Chablis skal bli Chardonnay, nei?

Kjell og Tom snakker om Chablis-vin og spesielt Chateau de Fleix, en vinmark i Chablis som eies av en familie som har drevet med vinproduksjon i over 100 år. De diskuterer hvordan Chablis-vinen er laget og hvilken smak den har, og de fremhever at den er laget på Chardonnay-druer. De snakker også om at denne vinen er populær i Norge og at den er tilgjengelig i polutsalg.

00:00

I denne episoden diskuteres vin produksjon i Chablis, inkludert en personlig opplevelse med Chardonnay og en spesiell vingård.

09:10

Podcasten diskuterer smaksnoter av Chardonnay-viner og oppfordrer lyttere til å arrangere smaking med varianter fra ulike land.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er med kvitteringer og bilag i fiken, så vi gir oss hervid. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Vi kjøper alt sammen. Ja, og du mente det nesten også. Følg med! Hjertelokkommende til en ny episode av Kjells Vinkjeller. Tom, nå har du invitert meg inn i din ringebolig, og her sitter vi ved stuebordet og skal... Snakket litt om vin, og da tenkte jeg at da kan vi ta en tur til Frankrike. Jeg låter mye finere når vi sier hjemmestudio enn kjøkkenbordet, men det er jo det det er. Sånn er det bare. Jo, men det er jo et arbeidsbord dette her. Det har blitt drukket et par flasker vin her. Det har det, opp gjennom året. Det er ikke til å komme ifra. Men du tok med vin, du. Jeg tok med vin. Denne gangen så skal vi dra til Frankrike. Vi skal til et område som vi nordmenn er ganske godt kjent med. I hvert fall sånn av navn. Det er vel det navnet vi kan. I hvert fall når det gjelder hvitvin. Det er Chablis det. Ja, det er Chablis. Og dette har jeg kanskje nevnt før, men jeg synes det er veldig morsomt. Jeg hadde et vinkurs her for et halvt år siden kanskje. Jeg hadde med en Chablis. Vi snakket om reker og hvitvin og litt sånn forskjellig. Jeg hadde med Chablis. Det er jo ofte naturlig. Og så fortalte jeg at i Chablis så lager de jo bare en drue, eller alt vin på bare en drue, og det er Chardonnay. Og så ser jeg han igjen, det bare rykker på hele kroppen, og så går han sånn. Får du litt sånn jære blokninger? Ja, hva sa du nå? Hva sa du nå? Og så sier jeg jo, i Chablis så lager de bare vin på en drue, og det er druen som heter Chardonnay. Chablis er et distrikt, et område kalt en lille fylke, eller en stor kommune, eller hva du vil. Og der lager de bare Chardonnay. Så jeg tenker, nei, nei, nei, det stemmer ikke. Stemmer ikke det? Nei, min kone, hun elsker Chablis, men hun hater Chardonnay. Ja, men det er jo argumenter som det er veldig vanskelig å argumentere imot. Da kan du gå hjem til din kone og si at hun har drukket Chardonnay i åretsvis, og hun elsker det. Hun har bare trodd det var noe annet. Ja. Det er jo en del sånne oppfatninger som man kan lære noe av da. Vel, vi skal ikke inn til selve Chablis nå. Nei, for jeg har en bitte, bitte landsby. Altså, Chablis er jo en liten landsby, som er litt charmerende enn masse middelalder. Vi har snakket om den tidligere selvkapere, men nå skal vi i hvert fall følge opp. Du liker å snakke om dette her, Tom? For du vet at jeg ikke har vært der, og du har vært der Det er liksom det det går i hver eneste gang Jeg føler at jeg har hengt meg, jeg er slitebereist Jeg glemmer jo at du ikke har vært der Men uansett, vi skal i hvert fall fem kilometer utenfor Sånn som Spilling Rolf, jeg har ikke vært her heller Nei, og det er det egentlig ikke så mange som har Fordi at vi er også en produsent som heter Chateau de Fleis Og dette er da to brødre og en søster, de heter vel Philippon til etternavn, som har drevet, de har nok ikke drevet eiendommen siden 1800-tallet, men familien deres har drevet eiendommen siden 1800-tallet. Ja, da kom jo han forfaderen som var en tømmerogger. Han fant ut at han gitt ikke å hogge mer i tømmer, det var slitsomt, så han dro oppi der og kjøpt seg litt land og begynte å lage vin. Ja, så de begynte med vin. Og det er veldig morsomt, for ... At jeg snakket med importøren av denne vinen her for en liten stund siden Og så sa jeg, jeg synes de der The Flays-vinene, jeg synes de er veldig bra Og så lo det litt, det var, ja, vi var der nå i sommer for første gang Og så var det litt rart, for jeg tror de har den toppvinen Så kjøper de sånn 3000 flasker eller noe sånt Ikke det at det er veldig mye Visste ikke så mye om De hadde jo ikke besøkt de, de