hvor Hub for Ocean har opprinnelse.

Tesla 

Nevnt i sammenheng med batterier og teknologi.

Vikingtida 

Nevnt i sammenheng med maritim historie.

Samferdselsdepartementet 

Et departement som har inngått kontrakt med Nordled for å bruke flytende hydrogen på en ferge.

CO2-priser 

Et insentiv for å fremme bruk av hydrogenteknologi.

Alman 

Et selskap som jobber med å utvikle teknologi for å utvinne hydrogen fra ammoniakk.

Europa 

En region hvor Hub for Ocean fokuserer på transport.

Deep Sea 

Et tema som flere aktører jobber med i maritim sektor.

Nordskipping 

En maritim messe der podkasten ble spilt inn.

Maritim Bergen 

En stand på Nordskiping, hvor podkasten ble spilt inn.

Deltakere

Host

Odd-Ikard Bamot

Guest

Tore Stensvold

Guest

Stein Kvalsund

Lignende

8/6/2020

Teknisk sett

Episode 285: Norge kan havne bakerst i hydrogenkappløpet

Se mer

4/25/2019

Teknisk sett

Episode 189 - Vil gjøre Norge ledende på skip med nullutslipp

Vi har vært i Førde og snakket med Trond Strømgren, som leder Ocean Hyway Cluster. De skal være et koblingspunkt mot alle som jobber med hydrogen som drivstoff. Målsetningen er klar: Norge skal bli en ledende nasjon for å realisere skip med nullutslipp. Det burde være nok å henge fingrene i. I tillegg til batteriferger for de kortere strekningene, er det mange andre prosjekter på gang - som fiskebåter, hurtigbåter og ferger som skal trafikkere lange strekninger.

Se mer

4/16/2022

Teknisk sett

Episode 422 - Slik går de fra svart til grønn industri på Kollsnes

Coast Center Base (CCB) ble etablert 1973 på Ågotnes for å sørge for at den oppblomstrende offshoreindustrien skulle få alt av forsyninger, fra rør til kjemikalier, drivstoff, mat og alt annet som trengs. CCB har ekspandert og opprettet flere baser og datterselskaper. Siste skudd på stammen er CCB Energy.– Vi bygger opp en grønn industripark på Kollsnes. Vi har god plass til pilotanlegg og prøver å se hvordan de som etablerer seg kan utnytte hverandres biprodukter og spille hverandre gode, sier administrerende direktør Ronny Haufe i CCB Energy Haufe.Teknisk Ukeblad var på Nor-Shipping 4.-7. april og møtte deler av den maritime og grønne næringen. Dette er en spesialutgave av Teknisk Sett, ledet av Odd Richard Valmot og TUs maritim-journalist og forfatter av boka «Hvor fartøy flyte kan…», Tore Stensvold.

Se mer

6/22/2020

Teknisk sett

Episode 275: Maritim-spesial – Siv Remøy-Vangen er daglig leder i Maritime Bergen

Se mer

5/27/2021

Teknisk sett

Episode 356 – Norge kan bli et hydrogenland

Se mer

10/1/2021

Teknisk sett

Episode 383 – Bodø-spesial IV: Nils Kristian Nakstad i Enova

Se mer

4/4/2022

Teknisk sett

Episode 418 – Nor-shipping: Verden kommer til Norge for å oppleve innovasjon rundt grønn shipping

Vi snakker med Per Martin Tanggaard, direktør for eksterne relasjoner i Nor-Shipping, den maritime messen som går av stabelen denne uka.

Se mer

10/25/2018

Teknisk sett

Episode 151 - TU Maritim kaster loss

De neste episodene av Teknisk Sett skal handle om havet og havrommet, et område TU nå satser enda mer på med lanseringen av TU Maritim. Ukens gjest er TUs skipsekspert Tore Stensvold, som helt innledningsvis kan fortelle hva som er forskjellen på et skip og en båt!   I denne episoden ser vi blant annet på norsk maritim historie, med innovasjoner fra vikingskipene til dagens elektriske og hybriddrevne skip. De neste ukene skal vi få høre fire maritime episoder av Teknisk Sett.

Se mer