Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no
Velkommen til høstens store eventyr, Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetin. Det blir bål, svette og tårer. Og Vokteren, ja, han ser alt.
Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utålig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play. I dag skal jeg snakke om noe viktig, lærerikt og gøy. Følg med. Hei og hjertelig velkommen til Kjeld Svinkjeller. Håper at du har en fantastisk dag. Det begynner å bli litt kaldt ute. Og høsten har kommet. Vi skriver november.
Og så videre og så videre. Og jeg hadde nå sist helg en fantastisk fin opplevelse som jeg må bare fortelle om. Fordi at jeg anbefaler at alle får sånne fantastisk fine opplevelser. Jeg arrangerte nemlig vinmøsse med nettavisen. Du skal få lov å slippe å arrangere vinmøsser. Det skal du få lov å slippe.
Men det å gå på vindmesser, det er noe helt annet. Og det er utrolig lærerikt. Det er utrolig morsomt. Og man blir veldig glad av det. I hvert fall så var det en del som ble det. Og jeg møtte jo masse folk jeg aldri har møtt før, som
Jeg fikk prate litt med og snakket om vin og sett vingleden i folk. For det som er greia av dette her, nå var nettavisens vinmøsse, den arrangerer jeg, men det arrangeres jo vinmesser overalt. Det er nesten hver eneste by, og vi har 105 av dem, arrangerer vinmesser. Nå vet jeg at det er en del som ikke gjør det, men
I går var jeg på en prestesmaking, det er jo han som arrangerte Hamar Vinfestival, så har du Elvrum Vinfestival, så har du Porsgrunn Vinfestival, så har du Moss Vinfestival, Drammen og så videre. Det er masse sånne vinfestivaler rundt om i landet, der du har mulighet til å smake veldig mye god vin.
Og konseptet er jo i og for seg ganske enkelt. Nå vet du, det koster selvfølgelig litt forskjellig ut fra hvor det er og hva som vises og så videre, men vi i nettavisen hadde da 299 kroner, 300 kroner, og da får du i og for seg smake og drikke så mye vin du greier i løpet av en viss periode. For nordmenn generelt så er dette Happy Hour Deluxe. Men jeg tror veldig mange tenker at vinmessig, nei, nei, det ble for stivt for meg.
Jeg tror det er ordet vinmester som skremmer. Det er høykultur, eller det er for folk som kan masse. Men det er akkurat det det ikke er. Det er for absolutt alle.
For det er veldig mange som har veldig glad i vin, og kjøper rødvin, som de kaller det, eller hvitvin, altså hvis du er på det nivået du er like rødvin, eller hvitvin, og så kjøper du kanskje den samme vin hele tiden, og prøver deg litt sånn frem, og så har du her muligheten til å virkelig få åpnet øya til de grader.
Her hadde vi 18-19 importører på plass, som sikkert hadde med seg 10-15 viner hver. Så du får jo mulighet til å smake vin fra absolutt hele verden. Dette var en folkemesse, så det var litt rimelige viner også. Det var en dyreste vin, den kostet faktisk 2500 kroner.
Og det var veldig morsomt, for det var egentlig ingen som sa at den kostet 2500, men så nevnte jeg det for noen, og da forsvant den flaska veldig fort. Så det var litt gøy. Men som regel så er det da vi begynner på det litt rimelige slaget vi hadde til og med egen konkurranse, der alle som kom fikk en stemme i konkurransen folkevinnen, og så stemte de på den vinnen de syntes var best.
Og det synes jo også importørene er veldig gøy. Du får da mulighet til å smake veldig mye forskjellige viner, som du som regel aldri vil smake ellers. Og jeg anbefaler, hvis du skal på vinnmessig, så pleier jeg å gjøre det sånn, det er veldig mange som går til et bord, og så drikker de igjen mat, neste bord, og så drikker de igjen mat, og så videre, og så videre. Begynn på de letteste, begynn på bobler for eksempel, gå til hvert bord, og si, hva, kan jeg få smake boblene dine? Ja, ja, ja.
Og det er veldig mange som er redde for å stille spørsmål, men disse importørene har veldig lyst til å fortelle om vinnene sine. Så det er bare å spørre, kan jeg få smake boble dine? Så tenker jeg, oi, det er en person som er interessert i bobler. Og så bare øser de ut av all informasjon de har.
Og så går det neste, hvor bobler, bobler, bobler, og så går du en runde og er ferdig med bobler, eller føler at du har fått nok med bobler, og det lønner seg faktisk å spytte litt, for at du får veldig mye vin på veldig kort tid. Så sier du jo, kan jeg få lov å smake de hvite vinene? Og så kan du smake rødvin til slutt. For da har du, det er på en måte sånn profesjonelle smaker igjen når du begynner med bobler, og så inn i hvite vin.
