Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Sommer- og sørlandsidyll. Og vin selvfølgelig. Åh, hva kan det bli da? Følg med! Hei, hjertelig velkommen til en sommerlig episode av Kjells vinkjeller. Jeg håper at
Livet er levelig i disse ræva Åh, den norske sommeren Juli har vært ganske kjedelig Det har vært mye dårlig vær og mye regn og guffunt og sånn Juni var så fantastisk, men juli har vært kjedelig Men vi har jo da funnet ut i år i familien vår At vi ikke har tenkt oss til Italia Vi vurderte litt Italia Og det var noen som tok kontakt med oss og lurte om vi hadde lyst til å komme nedover til og med
Men så begynte denne euron å krype oppover, oppover, oppover, og det var sånn, herregud, det blir mye penger, og jeg lever for meg selv og prøver å livmla meg på Halloweenkurs og vinreiser og sånn, så jeg er jo ikke mye nær. Så bestill gjerne, bestill gjerne, hint, hint. Men da fant vi ut at da tar vi
liten tur til Sørland i stedet for, tar en litt sånn covid sommerferie som vi hadde for et par år siden da vi ikke fikk lov til å reise, og som regel så sier jo da disse ungene mine at hver gang vi er på sommerferie, pappa, så er vi noe mellom de går, og det er vi ofte altså
Det har det vært i hvert fall de tre, fire, fem siste årene. Og det er veldig hyggelig, og de er veldig vant til det, men i år så slo vi fast fra oss den ideen, og tenkte vi får heller ta litt...
Ta litt norsk sommer i stedet for. Nå skal vi faktisk en liten tur utenlands av en annen grunn, men det kan jeg kanskje fortelle litt senere. Uansett da. Så dro vi til Kristiansand og var i dyrparken og alt sånt som man gjør når man har barn. Og så tok vi en tur til Mandal og besøkte noen venner av oss der. Og så ringer telefonen min.
Da er det en tidligere journalist i Nettavisen som jobber i et nytt blad, et ny avis som kommer i Kristiansand som heter KRS, som ringte meg og lurte på om norsk vin var noe særlig. Jeg skjønte ikke helt hvor han ville, men han forklarte at jo, for det var snakk om at han skulle lage en sak til det nye magasinet som hvis nå kommer 1. august, så det bare gleder seg til alle som bor i Kristiansand.
Jeg antar at denne episoden ikke er ute før 1. august, så nå har den kommet. Gratulerer, kan vi si da. Så snakker vi litt sammen frem og tilbake, og så forteller jeg litt om at vi har, jeg tror vi har rundt 50 vingård. Kanskje det har gått litt mer og litt nå, men det er litt her og litt der, og det er litt spredt utover...
Mange steder i Norge Kanskje mest kjent er Eggeviengård I Lier Og så er det noe i Tønsberg Og så er det i Grimstad og Lyngdal Og Søgne og litt sånn forskjellig
Men dette her er da, han ville vite om, er da det kom til en ny vingård i Kristiansand. Faktisk ligger det så, altså du kan nesten si at vi er i Kristiansand, for vi er i Vågsbygd, og det å kjøre fra Vågsbygd, eller kjøre fra denne vingården til Kristiansand sentrum, tar 6-7 minutter, så vi er nesten midt i byen.
Nå er ikke Kristiansand så stor, men vi sier midt i byen, for da føler de at de er store og flotte folk. Og der er det et ektepar som har begynt å produsere vin, og det begynte de allerede med, ikke lenger siden 2020. Da plantet de de første 350 vinstokkene, og så i 2021 kom det femte til, så begynte de å lage litt hvitvin, rosévin og rødvin.
Og det er da de internasjonale norske drunene som jeg kaller det, altså Solaris og Rondo er ofte det som brukes, og det brukte de her også. Så jeg hadde snakket med denne journalisten Henrik på forhånd, så sa jeg at jeg tipper at de bruker Solaris og Rondo, det hadde jeg helt rett, men...
