Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at FIKEN også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. FIKEN. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift, da.
Se nå på TV2 Play.
Husker du OL i Aten i 1896? Det gjør ikke jeg. Musikk
Hei hjertelig velkommen til en ny episode av Kjell Svinkeller. Nå har jeg, altså, jeg smaker en del vin, og det synes jeg er veldig gøy. Og av og til så må jeg smake ting som
nødvendigvis ikke er det jeg synes er det beste i verden, men når det kommer over en enkelte ting som er så unikt som det jeg har vært med på nå, så må jeg nesten prate om det. Vi var på pressmaking, det er november-slippestart, så da har vi satt i gang, og
Jeg er stilt opp hos Vingruppen, som er en importør, og de har masse forskjellige selskaper under seg. Så det er tre vinner her, ti vinner der, fem vinner der, så kommer de inn og presenterer og
vise frem, og det er hyggelig og så sitter du liksom at det er ganske mange vinner, det er jo 60-70 vinner, så du sitter og bare titter gjennom lista om hva skal jeg gjennom og så plutselig så ser jeg da at vi skal da få smake på en Tyler Single Harvest 1896 en halvflaske til
39 000 kroner for laska, og da blir det med en gang morsomt. Prisen er egentlig litt irrelevant her, fordi at 39 000 er masse penger uansett, men når portvinnen er fra 1896, da begynner det å bli gammelt. Jeg tror faktisk det er det eldste jeg har smakt vin på,
Og for at når det blir så gammelt, så blir det jo stort sett portvin som det smakes på. Det er stort sett det som kan holde seg. Nå er jo ikke jeg sånn kjempe portvin-entusiast i utgangspunktet. Jeg synes det er fint. Jeg har vært i Porto på tur og smakt masse portviner. Jeg synes det smaker helt godt. Jeg greier kanskje ikke helt å skille...
mellom de forskjellige portvinene etter hva jeg liker. Jeg synes det er gøy at det er noen som lager hvit portvin som man kan bruke i drinker og sånn. Det synes jeg er litt sånn fruktig og kult. Men for meg så blir ofte portvin er portvin. Men det jeg synes var helt unikt her var det at jeg tenkte ok, kommer jeg til å smake om den er gammel? Og hvor gammelt vil jeg anta at den er?
for det må bli litt rustikk i stilen og sånt, men den var overraskende frisk. Jeg tenkte at dette her var støvete og brunt, men den var overraskende frisk i stilen. Hadde fin, det er jo sjokolade og moka og alle disse tonene her, hadde fin frukt som jeg synes var
Rett og slett deilig. Men igjen så tenker jeg, hva er det som spiller meg et puss her, at det er en gammel vin fra 1800-tallet. Det er liksom at når du blir hauset opp at du skal smake noe som er så unikt, så blir man litt sånn giret og kanskje litt revet med. Og det kan det jo være. Men det som jeg i utgangspunktet syntes var det morsomste her, var friskheten.
at før det så smakte vi en non-vintage til kun 7000 kroner flaska og før det så smakte vi en bottle vintage 2019 til 239 kroner flaska og det var alle de portvinnene som vi smakte på og det er selvfølgelig var stor forskjell på 2019 og 1896 men jeg synes den holdt fruktigheten og friskheten og det synes jeg var utrolig utrolig spennende
Og så stilte jeg spørsmålet, ja, hvor mye får du av dette her? Det er så gammelt. Første moderne olympiske leker i Aten var i 1896. Det var tennis med på programmet som eneste ballidrett. Nå har det blitt mye ballidrett etter det. Men vi snakker om at det er fryktelig, fryktelig lenge siden.
Vi lå under Sverige, eller vi var i union med Sverige. Da vi lå ikke under, men vi var i union med Sverige. Og det var en helt annen tid. Russland var keiserdømme. Det var ganske masse... Rett og slett en annen tidsalder å være i. Da lagde de den Taylor, denne Single Harvest 1896. Og så sier jeg hvor mange...
Hvor mange flasker har du? Jeg tenkte at da ville hun svare sånn, ja, vi får fem flasker, eller tre flasker, eller tolv flasker, eller et eller annet. Hun bare, nei, nei, de har jo masse, så du kan få et par hundre hvis du vil.
Så de har et par hundre flasker tilgjengelig, men det koster som sagt 9-30 000 kroner flaska. Så det er jo ikke, det kommer ikke til å renne ut av hyllene. Altså har du, altså dette er ikke noe sånn som jeg tror kommer til å øke sånn sinnssykt i prisheller, men jeg tror ikke den kommer til å synke i prisheller. Men den er fortsatt frisk, så den kan lett ligge 20 år til uten problemer.
Så hvis du har noen penger og har lyst til å ha noe ordentlig gammelt, så kommer den da i TU. Tilleggsutvalg, så da må du enten ringe Polet, eller så må du gå innom ditt lokale Pol og få dit jobbestilling for deg. Det er den eneste måten du får tak i TU. Beklager stemmen min i dag. Jeg har vært...
Jeg ble til popstjerne i helgen og ropte og skrek litt, så jeg har litt sånn ugunn stemme. Men jeg prøver å stoppe litt for å komme i gang. Men jeg tenkte jeg måtte bare fortelle denne historien om denne 1896-viden som er en såpass unik opplevelse. Så det var kjempegøy. Jeg kommer nok til å ta lang tid før vi kommer dit igjen.
At de får smakene så gammelt. Jeg har blitt tilbytt 1901 portvin en gang. Så jeg skal bare ønske at jeg kunne bli litt mer giret på portvin. For der mangler jeg den store portvinsinteressen. Men den kanskje den kommer. Man blir eldre. Med den stemmen jeg har, så burde jeg ha smurt inn stemmebåndet med god gammeldags portvin. Men nå vet hvertfall du at du kan få tak i...
portvinn fra 1800-tallet. Og den kommer da i en halv flaske. Så det er ikke store flasker heller. Så ut som de hadde lagt ny etikett, for den så ikke ut som den var 128 år gammel. Så jeg tipper at de har lagt på ny etikett når de har sendt den ut fra vinneriet nede i Porto. Med det så ønsker jeg deg en fin dag videre, og takk for at jeg har fått lov å drive med podcast, og
å spre vinglede. Nå er det masse som skjer fremover, men vi har fortsatt noen ledige datorer for vinkurs for bedrifter og annet sånn. Så hvis du har lyst til å høre en samling på jobben din før jul, så kan du jo ta kontakt på kjelsvinkjeler.no og så kan det hende at jeg kan komme og holde vinkurs for deg og dere. Det kan være vennekretser og vinklubber og alt mulig sånt også. Så...
lenge det er folk som er interessert i å høre om vind, så skal jeg snakke om vind. Med det, takk for oppmerksomheten, og la stemmen hvile resten av dagen. Ha det bra.