På påskejakt etter påskeboksen og ærekrim. Musikk
Hei og velkommen til en ny episode av Kjeld Svinskjeller. Håper at humør er på topp, og nå nærmer påske seg med stormskritt. Faktisk så kom den faktisk litt brått på i år, synes jeg. Som regel så pleier jeg å arrangere både påskesmakinger og jeg skal...
levere eller viner til nettavisen der jeg skal skrive om det ene og det andre, men i år så var det ikke så mye av det. Vi skal jo selvfølgelig ha den berømte påskeboksen, men vin til lam og sånn har vi ikke hatt noe av, og det er kanskje litt rart, men det var liksom ikke snakk om det i år. Så derfor tenkte jeg at nå må jeg snakke litt om Beggemox. Beggemox er jo
veldig, veldig populært, og det er noe som vi kjøper mer og mer av, og det kommer veldig mye bra viner på Bagginbox også, det er veldig mange som bare, er Bagginbox noe særlig, er ikke det bare drittviner da? Men når folk, og da mener jeg med folk, så mener jeg da produsenter og importører har funnet ut at 65% av
av all vinen som selges på Pole er gjennom en bag-in-box, så er det volymet så stort at det har de veldig lyst til å være med på. Så derfor har det kommet bedre og bedre bag-in-boxer,
Kvaliteten har blitt både høyere og høyere Hele veien Så det er veldig, veldig, veldig bra Bagginboxen historisk sett ble oppfunnet I Australia i 1958 Eller noe sånt Så det har holdt på en stund Og problemet i Bagginbox har ofte vært Korken, altså Lukkemekanismen, det er ofte der De har slitt litt
og blir ofte litt sånn bulkkvin. Når man tenker bergenboks, så har det også kommet sånne pouch, sånne poser også, så de teller jeg faktisk ikke med.
når jeg har sjekket baggenbokser, for det er selvfølgelig egen avdeling for pouch også. Men det er da 319 forskjellige røde baggenbokser, og 191 forskjellige hvite baggenbokser. Og her er for alle importører og produsenter, så er det å være inne på pol som er nøkkeren her. For hvis de ikke har denne hylla, så er det så å si...
som bestiller bag-in-box på bestillingsutvalget. På vanlig vin så gjør man jo det. Da er det veldig vanlig at man bestiller flasker og får det tilsendt, men akkurat på bag-in-box så er det veldig lite. Det skjer jo, men det er så å si, så å si.
umulig å overleve. For når du først begynner å produsere bag-in-boxer, så kan du ikke produsere tre-boxer og så videre. Bag-in-boxer har jo da også litt kortere levetid. Dette har de forsket på. Nå har vi da i Norge syv Master of Wine, og hun ene har da forsket på bag-in-boxer, og hun har konkludert med at på en bag-in-box så står det et lottnummer, det vil si når den er pregget,
Og det er litt rart, for de er litt forskjellige fra forskjellige prosent. Av og til står det dato og sekunden og så videre. Og på andre må du nesten tolke nummeret for å skjønne hva det er. Men da har du fra denne pakka, så har den cirka ett års levetid. Og når du har åpnet den, så har du cirka åtte uker å drikke den opp på, sånn cirka.
Det varierer jo litt hvor mye det er igjen og så videre. For jeg har noen med lokomekanismen som mener at den tåler såpass det tid, eller såpass lite tid. Det er spørsmålet at du ser på det. Noen synes kanskje åtte uker er veldig mye for en bagbox. Andre synes det ikke. Men det er liksom hvis du har glemt igjen en boks på hytta i påsken og kommer tilbake til pinse, så har du litt sånn hastverk. Hvertfall hvis du ikke kommer tilbake før til høsten igjen, så kan det være at jeg ikke ville kaste meg over den. Men
Men du har jo da baggingboks i alle forskjellige kategorier, fra billige baggingbokser til veldig dyre baggingbokser. På rødvin så koster den, ja, det er jo da en 10 liter, som heter husets rødvin, som er da den dyreste, men det er en 10 liter, og den koster 1590 kroner. Den dyreste baggingboksen på rødvin koster 720 kroner.
Det er en Masolino fra Piemonte, og så er det jo med noe Burgund til 700 kroner, så du får faktisk baggenbokser oppi 700 kronersklassen. Så da begynner vi å snakke at ting er litt dyrt når det gjelder baggenbokser. Den billigste, 3-literen, derimot, koster...
297. Så fra 300 til 700 kroner er der ting ligger når det gjelder pris. Og jeg har jo da selvfølgelig litt forskjellige viner som jeg synes er gode. På Bang & Bok så får man jo veldig mye litt sånn søtladen vin. Gjerne de som er topp 10 i sånn
Hvis du tar disse amerikanske Sinfandel-boksene for eksempel, som er litt sånn søteladende og som jeg synes kanskje ikke er så spennende. Men hvis du prøver å få tak i, i hvert fall det som anmelderne liker best, er jo da Pinot Noir-bokser fra Tyskland. Så hvis du får tak i tysk Pinot på Begenbox, så er det...
