8/13/2019

Episode 211 - Widerøe vil elektrifisere kortbanerutene

I denne episoden av Teknisk Sett snakker Jan Moberg og Odd Rikardt med Andreas Kolby-Aks, strategidirektør i Widerøe, og Sigurd Øvreberg, sjefen for Rolls Royce i Norge, om Widerøes ambisjoner om å elektrifisere kortbanerutene. De diskuterer muligheten for å bruke batteridrevne fly og hvordan denne teknologien kan bidra til å redusere utslippene og støynivået. De diskuterer også utfordringene med å elektrifisere fly, som batteriteknologi, sertifisering og infrastrukturen som trengs for å støtte elektrisk flytransport.

00:00

I denne episoden diskuterer Jan Moberg og Odd Rikardt elektrifisering av kortbanefly i Norge, med fokus på nullutslipp.

09:17

Norge er i front for utvikling av miljøvennlig flyteknologi, med ambisjoner om nullutslippsfly og innovativ tilnærming.

Velkommen til Teknisk Sett,

Transkript

Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TU. Jeg sitter her med Odd Rikardt. Hei Jan. Mitt navn er Jan Moberg, og vi er på andre dag av Arndalsuka, Odd Rikardt. Hva synes du? Det er jo fantastisk. Mye folk og organisasjoner. Tema. Og veldig mange tema som går på vårt område på teknologi.

27.440 s
00:00:00

Jeg må jo si også at jeg er spesielt imponert i år, for i år er det liksom smeltedigel om alt mulig, teknologi og politikk og nullutslipp og du vet. Nullutslipp er viktig, Jan. Ja, det er det. Det må vi ta til oss. Ja, vi må komme oss i den ligaen vi også. Men sånn sett så er det jo et område som jeg vet skal debatteres i dag, dag to.

24.960 s
00:00:27

Det er jo da noen som har veldig interesse av at det blir nullutslipp også i luftfarten. Ja, og Norge skal lede det her. Ja, det sies så. Vi har jo vært innholde på tidligere podcaster og kommer tilbake til det også, men derfor så har vi nå fått besøk av strategidirektør Andreas Kolby-Aks fra Videre. Velkommen. Takk for det, takk for det. Du hører dette her, noe som opptar oss.

25.860 s
00:00:52

Det er noe som opptar mange. Og i hvert fall deg. Det er i aller høyeste grad. Men du må fortelle, vi vet jo ut fra det vi har snakket om tidligere, at kortbanenett i Norge er perfekt for å prøve å få i gang batteridrevende fly. Ja, og så er vi jo like nøyte av Sverige, og fly skal man velte i overkjølen. Men det er fortsatt litt sånn science fiction for meg å tenke på elfly.

27.400 s
00:01:19

Det er litt science fiction. Men er det doable? Ja, altså etter hva vi nå forstår på bransjen og ikke minst på leverandørindustrien så er nok dette kanskje nærmere enn det vi bare for noen år siden så for oss. Og som du sier innledningsvis, altså

20.800 s
00:01:47

kortbanenett i Norge er optimalt for den første fasen av elektrisering med korte flyturer mellom mange, mange mindre flyplasser i det ganske land? Ja, for altså dere har jo når vi snakker om videre da, så har jo dere ruter ned i ti minutter flytter. Det er jo en

20.380 s
00:02:08

Enda mindre enn jeg trodde. Ja, de korteste rutene er nedi i 10 minutter flytid. Og vi har mange ruter som ligger mellom 10-20-30 minutter, relativt korte flyturer. Og det er jo videre på rekkevidde for elektrifisering. Men nå har jeg jo skjønt det her, André, at en av grunnene til at dere gir gass på dette også er jo fordi at

24.220 s
00:02:28

den flyparken dere har i dag skal jo på et eller annet tid fornyes. Og ikke det at flyene i dag er gamle, men det går jo på mange ganger det har tatt av å lande og alt dette her. Så dere må jo bestemme dere da. Det er jo ikke interessant for oss som nasjonalder at videre skal bestille nye

19.720 s
00:02:53

Fossilfly? Fossilfly? Nei, det er ikke det. Hvor mye tid har dere på denne oppgaven, denne øvelsen? Det er korrekt. Vi har en aldrende flyflåte. Den opererer som det er veldig bra på kartbanenettet.

