12/15/2022

Gledesbobler

Denne episoden av Kjells vinkjeller handler om bobler til nyttår. Tom og Kjell-Gabriel smaker på fire forskjellige bobler fra ulike land og prisklasser, og gir tips til hva slags bobler du kan drikke til nyttår. De dekker temaer som økologisk produksjon, veganisme, ulike druetyper, og hva slags mat boblene passer til. De tar for seg Prosecco, Grüner Veltliner sekt fra Østerrike, rosé sekt fra Tyskland, og champagne.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Ikke det? Nei, men da holder vi det enkelt og gir oss her fordi vi liker enkelt. Fiken superenkelt regnskap. Se nå på TV2 Play Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i tikketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit. Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en tikkett? Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. I dag skal vi ta for oss den viktigste drikkedagen for mange i året, nemlig nyktårsaften. Følg med! Hei og hjertelig velkommen til en viktig episode, Tom. For i dag skal vi ta for oss det som kanskje vi som vieneksperter liker å kalle oss det. oftest får spørsmål om hva slags bobler drikker man til nyttår? Ja, og det er ikke så rart i det, for nyttårsaften er jo festen. Det er den festen. Ja. Glem 17. mai, glem midsommarsjaften, glem Thanksgiving og glem julaften egentlig, for det er jo nyttårsjaften som... Olsokk, jonsokk. Ja, alle sokker og alt som er. Glem det, for det er nyttårsjaften. Det er da vi avslutter nok et begretelig år og ser frem imot et forhåpentligvis bedre år. Så kommer vi med nyttårsforsetter og er i gang. Dette synes vi er spennende. Og dette må feires, og det finnes ikke noe bedre måte å feire på enn å bruke påborder. Og vi går ordentlig til verks i dag, for det er vi som regel tar for oss en og en vin, så stopper vi ikke der. I dag så går vi all in. Vi skal i løpet av denne episoden her gjennom fire, og jeg heter det, fire stykk bobler. Vi skal drikke oss gjennom forskjellige alternativer som dere kan vurdere og velge, og om dere ikke har akkurat kjøpt inn selv om vi selvfølgelig vil anbefale de som er gode her. Vi har ikke smakt de før, så vi vet jo ikke det. Så får du i hvert fall en pekepinn på hva som gjelder. Ja, og så har folk forskjellige behov, og folk liker forskjellige ting, og vi skal jo da være muremesteren som bygger grunnmuren, og da kommer vi med mørtel og tetter alle hullene og sørger for at du har en solid grunnmur å stå på når du går inn på Kongelig Norsk Vinmonopol for å velge dine edle bobledropper til. Ja, nå var du veldig lyrisk her, og jeg holdt på å bli morsom og snakke om frimeri og sånt, men vi snakker heller om bobler. Du har valgt den første. Jeg har valgt den første, og dette her valgte jeg litt fordi jeg var oppe hos noen gode venner av meg her for et par dager siden, og da hadde de vært i selskap dagen før. Det ble buden bort. Du har fire par. Gjestebud? Jeg var ikke invitert. Det var i og for seg helt greit. Jeg hadde jo selvfølgelig passet inn. Jeg er jo en hyggelig fyr, men Det var noen fire par som holdt på med sitt, og ikke kunne heller, så det var ikke så farlig. Er det et poeng med at du ikke ble invitert til storyen? Nei, tilfellet de hører på. Tilfellet de kan invitere meg neste gang. Det er veldig fint å invitere meg når jeg ikke kan, for da må jeg si nei. Bare finne ut når jeg ikke kan, og så inviterer du. Men nok om det. Da spurte jeg om jeg fikk noe hyggelig og godt rykk. Ja, vi fikk en fantastisk prosecco, sier min gode venninne. Og det synes hun var helt innertid. Og det var den der bling-bling Prosecco, for den synes hun var supergod. Og den selger jo som bare juling. Den ser jo utrolig kul ut. Veldig som partyflaske. Men jeg synes, da jeg skulle velge Prosecco til dagens, eller da jeg skulle velge første vin, som er da en Prosecco, det har kanskje flere