Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å levere skattemeldingen med fiken som vi gir oss her. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap.
Se nå på TV2 Play
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000? Per PC. Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plantet på kontoret...
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. I dag skal vi ta en tur til en liten sideelv av Mosel-elven, altså en elv i elv. Det blir gøy. Velkommen til Tyskland! Musikk
Hjertelig velkommen til en episode med Tom Amratiløveås og Kjell Gabriel Eikli Henriks. Jeg er lengre i navn enn deg, men det er jo fordi jeg er lengre enn deg også, Tom. Vi skal en liten tur til Tyskland.
Det skal vi. Vi skal til Mosel-elven. Men der går det noen dalstrøker innenfor, eller nedfor, eller bortafor. Så vi skal til Saar-dalen. Og Saar er jo et sånt dalfrø som er et industriområde. Kjent for det siden man startet om industri der. Det har vært kjempesvært. Også har det vært et av de mest forurensede områdene i Tyskland ved siden av Hureområdet, som folk kanskje har hørt om. Ja.
Hovedstaden, et av sentralpunktene der er Sarbrücken. Sarbrücken. Broen over Sar. Der er tyskerne ofte veldig greie. Ja, det er rett på. Det er ikke noen flagrende, fine beskrivelser av ditt. Da sier vi Sarbrücken. Sarbrücken er...
Veldig. Det er jo sånn sted som har blitt byttet mellom Frankrike og Tyskland, og hva det nå har vært opp igjennom, så lenge man har hatt de betegnelsene. Og er i dag... Det endte jo opp i Tyskland. Ja. Det gjorde det. Og jeg kan si... Jeg har kjørt gjennom det en gang, og det...
mest kjente, eller det jeg husker mest av det stedet, er jo en enorm steinfall, sånn grisesvær bauta. Oi, oi, oi, det husker du, det har jeg lagt på minne. Ja, det er jo det de har. Det er det de har der, og viser frem, så det er klart man husker det. Også da,
Det er jo fokus på vin da, når vi er i... Det er jo et vindistrikt. Det er jo helt klart det. Og da forstår jeg at du har tatt med noe snadder derfra i dag, Kjell Gabriel. Ja, jeg har...
Nok en doktor. Det er ofte en doktor som har laget et eller annet i Tyskland. Denne gangen er det doktor H. Tanish. Han har fått med T-H-A-N. Jeg elsker når de får I-S-C-H på slutten. De bruker alt de eier og har. Her har de fått det til. Det virker sånn ut fra bildet på etiketten at de har holdt på en lang stund. Det står ikke støttskjøring.
stokke når de har grunnlagt sjappa. Dette her er fra, vinen er fra 2011. Det er en risling spetlesetrocken. Og da vet vi jo hva det er snakk om. Ja, det spetleset betyr at den er sen innhøsting, late harvest kan vi jo kalle det. Og da har drunene fått kose seg så lenge de tør å ha de hengende på plantene. Det betyr at de
godt modne, og de har virkelig proppa seg med fruktsøtten, men da snakker vi restsukker og alt mulig rart som ligger inne i drunene, og de vinene som er laget på spesjleset er ofte på den søte siden. Men, siden det står trokken også, så har de jo tørjan ut, og det gjør man gjerne med å jobbe ut syrebalansen, så du får en annen sukkersyre ratio. Ja, for...
tyskerne gjør det litt vanskelig for seg selv, og litt vanskelig for alle av og til. For det første er jo dette ikke en VDP-vind, for der hadde vi jo hatt et annet system igjen. Men her er det da spetlese, som kommer før, altså auslese, kommer også, altså sperensauslese, altså de kan, til slutt så kommer det til ice wine, det er spørsmål hvor lenge de gidder å la disse drudene... Venter de til vinteren har kommet, så blir det ice wine, og da ser du sånn som bittesmå rosiner som henger på plantene, og det er veldig, veldig godt, og svinedyrt. Ja, ja.
