Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å levere skattemeldingen med fiken som vi gir oss her. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap.
Se nå på TV2 Play
Vi skal til Tyskland og møte en dame med bein i nesa. Følg med.
Ja, Artleg, velkommen til Kjells vindkjeller, og i dag også Tom Amrati Løvås med Drinkfeed. Tom, vi drar til Tyskland. Har du vært der? Jeg har vært i Tyskland en rekke ganger. Å, sikkert. Ja, og det er jo et ordentlig land det, fra Bayern og oppover. Det er masse fint der, og jeg vet jo hva vi skal snakke om i dag. Ja, det vet du. Men det begynner jo ikke i Tyskland. Absolutt ikke. Nei.
Fordi druen, det handler om i dag, det er to hovedpersoner, eller hovedting vi skal snakke om. Det ene er jo druen, det andre er vinen. Og druen vi skal snakke om er Chardonnay. Og Chardonnay er jo kanskje mest kjent for å være fransk, litt.
Og der har vi jo for eksempel hjerte av Chardonnay-området i Chablis, en del av Burgund-saktene. Men Chardonnay-druen nemlig, den har man prøvd å finne ut hvor det kommer fra. Og det er veldig mange land som påberoper retten til å være oppe til Chardonnay.
Det de nå har funnet frem, vet du hva, Kjell Gabriel, det sitter folk og forsker på DNA til druer. For å drive med slektsforskning på druer. Det er fascinerende. Har det gått for langt? Det er jo vanskelig å si, men det handler jo om antropologi. Fordi de druene triller jo ikke akkurat rundt på jorda seg selv, så noen har jo tatt med dette her. Og
Man sier at Charnedruen kanskje har et opphav i Midtøsten, typ Libanon-Syria-traktene, og at det var korsfarerne som dro dette hjem til Frankrike, de som overlevde. Og så har man egentlig kommet frem til at dette var en kryssning mellom Pinot Noir, den røde drøya, og en tidligere romersk variant som
romerne brukte til i den grad de drakk hvite vinner de drakk nok ymse de drakk vel det de kom over de drakk det de kom over man tror kanskje at romerne man legger kanskje til at romerne er mer kresende enn det er nødvendig svar det har vi i det eget programmet som dere kan lete frem på Spotify for den som er veldig interessert
Du har litt å gå gjennom back in the days, men det er en stund siden vi lagde det programmet. Bare for å skyte inn det. Tilsammen er Kjell Gabriel og Kjells Vindkjeller og Min Drink Feed
De to eldste podcastene om vin. Er vi det? Så hyggelig. Og vi har i hvert fall desideret de som har lagt flest episoder. Ja, det er jeg garantert på. Det må vi skryte litt av selv, vi har vært griseflinke siste året. Ja, jeg begynte svagt i 2017, og nå de siste årene du og jeg lager vi en uke av hver.
Jeg legger ut en gang i uka, og så lager jeg en egen en gang i uka. Så jeg har da to uka, det er da 100 episoder i året. - Jeg har en litt mindre frekvens, jeg lager noen litt eldre. Men det var ikke det vi skulle snakke om. - Jo, men det er mye. - Det er mye, det er skikkelig mye. - Bare det sagt. Så vi er flinke. - Vi er flinke, nå har vi sagt det. Vi skal til Chardonnay, det var det vi var. Så vi vet at dette er en blanding av Pinot Noir, som romerne sløpte med seg, og en annen hvit variant som romerne også sløpte med seg.
Og det er ikke så unaturlig å tenke seg at disse drunene
utviklet seg i de områdene som romerne annekterte først, og så var det veldig fruktbare og gode vindistrikter i Frankrike. De sleit jo litt med å komme inn i Tyskland så tidlig. Ja, det var noen hunder og litt sånn Atilla og litt sånn lagde brokk. Germanerne med mer skjeggende du og jeg er tilsammen. Ja, faktisk. Så Mainz, som er rett ved der denne dagens vind kom fra, var jo hovedsete, Mainz og Tri, var jo hovedsete for disse
litt
røstlige tyskerne. Det er det ikke. Så her er vi faktisk, nå er det mye historie, men skal ikke gå... Nå har vi klart å nevne romerne i dette programmet også, og det er jo blitt et varmerke som vi får kjeft for innimellom. Nå skal du få lov å snakke om Tyskland, du. Jeg skal snakke om Tyskland, og her er jeg jo veldig, veldig, veldig glad. Jeg er blitt mer og mer glad i Tyskland. Kanskje mest på rød, men også på hvit, og egentlig så synes jeg
kanskje det kjedeligste å snakke om i Tyskland er risling. For det er så mye av, så det er det obvious det man har lyst til å snakke om. Og derfor fant jeg ut at jeg hadde lyst til å ta med til dagens podcast en Chardonnay fra Julia Schlitter. Hun holder til i Rheinhessen. Det er 13 vinddistrikt i Tyskland, og Rheinhessen er det som produserer aller mest vin.