skjønt, så fant jeg ut at du og jeg, vi drikker jo en del vin, og vi har jo kommet dit hen at vi synes kanskje at de lettere søtlige vinene ikke er så stas. Hvis det ikke er dessertvin, selvfølgelig. Ja, altså, man får jo sine preferanser, og personlig så liker jeg det ganske tørt. Men det skal også være fruktig, og det skal være alle gode ting oppi en vin. Vi skal få fram forskjellige nyanser og sånn. Men det har jo lett for det når du får disse litt for aromatiske, litt for søtladende, særlig kanskje proseccoer, så forsvinner mye av det som er og smake på tørrvinen, og da blir det boblene og party som overtar. Og det er også helt greit. Det må være ting til sin tid, tenker jeg. Gleradruen, som da er druen man må bruke i Prosecco. 85 prosent minimum glera. Ja, de fleste dundrer til med 100 prosent. Det er ikke noe grunn til å ikke gjøre det. Jeg ser liksom ikke helt hvilke andre druer de skal dra inn der rundt der som gjør dette så mye bedre. Men glera-druen har jo denne pærefruktsmaken som gjør at du kan få den veldig fruktig, eller du kan få den litt tørr. Og jeg har tatt to hensyn da jeg har valgt vin. Pris, for jeg synes at dette skal være et billig og godt alternativ. Og jeg har valgt da en å høre på dette her. Organic, vegan, extra dry prosecco. Det er ikke verst. Da har du brukt et par ord allerede som folk kanskje lurer på. For eksempel at den er dyrket økologisk, står det på flasken. Det er alt holdt med økologi her. Jeg skjønner, det tror jeg de fleste skjønner. Det er neste ord. Vegansk? Den første delen handler om at man ikke tilsetter for mye sprøytemidler og rallemikk i vingården for å ta liv av kryp og krap som syller rundt der. Man bruker heller naturmetoder for å kverke dyra. Men vegansk, det høres kanskje litt rart ut. Men det er bare det at for eksempel å filtrere vin så bruker man noen ganger eggvitte. Det har vært brukt siden Noahs dager for å få bort noe som ble litt blurry og sånn, da bruker man eggvitte. Og det er jo et animalsk produkt som veganer ikke kan bruke. Så det betyr bare at de har brukt andre filtreringsmetoder for eksempel. Jeg mener at Noahs tre sønner et kam, sett og ja-fett. Jeg er litt usikker. Bare slå ned når du begynte å snakke om nåsdager. Det var det du fikk ut av det. Jeg vet jo hva. Jeg kan jo dette her. Jeg trenger ikke følge med. Skal jo bare prate om andre ting. Nei, så jeg er gått av for da Organic, en vegan Prosecco. Vær så god. Og Hva lukter du her, Tom? Hva lukter du? Det er jo som du sier, det er jo pære. Det er det første, det er fruktig, og det er en god pæreduft som det skal være, og som jeg liker å se etter i Proseccoen når jeg finner den. Og særlig hvis man serverer det i riktig glass. Fordi man har tendens til å bruke disse flutene, disse høye, tynne glassene. På parties gjør du ikke noe for det, så ser du disse boblene veldig tydelig. Det er en masse boblestreker som går opp i glassene, og det er veldig vakre. Ja, men det er et ubrukelig glass. Det er et ubrukelig glass å drikke av hvis du skal smake noe vin. Jeg synes nesten at vanlig champagneglass også er på kanten til ubrukelig, og det er en del av de som er litt for tynne. De kan ha litt bredde på det. Vi bruker jo ofte vanlig glass, altså røvensglass i tilfelle, standard smaklig glass, som har en stor kul. Da får du disse lukt-duft-nyansene mye retter opp i nesa. Mens jeg har pratet, så har du smakt, du? Jeg smaker, og her er det helt klart en del av disse pærebrusene. Oskarskyltepærebrus er det noe som heter, fra Ålesund. Det er ikke helt der, altså. Men du har disse pærefriskheten, noen lime, noen citrus. Ja, det er litt citrus. Får du noen? urtegreier på slutten. Det er litt sånn lettkrydder, og så handler det om, det er ikke mye, men den kommer, og så får vi den nydelige syren som går gjennom hele, og det er fordi den er ekstra dry, at du får