9/10/2024

En nydelig Fjellvin fra Andesfjellene

Kjells Vinkjeller presenterer en Argentinsk Cabernet Sauvignon fra Uko, en region kjent for Malbec. Vinen har en intens solbærsmak, og er perfekt for å kose seg inne på kalde høstdager. Den kan nytes alene eller med kraftige retter. Kjell anbefaler å prøve denne vinen, som er en bestillingsvin til 250 kroner, og passer perfekt til høsten.

00:00

Podcasten diskuterer enkel oppstart av bedrift, finansiering, samt en vinsmaking av Cabernet Sauvignon fra Argentina.

04:19

Podcasten diskuterer den deilige smaken av Cabernet Sauvignon, som passer perfekt for lange, kalde netter.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn. Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren, se nå på TV2 Play. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom. Voi, voi, langt opp på fjellet. Yes! Vi er i gang. Vi skal opp på fjellet. God dag, god dag. Ny episode med Kjells Vinkjeller. I dag skal vi ta turen til Argentina. Og da har jeg funnet en produsent som heter Uko. Og det synes jeg er litt morsomt. Uko, litt kort og gærlig. Vi er i Vallede Uko, som er et område i Argentina, som kanskje er mest kjent for å lage Malbec. Faktisk noe Barbera og Semmelio. Men de lager også en vin som jeg synes at vi drikker litt for sjeldent her i Norge. Og det er Cabernet Sauvignon. Og Cabernet Sauvignon er en fransk drue fra Bordeaux, og de trodde faktisk at dette her var en egen drue helt tilbake på 1700-tallet, så de har dyrket frem denne druen. Så fant de ut etter en DNA-analyse at her har det nok vært en kryssning mellom Cabernet Franc og Sauvignon Blanc. Eller Blanc. Så da blir det Cabarnet Sauvignon. Så det er en sånn kryssningsvin, men det er så lenge siden det har vært, så nå regnes den og ses den på som en egen, tror jeg. Og denne her bruker man ofte til å blande ut. For eksempel i Bordeaux blander man ut. Veldig mange steder så prøver man å blande ut. Gjerne med Merlot. eller Cabernet Franc, fordi at da får du litt mer komplekse viner. Men, å nå må jeg helle glasset her, men når man drikker den alene, sånn som jeg har tenkt å gjøre i dag, så har den dette her, denne duften av solbær, det lukter så utrolig mye solbær av en Cabernet Sauvignon, og rett utenfor stuedøra mi, så trappa, det er ikke stuedør engang, det er inngangspartiet, Så jeg bor i Rekkehus, så har naboen fire busker. To ripsbusker, nei, seks busker. To ripsbusker, to solbærbusker og to stikkelsvørbusker. Og vi får lov å smake litt. I hvert fall har jeg smakt litt av og til. Det er ikke sånn at jeg går og spiser mye. Men solbærne synes jeg er helt super. Og jeg husker... Da jeg var liten gikk vi på ski. Da bodde jeg på Sinsen. Da gikk vi på ski opp til Lilloseter. Der fikk jeg solbærtoddy med hoppakne der. Så gikk vi på ski hjem og bare den der lukten av ha solbærtoddy, eller solbær i seg selv, det gjør meg rett og slett ulykkelig. Så jeg tenkte at vi må drikke med cabernet sauvignon, og i hvert fall nå som nettene blir lange og kulla setter inn, fordi at da er det innevær, så da kan man sitte inne og smake seg frem, kose seg. Dette her er en vin som ... som jeg gjerne kan sitte og drikke helt alene uten at jeg trenger noe til, selv om det er veldig godt med både biff og kjøtt og litt sånn kraftige rustikkeretter. også litt vilt, men bare å sitte og kose seg og lukte på dette her, synes jeg er helt topp. Og denne vinen jeg har funnet frem, nå i siste her lagde jeg en del podcast med ting som har vært i basis, for jeg tenkte at det er viktig, så dere skal få gå rett til hylla. Denne her finnes ikke på en eneste pol. Den koster 250 kroner, og er rett og slett ikke inne på en eneste pol, så dette her er en bestillingsvin, og det synes jeg skal smake. Godt, deilig. Det synes jeg denne vinen her fortjener faktisk å komme seg litt inn i hyllet rundt om. For den har deilig, saftig frukt. Den har ligget litt på fat, et årstid sikkert, på franske eikefat. Den har en fin syrlighet her, kanskje. Jeg får en hint av en tomatplante oppi her, som ligger der. Ellers er det sjokolade. Det er litt mørke moreller, kanskje nesten litt som mot... nå drikker ikke jeg kaffe da, så jeg har litt sånn kaffeduft på den. Men dette her er rett og slett nydelig, og har du da kanskje noen fylte oliven, noe i den duren, så er dette her rett og slett, rett og slett nydelig. Så jeg anbefaler å være litt cabernet saveni og entusiaster nå utover hesten, fordi at dette er en, kjenner at det er litt varmvin, Det kommer ikke fra et varmt sted heller. Vi er jo på tusen meter over havet, men det er jo et veldig tørt sted. Så her er det ikke så mye nedbør som gjør at buskene måtte jobbe litt for å få frem aromabilde og gjøre seg modne. Det er slik at biner blir ofte bedre når det er litt grisgrente strøk. Hvis det er for lett å få tak i vann og drikke, så blir det kjedelig å late. Mens der det er litt vanskeligere, så er det litt spennende. Jeg har drukket en del uko-viner, men da gjerne med Merlot og en del andre ting. Også synes jeg det er litt gøy å ta frem Cabernet Sauvignon fra Argentina. Og Argentina trenger jo også veldig mye hjelp, sånn økonomisk, så det å drikke denne vinen her, kan du drikke litt med god samvittighet, for det er jo nesten konkurs der nede, så all handel med Argentina blir sett veldig, veldig stor pris på. Så hvis du kjøper litt argentinsk vin, og drar opp noen pampasbiffer, åh, med noe shimmy shurry på. Nå ble jeg sølt den her. Så får du deg en skikkelig behagelig opplevelse. Denne her er fra 2019, så den er jo allerede fem år gammel. Og fem år gammel kan man nese av den til 250 kroner. Det er et veldig godt kjøp. Så dette her anbefaler jeg på sterkeste. Jobber du på pole, ta inn et par flasker til test, for det kan du gjøre. Og prøv nå, for dette er skikkelig i tiden. Dette er høstvinen. fra Argentina. Med det så skal ikke jeg forstyrre deg mer. Åh! Solbær, solbær, solbær, solbær, solbær. Det lukter så godt. Det lukter så deilig. Jeg slipper til. Toppes. Ha en fantastisk fin dag videre. Takk for at du lytter. Og drikk Uko Selected Cabernet Sauvignon Riserva 2019. De 250 kroner. Det er godt kjøp. Takk for nå, og ha det bra. Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i ticketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kaller seg til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit. Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en ticket? Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Du, jeg trenger en strømavtale. Bare noe enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Noe som er trygt og enkelt, liksom. Fortum. Ok, hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og oversiktlig. Det er ikke rart at Fortum er den mest valgte i Norden.