Så det var helt greit Men så sier jo da Henrik I KRS Jo, det hadde jo vært veldig fint Om vi kunne laget den saken At jeg var med Så sa jeg, det passer egentlig ganske bra For jeg er i Mondal nå, og jeg skal hjem over i morgen Så da kjører vi forbi Kristiansand Åh, kan ikke vi møtes da Så møtes vi på Vingården, og så drar vi dit
Og det passet veldig fint, og vi avtaler tid og sted og så videre, og så sendte vi oss i bilen og skal kjøre fra Mandal, og så sier vi ungene, ja, nå skal vi hjem. Ja, vi må bare innom en vingård først, og ungene bare, hei, dumme pappa, ja.
Og så lo vi litt av det, og så sa vi ikke noe mer om det. Og så kjørte vi da nye flotte motorer. Veldig flott vei fra Mandahl til Kristiansand nå. Superbra, gratulerer. Og plutselig, 25 minutter etterpå, så var vi på Vingården, så sier minstemann på 7. Pappa, vi er på Vingård! Ja, vi er på Vingård. Så de ble overrasket over det. Og der møtte vi da to veldig...
hyggelige folk som nå har satset på denne vingården sin og det synes jeg er spreekt
og de har vel, Kari og Jon Reidar heter de, selve gården har vært i familien sin i 1500-tallet, men det er førsta i 2020, så det er veldig, veldig, veldig kort tid siden. De tok over, eller begynte med vinproduksjon, så de har ikke holdt på med dette her så veldig lenge, men de synes det var veldig hyggelig at jeg ville stikke innom og si hva jeg mener om de forskjellige
Tingene og smake på vinen altså Så vi smakte gjennom litt Viner og De hadde både museerne Rødt og hvitt Og en Portvin, hetvin, sterkvin Og det synes jeg var kjempespennende Og dette her er litt morsomt Fordi at jeg har fikk jo da Jeg har en vin her, vi skal jo smake For når jeg lager podcast så må jeg jo
Må jeg ha med dere også Så vi tar den med en gang For nå følte jeg jeg ble tørst For i går så skulle jeg kjøres, nå måtte jeg spytte Nå er jeg hjemme, trenger ikke spytte Kom og Rebi heter Vingården Vet ikke hvorfor, de heter jo Kari og Jon Redde Jeg vet ikke om det Det får ikke det til å
stemme opp med noen tall og bokstaver. Men dette her da er Solaris-vinen, som er en vindrue som ble oppfunnet i Freiburg i Tyskland i 1975, så den er ikke så veldig gammel. Det er en ganske ny vindrue som fungerer veldig godt her i Norge, eller i Norden, Danmark, Sverige, Norge, fordi at den trenger ikke så mye sol og varme for å bli moden.
Så her har man et veldig godt utgangspunkt. Og jeg fikk smake både 2020 og 2021 utgaven, og når jeg lukter på dette her, så du kjenner liksom at det dufter, det lukter litt sånn Riesling syrlighet, for det har litt sånn syrlig friske toner, litt spiss citrus, og dette her, du blir våt i munnen min eneste gang, for her er det fryktelig mye citrus i denne, og det er ordentlig friskt.
Ordentlig frisk det er det. Det er siderøst syrlighet ut av en annen verden. Dette her til skaldir er jo kjempekult. Problemet til Kari og Jon Reidar.
at ja, de kan selvfølgelig selge vinen sin på Pole men de produserer jo ikke så alt for mye så de har ikke sånn ubegrensa størrelse på gården sin de skal nå i 2023 så planter de 1200 nye vinstøkker det så jeg, så etter hvert og da har de prøvd seg på Pinot Noir og Chardonnay og litt sånn forskjellig, det kommer til å bli kjempespennende men de lager jo ikke så mange flasker så eneste måten
Hvis du har lyst til å smake på dette her, så må du faktisk sette deg en taxi eller ta bussen ut i Vågsbygd. Hvis du er i Kristiansand, ringe på forhånd, så kan du ha vinsmakene. For det er litt morsomt, fordi at på sider er faktisk regelen sånn at hvis du lager sider, så kan du selge det som gårdssjalg og drive med gårdsbruk. Men i den regelen så står det «gjelder ikke druevin».
Så hvis du lager vin på druer, så får du ikke lov å selge det ut av gården. Jeg vet ikke hvorfor. Dette burde kanskje noen politikere ta opp. Er du politiker? Ta og få fikset opp dette her, for dette her burde jo være mulig. Men det de da må gjøre, er at de har to vagnmuligheter. Enten, eller de har flere, de kan sende til Pole, men det er veldig lite. De kan sikkert selge 200 flasker til Pole, og så er det noen som får kjøpt det her og der, og det er jo forskjellig moro.