faktisk en god syre i den vinden her. Hintet noe sånn litt sånn tutifrutti breg på nå, men det er kanskje noe sånn smågodt av noen slag. Og dette her er jo rimelige saker til under 140 kroner. Det må det være jo. lurt å ha med seg på fest, tenker jeg i hvert fall Nå skal vi jo smake oss gjennom andre prisklasser etter hvert, og min kjeppest er jo at man drikker det beste først. Ja, og det må man, altså når det gjelder nyttårsaften, ikke spare den dyreste sjampanjen til klokken 12, ut i et eller annet plass. La krugen komme i glasset tidlig, og så tar du heller versle prosekko klokka 12, når du bare skal lage lyd og stå ut og se parkettene. For det vi drikker nå er rett og slett nyttårsaften klokken 12 viden. Ja, det vil jeg si. Da begynte vi der. Vi hopper brått videre, Tom. Jeg strekker ut en arm for å løfte neste flaske. Og der har du vært på frierføtter og funnet en ordentlig artig en. Ja, altså, jeg tenker det er lov å leke litt med forskjellige viner og forskjellige druer og forskjellige byggelag, går det til å si, land. Vi er veldig vant til å få bobler fra Frankrike, Italia, og nylig og sånt, men den du sitter med der, den er jo fra et land vi ikke akkurat tenker på så ofte når det kommer til bobler og i hvert fall ikke nyttersoften, kanskje? Nei, det som er så fint her er at det ikke bare er et land vi tenker på når det gjelder bobler og nyttersoften og så videre og så videre. Det er heller ikke en druetype vi tenker på når det gjelder bobler og nyttersoften og så videre og så videre. Vi, eller du, har... Dratt til Niederøstereich, som det kanskje kan hete, eller hette i hvert fall Østerrike. Og møtt da Peter Szentgeti, S-Z, er ikke så ofte man møter i navn. Og han driver da et sekteri. Ja, for Bobblevin i tysktalende land er jo sekt. Ja, så han driver et sekteri, og det har han faktisk holdt på med siden tidlig 90-tallet. Og denne Peter Zgeti, han er en ganske artig type. Ja, det som jeg synes kanskje er det kuleste med Peter, er at han lager da bobler i flasker som er veldig, veldig, veldig, veldig, veldig spå. Du kan faktisk få de ned i størrelsen 12,5 cm. Altså, det er en munnfull bobler. Ja, og likevel så kommer de i champagneflaskeform med champagnekork og så videre og så videre. Nå har vi en vanlig flaske her til denne grillen i verdtlinjeren. Men han har da, du kan kjøpe da inn til enkeltpersoner, at alle får hver sin. Og det ser ut som en sånn liten håndgrad. Ja, veldig søt. Veldig søt og kult. Veldig kult greie. Og veldig lekent, la oss si, du skal på forflyttet et sted, så skal man stoppe underveis og ta en skål, fordi da blir det klokka tolv. Alle har det de trenger i lomma. Jeg synes faktisk at dette her hadde kostet 70 kroner, den er litt opprysset, men det er fordi det er mest glass. Det er veldig lite væske her for at du skal bare produsere dette her drittert. Men si at du skal da, når klokken blir 12, nå har vi allerede sagt at du skal drikke Prosecco klokken 12, så går vi bort fra det med en gang etter to minutter, for at vi hører det enda morsommere å drikke sekt i små flasker klokken 12 uten dørs. Og det som er også litt morsomt her da, som er kanskje... Det er egentlig hovedgrunnen til at jeg plukket ut den flasken her, det er fordi grunne veldtliner er jo en drue som ufortjent har havnet litt i bakleksa og blitt skjøvet litt i side av storebroren som heter Risling rundt omkring. Den har kvaliteter som er ganske morsomme. Hvis du husker hvordan en vanlig grunne veldtliner uten bobler lukter og smaker, så så finner du det igjen her, men det er bare mer av det. Og det er for kullsyra dytter jo frem alle de duftene som er. Og her synes jeg også at der grillen, den kan jo være litt sånn grønn og ørt ut der. Og det kan risling også, når du har sekt på risling, altså rislingbobler, Men her synes jeg den har også fått veldig mye bakst. Det har mye