Følg med!
Hei og hjertelig velkommen til Kjells vinkjeller. Håper at humøret er på topp. I dag skal jeg fortelle om et veldig kult prosjekt som jeg er med på, som du også kan være med på for den at nå utvider i. Dette er et prosjekt som jeg gjør sammen med noen som heter Pennes i vin, vinmakeriet, som holder til i Moss. Nå har vi fått nye flotte lokaler midt i Moss, ikke så langt fra Meløs stadion, der vaffel i pølse er hovedrett.
Og hjemmelaget Moss-kråkene driver og heier på å lage sitt auto. Og det som Pennesi gjør da, er at de kjører opp vindruer i en trailer, kjøletrailer om natta fra Italia til Norge. Og så kan du være med å produsere vin på dette vinmakeriet i Moss.
Og det er ganske kult, for det som skjer da, er at du kommer til å lære fryktelig mye om vinproduksjon, og hvordan det fungerer, og hvordan det skjer. Og jeg skal lage en vin der nå, min vin, som jeg skal lage i en tønne, det blir 300 flasker. Så er jeg med på det prosjektet, så her for halvannen uke siden, så kom det da den første traileren opp,
Også hadde jeg med meg naboen Trond, også hadde jeg med meg Kidza, også da var vi med å ta druene også måtte vi avstilke druene, så at vi skilte stilk av druer også tok vi de over i svære tønner eller sånne aluminiumsylindere, store sylindere
der de skal nå gjære i. Som regel så ser jeg at gjæringstid tar 8-20 dager, men det er ofte i Italia og Spania og sånn. Nå er vi i Norge, så tar det ofte litt, kanskje det tar 35 eller 40, ja, noe sånt noe. Så da skal jeg tilbake inn da, og så skal jeg presse drunnet, og så skal vi ta det på tønne, og så skal jeg tilbake inn der og smake meg frem og
Jeg har funnet ut hvilken drueblem de jeg vil ha i min vin. Du kan velge mellom litt forskjellige druer. Det er jo Sangiovese, Merlot, Shiraz, Cabernet. Det er bare de røde, og så er det også en del hvite. Det som de har funnet ut nå hos Pennessy, er at de har lyst til å kjøre opp en trailer til om en uke. Da begynner ting å skje fort, vet du.
Og da vet de at de har plass til flere Så hvis du og vennene dine Om det er en vinklubb eller et eller annet sånt Har lyst til å prøve dere å lage en del vin Du kan lage en tønne sånn som jeg skal Det er 300 flasker Og da tror jeg prisen til slutt ender opp på 220 kroner flaska Så det er ikke dyrt Og da kan du lage din egen vin Og så kan du lage din egen etikett etter hvert Og så få akkurat din vin som du kan servere venner og kjente
når det er ferdig. Eller du kan lage mindre eller større kvanta. Så har du lyst til dette her, og synes at dette har vært morsomt, så må du ha kontakt med Penis i Vin, eller så bare sender du en melding til meg på kjelletkjellsvinkjeller.no så skal jeg hjelpe deg. Jeg heter Kjell Gabriel, og det er det bare fem som gjør i Norge, så jeg er ganske lett å få tak i.
så er det noe dette her har du lyst til å være med på, så ta kontakt, eller så tar du kontakt med Penzi, og så sier du at jeg hørte at Kjell Gabriels sa at jeg kunne få lov å lage vin, det har jeg lyst til å prøve. Og så hjelper Kristen deg, Kristen er veldig, veldig, veldig hyggelig, så hun kommer til å hjelpe deg og sørge for at du kan være med og lage din første vin. Og dette her er
da er du med på hele prosessen, du lærer litt om druer, du lærer litt om taniner, og det som var så fint, når vi var der nede nå sist, så sa jeg til alle som var der, når jeg var høstdruer, jeg hørte jo ikke høst, klippte ikke ned fra busken, men jeg tok jo da videre prosessen, og sa til alle, smak på de forskjellige druene,
smak på Sangiovese, smak på melonen, smak på cabarnet, smak på syran, for at de smaker så utrolig forskjellig. Det er skikkelig forskjellig smak på de. Og når du smaker den, for eksempel cabarnet, som er kanskje den mest typiske, da kommer en gang du smaker på den, så kjenner du, ja, nå kjenner jeg at det føles ut som en Bordeaux eller en amerikansk cabarnet-sjø.
som har disse mørke bærene og litt sånn tomatfrukt og litt i den duren der. Utrolig fascinerende. Også smakte vi på Sandsjøvesen den med kirsebærfrukt.
Melonen er mer tyngre enn meloen. Meloen er ganske kraftig vin. Det brukes ofte også i Bordeaux eller i litt tyngre amerikanske eller ikke minst argentinske viner. Så det er kjempegodt. Nå er vi helt til starten. Først smaker vi på druene, og så presser vi. Så skal vi finne ut hvilken blend du vil ha, hvilke druer du vil ha oppi, og hvor mye du vil ha hver prosentvis.
