2/17/2022

Episode 411 – Digitale tvillinger befolker industrien

Teknisk Sett-episoden fokuserer på digitale tvillinger, en teknologi som simulerer produkter før de produseres. CTO Johannes Storvik fra Teknia forklarer hvordan dette kan revolusjonere produktutvikling og produksjon, og gi mer effektivitet og raskere time-to-market. Han gir eksempler fra bilindustrien og Formel 1-prosjektet, og nevner også bruk innen helse og forsvarsteknologi. Episoden diskuterer også viktigheten av datakraft, standardisering og sirkulær økonomi i dette feltet.

00:00

Podcasten diskuterer digitale tvillinger og deres innovative rolle i produktutvikling og produksjonsprosesser.

10:42

Teknologi og arbeidsmetoder må utvikles for å utnytte digitale tvillinger bedre i industrien, ifølge samtalen.

Du hører

Transkript

Du hører på Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg er her i studio endelig igjen med Audrey Cartolomot. Det er fantastisk, Jan. Back in business. Ja, det er fint å se deg. Selv om jeg går på krykker. Ja, ja, men...

29.780 s
00:00:00

Det går bra. Det må vi bare regne med en gang i blant. Neste gang er det min tur. Og nå gir vi meg et tema i dag som vi skal snakke litt om digitale tvillinger. Så tenkte jeg at det skal jeg få laget meg sånn at du slipper å gå glipp av meg. Da kan du ha meg med hele døgnet. Grus og grus. Men det er jo et fascinerende tema, Jan. Ja, det er det. Og det høres veldig avansert ut. Og det er både det og ikke.

24.480 s
00:00:29

Det er jo en ny oppfinnelse. Det er jo et samlebegrep. Det er litt sånn digital tvilling og IoT og sånne ting har gjort at man har samlet styrkene bak det. Man plutselig skjønte at det er det her det er, ja. Men det er jo på en måte videreføringen av det vi kalte CAD-CAM i gamle dager. Ja.

21.880 s
00:00:54

Mye mer. Og der Norge var ganske langt fremme. Vi var fremme allerede i 50-tallet og laget det vi kalte DAC-DAP-systemer, som er norsk forskning og Aker.

12.240 s
00:01:16

Vi skal snakke litt mer om dagens digitale tvillinger, og har fått med oss CTO Johannes Storvik i Teknia. Velkommen. Tusen takk for det. Vi møttes jo på Kongsberg. Det gjorde vi. Og da ble vi enige om etter å ha vært oppe der på Teknologibyen at vi måtte snakkes. Men Johannes, vi må spørre deg din definisjon av digital tvilling.

22.600 s
00:01:29

Det finnes mange definisjoner av digital tvilling, og det er mange som snakker varmt om det for tida. Mitt inntrykk er at mange som jobber med digital tvilling lager en tvilling av et produkt, eller en bro for eksempel, som allerede finnes. Vi er mer opptatt av å lage tvilling av ting som enda ikke finnes. Produkter som man er i ferd med å utvikle, og som etter hvert skal produseres. Da må du ta to ord om selskapet du jobber for, og hva dere holder på med.

26.460 s
00:01:53

Jeg jobber i et selskap som heter Teknia, og vi er dels forhandler av løsninger for å håndtere digitale tvillinger. Vi lager egen programvare i tillegg, og vi leverer tjenester for å hjelpe våre kunder å lykkes med en veldig god overgang til digitalisering av utviklingsprosessen. Det vi har inntrykk av, at vi har hørt mest av, og det er jo dokumentasjon i etterkant av en stor plattform i Nordsjøen for eksempel, som skal digitaliseres, er cheap.

29.780 s
00:02:19

som da skal bli en digital tvilling. Det du er inne på, Johannes, er at dette her er en del av skapelsen i stedet.

5.500 s
00:02:49

Absolutt, og det handler veldig mye om å kunne på et så tidlig tidspunkt som mulig forstå hvordan produkten kommer til å bli til slutt, og at man raskt vurderer alternative løsninger og finner frem til den beste. Både med tanke på selve utviklingsprosessen, med tanke på ytelsen til produkten, og ikke minst hvordan det skal produseres. Betyr det ferie fysiske prototyper?

24.700 s
00:02:55

Det gjør det absolutt. Det vil jo i de fleste tilfeller bety at man kan spare veldig mye tid, og at man har mulighet for å prøve ut mange flere

9.120 s
00:03:19

før man bestemmer seg for hva som er den beste. Ja, for det er jo en revolusjon når det gjelder time to market. Det er det absolutt. Og alle testene skal gjennomføres før den tid. Det er helt riktig, og det ser vi jo at veldig mange bransjer har stort fokus på, ikke minst bilindustrien som vi jobber ganske mye med, spesielt i England og Tyskland. Også et fundament for det vi kaller Industri 4.0. Absolutt. Industri 4.0 handler jo veldig mye om digitalisering av produksjonsprosessen.