bakst. Den har ligget tiden sin på bunnfall, som vi sier. Ja, for du ser den er helt gul, og den har fått veldig, veldig mye bakst. Og Med da gryner i bunn. Jeg må smake litt, jeg. Ja, med gryner i bunn, så mener Kjell Gabriel, det er litt urter, og det er litt hvit pepper, og det er litt ting ved siden av. Tydelige sitrustoner. Denne har litt gul frukt også. Det er en ganske morsom vin, synes jeg. Dette er gøy, og så er den moden. Den har moden gul frukt. Og her er det når du får den i munnen, Tom. Nå skal ikke du snakke før du har fått det ut av munnen igjen. Men Den har veldig, veldig moden frukt. Veldig moden frukt. Fyldig, som du sier. Det kommer mye krydder ganske tidlig. Grønne vertlinjer, selv om dette er en hvitvinster, så har den kryddertoner. Noen ganger er det sånne grønne urter. Denne går mer mot litt tyngre kryddebilder. Og den er lang. Den er kjempelang, og den er modig. Jeg synes at dette her var kjempekult. Nå har du vært flink. Jo, altså, vil jeg bare si at dette er jo også vinen du kan drikke til hva du enn måtte spise. Ikke sant? Prozekanen vi hadde tidligere, det er partygreia. Den går kanskje til noe spekerpølserhet i starten, men denne kan du sette ned til de aller fleste retter du har. Om du skulle være seg kalkun, eller om du har en stek, eller om du til og med har en bifelling, kan du drikke det her sånn, uten problemer. Jeg føler liksom at den har Jeg vet ikke, for det står ikke noe om den hos deg, men at den har nesten litt sånn fatpregg, uten at den kanskje har det. Altså det er veldig sånn at den har den der, i og med at den er så mørk gul, den frukten. Jeg tror den fyldigheten din, for deg til å tenke fyldigheten på den her, for deg til å tenke på fatlagring og tønner og sånn, jeg får ikke helt med meg den. Det er som du sier, jeg prøvde å finne ut tidligere om hvor lenge den eventuelt har ligget på et fat. Den kan ha vært innom et fat, men jeg er veldig usikker. Jeg vil ikke sitte her og si at det lukter vanilje på grunn av fatet, for det gjør det ikke. Nei, for det gjør det ikke. Men den har litt moden. Jeg føler litt sånn smørre. Hvor hint er det jeg går etter? Dette er liksom voksen vin. Den er for oss som har passert 25. Dette her er ikke fjortisvin, det. Og den er veldig god. Ikke kast bort den her på pjokken som skal ut første gangen og feire nyttårsaften. 199 kroner. Jeg synes ikke det er ganske for den her. Dette her er kjempekult. Og det som er gøy er at den er inne på en drøssa pol. Men jeg tror det er mange som kommer til å gå forbi den. Fordi at når de ser en vin med både først S og en Z, da tenker de at det er Østeuropa, så det skal vi ikke ha. Men tenk dem. Skriv den ned med en gang. Sikkerheten din. Moro. Nå skal vi strekke hånden enda lenger ut. Det er nok en vin som jeg har tatt med, og den er morsom. Nå går du utover interiøret her. Nå ryker studio. Det er ikke så farlig. Det viktigste er at publikum får høre om vin. Det er jo ikke ditt studio. Men det er også sant. Tenker du hvor mange ganger du snurrer av den der gridden som det heter? Nei, er det syv? Åtte? Det skal være fem. På ekte champagne er det fem. Fem og en halv før jeg er nøyaktig. Jeg tenkte ikke. Men nå er vi ikke på ekte champagne, vi har tått. Nei, men greia var at det skulle være et varimerke på ekte champagne. Og dermed så, hvor lang tid tror du det tok før alle andre begynte å lage 15-års... Alle? Her er det fart. Det tok ikke lang tid. Ja, den må du drage i. Og dette her, Tom, det som du har kommet med nå, for nå er det du som er ute og roter igjen. Jeg som er ute og sykler. Her har du virkelig... fått frem noe som jeg synes er digg. Ja, og det vet jeg. Som jeg ikke har smakt. Nei, men denne her er litt sånn, jeg må si, ukjent. Landet er jo veldig kjent. Det ligger et nord for Østerrike, der vi akkurat har vært. Og da skal vi til forbudensrepublikken