Lyreko
Velkommen til Pengesnakk podcast. Jeg heter Lise Vermelie. I dag hører du på den store jobbsøkerepisoden. Vi skal ta deg med gjennom det å lese utlysninger, skrive en CV, en god søknad, forberede deg til intervjuet, og til det har jeg med meg en ekspert.
som er fra Backup Personell, som er min samarbeidspartner på rekruttering i år. Så det er derfor du ser at det står annonse i episodebeskrivelsen. Så kan ikke du begynne med å si hvem du er og hva er Backup? Ja, det kan jeg, vet du. Jeg heter Ida Marie Holen. Jeg jobber, som du nevner, i Backup Personell.
Jeg har jobbet med HR og rekruttering i 14 år og brenner skikkelig for å finne de gode kandidatene. Det er jo det vi gjør i Backup. Vi kobler gode kandidater sammen med våre kunder og hjelper disse folka til å lande drømmejobben, rett og slett.
Kult. Og det skal vi hjelpe folk til i dag også. Men før vi starter, hvordan er jobbmarkedet nå? Er det mange som søker jobb, eller er det søkersmarked? Norge går jo ganske bra nå. Vi har en god økonomi, og det er en stor etterspørsel etter arbeidskraft. Det igjen betyr jo at arbeidsledigheten er lav og har gått jevnt nedover siden covid-19.
Så det betyr at det er mange spennende stillinger å velge mellom. Men på den andre siden er det også sånn at det er mer mobilitet. Folk skifter jobb litt oftere enn før. Så jeg tenker at selv om det er mange stillinger, så må man ikke ta lett på søknadsprosessen, for det kan være mange om beinet, i hvert fall på de spennende stillingene.
Og selv om man bytter jobb 8. før, så er det jo ikke sånn at de fleste søker jobb hele tiden, så hver gang man skal gjøre det, så er det litt mye å sette seg inn i igjen. Så hvis vi starter helt på starten, hva er det første jeg skal gjøre når jeg tenker at nå er det kanskje på tid å bytte beite? Ja.
Det kan jo være mange grunner til at man tenker det. Du kan jo være nyutdannet og ikke ha hatt noen jobb og skal søke din første jobb. Da er man jo veldig grønn på det markedet der. Eller du kan jo være litt senere i arbeidslivet og kjenne at nå er det på tide med noe nytt.
Så det viktigste på begge områder egentlig er å ta en liten analys av seg selv. Hva er det jeg kan? Hvilken bakgrunn er det jeg har? Hva slags utdannelse har jeg tatt? Hva er det som interesserer meg? Og tenke litt på hvilke bransjer er det jeg liker å jobbe innenfor. Kanskje man skal skifte bransje. I så fall må man kanskje se litt mer kreativt på hvordan bakgrunnen min kan passe inn i den nye bransjen. Ja.
Men er det vanligst når man skal søke en jobb at man ser på utlysninger eller tar kontakt med et byrå? Eller kan jeg ringe et firma jeg har lyst til å jobbe for direkte? Gjerne litt av begge deler, vil jeg si. Man må være litt på søknaden, søkeprosessen selv.
Hvertfall hvis man har gjort den prosessen i forkant, så man vet hvilke stillinger og bransjer man er interessert i å søke på. Da er det jo typisk å gå inn på Finn og LinkedIn og søke på stillinger, og der kan man jo også sette opp egne jobbsøk som gjør at du får varsler når det dukker opp stillinger du er interessert i.
Eller så tenker vi at det å kontakte rekrutteringsbyrå, hvertfall sånn som markedet er nå, er en god ting. Vi i backup sitter med mange spennende jobboppdrag nå, og vi bruker mye tid på search, sånn at det å sette seg inn i en CV i en base til et rekrutteringsselskap, det kan være lurt. Da vi leter etter kandidater i våre baser og i andre søkebaser,
Så når vi finner noen vi tenker at passer med den utlysningen vi har, så tar vi kontakt direkte med søkere. Ja, så det øker jo sjansen for å få en interessant stilling, fordi du ikke må finne den selv, du kan bli kontaktet om at her er det noe vi ser. Ja. Ja, det er kult.
Hvordan skal jeg tenke når jeg leser en utlysning? Kommer jeg til en ting som jeg ikke er kvalifisert til? Skal jeg da tenke at det ikke er min jobb? Må jeg ha alt som står der? Er det riktig at gutter søker uansett, mens jenter gjerne vil oppfylle absolutt alle krav og enda ha litt? Jeg tror det er noe i det du sier der. Jeg tror det er ganske forhandlet i samfunnet generelt.
Det som er viktig med en utlysningstekst er jo å lese den grunnig. Lese alle detaljene, se på hva slags krav som stilles, og hvilke arbeidsoppgaver som listes opp, og om dette er noe som passer deg og din bakgrunn og personlighet.