rosévin og så over rødvin fordi at da er munnen din mer klar hvis du hopper fra veldig tung rødvin til bobler til litt søt hvitvin til tørr hvitvin til frisk rødvin til da er det ikke så lett å skille det også, du kan på enkelte messer kan du si kan jeg bare prate smaker i rislingen din eller kjernen din eller pina noen din, du kan nesten gå på druvis det er også veldig gøy
Og importørene er veldig glad i å få lov å vise frem sine produkter, for i Norge har vi et reklamforbud mot alkohol, så dette er en av de få arenene disse importørene har til å kunne fortelle folk om hvordan
hvilke vinner de har, og hvorfor de har de vinnene, og hva som er godt med de vinnene, og hvorfor de er sånn og sånn. Så dette synes jeg er veldig godt. Det er veldig gøy, og jeg har faktisk fått tilbakemelding fra flere av importerne nå etter helgen, der de takket for en fantastisk hyggelig vinnmesse. Dette var en av de bedre, for da var folk også hyggelige.
kose seg så fælt, det var ekte folk, som de sier, og det betyr at det ikke var bare, og nå skal jeg ikke være diskriminerende, men litt sånn, enten godt voksne, for det er veldig mange godt voksne som drikker og går på VMSA, litt sånn sosialitetsfolk som liksom skal drikke dyrevinner,
eller fint folk. Det var folk fra hele skalaen, fra hipstere til hippier til unge jenter i Oktoberfest. Det var veldig morsomt, det var noen som skulle på Oktoberfest, så de stilte opp i Oktoberfest-drakt og hadde på en måte litt forspill, og de syntes det var kjempegøy, fikk smake masse god vin og var skikkelig gode i driven når de kom seg bort på denne Oktoberfesten de skulle. Og det er jo...
Egentlig er jeg litt synd på importørene faktisk, for de har fryktelig mye vinmesser. Ikke bare de til folket, men de forskjellige leverandørene har egne vinmesser for presse og restauranter. De har egen vinmesser for vinmonopolet i dag. Så nå når jeg er ferdig med å lage den podcasten, så skal jeg inn til...
Oslo Spektrum, og det er den største vinmessa i året, som er lukket for vinmonopolansatte og litt forskjellige restauranter og presser. En gigantisk vinmesse. Så de har holdt på nå i flere uker med disse vinmessene, der de reiser rundt land og strand for å fortelle om produktene sine og reklamere for produktene sine. For det er eneste måten det er lovlig i Norge nå. Vet jeg at det er veldig mange...
som hører på denne podcasten her, som kommer fra Vinnmonopolet. Og jeg vet at dere som er på Pol Nord for Trondheim er litt sånn snurt, fordi det er ikke så mye vinmesser nordover.
Og dere må dra til Trondheim eventuelt for å dra på vinmesset. For mange av dere har det ganske lang reisevei. Men kanskje man burde laget vinmesset i Brønnhøysund, eller i Bodø, eller i Tromsø, eller i Alta. Det kan man ta det her. Men det kunne vært morsomt å lage vinmesset på litt mindre steder også. Jeg tror det hadde vært kjempegøy. Når Gjeilo har et egen vinmesset,
så bør jo da også Bode ha en egen vinmesse, sier jo jeg en gang jeg. Men det viktigste med denne podcasten i dag er det å komme dere på vinmesser og få lov å smake masse god vin. Dere kommer til å få masse ny inntrykk og lære utrolig mye for slik og ingenting. Og ja, jeg har et par regler. Jeg har faktisk vinvettereglene.
Selvfølgelig ha godt humør og si fra hvor du går og så videre. Men en vinmesse er det ofte veldig mange folk. Og mange tror, og det er litt sånn nordmenn, mange tror at de bordene der det er masse folk, så er det den beste vinen. Men sånn er det ikke. Gå alltid på de stedene der det er færrest folk. Oppsøk bord der det ikke står noen, for da får du fortest mulig vin. Der det er masse folk, så er det bare litt sånn trengsel.
Prøv å gå til bordene som er ledige, og så lønner det seg å spytte litt, selv om mange synes det er rart å spytte vin, fordi at du smaker ganske mye vin for veldig kort tid, så da er det fint å ikke bli for drittet for tidlig. Siste halvtimen så kan du bare gasse på, for all del. Da skal du sikkert ut og spise middag og synes at livet er herlig etterpå. Da er det bare å peise på, som det heter et eller annet sted.
Men frem til det, så ha litt is i magen og spytt litt. Da får du mer ut av de forskjellige vinene, og du får smake igjennom flere viner som du husker dagene på. Og så pass på eget glass, for du får glass når du kommer inn, som du driver og tusler rundt med. Det kan du skylle litt med litt vann innimellom for å rense glasset litt, så det er klart. Og så er det rett og slett bare å bruke litt tid og glede seg over opplevelsen.
å bruke øra, for det er veldig mye informasjon og glede som kommer ut av de flotte importørene. Jeg tror vi har over 600 importører nå. De er veldig kunnskapsrike. De kan fryktelig mye om vin. De kan fryktelig mye om egne produkter. Så det er bare å lytte og lære og glede. Med det så har dagens råd over. Jeg ønsker deg en riktig fin dag. Nå kommer snart høsten, eller den har kommet for lengst siden.
Så nå er det lov å drikke litt høstlige viner. Og hvis du vil at jeg skal komme og holde vinkurs for deg og dine et eller annet sted, nå begynner det å bli travelt før jul. Det begynner å komme en del julebord som har boket meg inn. Men si fra, så ser vi kanskje om vi har plass i kalenderen. Og da tar du kontakt på kjell.no. Takk for nå. Ha det bra.