Tyskland. Det skal vi. Og da heter det fortsatt sekt. Det er fortsatt sekt, ja. Men her har de funnet ut at de skal være såpass nære kilden i utgangspunktet at de har valgt to druetyper som er da i det som kalles klassisk sjampan. Det er riktig. Men før vi kommer dit, så må jeg forløpe å skytte inn at grunnen til at jeg plukket denne flasken, det er fordi vi snakker om nyttårsjaften, vi snakker om party. Og jeg personlig kan ikke tenke meg noe mer dekadent og partyaktig enn å drikke rosa sjampanje. Rosa bobler, rosa i det hele tatt. Det er Det er liksom sånn ekstra, det blir den ekstra tvisten på kvelden. Så dermed tenkte jeg, her har vi en brutt rosé fra Tyskland, sekt. Hvor spesielt er ikke det, liksom? Og så er den laget, som du sier, på to av de mer tradisjonelle druene, og det er, jeg sier, Pinot Noir. Å, jeg sier Pinot Meunier. 85-15 forhold der. Ja, og her, denne kunne de kalt Bladet Noir. Det kunne de gjort. Hadde de gjort det i Frankrike. Det gjorde de ikke. De kalte den i stedet grisel. Grisel er å se brutt, kalte de. Grisel er å se brutt. Ikke grisen, men grisel. Og dette her, jeg er helt enig med deg, Tom. Jeg synes, og det er veldig mange som kommer til å si at jeg er en dust. Du er en dust. Ja, og det stemmer ofte. Men akkurat dette her mener jeg. Jeg synes det er like mye rosébobler enn vanlige bobler. Ja, men du er en dust. Men jeg skjønner hva du mener, for noen ganger så får du den der, du får en egen sånn godfølelse. Pluss at det smaker jo selvfølgelig annerledes. Det er jo en, på nesa her, når du gikk rett på smakingen, så er det jo, det er rødbær. Det er bringebær, det er rips, det er helt en bærkompott som kommer opp av glasset her. Tyskerne er flinke på dette her. De får fram alle de duftene de skal ha. Det heter det i boka. Det er ikke noe slinger i valsen. Og du har smakt? Jeg har smakt, og her er det rødbær. Og tyskerne er jo veldig flinke på dette. De får frem disse røde bærene støtt og stadig. Det var en dyst, du vet det. Det var litt sånn, før du snakket litt om rips og sånne ting, Rips og syl i bringebær er det som sitter først. Ja, de kommer opp og så henger de foran nesa. Denne går du ikke glipp av. Det er det der. Men så har den en sånn modenfrukt feeling også når du får satt seg litt, og så kommer det modenfrukt i bånd. Det er nå vi vanligvis ville sagt, og der kommer bringebærtropsen inn og smågodt inn, men det gjør ikke det her. Her er det den rene frukten. Den bare varer på. Det er ikke noe syntetisk som fort kan skje. Så denne her er jo uendelig ren og rett fram. Den prøver ikke å være noe mer enn det der. Det er dette du får. Og veldig god. Du måtte smake en gang til, du. Jeg måtte smake en gang til for å gjenkjenne alt det du sa. For du snakket, så det var så vakkert. Vakkert, faktisk. Ja, det var nesten. Poesi er det du har holdt på med der borte. Så her har du da friskheten også, syrligheten ligger jo her lenge. Skal du ha en vin som ... skal gå til både, kan du si, La Cidvanian annen, eller noe sånt nå til middagen. Da tenker jeg, hva skal jeg ha til det? Ja, ta en rosa boblevin, gjerne denne her, en som klarer å levere, og kjøp et par til flasker, for prisen her er jo fortsatt ikke... Vi er på 2,99. Ja, vi er ikke helt på A-laget enda. Du kan godt kjøpe noen flasker og ha noe utover kvelden og natten og poppe den klokka 12 lett. Hvis du vil ha et kult Instagram-bilde med noen rosæglasser, så alle andre har jo de vanlige gule. Nå har det seg slik at tysk rosé bruttsekt ikke er så tilgjengelig, så dette må bestilles på Polen. Men heldigvis rekker du det hvis vi klarer å få ut denne podcasten i tiden. Det kan hende, så det er litt opp til oss. Så hvis du ikke rekker det, så skyld på oss. Ja, men da kommer det alltid noe som heter Valentinstagen i februar. Men dette her kan du jo ha stående. Dette her gjør ikke noe om du