hadde snakket med dem De hadde vært i Norge, men de hadde aldri vært der Og så kommer de på besøk Og så er det liksom knøtt lite Så de bare, ja men Hvor er alle, hvor er åkeren, hvor er vinneriet Nei, dette er alt De kjøper nesten alt vi har. De kjøper 80 prosent av det vi produserer. Stort sett alt de lager handler her på Vinomod. Det er kjempegøy. De kjøper alt de produserer, men det hadde ikke de fundert over. De føler at de kjøper mye mer av andre produsenter. Her går 80% av all produksjon til Norge, og det er kanskje 3000 flasker. - Men da ser du at ... - Fordel på fire eller fem vinnere. - Vi er de viktigste kundene deres, det går i norsk lov for oss. - Ja, jeg regner med at resten selges til familie og venner nesten, og kanskje en vinbutikk. - Eller det vi kaller lokale markeder. Det som er litt kult med disse her, de har jo laget vinen der nå i over 100 år, men de bygde en ny vinkjeller ganske nylig, 2006. Det ser du. Åh, nå kom du med lyden din igjen, da. Veldig svak for akkurat den lyden her. Det betyr at den er laget på ganske moderne fasiliteter, den vinen her. Nå gleder jeg meg til å smake den, for det er i hvert fall lenge siden jeg har smakt den. Jeg har ikke smakt 22-årgangen som du har med nå. Nei, dette er en Chablis som heter Le Clos de Chateau, og det er en Monopole, står det på den. Dette er da ikke et spill. Det er det om å gjøre å få huset og hotellet brenner. Hva er dette monopol, Tom? Det er jo veldig enkelt. Det er en vindmark. That's it. Det er ikke noe blend. Det er ikke noe... rare endringer i noe jordsmål, det er hva du høster, det er hva du får, rett og slett. Og de eier vel hele vinmarken også? Det gjør de, det er i hvert fall det som står her, så det er deres greie. For når det står monopol, så betyr det at det er en vinmark eier en eier, at de har en rett over dette her, så da vet dere det. Det står det jo på noen viner, sånn Dannevann, det er ikke så ofte vi... treffe på det. Grunnen til det er jo det at veldig mange av disse vinmarkene oppe gjennom årene blir parcelert ut og delt i familie, gifta bort, holdt opp og sier solgt litt og ryker med noe på grunn av skatt og sånn. Så det er ikke så mange vinmarker som er eida en, eier og som og som velger da å ikke leke og ratte og ordne og blande og holde på med disse druene. Det er som du sier, det er ikke ofte vi ser det. Det er ikke utenkelig at det skjer, men det er ikke ofte. Nei, og litt på grunn av den franske arve-logen, så blir det færre og færre av det i Frankrike. Men her er det jo da, som jeg startet opp med, det er da en søster og to brødre som gjør dette sammen, for at de har funnet ut at vi må holde sammen, ellers så funker det ikke for herre. Skulle de delt opp dette her så hadde de jo ikke hatt noen plass. – Det skulle jo være for å kasse hverdag til slutt. – Ja, for det er jo nesten sånn det blir som, ja nå har du jo de tre buskene og de har de tre buskene og sånn kan du holde på. – Og det ser vi jo for eksempel, drar du til Borgång så vil du jo se at der ligger det sånne åkerlapper, altså et vinhus har en liten pasjell her og så må de kjøre to mil til neste og så er det tilbake igjen og så holder de på å eie forskjellige hjørner og forskjellige åker hele tiden. Det er jo et mareritt. – Ja. Men dette her er da en sjabli. Og det sa du i starten, det er Chablis. Men det er ikke en Petit Chablis, det er ikke en Premier Cruy og ikke en Grand Cruy, det er en Chablis. Det er ikke noe, vi henger ikke på noe der, det er bare det det er. Så dette her er da fra det området som betyr at 65% av alle åkerne i Chablis er kalt Chablis, 18% er Petit Chablis, det er ofte de utkant grisgrante strøk av åkerne, 15% Premier Cruy og 2% Grand Cruy. Da må man si det litt nasalt. Jeg har hentet opp litt data. Denne åkeren vi skal smake på nå, den er ikke større enn 20 hektar. Det er ikke mye hvis du begynner å marsjere rundt det. Så går det fort på noen minutter å gå rundt den. Dette er en bitteliten åkerlapp. Men da ... Du driver og dytter greverett borte her, Tom? Ja, fordi når vi skal drive og lukte på Chardonnay-druen, så er det jo en del ting man har, og så er det noe man gjerne vil ha, og så er det ting man gjerne får på kjøpet, som kanskje var han venn din, hvor koden ikke likte Chardonnay. Tenker jeg sliter litt med denne litt sånn fleskete, smørreaktige greier som ofte følger med fløyd. Det er mange som ikke setter pris på. Men som