Ofte veldig, veldig, veldig bra. Og det som er så greit med tysk Pinot på Bagging Box er at det er bare syv forskjellige. Så jeg synes alle jeg har smakt av de, jeg har ikke smakt alle syv, jeg tror jeg har smakt fem av de, synes jeg holder veldig bra kvalitet. Så tysk Pinot er veldig fint på Bagging Box. Ellers så er jo det også veldig fint
å gå til Toskana spesielt nå i påsken når vi skal ha litt sånn påskelamm og sånt for da blir Pinot kanskje litt litt dårlig stilt så hvis man da prøver seg på kanskje noe mer Chianti basert eller sånn Giovese baserte bokser
så kan det være kjempekult, og der har blant annet Bibbi Gretz her, og så har jo Hellstrøm og kameraten her, de er sånn folkelige bokser, og de er litt sånn allroundere, og kan funke veldig godt til en sånn påsketing, der du har påskelamm og litt variert mat, så den kan liksom stå på benken på hytta hele uka uten at det er noe
Det er ikke sikkert den får stå hele uka heller, hvis man er veldig glad i det. Så jeg går ofte for de delene der. Jeg tenkte det skulle være litt generell i dag, når man snakker om vin. Og kanskje prøve å holde deg litt unna, for eksempel hvis du skal til Spania, så prøve å holde seg unna disse litt billige spanske boksene, eller kilenske boksene synes jeg kanskje er litt kjedelige.
Men det er mye spennende for seg i Norditalien også, i Piemonte. Så det er mye morsomt der ute som kan prøves på. Men stort sett når det er blindetester og sånn, så er det tysk pinot som stikker av med toppplassene når det gjelder bag-and-box på pole. Så vet dere det. Også om dere liker det eller ikke. Jeg er veldig glad i tysk pinot. Og på hvit, da er det jo veldig mye risling. Det var veldig morsomt vi var på da.
pressesmaking på Pole nå sist og så da var det liksom at ja, vi har tenkt å fylle opp i en del sortimenter, sa de da og det er jo sånn at de forskjellige
De har forskjellige områder de har ansvar for. Blant annet er det en som har Tyskland, England og USA. Da har de selvfølgelig veldig mye risling. Så er det en annen som har Australien, Usilien eller Oseania, om du vil. Hun hadde da funnet ut at nå var det fint å kanskje få litt risling fra Australia på begge boks. Vi bare alle vinner noe mellom oss. Bare hæ?
Altså, vi har så mye risling på Pola, vi trenger ikke flere bag-in-box-rislinger fra Israel. Det var i hvert fall ikke det vi trengte. Men det var jo da Pola hadde tenkt at antagelig ikke de to produktene som hadde snakket så mye sammen, de burde hatt et møte der, der de kunne snakket litt med hverandre. Men en ting som har virkelig kommet fra Tyskland, som jeg synes er gøy, for det er selvfølgelig risling som er ledende på bag-in-box-rislinger fra Tyskland,
er grauburgunder. Da har Messmeren en grauburgunder trokken til 600 kroner, som jeg mener husker jeg synes var veldig, veldig, veldig kult. Men nå som det er litt påske, så man skal ha litt, hva skal jeg si, man skal ha litt sånn all-round-viner, så synes jeg ofte da Italia kan bli veldig, veldig spennende.
Og Suave er veldig lett Å kaste seg på Men jeg har også en del Litt mindre Ukjente bokser Som jeg har hatt sommerbokser i et par år Som heter Crudo Cataratto Sibibbo, som er en blanding av Drune Cataratto og Sibibbo fra Sicilia, med en sånn grønn Og svart bleksprut på Den synes jeg er En skikkelig kul Baggenboks, som er litt sånn
Hvis den er så veldig fryktig, så den gjør at den blir veldig fin å sitte i solveggen og kose seg til med. Og så er det en annen vin som, jeg vet ikke om det er påske, men det er i hvert fall sommer, som heter Castignato Montemiso Marqué Bianco, som er, jeg kaller den bare måkevin, for det er bildet av en måke på boksen.
Og den er laget på en litt kul drue som heter pecorino, og mange har kanskje, når man tenker pecorino så tenker man ost, men det er også navnet på en drue i Marquee, som er i Italia på motsatt side av Roma, inn mot Adriaterhavet så ligger Marquee. Marquee er litt usikker på hvordan det uttales, men det er ikke så farlig, jeg kaller det Marquee.