har... Nei, nei, nei. Dette kan du jo bare kjøpe i den 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Så har du... Nå er det 1, 2, 3, 4, 5 og en halv. Helt riktig. Jeg har aldri tenkt over. Nei, men da vet du at nå har Kjell Gabriel åpnet en ekstra champagne, hvis det ikke bare er noen som har etterrapet den gridden som det heter, den som holder korken på plass. Nå, oi, den var veldig futtig, skal vi se om vi får... Du er ikke som Petter Solberg i dag med åpning av kjølkameraet. Nei, Petter Solberg var han litt sånn... Han skulle poppe og spragge på alle han så rundt sånn. Ja, ja, men han er jo en løs kanon på dekk, Petter Solberg. Hvis du hører på nå, Petter, så mener vi dette her. Det morsomste med han var jo at engelskene hans var litt sånn norsk. But it's not only only. Fantastisk engelsk. En klassiker av vår venn. Han bjuder på, men det gjør du også, for nå har du tatt med noe ordentlig her, Kjøl Gabriel. Denne er din. Den skal du få glorien av. Vi er hos Adé Côte de L'Eau Grand Milismi Brut 2015 Årgang Champagne. Og det er jo ikke hverdags drikke. Og da går man selvfølgelig litt opp i priset også. Det som jeg skal bare si, som er veldig, veldig morsomt, er at de siste åtte årene så har vinåkerne til champagne et de coteleau blitt gjødslet med norsk tang. Ting og tang? Ja, mest tang. Ikke så mye ting, mest tang. Hvorfor det hørte jeg? er fordi at de mener at det tilfører saltmineralitet, som de mener at da skal merkes godt i champagne. Altså, tang inneholder mye nitrator, det vet jo vi som har fulgt med i biologi på skolen, men at man kan gjørste champagneåkeren med det, den er litt sånn ny for meg, men morsomt. Produsenten er kanskje mest kjent, de har holdt på siden 1809, så det er før da Napoleon dro til Moskva, for han dro inn i 1812 og så videre. og Waterloo i 1815. Men, så de har holdt på lenge, og det har vært familiebedrift hele tiden. De lager ikke sånn svinmye vin, de lager 90 000 flasker i året. Så det er jo ikke noe... Det er ikke noen mengder å snakke om i den sammenhengen. Det er litt sånn liten produsent, Men dette her synes jeg er veldig, veldig kult. Og så er det gøy med ditt årgangsjampis. Årgang ser vi allerede i glasset her. Den har en ganske dyp gyllen farge. Dypt, dypt, dypt. Fikk bobler i nesen. Det er så dumt å snuse på glasset for tidlig. For da får man bobler i nesen, og da kommer de i halsene og går overalt. Man skulle jo tro at vi som gjør dette her, antagent daglig, begynner å få en rutine, men... Jo, men av og til sitter de så lenge, og her sitter de ganske lenge fortsatt. Det er fantastisk, hvis vi er inne på det, fantastisk fin mos. Altså, boblene er veldig fine, og det er bra... Det er fortsatt bra driven til å være fra 2015. Den... Den er dyp, den er fin. Når du lukter på den nå, så får vi denne mørke, fullmodne, gule frukten. Du kjenner at denne har godgjort seg, og så kommer bakverket. Det er som å gå inn i et lovbakeri. Ja, hvis du hadde, nå er jo du bor på Østkanten i Oslo, hadde du bodd på Vestkanten, hadde du satt brors bakeri. Det hadde jeg, men da kan dere velge dere som hører på, på hvem sida elven dere hører til. Jeg sier Lof, Kjell Gabriel fra Asker sier da brors. Vi er på Kneipe nå. Vi er på Kneipe. Nei, det er ikke C3-kjeks altså. Det er jo ikke så langt utover. Vi er på bakverk. Det er jo alltid et kvalitetstegn når eldre champagne lukter det de skal lukte. Så langt er det lovende. Nå skal jeg smake. Det har du gjort, så du kan jo smake litt. Du finner helt klart modenhet i glasset her. Du finner fortsatt en fin sitrusyre som ligger der og danser gjennom. Men du kjenner en sånn fyldig munnfølelse som sitter som støpt. Og dette her er jo da årgangssjampanje. Nå er det da 2015 som selges. Og Jeg synes det er litt kult når de kjører enkeltårgang. Champagne er jo veldig glad i å kjøre noen vintage-sakene sine. Er