27.980 s
00:03:29

Fra vårt perspektiv så handler det like mye om digitalisering av produktutviklingsprosessen. Men la oss ta bilindustrien da, siden du kom inn på den. Der skjer det jo noen voldsomme ting, ikke minst på grunn av elektrifiseringen og et par, la oss si det som det er, Tesla utfordrer de store. Ikke bare på elektrifisering, men også på type produksjon og tenk på denne gigastøpen, og Rikard, hvor de i stedet for å støpe rannstøpene,

28.360 s
00:03:57

rammer i mange deler, prøver å støpe den i færrest mulig deler. Nå kommer Volvo etter. Er det en industri som har ligget for langt bakpå, ikke tatt i bruk de nye tingene tidlig nok? Vi har jo vært hatt ganske små skritt, det har jo alltid vært drevet av forbedring. Det har vært veldig bra på å skalere opp og gjøre ting effektivt, kutte kostnader. Kanskje ikke vært like innovativ alltid. Men det er vel kanskje to, spesielt to utviklingstrekk

27.500 s
00:04:25

Man løfter frem der, og det ene er jo selvfølgelig inntog av elektronikk og noe etter hvert software. Det blir en større og større del av kostnaden og jobben med å utvikle en ny bil. Man er for raskt vei til å bevege seg mot at halveparten av utviklingskostnaden er knyttet opp mot software. Og det andre er jo det du er inne på som gjelder nye produksjonsmetoder, enten det er megastøp eller om det er 3D-printing.

23.420 s
00:04:53

Det gjør jo at det er enda viktigere å kunne planlegge og beskrive de operasjonene med hjelp av en digital tvilling, både av produktet, men også av selve produksjonen. Og det er jeg fascinert over. Vi snakket om her før sendingen litt spektret her, når vi er innom bil. Dere driver oss med Formel 1-projektet.

20.800 s
00:05:17

Det er riktig, og der bidrar vi også i utviklingsprosessen der de utvikler neste generasjonen Formel 1-bil. Det er veldig strenge regler de må forholde seg til, det er jo det som er formelen. Men et morsomt område der, som vi har startet med ganske nylig, det er innenfor det vi kaller dynamisk simulering. Der har vi et datterselskap i England som er veldig god på det å lage en realistisk musikkmodell av bilen.

25.160 s
00:05:38

Slik at man kan prøvekjøre, testkjøre, optimalisere oppsettet for hver enkelt bane før hvert enkelt løp. Fordi den tiden man har på banen til å prøvekjøre bilen er veldig begrenset. Sånn at desto mer man kan teste ut virtuelt, desto bedre rustet er man til å begynne det løpet. Forskjellig dekk og alt det. Forskjellig dekk, forskjellig innstilling av fjæring, forskjellig aerodynamikk.

21.120 s
00:06:03

Formel 1 har jo egentlig vært et sånt utstillingsvindu for det man i gamle dager kalte CAD-CAM lenge. Men da bygde man en One eller Two-Off, og nå spreder det seg jo i mye større grad i hele industrien. Enten bygge én eller en million produkter. Det er riktig. Og de løsningene vi snakker om her har jo i stor grad vært drevet fram av bil- og flyindustri, som er masseproduksjon. Ja.

29.000 s
00:06:25

Det er ganske bra, Rikard. I stedet for at vi skal risikere livet og kjøre omkopp på en Formel 1-bane, så kan han bare legge inn oss som forskjellige sjåfører i modellen, og se hvem som vinner. Ja, det foretrekker jeg i øste grad. Men jeg vet ikke om vi avslører noe vi ikke skulle, Johannes, men dere skal også gjøre en jobb for Königsøg. Vi samarbeider med Königsøg, og de er jo også i ferd med å skalere opp sin virksomhet. De går jo litt fra håndbygde

28.600 s
00:06:54

Nevnt i episoden

Johannes Storvik 

Teknisk direktør i Teknia

Teknia 

Et selskap som tilbyr løsninger for digitale tvillinger, inkludert programvare og tjenester

Digital tvilling 

En digital representasjon av et produkt eller system som brukes for simulering og analyse

IoT 

Internett of Things, teknologi som kobler sammen enheter

CAD-CAM 

Computer-aided design and manufacturing, teknologi for design og produksjon

DAC-DAP 

Norsk forskningssystem for design og produksjon, utviklet på 50-tallet

Kongsberg 

Sted hvor Teknisk Sett-verten og Johannes Storvik møttes

Teknologibyen 

En teknologisk klynge i Kongsberg

Nordsjøen 

Et område hvor digitale tvillinger brukes for å digitalisere oljeplattformer

Industri 4.0 

En bevegelse som fokuserer på digitalisering av produksjonsprosesser

Tesla 

Et selskap som utfordrer tradisjonelle bilprodusenter med elektrifisering og nye produksjonsmetoder

Gigastøp 

En metode for å støpe store deler i stedet for mange små

Volvo 

Et bilmerke som følger Teslas eksempel med nye produksjonsmetoder

Formel 1 

En motorsport hvor digitale tvillinger brukes for å optimalisere bilens ytelse

Königsøg 

Et selskap som bruker digitale tvillinger for å skalere opp produksjonen

Universitetssykehuset i Skåne 

Et sykehus som bruker digitale tvillinger for å simulere hjerteoperasjoner

BIM 

Building Information Modeling, en teknologi for å digitalisere bygninger

Pixar 

Et selskap som produserer animasjonsfilmer

Toy Story 

En animasjonsfilm fra Pixar

CGI 

Computer-generated imagery, teknologi for å lage digitale bilder

Metaverse 

En virtuell verden hvor digitale tvillinger kan brukes

AR 

Augmented reality, teknologi som legger digitale elementer over den virkelige verden

3D-TV 

En type TV som bruker 3D-teknologi

Pentium 

En type datamaskinprosessor

iPad 

En nettbrett fra Apple

Datacenter 

En bygning som huser store datamaskiner

Deltakere

Host

Jan Moberg

Host

Audrey Cartolomot

Guest

Johannes Storvik

Unknown

Odd-Rikard Valmått

Unknown

Sebastian Hagmo

Sponsorer

TU

Lignende

Laster