Og der finner man da denne måkevinen på Pecorino, og det er en skikkelig sånn fruktdeilig, syrlig frisk vin, som jeg synes er utrolig kul og leskende og spennende. Så det er to italienere som jeg gjerne vil ...
vil dra frem der for å liksom vise litt, eller så er det selvfølgelig Riesling vin er jo veldig, veldig bra, og da er det selvfølgelig Tyskland som er ledende
og da er man nesten liksom at man skal prøve å finne sin egen favorittområde. Og det som er kanskje litt kult er også at du har da noen som kommer litt mindre størrelser. Da har blant annet Dreistiskakker som kommer med en 225-centiliter, altså i stedet for fire flasker så er det tre flasker som har islingen sin der. Jachen Dreistiskakker som er vindmaker er en veldig kraftig
veldig hyggelig og profesjonell type som lager rett og slett helt fantastisk gode viner. Jeg hadde arrangert vintur ditt for en hel gjeng i fjor, og når vi kom til Dreiskakker, det er så lekkert vineri hans. Du blir sånn, wow, her var det flott. Ellers er jo Hexhammer sin risling från råten Sandstein for å gjøre det skikkelig vanskelig. Risling fra rød Sandstein!
Det er også en fantastisk kulen, der er det en annen distrikt i Tyskland som heter Nahe. Det er jo da 13 hoveddistrikter i Tyskland som produserer vin, og da, Reinhessen er vel den aller største, mener jeg husker. Og så er det også en annen Nahe-boks som jeg synes er kult, og den ser litt lekkere fra en sånn kristallblå av og til. Jeg føler at jeg har lyst til å stå på pole
å intervjue alle som kjøper bag-in-box, og så har jeg lyst til å stille spørsmålet. Hvorfor valgte du det? For av og til, da jeg så på pole og tittet på folk, jeg synes det er veldig gøy å titte på folk på pole, så hvis du møter på pole og synes jeg stirrer litt, så gjør jeg det med vilje. Fordi at jeg spesielt prøver å følge med på bag-in-box-hyllene, der jeg ser folk liksom stå foran bag-in-box-hyllene, så virker det liksom, ja, hva skal vi ta her av? Og så gjør de et valg.
Og så lurer jeg på, hva var det som gjorde at du valgte det valget? Var det rett og slett det at du synes at boksen ser kul ut? Kanskje du har vært bort inn før? Jeg tipper at utseende har veldig, veldig mye å si. Jeg skrev en vinanmeldelse i Netavisten om Beckenboks, og da var det en vin som kom inn på Poliet som var kjempebra.
Men den er så stygg at det er ingen som kjøper den Fryktelig dumme og stygg brun eske med noen fryktelig rare tegninger på Så den såkte ingenting Men det var i basisen at den var i alle poler og sto støve bort Og det er sånn som skjer Så av og til tror jeg at hvordan boksen ser ut har veldig mye å si
Men da er det vangutt Corel som har en sånn deilig, flott kongeblå boks med noe gull på. Synes jeg ser fryktelig lekkere ut. Den hadde jeg vakt ganske mange år. Jeg har prøvd den en del ganger, og jeg synes det er en veldig fin vinn. Den er inne på ganske mange poler rundt om også. Så Corel er helt klart en kul produsent på hvitt.
Og da tenker jeg at jeg stopper der nå, for jeg skal sikkert lage en Roséboks-episode etter hvert. Og det er ikke bobler på boks, og det kan vi være ganske glad for. Det hadde sett litt rart ut. Det hadde vært ganske morsomt å ha tenkt den spruten som hadde stått ut
Hvis man har fått boble på boks Så det har vi ikke enda Men alt kan skje Plutselig er det noen tekniske finuligheter Som gjør at vi greier å få en løsning på det meste Men jeg ønsker deg dermed en riktig god påske Og jeg håper at jeg har ikke noen planer for påsken helt At jeg skal være hjemme og håper at snøen smelter Og at vi kan sitte litt ute og kanskje ta noen dagsturer her og der
Så håper jeg at du også har en fin påske og nyter stillheten og freden og spiser masse lam. Jeg må jo lage en lammevin-episode. Det må jeg lage ganske fort. Kanskje jeg skal lage meg litt lam og prøve ut. Åh, nå ble jeg usikker. Det er så mye god vin som passer til lam.
Dette her må jeg rett og slett komme til bunns i. Mens jeg holder på med det, så kan du gå videre på den veien. Jeg heter Kjell Gabriel Hendriks. Hvis det er noe jeg kan hjelpe deg med, holde vinkurs, få deg med på vinreiser, ta med deg jobben din, vennene dine, gjøre et eller annet rundt vin, så er det bare å ta kontakt på kjell1kjellsvinkjeller.no så skal jeg hjelpe deg i beste, beste mulighet. Første og beste.
Jeg har fått veldig mye skryt for vinkursene mine i dag, og det synes jeg er veldig morsomt. Jeg har et Italia rundt på fem vin i kurs, som er veldig, veldig gøy. Så det anbefaler jeg på det sterkeste. Med det så takker jeg for oppmerksomheten, og ønsker deg en fin dag. Ha det bra!