det en millesmi, som du sier, det betyr at det er en spesielt utvalgt årgang. Gran millesmi. Ja, til og med. Da er den ekstra, ekstra bra. Jeg faller litt i staver, fordi når jeg tok denne prøveslurken, akkurat det jeg sa om mos, som er størrelsen på boblene, hva vi kaller det, ja. Den er så fløyelsmyk. Det er så fine, de boblene her. Det er som en lett, lett bris av bableren du får i munnen. Det er ikke noen store, stikkende, små kuler av kulsyrer her. Dette er en som bare skyller gjennom. Fantastisk. Helt fantastisk. Og den syra du snakker om, den kommer jo fullt til sin rett gjennom disse boblene. Og så kommer det litt sånn nøttepreg etter hvert også, som ligger der som er deilig. Altså her har gutta gjort og... Sitterus, emprøret, kanskje noe fersken, nøtter, sitter jo så lenge. Ja, den er veldig lang, og her har noen gjort jobben sin, var det jeg prøvde å si, mitt oppi nøtteprater ditt da. Altså noen vet hva de driver med, de har holdt på siden, som du sa, 1809. Ja, kan det komme en fun fact om nøtter? Jeg kan ikke stoppe deg. Nei, du kan ikke det. Hasselnøtter er dette her da. Det er jo Tyrkia som produserer mest hasselnøtter foran Italia og USA. Men det er en bedrift som bruker 25% av alle hasselnøtter som produseres i verden. Vet du hvilken det er? Hershey? Nei, det er Ferrero Rocher. Og mange tror det er ikke bare på grunn av at de lager Ferrero Rocher, men de eier også Nutella. Det er der nøttene handler. I hvert fall ekstrakten av nøttene som går i Ferrero og Cher og Nutella. 25% av all Hassel Nøtt-produksjonen i verden går der. Det er litt morsomt. Det er en god fun fact. Jeg vil snakke mer om champagne. Jeg gjør det. Prisen på dette her, Kjeld Gabriel, har du sikkert full kontroll på. 550. 550, ok. Så det begynner å bli noen kroner. Når du bruker litt penger på... vin og tilfeller som vanlig, så vil jeg gjerne ha en god en. Det har vi slått fast nå, den er veldig god. Og jeg vil bruke denne her sånn til aperitiv, når gjestene kommer. Og jeg vil ta den med til bordet hvis du har vært smart og planlagt en forret som funker til denne her. Og det må jo være opp til den enkelte, men denne her går til alle typer skalder for eksempel, uten problemer og den vil nok ta opp i seg klarer å matche de fleste fjerkreretter også, tror jeg så hvis du klarer å tenke deg gjennom så får du en fantastisk start på kvelden og på måltida, og så får du velge hva du gjør etterpå, men ikke ta den her klokka 12 og skumpe den utover naboen Nei, nei, nei, nei Dette her vet jeg ikke om jeg helt kan stå innenfor Men jeg kan hevde, det er lov å hevde, at dette her, for dette er en vin som er i bestillingsutvalget, men når du ser på hvilke pol den ligger inne på, så skjønner du at dette er en vin som veldig mange pol-ansatte mener er en klassiker som de må ha i sortimentet. Så det er veldig, av de viktige polene så er den ofte inne, selv om det er i bestillingsutvalg. For noen spør nemlig etter denne vinden, og hvis du er polbutikke-eier og driver et vindmålpol, så lytter du ofte på kundene dine, og da tar du den inn. Ja, og dette her er en klassiker som bør stå i mye hyller. Vet du hva? Jeg synes vi har vært en av fire veldig gode vinner, typiske vinner for nyttårsaften. Så håper dere der ute får noen ideer. Og så har jeg lyst til å bare egentlig si godt nyttår, egentlig. Vi er de første som sier godt nyttår, ja. Godt nyttår. Og held og lykke til alle dere som hører på også. Håper dere får en fantastisk kveld og en fantastisk start på 2023. Og lykke til med alle nyttårsaussetter. Blant annet så bør det ene være «Drikk bedre vin». Godt nyttår! 100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom. Du, vi må ha skiklær. Er strømmen billig nå? Sjøk appen. Jeg lurer på hvor mye strøm vi bruker på en dag, ja. Sjekk appen da, vel? Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.