Det er liksom motoren. Ja, det er virkelig motoren. Og det ligger jo da ikke så langt fra Mainz. Hvis du er på den ene siden av Elva, så er det Rheingau som ligger. På den andre siden av Elva så ligger da Rheinhessen. Og der har du vinåkere fra 700-tallet. Så dette her er hvert vindistrikt, nesten så lenge man vet om. Og der er det da en...
En dame som heter Julia Skittler, som holder til. Og hun lager selvfølgelig veldig mange forskjellige viner. Hun lager stort sett borrevit, men hun lager da gravburgunder, weissburgunder, riesling, også da denne da, til slutt, Chardonnayen. Og den er da fra en liten, og det er irriterende nok, der synes jeg tyskerne gjør seg litt vanskelige, for den heter da Sorenheimerberg, altså Sorenheimerhøyden.
som den er fra, men den vet man jo, den må nesten stå og se på hvis man skal skjønne hvor det er da. Ja, for det er ikke akkurat noe sånn, det føles ikke noen GPS-målinger på etiketten her. Nei, altså det er så mange som heter Jesuitgarden, altså de har så mange like navn, for alldeles heter jo alt mulig rart Aberg, og så var det veldig mye munker som lagde vin back in the days, og veldig mange har
Skrukork her også, det er det safest man kan lage vin på. Nå skal jeg strekke, vi sitter litt for hverandre i dag, så vi får strekke deg. Takk, takk. Dette her er, Tom, en vin jeg ikke har smakt selv. Eller selv, som vi sier på alle kanter av byen. Ja, men jeg bor litt utenfor, så da kan jeg si selv.
Dette er veldig spennende, Kjell Gaber, fordi Chardonnay for meg har jo, man har liksom sånne grunnprinsipper, man har sånne grunntanker hvordan ting skal lukte og smake. Den passer ikke inn i min formel for Chardonnay. Nei, oi, dette her var litt annerledes. Jeg har forstått at den har nesten masse pæreduft. Ja, den har.
Det som veldig mange sier om druensjarlene er at druensjarlene er veldig kjedelig hvis du ikke har et veldig godt sted å plante den. For den tar opp veldig mye av det lokale identiteten. Altså jordsmån, vær og vind og så videre. Og sjarlene kan være så ut.
utrolig forskjellig. Det kan det, og det kommer også an på hvordan man lager vinen. Vi kjenner jo for eksempel kaliforniske som er heavy på eik og sånn, og så har vi de der kanskje oljetil syrefriske fra Chablis som noen bruker som guldstandard, og så har vi jo forskjellige varianter av hvordan New Zealandere, Australierne, Sør-Afrikanerne, Sør-Amerikanerne, Chardonnay blir jo dyrket av hele verden. Kan jeg bare kaste ut en brandfakkel? Jeg er ikke spesielt klar i Chablis.
I Chardonnay fra Chablis. Ja, og det er bare Chardonnay de lager i Chablis, så det blir i og for seg akkurat det samme. Noen tror jo at Chablis er en drue. Det er en by. Ikke spesielt på glad i Chablis. Hvis du ikke kommer på Grand Cru til slutt, men da begynner det å koste så dyrt at det... Men det er bare så det er sagt. Jeg har nevnt det til en importør en gang. Chablis er ræva, kan du si. Nei, det kan vi ikke si. Ikke litt en gang. Tvert imot, men vet du hva? Vet du hva du sa til meg da? Nei.
Han var litt eldre enn meg, altså. Ja, du er en og ung. Ja. Og da får du jo, da sender jeg den til deg som du er en og ung. Du har noe å vokse på der. Jeg tror det skal gå til å gjøres. Men vi er da, vi er denne blie dama. Jeg vet ikke hvor gammel hun er. Ut fra bildene jeg ser på henne, hun er jo ganske, jeg tipper at hun er sånn i 30-året et eller annet sted. Og hun har litt lyst til å
gå sine egne veier, kan man helt klart si. Og dette Sorenheim Chardonnayen plantes da helt, helt, helt på toppen av dette berget ditt. Mens du har lallet deg om hun tyske dama, så har jeg smakt.
Og mønstret bare fortsetter. Dette er helt annerledes, kan være sånn, enn det jeg noensinne hadde tenkt meg. Jeg ville slitt med å ta denne blindt, og i hvert fall, jeg hadde ikke lurt å gjøre til dru engang, for dette var veldig kult.