Så her er det da generasjon 2 da. Eller først er det vel trokken, så har det kommet ned, så har det spetlesen. Det er generasjon 3. Den har hengt litt lenger på plantene. Vi kan vel bare konkludere. Og det er jo, her er det jo et sted så kan du lage spetlese en uke og avsløse samme uke et annet sted. Altså her går det på krus og tvers. Dette her er jo vin som har
Magisk kork. Den satt hardt, for du ble litt anpusten. Ja, jeg er såpass sterk at jeg hadde ikke noe problem med den. Men det er hyggelig at du ser at jeg har trent. Men det var veldig morsomt, fordi jeg hadde et vinkurs her for Temtek Vineskap her i forrige uke. Og da har de noen eiere som er franskmenn.
Så det var noen franskmenn på besøk da, kom helt til stokk i Vestfold for å kose seg. Og da var jeg hyret inn som vinkursholder, og
Da han franskmannen, han var det som også var veldig rart, for vi holdt, i og med at han var franskmann, så hadde vi det gøy, så da lagde vi kurs på Italia rundt på seks vinner, bare sånn for å gnide inn. Men så sier han, det synes han var helt topp, fordi at han synes at Barolo og Ripasso var hans to favorittvinner. Jeg bare, du er franskmann, så synes Barolo og Ripasso er dine to favorittvinner, eller?
Har du hørt om Burgund, eller Bordeaux, eller et eller annet? Ja, men det er det som er så bra med vin. Du kan ha favoritter som går litt på tvers av hva du... Men han driver jo med landsfvik, på en måte. Det er jo ikke vi her i Norge. Men det som var morsomt, for det han stilte spørsmål om, for da var det en av vinene som jeg åpna, det var en hvitvin fra Soave, som hadde skrukkvark.
Og så sier han, men skrukork, da er det dårlig vin. Da er det jo bra. Er det folk som tror det enda, altså? Det er, og veldig mange i vinproduserende land. Fordi, altså måtte jeg fortelle deg det, at en tysk vinprodusent som heter Stefan Winter, jeg var og besøkte han for en del år siden i Tyskland, og da fortalte han at han hadde forsket på dette siden 2005.
Han hadde funnet ut at skrukork er mye bedre enn naturkork, for dette er alltid tett. Det blir tett, og med mindre du har vin som du ønsker skal ha en litt tilførsel av oksygen, veldig, veldig lite, fordi naturkork puster jo. Da trenger du det. Men for vanlig konsumentvin, som jeg liker å kalle det, og det kan være toppvin, helt opp i øverste klasse, så vil man helst...
ha den vinen så autentisk og så originalt som mulig, og spesielt når vi kommer til hvitvinner, og i hvert fall når vi kommer til sånn type rislinger og sånn. Jeg vet at du lagrer en risling i 15 år, og så åpner du den og den er korket, du blir jo skuffet. Du blir veldig skuffet. Men det skjer ikke med skrukkork. Vel, du kan få en bakteriefeksjon. Ja, så er det veldig liten. Men
Så det sa jeg til han, og da han bare, jøss, det visste han ikke. Og så sa jeg det at Australia, det er jo så langt unna korkens produksjon, for den skjer jo stort sett i Portugal, at de sliter med å få tak i kork, så da kan du få veldig dyre vin med skrukkork. Og han bare, jøss, det hadde han aldri tenkt på. Fordi at han bor i Frankrike. Ja.
og der driver de nesten ikke med skrukkork hvis de ikke jeg må få lov å skyte inn der at skrukkork er også mye enklere å gjøre i forhold til å få opp disse flaskene, for hvem har egentlig ikke baksa rundt med disse forferdelige plastkorkene de der som ser ut som kork ja, de er ubehagelige ok, ferdig skal vi snakke litt mer om risling? vi var innom en risling men det var skrukkork på flaska og det er bra
Det er bra. Det var det vi prøvde, det er det som er poenget. Vi må bare gnide inn, så dere skjønner det. Du drar meg til ulykka med alle disse her anekdotene og avspillene. Åh, jeg drar deg ut i sommerengen her, for når du lukter her, så er det blomster, og det som jeg synes, for når man sier da at spetlese er, det har hengt litt lenge, og det er litt søtligere og sånt, men duften her, i og med at det er en trokken,
Du kan ikke dufte, du dufter jo ikke om den er... Du kjenner litt honning. Honningen er det, men det er fordi den må du huske på, du sa 2011. Nei, jeg sa 2021. 2021 sa du? Hvorfor tror jeg at du sa 2011 da?
