5/4/2023
Dunderklumpen fra Edinburgh
Kjell-Gabriel og Tom Amratti Løvås smaker på en australsk boblevin fra Edinburgh Palace, produsert av Philip Shaw i Orange, New South Wales. De diskuterer vinen, dens smak og etikett, og sammenligner den med champagne. De snakker om sjampanjestopper, og Kjell-Gabriel forklarer Pol-systemet og hvordan preferanser varierer etter landsdel. Vinen får en god vurdering, og de oppfordrer lytterne til å prøve den.
Transkript
Nämnd i episoden
Edinburgh Palace
En australsk boblevin fra Philip Shaw i Orange, New South Wales. Den har en morsom etikett med en dødningehode og et trehus som vokser ut av øyet.
Philip Shaw
Produsent av Edinburgh Palace-vinen.
Orange
Distrikt i New South Wales, Australia hvor Edinburgh Palace-vinen produseres.
Dunderklumpen
En tegneserie fra Kjell-Gabriels barndom.
Co-Mo-Lo
Navnet på vinen, som er en blanding av Pinot Noir og Chardonnay.
Pinot Noir
En klassisk druesort for rødvin.
Chardonnay
En klassisk druesort for hvitvin.
Tradisjonell metode
En metode for å lage vin, spesielt champagne, som innebærer gjæring i flasken.
Pol
Et system for salg av alkohol i Norge.
SP5L
En kategori på Pol for viner som passer til Sør-Norge og kysten.
SP6R
En kategori på Pol for viner som passer til Midt-Norge og nordover.
Lysdolett
En beskrivelse av viner som passer til Sør-Norge og kysten.
Mørkt og rødt
En beskrivelse av viner som passer til Midt-Norge og nordover.
Snåsa
En kommune i Nord-Trøndelag.
Bag-in-box
En type emballasje for vin.
Bruskork
En kork som brukes på flasker med brus, i motsetning til champagne-korker.
Deltagare
Host
Kjell-Gabriel
Guest
Tom Amratti Løvås
Sponsorer
Fiken
Pure Service
Svea
Fortum