Veldig fruktig. Veldig blomstrende. Jeg hadde stått der og lurt på hva er det vi har blant? Er det risning? Hva er det vi sitter og drikker her nå? Albarino? Ja, det kan være albarino. Det er ikke det hele tatt. Det er jo Chardonnay som har fått fram alle de egenskapene. Det er null innslag av fat her. Det finnes ikke. Og du tar helt på tampen. Kanskje du kjenner den nå. Helt på slutten så kommer den lille kryddertonen. Den lille...
halvbeske som vi kanskje forbinder mest med. Sjørnene kommer helt på trampen. Det som er gøy, nå tok jeg en titt på etiketten der. Det er bildet av en falk, det er ikke så viktig, men det er pære, litt sitrus, det ser ut som en sitron, blomster, jeg vet ikke hva den sneilen har der å gjøre, men det er litt, og så kommer det av urter, så hun har fått inn det i etiketten. Smarta med. Jeg tror hun...
Hun her vet hva hun driver med. Dette synes jeg var kult. Og en annen ting som er kult er at den flaska, det er jo en slags liten risling. Ja, det er risling på flaska, så det er ikke den typiske charlonnay flaska. Så den er tynn og slank. Altså appetittvekkende etikett. Dette var det morsomme i. Det var fullstendig atypisk, rar, merkelig, men den er god. Det må vi legge til. Det er kjempegodt. Det er dritbra.
Gøy å dame. Nå måtte jeg bare ta en ekstra runde på, for jeg synes dette her var nydelig. Og så har jeg hørt om damer jeg har til og med prøvd. Noen av de andre vennene hennes, og de har vært kanonbra. Jeg har smakt en del av rislingene hennes, så de kan bare anbefale noen på seg urørt. Men her synes jeg Julia Skittler virkelig drar til. 220 kroner har kommet seg inn på...
noen pool her og der. Dette her er ikke noe lagringsvin. Her kan det jo ligge et år eller to, men det er ikke på grunn av friskheten så har den ikke noen bonddrag å gå på her. Virkelig ikke den, men den har syre nok til å overleve, men jeg tror ikke du har lyst til å ha den liggende, egentlig. Den er veldig, veldig god nå. Dette er veldig godt. Dette er liksom Chardonnayen som ikke har lyst til å være en Chardonnay. Den har bare lyst til å være en god vin.
Ja, med ditt ståttpunkt som ikke liker det så godt, så er det jo fantastisk. Jeg liker masse Chardonnay, jeg liker bare ikke Chablis. Ikke våre franske venner. I hvert fall ikke Petit Chablis. Det synes jeg er grønt, nestlete og urent. Ikke snakk stygt om vin når vi sitter og skryter av en annen vin her nå. Nei, jeg snakker frem denne her nå. Det er det jeg driver på med. Men, 220 spenn, jeg tror at dette her kommer til å slå ned.
Ja, altså hvis man har smakt det her en gang, nå får jeg lyst på mer. Det gjør man. Og ikke bare fordi det er en god vin, men dette var så annerledes, det var så kult. Og det er så gøy å kunne se hvordan forskjellige vinmakere kan trylle frem, hvis de vet hva de driver med, trylle frem nye smaker og alt mulig rart. Det er veldig kult. Hvis du har en vinklubb, eller har folk du drikker vin med, og dere har lyst til å gjøre en Chardonnay-dag, ta med denne her som outsideren.
For den kommer til å gjøre at dette kommer til å snu opp ned på albara. Men i alle dager. Alt gjør det vanskelig. Folk kommer til å begynne å rive seg hår og gråte, for de tror ikke på at dette er sjalene. Så ille er det ikke. Så ille er det ikke. Men hvis jeg skal kjøre sjalene smaking, så skal jeg huske på denne her, og den skal jeg ha med.
Garantert. Hvorfor skulle du drive og røpe da? Jo, av og til kjører man Pinot Noir fra hele verden, Chardonnay fra hele verden, altså gjør masse forskjellige temaer. Og denne her, Chardonnay fra hele verden, denne her mot en amerikansk Chardonnay, en fransk Burgund, og kanskje noe fra New Zealand. Hæ? Hvorfor har du tatt med den her som ikke er Chardonnay? Skal vi stoppe og si hvor annerledes denne viden her, og så heller bare ønske folk en riktig god dag.
Det synes jeg du som lytter har fortjent. Og du har fortjent å høre at du fortjener en god dag. Og med Julia Skittler der dere, og Henrik Sjørden her, så runder vi av her fra Drinkfeed og Tom Amiratilov også. Og ikke minst Kjell Gabler Henrik sin Kjell Svin Kjeller. Ta vare på deg selv, og ha en riktig god dag.