Og så må du finne ut om du vil ha det på ståltank, eller om du vil ha det på tønne, eller om du vil ha det i amfora, og så videre og så videre. Her er det mange forskjellige veier å gå, og så er det med å smake deg frem hele tiden, for det er veldig mange. Jeg smaker en del vin, og av og til smaker jeg på vin som sier «Her er den ikke helt ferdig ennå», selv om de har kommet på flaske, og da kan du være med på den prosessen at du kjenner liksom
Ok, nå smakte jeg den på noe. Nei, jeg må komme tilbake om en uke og smake en runde til. For jeg synes den ikke er helt der jeg vil ha den enda. Og så kommer du tilbake da, og så får du hjelp av Penn & See også. De har en italiensk vinmaker som bor i Norge, som er med å hjelpe deg hele veien. Så du blir i en måte leid litt til jobben. Så bor du, det er selvfølgelig, jeg skjønner at det er vanskelig for dere som bor langt unna, men bor du på Oslo-
Viken Nå skal det oppløses Eller i hvert fall i Østfold Så har du en kjempefordel Om du drar til Moss Og lager et der Og jeg har planlagt alt Den skal hete Altså jeg har en sønn som heter Gabriel Og han er den eldste Og så har jeg en datter som heter Hedda Men Gabriel er eldstemann Og han er veldig glad i å spille basket Han er veldig fornyktig i å spille basket Selv om han bare er ni år
Og han er også veldig glad i basketspilleren LeBron James. Og i år så er jo vinen høstet i år. Det blir en 2023-vin. Og nummeret til LeBron James er jo 23. Så den skal hete Castillo de Gabriel, eller noe i den duren der. Gabriel de eller et eller annet sånt. Og så skal det være 23. Og så skal etiketten, der er jeg jo ikke så veldig god grafisk designer, men jeg skal høre med en venninne av meg som er veldig flink.
som heter Torni, og hun driver reklambyrå og er veldig, veldig kreativ. Så skal jeg høre om hun kan hjelpe meg å lage en etikett som ser litt sånn litt Basket Lakers ut, og så skal jeg dedikere den vinen til henne. Og hvis jeg skal lage en ny vin neste år eller noe sånt, så er det Hedda sin tur. Så skal hun få en vin i hennes stil.
Og dette er så fint, for jeg har fritøylig tur Akkurat hva jeg vil, kan lage akkurat den vinen jeg vil Og så Er nok ikke dette her Viner som kanskje kan ligge I 9 Jo, altså vi skal greie å legge det med 9 Og så at han får smake litt han når han er 18 Men dette kan brukes litt som Vendegaver, kan ha det med Når jeg er på fest Og jeg velger druer som er litt kjøttvennlig Så her kommer det til, jeg tror det kommer til å bli kjempegøy
og dette her blir ordentlig topp. Det er så lærerikt, jeg kommer til å sitte igjen med veldig mye mer kunnskap, fordi at når du får lov å kna i druer og holde litt i druer og holde litt i det, da får du en helt annen lærdom enn hvis du leser om det og smaker på det bare. Så har du lyst, har du lov, ta kontakt med Kristin i Pennesivien, eller ta kontakt med meg, og uansett så sier jeg at du skal vente på prosjektet mitt,
Så blir dette her kjempebra For da ordner Kristian Kjell Gabriel sitt prosjekt Ja ja, da ordner vi Ordner vi en flott deal til deg Så ring noen venner Kanskje du har en gutteklubb Eller et eller annet Jenteklubb Syklubben Kanskje kan begynne å lage vind i syklubben Eller Hva gjør Mat Det er mange som har sånne matklubber Og sånn, er det ikke det?
Jeg skulle ønske jeg hadde matklubb. Det hadde vært veldig hyggelig. Men jeg har hørt at folk har det. Men uansett, ta kontakt så skal vi få dere inn i vinmakerens verden. Jeg kommer til å filme dette her på min prosess også, så dere kommer til å kunne få se hvordan jeg gjør det, og hvilke tanker jeg har gjort meg under prosessen. Jeg har som sagt akkurat bare startet. Jeg har vært med å høste drunene og presse.
Jeg er ikke presset, jeg bare legger det opp i ståltankene, og så er det da videre prosess fremover nå. Og jeg har en klar tanke altså, om hvordan jeg vil gjøre mitt. Det skal jeg ikke fortelle deg for det, for da er det sånn at jeg skal gjøre som Kjølgabre gjør. For jeg vil at du skal finne ut din egen retning, og prøve på din vin. Og så kan du selvfølgelig spørre meg, jeg skal jo selvfølgelig hjelpe til. Så vær med å leke med meg i Moss, hos Pennes i Vin og Vinbakeriet.
Det er dagens oppfordring. Da kan vi lære masse. Jeg heter Kjell Gabriel Henriks, og jeg er så utrolig fornøyd med at jeg får lov til å høre alle disse morsomme tingene som jeg får lov til. Det gleder meg utrolig og hyggelig at du er en av de som gjør at jeg får lov til å gjøre det. For å lytte på podcaster, og støtte, og...
Gjør at min synlighet er større Det gjør at jeg kan holde på med dette her Mer og mer og mer Og det er levebrød Og jeg jobber for meg selv Så det er jo en litt vild sjanse å ta Men jeg synes det går ganske greit jeg Jeg trives hvertfall veldig godt Og så håper jeg at du liker resultatet også Så takk for alt Takk for i dag Ikke takk for alt Jeg skal ikke gå bort Jeg skal bare lage litt vin Ha det