Det er jo kanskje jeg sa 2011, men jeg mener ikke. Så kan det være at jeg har røret før, altså. Du har røret før. Men de som gidder kan gå tilbake og høre. Men det som er poenget mitt er at den har denne friskheten. Og du kan si det at jo friskere rislingen er, jo mer appellerer den til nesa di, og du slipper å få masse rare...
andre ting å konsentrere denne var veldig ren, fin, enkel og ordentlig. Og så har den hint av dette honningmodenheten. Ja, den begynner og dette er som en syrlig frisk prisling din der du har tatt den litt sånn når du får honning i teen så får du sånn der du kan surre rundt tregreier med andre spor i en runde med den bare for å gitte litt av den søpenen
Og så har du det. For den sitter, den er frisk, syrlig, men den har lett sødme karakter. Og dette her,
Her kommer jo da asiatisk mat, sushi, ting med litt salt i, soya, saus, ting og sånn veldig lett inn. Jeg tror den har gått veldig bra til sushi, som du sier. Den har ikke fått etter petroleumskjær og disse tingene som, unnskyld, men jeg liker det veldig godt i en rislim. Den har ikke fått det. Nei.
den rene tonen som jeg har snakket om, den vil gå helt fantastisk til, ja, ymser sjøbata, men gjerne asiatiske smaker, og gjerne, altså, veldig gjerne hvis det er noe chili og litt sånn heavy krydder i bunnen der, så vil den gjøre jobben. Den vil klare å vaske det bort. Og, ja, dette er en anvendelig vin. For den gjør seg også nå i solhellinga utenfor hvor du nå føler for å sitte og drikke vin. Og det er mange steder folk sitter og drikker vin, det er bare det jeg har sagt. Men,
Jeg synes dette her er friskt, syrlig, deilig med denne bitte litt sødebefullheten som jeg synes er en kanonkul vin. Når du har hatt den i munnen og så kjenner du at når syreproduksjonen jobber du kjenner at du blir våt i munnen du kjenner at du har lyst til å drikke enda mer
Det er jo selvfølgelig ved det styggelighet, men det er også veldig behagelig. Hvis du bare skal ta et par styrker til, så er det jo greit, men det er klart du trenger ikke å åpne kasse til etterpå, for da må vi snakke om noe annet. Jeg tenker, når jeg snakker om denne her, så danner jeg meg et litt bilde i hodet mitt av hva denne herligheten koster, men du kan jo bare gå rett på fasit, du. Ja, for dette her, jeg ville tippe
av over 200 kroner med en gang. Ja, det ligger på rundt 225 hadde jeg aner hva. Og da er jo dette en glasak, for det er 170 kroner, eller 169 kroner. Ja, du verden.
Og dette her synes jeg er ordentlig friskt og godt. Og det som er litt kult med dette her, er at denne har også kommet seg inn i hyller. Ja, det er vi på basis her. Det har kommet seg inn i basis. Og da er det disse kodene til pole som SB6L og SB6R. Ja. Så det er jo bare lysterødt og mørkt. Den er på alle kategorier 6 pole da. Ja.
Og det synes jeg folk skal benytte seg av å ta en test. Jeg vil jo uansett, for jeg er ganske lat. Jeg synes det er best å bare bestille dette her på nettet og gå og hente det. Men hvis du liker å gå og plukke i hyllene, så finner du denne her på de kategori 6-polen som er nærmest deg. Men det er griselett å bestille. Det er så lett. Gjør det.
Med det så takker vi for tysk vininformasjon i dag, og fortsetter leten etter nye viner i flere land videre. Jeg heter Kjell Gabriel Henriks, og på vegne av Tom og Mais ønsker jeg deg en riktig fin dag videre. Takk for nå. Ha det bra.
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tiketsystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000? Per PC. Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hester du noe plante på kontoret?
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom.
Du, jeg trenger en strømavtale. Bare noe enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Noe som er trygt og enkelt, liksom. Fortum. Ok, hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og oversiktlig. Det er ikke rart at fortum er den mest valgte i Norden.