Mentioned in the episode

Uko 

En vingård i Vallede Uko, Argentina, kjent for Malbec og Cabernet Sauvignon

Valle de Uko 

En region i Argentina, kjent for Malbec og Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon 

En fransk drue fra Bordeaux, kjent for sin intense solbærsmak

Malbec 

En drue som er mye dyrket i Argentina, kjent for sin mørke fruktighet

Solbær 

En bærsort som kjennetegner smaken av Cabernet Sauvignon

Solbærtoddy 

En varm drikke med solbær, en nostalgisk og koselig drikk for Kjell

Lilloseter 

En plass i Oslo der Kjell gikk på ski og drakk solbærtoddy

Sinsen 

Et område i Oslo der Kjell bodde

Merlot 

En drue som ofte blandes med Cabernet Sauvignon

Cabernet Franc 

En drue som ofte blandes med Cabernet Sauvignon

Fylte oliven 

Et snacks som passer godt til Cabernet Sauvignon

Pampasbiffer 

En type argentinsk biff som passer godt til Cabernet Sauvignon

Shimmy Shurry 

En type saus som passer godt til Pampasbiffer

Uko Selected Cabernet Sauvignon Reserva 2019 

Vinen som blir presentert i episoden, en argentinsk Cabernet Sauvignon

Argentina 

Et land i Sør-Amerika, kjent for vinproduksjon og økonomiske utfordringer

Argentinas økonomi 

Kjells bekymring for Argentinas økonomi, som er i en vanskelig situasjon

Vokteren 

Et tv-program som blir nevnt som reklame

TV2 Play 

En streamingplattform som sender Vokteren

Svea 

Et selskap som tilbyr finansielle tjenester

Fiken 

Et selskap som tilbyr regnskapstjenester

Stetinn 

Et sted nevnt i forbindelse med programmet Vokteren

Pure Service 

Et selskap som tilbyr ticketing-system

Fortum 

Et selskap som tilbyr strøm

Ticketsystem 

Et system for å håndtere tickets, nevnt i forbindelse med Pure Service

Participants

Host

Kjell-Gabriel

Sponsors

Fiken

Svea

Pure Service

Fortum

Lignende

Laddar