15.740 s
00:03:13

Men fly er begrenst på antall avganger og landinger de kan gjennomføre før de rett og slett må kasseres. Og vi nærmer oss, så innen ti år så må vi bytte ut store deler av vår flyflotte. Ja, da må de nye flyene være tilgjengelige. Det må de. Når må de bestilles da, typisk? Hadde det vært snakk om en hyllevare, noe som var tilgjengelig i dag...

21.140 s
00:03:28

Og det er klart, vi kan alltid kjøpe en ny fossilfly, noe vi ikke ønsker. Så vil vi normalt sett bestille fly 4-5 år i forkant av levering.

11.820 s
00:03:50

Men det ønsker vi jo ikke. Vi ønsker at det skal være ny teknologi som opererer på kortform. Dette er den muligheten. Og den muligheten er vi nå. Og da trenger vi den tiden vi har. Vi må i gang nå, og så må vi vise leverandørmarkedet at det er en vilje, politisk, som helst, som gir folket til å få null utslipp på det norske kortformet. Men da snakker vi om relativt små fly i starten.

22.680 s
00:04:02

Ja, altså det er et spørsmål også her om hvordan det norske behovet stiller seg opp mot det behovet som er internasjonalt. Vi blir fortalt at det er mulig å bygge større nullutslippsfly i kategorien 30-70-80 seter. Setere? Innen...

21.460 s
00:04:26

Vi blir fortalt innen 10-15 år, så innen 2030 burde det kanskje være i rekkevidde. Men det krever en veldig tydelig retning og en klar ambisjon, for vi må bevise at det finnes et marked for disse flyene. Så er industrien der til å lage dem. Men det er jo her vi da har gjort øvelsen i dag, og det er klart vi har nemlig fått med oss en av leverandørene. Det er ikke mange uker siden vi intervjuet deg, Sigurd Øvreberg, Rolls-Royce.

27.760 s
00:04:48

Nei, takk for sist. Ja, takk for sist. Og da fortalte jo du om hvordan dere jobber for å få elektrifisert disse litt større flyene faktisk. Kan nå bransjen levere det som videre etterpør i tide? Ja, det spørs jo akkurat hva det er bransjen skal levere etter hvert. Vi har jo hybride fly på gang. Vi snakket litt om IFMX forrige runde. Ja.

26.820 s
00:05:17

Nå har vi tatt en større rolle i IFAN X, og vi vil gå på hele anlegget fra Rolls-Royce. Da er det Rolls-Royce og Airbus sammen? Ja, Rolls-Royce og Airbus er den nye parten av IFAN X, som da lager et hybridfly. Og der ser vi jo en tydelig vei hvor lang tid det skal ta, hvis det stemmer med videre siden av beskjeden.

17.780 s
00:05:44

Null jordklipp, da er vi på litt mer ukjent grunn. Hvis man skal gå dit, så er det vanskelig å garantere for en tidsstid igjen når man kan ha en sånn sak ferdig i markedet. Det er litt mer komplekst. Men da er det vel en forskjell her på kortbane og langdistanse, tenker jeg. Altså å fly til USA med batteri, det er vel...

21.800 s
00:06:02

Det er vel knapt tenkelig, i hvert fall på batteri, men det finnes jo andre drivstoff som kanskje er mer miljøvennlige enn vi har i dag. Men det vil jo være sånn, sikkert som vi snakket om sist, at det er de minste flyene som vil kunne elektrisiseres først. Så da er det vel også fra industriens ståsted. Nå er det litt unikt at vi har en nordmann i føresettet på sånne prosjekter, faktisk, for det er jo veldig kult.

26.480 s
00:06:25

Men da vil det være slik at kortbanenettet i Norge er ganske godt eint for å få dette kommersialisert. Det er det. Går vi på en hybridløsning, så klarer vi å få ned utslippene. Men vi ser for oss også på K-planet at det er en hybridløsning som vi ikke klarer alt batteri på direkten. Det vil si at det vi regner på nå sammen videre er hvilke miljøeffekter vi kan se av.

26.320 s
00:06:51

Nevnt i episoden

Widerøe 

Widerøe er et norsk flyselskap som opererer kortbaneruter i Norge. De er opptatt av å finne løsninger for å elektrifisere sine flyruter og bidra til å redusere utslippene.