Mentioned in the episode

Prosecco 

Tom og Kjell-Gabriel begynner med å smake på en Prosecco, og diskuterer fordeler og ulemper med søte og tørre Proseccoer.

Glera 

De diskuterer Glera-druen, som brukes i Prosecco, og dens pærefruktsmak.

Pure Service 

Dette er en sponsor for episoden. Pure Service er et sakssystem som reklamerer for å være enkelt og uten skjulte kostnader.

Fiken 

Dette er en sponsor for episoden. Fiken er et regnskapsprogram som reklamerer for å være superenkelt.

TV2 Play 

Dette er en sponsor for episoden. TV2 Play er en strømmetjeneste.

Niederøstereich 

Tom og Kjell-Gabriel diskuterer Grüner Veltliner sekt fra Niederøstereich i Østerrike.

Peter Szentgeti 

Peter Szentgeti er en vinprodusent i Niederøstereich som lager Grüner Veltliner sekt.

Grüner Veltliner 

Tom og Kjell-Gabriel diskuterer Grüner Veltliner druen og dens egenskaper.

Riesling 

De sammenligner Grüner Veltliner med Riesling.

Tyskland 

De smaker på en rosé sekt fra Tyskland.

Pinot Noir 

De diskuterer Pinot Noir druen, som er en av druene som brukes i champagne.

Pinot Meunier 

De diskuterer Pinot Meunier druen, som er en av druene som brukes i champagne.

Rosé Champagne 

Tom og Kjell-Gabriel diskuterer rosé champagne.

Adé Côte de L'Eau Grand Millésime Brut 

De smaker på en Adé Côte de L'Eau Grand Millésime Brut champagne fra 2015.

Champagne 

De diskuterer champagneproduksjon og forskjellen mellom Grand Cru og Premier Cru.

Millésime 

De diskuterer champagne som kommer fra en spesifikk årgang.

Ferrero Rocher 

De diskuterer Ferrero Rocher sjokolade, som bruker 25% av verdens hasselnøttproduksjon.

Nutella 

De diskuterer Nutella, som også produseres av Ferrero.

Svea 

Dette er en sponsor for episoden. Svea er et finansselskap som tilbyr lån og finansiering til både mennesker og bedrifter.

Fortum 

Dette er en sponsor for episoden. Fortum er et energiselskap som tilbyr strøm og varme.

Sjøk 

Dette er en sponsor for episoden. Sjøk er en app som brukes til å finne ut hvor mye strøm du bruker.

Brors bakeri 

Kjell-Gabriel nevner Brors bakeri, som er et bakeri på Vestkanten i Oslo.

Lof 

Tom nevner Lof, som er et bakeri på Østkanten i Oslo.

C3-kjeks 

Kjell-Gabriel nevner C3-kjeks, som er en type kjeks.

Petter Solberg 

De nevner Petter Solberg, en rallyfører, som er kjent for sin eksentriske personlighet.

Valentinstagen 

De nevner Valentinstagen, som er en dag for å feire kjærlighet.

Instagram 

De nevner Instagram, et sosialt medium for å dele bilder og videoer.

Naboen 

De nevner naboen, som kan bli sjenert av støy fra champagne.

Vinmonpolet 

De diskuterer Vinmonpolet, som er en statlig eid virksomhet som selger alkohol i Norge.

Participants

Host

Tom

Host

Kjell-Gabriel

Sponsors

Pure Service

Fiken

TV2 Play

Svea

Fortum

Sjøk

Lignende

Laddar