Ellers kan de lage eventer på gården sin, som en del av disse vinprodusentene gjør, for de lager jo ikke så mye, så de selger alt på gården ved at du kan komme på besøk og ha vinsmaking der med mat og drikke. Ellers kan de kontakte en restaurant som kan kjøpe viner av dem. Så i Kristiansand, så kanskje en eller annen vingård, han sa det tidligere,
Jeg snakket med dem i går, at de vil helst at én restaurant kjøper av disse, og slipper 10 flasker og 12 flasker og så videre. En restaurant kanskje kjøper disse norske vinene. Og det synes jeg vi skal gjøre, spesielt det jeg synes var aller best, var denne hvitvinen. Og jeg har jo sagt det tidligere, det er lettere å lage god hvitvin enn å lage god rødvin, fordi hvitvin er ofte, så lenge du har syrefri skett, så blir det ofte bra.
Og det er det her også, her er det så syrlig og friskt og lekkert. Det er kjempegøy, jeg aner ikke hva den koster. Og det er ofte problemet i Norge, at det er jo dyrt å produsere, så den kan godt ta at den koster 300-400 kroner uten at jeg vet det. Men det er så kult. Så jeg ombefaler deg, er du i Kristiansand, ta kontakt med Voie gård. Vin fra Voie, voievin.no heter det faktisk.
Og så Hører du om du kan Bestille en smaking, komme ut der og smake Ta noen venner, gjør det som en happening Er du fra Sørlandet, gjør det som en happening Det er kjempekult Og så smaker dere vin der Og så kan dere ta taxi til byen igjen Og så kan dere gå på en eller annen vinbar I Kristiansand Og kose dere der, i et kant For dette her synes jeg
Det er veldig morsomt. Jeg hadde med meg fruen også, og hun har vært med på mye vingårder, og vi ble sittende og pratende i bilen hjemme i går. Dette her var kjempegøy. Det var en kjempekul stemning. Vi fikk jo noen skinker og oster og oliven, sånn som vi får på vingårdssmakinger rundt om Italia, Frankrike og Tyskland. Akkurat samme opplegget.
Men du var da med to fryktelig blie sørlendinger. Og sørlendinger på sitt aller blieste er noe av det beste som finnes. Så dagens vinanbefaling er da Como Rebi, som da visst nok betyr noe solly som filtreres gjennom bladverk. Veldig, veldig dypt og fint. Likker jeg. Og så er det da Voigegård adressen er Voigeto. Da vet du at det er lokalt. Voigeto.
rett utenfor Kristiansand by i Vågsbygd, så finner du da disse to glade folka. Dra på besøk og hils på dem. Jeg lover deg at du kommer til å få en veldig hyggelig opplevelse. Og hvis du er i Kristiansand og bor der, så kan du da abonnere på KRS, der det også kommer en liten sak en gang.
nå i nær fremtid. Med det ønsker jeg deg en riktig god sommer videre, og så må jeg bare si, fruen ble så forbanna her for halvannen uke siden, for da regnet det igjen at da blir det en tur til Hellas på oss. Heldigvis ikke Rådås, eller Korfu. Lefkas, har vi aldri vært her før. Vi snakket hyggeligst det jeg synes det. Så det blir en liten...
forbanna på regnværtur til Hellas, men visst nok skal det ikke være mer enn 35 grader når vi er der, og det holder det massevis. Så da ses vi solbrunnet og finere til høsten, og så håper jeg du får en fin sommer videre, og hvis sommeren din er over, så kan du bare høre på Kim Kolstad, han i Hotel Cæsar, ligger sikkert på Spotify, han gjorde en gang en coverversjon på «Sommeren er kort»,
kanskje ikke den beste versjonen jeg har hørt, men når det har spilt igjen seg Gusti Håttel Cæsar, må det få lov å være popstjerne også. Med det, takk for meg. Ha en fin sommer videre, og så bli med på turer og ting meg, og bestill meg gjerne til det meste. Jeg har masse glede og lyst til å spre videre vinglede til folket. Jeg heter Kjell Gabriel Henrik, tusen takk for meg. Ha det bra.