noen bare elsker å må ha, så er det noe som synes det er litt sånn voldsomt. Og så er det jo også en liten sånn der tent av litt sånn villvekst, litt sånn villurter som kanskje ligger bak som kan virke litt sånn underlig, litt sånn nersleaktig. Den her har en veldig sitruspreg, masse sitrus, og så er det også litt nersle, og det er ikke så mye av denne smørtonen. Den er fraverende i glassen mitt, hvertfall. Ja, så får jeg litt sånne ferskentoner og litt sånn sommereng-feeling her. Den har en litt fedd med i seg, for du kjenner det i det ene kjeden at den sitter fyldig. Jo, i munnen har den litt olje, men det er ikke den der på nesa, den der tunge, kanskje vi får den mest fra Kalifornien for eksempel. Ja, men litt fat er der. Ja, fat er det. Den er ikke fatløs. Så her har du en litt rund, fyldig... Jeg synes de lager veldig kule viner. Syra her er jo helt fantastisk, og jeg kommer alltid tilbake til syra, men den glemte jeg å si noe om nå, men den er så naturlig her at den bare, ja, der er den. Den ligger som en sånn der, og driver på gjennom frukten, gjennom hele smaken, og gjør at, oi, nå må jeg ha et glass til, eller i hvert fall en slurk til. Glasset er kanskje litt hardt i, men det Jeg vil ha mer. Jeg tar en flaske til. Sitter alene i dag, tar en flaske til. Jeg blir jo kontaktet av og til av folk som lytter til disse podcastene våre, Tom. Det er jo hyggelig. Siste uke her så ble det. Og da var det en kar som hadde lyst til å lage et eget vinkurs hjemme med venner og naboer og sikkert folk han liker godt. Og da sa han det at finnes det en En drue for eksempel Som man kan ta fra hele verden Og her kommer jo da Chardonnay Det er jo liksom ultimate Testvin fra hele verden For du sa i sted, og vi snakket jo om han Vi hadde vinkurs for, som hadde denne kona Vakre kona si, som da Nå er i sjokk og sikkert ikke vil drikke noe hvitvin lenger Bare rett på Sitter bare og rygger frem og tilbake Så Her er det Kjøp en Chablis Kjøp en amerikansk Chardonnay Kjøp en fra Nya Zeeland, og kjøp en fra Sør-Afrika, og kanskje du skal også gå en fra Chile. Da har du fem forskjellige, som jeg vil garantere deg er helt fem forskjellige. Eller du kan toppe hele driden med å kjøpe en annen fransk, nemlig en Blade Blad fra Champagne. Det kan du klinke helt til, og så kan du prøve å se hvordan det skjer når du får bobler oppi der. Ja, for da utfordrer du deg selv med chardonnay i alle varianter. Så kan du kalle det chardonnay-kvelden da. Ja, ja. Det er gøy, kanskje du skulle hatt det selv? Jeg har gjort under covid, jeg husker da vi ble sittende inne. Ja, du var jo for kjør da, litt redd for å bli det. Da holdt jeg en online smaking via Teams med en svensk gjeng i Norrkjøping på akkurat dette her. Så det var ganske morsomt. Så satt de fire stykker i stua et eller annet sted i Norkjøping, og så satt jeg i kjelleren hjemme hos meg, og så snakket vi hverandre, og så forklarte jeg og så videre. Og da kjørte vi fem forskjellige... fra hele verden, og det var kjempegøy. Det er en oppfordring, gjør det som Kjøl Gabriel sa nå, ta og kjøp. Hør på meg! Det må ikke være skjørne, du kan like gjerne gjøre det samme Pinot Noir eller andre druer, men det er sånne druer som er lett å handskes med, og den har karakteristikker som er lett å kjenne igjen. Det kan gå til å være risling for den saks skyld, men Nå snakker vi jo tross alt om, nå er vi jo i Chablis, det er Chardonnay vi snakker om. Ja, og tilbake til denne vår venn, Chateau de Fleix, med bror og brødre og søster. Pris 299,90. Ja, vet du hva, det synes jeg ikke var noe overpris for denne her. Nei. Fin og lett i steget. Som sagt, vi tar med oss stort sett rubbel og bit til Norge. Den er vel ikke så mye inne på hyller i Kongelig Norsk Pol, men dette er litt mer en sånn horeka-vin. Da har vi kommet seg inn på... 7-8-9 pole, det har den jo faktisk. Du får jo ansett bestilten. Det er bare å gå inn og bestille. Jeg sitter jo med vindmålpoleform her. Den er i Re, i Vestfold. Vet du hvem som kommer derfra? Ikke i Re, nei. Akkvalene. Den var nærme da. Ja. Hvis foreldrene til Akovalene kan lett få tak i Så kan du også sikkert få lett få tak i Chateau de Fleis Chablis Classe de Chateau Monopol vinmark fra Chablis Til 29910 Dette her synes jeg er morsomt Det var kjempegøy Bra vin Kjell Gabriel, bra vin Nok en gang Da sier vi ha det Kjell Gabriel Henriks fra Kjellsvinkjeller Ta vare på deg selv, dette er gøy