Rolls-Royce 

Rolls-Royce er en britisk-basert motorprodusent som jobber med å utvikle teknologi for å elektrifisere fly. De samarbeider med Widerøe og andre aktører i flyindustrien for å finne løsninger for å elektrifisere fly.

Elektrifisering av fly 

Dette er en ny teknologi som har potensiale til å redusere utslippene og støynivået fra fly, og kan være et viktig steg mot en mer bærekraftig luftfartsindustri.

Batteridrevne fly 

Disse flyene bruker batterier som energikilde, og er et av de mest lovende alternativene til tradisjonelle fossile fly.

Hybridfly 

Dette er fly som bruker både batterier og en tradisjonell forbrenningsmotor for å drive motoren. Dette kan være et godt alternativ for flyruter som er for lange for batteridrevne fly.

Arndalsuka 

Dette er en årlig konferanse om teknologi og bærekraft som holdes i Arendal, Norge. Widerøe og Rolls-Royce deltok på konferansen for å diskutere sine ambisjoner om å elektrifisere kortbanerutene.

Tesla 

Tesla er en amerikansk bilprodusent som er kjent for sine elektriske biler. Tesla-suksessen i Norge er et eksempel på at det er mulig å få til en vellykket overgang til elektriske kjøretøy.

IFMX 

Dette er et hybridfly-prosjekt som Rolls-Royce er involvert i. De jobber sammen med Airbus for å utvikle et hybridfly som kan bruke både batterier og en tradisjonell forbrenningsmotor for å drive motoren.

London City Airport 

Denne flyplassen er en av de som har vist interesse for elektriske fly, da de er opptatt av å redusere utslippene og støynivået i området.

Flight shaming 

Dette er et begrep som har blitt brukt for å beskrive den økende bevisstheten om de negative miljøpåvirkningene fra flyreiser.

K-planet 

Dette er et prosjekt som Widerøe er involvert i. De jobber med å finne ut hvilke miljøeffekter de kan se av å bruke hybridfly på K-planet.

Boeing 

Boeing er en amerikansk flyprodusent. I Paris Airshow i juni 2023 sa Boeing at de forstår utfordringene med klimaendringer og at de vil jobbe for å finne løsninger sammen med andre aktører i flyindustrien.

Airbus 

Airbus er en europeisk flyprodusent. I Paris Airshow i juni 2023 sa Airbus at de forstår utfordringene med klimaendringer og at de vil jobbe for å finne løsninger sammen med andre aktører i flyindustrien.

United Technologies 

United Technologies er en amerikansk teknologiselskap som jobber med å utvikle teknologi for luftfart. I Paris Airshow i juni 2023 sa United Technologies at de forstår utfordringene med klimaendringer og at de vil jobbe for å finne løsninger sammen med andre aktører i flyindustrien.

Paris Airshow 

Dette er en årlig flyutstilling som holdes i Paris, Frankrike. I Paris Airshow i juni 2023 sa flere av de største flyprodusentene at de forstår utfordringene med klimaendringer og at de vil jobbe for å finne løsninger sammen med andre aktører i flyindustrien.

Hydrogen 

Hydrogen er en potensiell energikilde for fly, og er et av de scenariene som Rolls-Royce ser på for å elektrifisere fly.

Vertical take-off and landing vehicles 

Dette er en type luftfartøy som kan ta av og lande vertikalt. De kan bli autonome i fremtiden, og kan endre måten vi transporterer oss på.

Podd on demand 

Dette er et konsept som kan brukes til å bestille transport på etterspørsel. I fremtiden kan man kanskje bestille sin egen podd on demand for å fly til en bestemt destinasjon.

Droner 

Droner blir stadig mer populære, og brukes nå også til å transportere passasjerer. Dette er en ny type flytransport som kan endre måten vi transporterer oss på.

Uberifisering av flybransjen 

Dette er et begrep som beskriver den økende bruken av teknologi for å gjøre flytransport mer tilgjengelig og effektiv. Dette kan føre til at flytransport blir mer tilgjengelig og rimelig for alle.

Elferger 

Dette er ferger som bruker elektrisitet som energikilde. Elferger har blitt en suksess i Norge, og er et eksempel på hvordan elektrifisering kan brukes til å redusere utslippene.

Deltakere

Host

Jan Moberg

Host

Odd Rikardt

Guest

Andreas Kolby-Aks

Guest

Sigurd Øvreberg

Sponsorer

TU

Lignende

Laster