Mentioned in the episode

Chablis 

En by og vinregion i Frankrike, kjent for sin Chardonnay-vin.

Chateau de Fleix 

En vinmark i Chablis, eid av en familie som har drevet med vinproduksjon i over 100 år.

Chardonnay 

En hvit vindrue, brukt til å lage Chablis-vinen.

Fiken 

Et regnskapsprogram nevnt som sponsor.

Vinomod 

En vinbutikk som importerer Chateau de Fleix.

Le Clos de Chateau 

En vinmark i Chablis.

Monopole 

En betegnelse på en vinmark som eies av en enkelt person eller familie.

Petit Chablis 

En betegnelse på en Chablis-vin som ikke er like god som Premier Cru eller Grand Cru.

Premier Cru 

En betegnelse på en Chablis-vin som er bedre enn Petit Chablis og ikke så god som Grand Cru.

Grand Cru 

En betegnelse på en Chablis-vin som er den beste kvaliteten.

Norrkjøping 

En by i Sverige, der Kjell holdt en online smaking.

Teams 

En videokonferanseplattform.

Pinot Noir 

En rød vindrue, nevnt som et alternativ til Chardonnay.

Risling 

En hvit vindrue, nevnt som et alternativ til Chardonnay.

Kongelig Norsk Pol 

Statens monopol på salg av vin i Norge.

Horeka 

En forkortelse for hotell, restaurant og kafé.

Akkvalene 

En artist eller band nevnt i forbindelse med Re.

Re 

En kommune i Vestfold, der Kjell nevner at Akkvalene kommer fra.

Vestfold 

Et fylke i Norge, der Re ligger.

Blade Blad 

En fransk vin fra Champagne, laget på Chardonnay-druer.

Champagne 

En region i Frankrike, kjent for sin musserende vin.

Chile 

Et land i Sør-Amerika, kjent for sin vinproduksjon.

Sør-Afrika 

Et land i Afrika, kjent for sin vinproduksjon.

Nya Zeeland 

Et land i Oseania, kjent for sin vinproduksjon.

Amerika 

Et kontinent, kjent for sin vinproduksjon.

Borgång 

Et område i Frankrike, nevnt i forbindelse med vinmarker.

Spilling Rolf 

En person nevnt i forbindelse med Chateau de Fleix.

Participants

Host

Kjell Gabriel

Guest

Tom

Sponsors

Fiken

Lignende

Laddar