Og så er det stor forskjell på å søke jobb i det offentlige og det private. Det offentlige er ganske styrt, der er det noe som heter kvalifikasjonsprinsippet, og det handler jo om at hvis det står at du må ha en av kvalifikasjonene i utlysningsteksten, så må du det for å få lov til å søke.
Og da er det jo sånn at du vil ikke bli ansatt hvis ikke du har den kvalifikasjonen. Og hva slags krav kan det være? Utdanning? Ja, det kan for eksempel være utdanning. Det er mange stillinger innenfor det offentlige som har krav til utdannelse. Altså både innenfor omsorgsyrker som sykepleier, men skoler, barnehager. Disse har jo lovkrav til spesielle utdannelser.
Men det er også sånn på andre stillinger også. Hvis du søker på en byggesaksstilling for eksempel, så kan det være at de ber om at du har en juristbakgrunn. Og da, hvis de har sagt det som et må-krav, vi skiller ofte på må-krav og bør-krav, det er en fordel at du har bakgrunn for det. Men hvis det står at det er et må-krav, så må man ha det, og da vil man ikke bli innkalt til intervju hvis man ikke har den bakgrunnen.
Og er det sånn at man bør ringe firma hvis man har noe man lurer på? Det kan jo være med disse kravene, tre års relevant erfaring, og så har man kanskje litt under, og så vet man ikke helt om det er relevant eller ikke. Men er det sånn at man stikker seg ut i søknadsbunken hvis man er litt framme på å ta en telefon? Ja.
Ja, det er jo ofte et tips man kan lese på nettet, at det er lurt å ringe. Jeg vil si at du bare skal ringe hvis du har noe nyttig å spørre om. Hvis du spør om ting som du kan finne ut av, enten ved å lese utlysningsteksten, eller ved å lese på nettsidene til bedriften,
så tenker jeg det heller er negativt å ringe. Men hvis du, sånn som du sier, lurer på om det er relevant at jeg søker på den stillingen her med min bakgrunn, så er det et typisk spørsmål som er veldig lurt å ringe om. Og da får du, som du sier, i sagt navnet ditt, å lage en litt mer personlig tilknytning til søkerprosessen. Men du anbefaler ikke at jeg prøver å finne noe for å få tatt en telefon? Kun hvis det er relevant. Ja.
Så må jeg skrive denne søknaden da. Hvordan skal jeg starte søknaden? For sist jeg skrev søknader, så var det sånn at jeg så søknaden utlyst. Altså starte liksom med en sånn kjedelig, har du noen åpningsfraser som er litt mer, eller hvordan skal jeg åpne, hva skal jeg få sagt? Ja, det er jo sånn at jeg så stillingen der og der og der forsøker jeg. Det er jo en veldig sånn tradisjonell åpning, og kanskje litt gammeldags nå i våre dager.
ville heller brukt litt tid på altså førsteintrykket er viktig så brukt litt tid på å lage noen gode litt sånn selgende setninger om deg selv og hvorfor du passer til den stillingen
heller det. For det er jo helt urelevant for den som sitter og leser søknadsprosessen hvor du så den, eller hvilken stilling du søker på. Det vet vi jo, vi som sitter. Men tenk litt over språket. For det kommer veldig an på typen stilling, og tilpass språket ditt til den stillingsutlysningen, så det ikke blir for flåsete hvis det for eksempel er en juriststilling. Ja, ikke sant. Og hvis jeg skal søke...
i et mer kreativt yrke, så kan jeg ta meg større friheter i søkkelattesten. Smart.
Hva slags tabber er det jeg bør unngå? Eller er det noen tabber du ser typisk folk gjør som du tenker, nei, nei, nei? Ja, det er jo flere ting kanskje. Når det kommer til CV og søknad, så er det jo det å ikke spesifisere. At du sender en mer generell søknad som du kunne sendt på en hvilken som helst stilling, det er en typisk tabbe, og det er noe vi ser veldig fort da.
For vi leser så veldig mange søknader og CV'er, så det er lett å se hvem som er for generelle. Og det viser så lite motivasjon for den stillingen du er interessert i. Så bruk litt tid på å spesifisere både søknadsteksten, men også CV'en mot den stillingen du søker på. Det tar litt tid, men det kan det være verdt.
Ja, for da slipper du kanskje å søke på hundre stillinger ved å fortsatt ikke ha jobb, hvis det er mer visemotivasjon for akkurat den ene. Her skal jeg jobbe, dette vil jeg jobbe med, og dette er hvorfor. Ja. Andre tabu kan jo være at du skriver for langt, at det blir for mye. Når vi sitter og leser hundre søknader, så har vi ikke tid til en tosiders stil.
Så vær kort og precis i setningene dine, heller kortere enn lengre. Hva er det jeg skal droppe da? Jeg vil jo få med alt om hvor flink jeg er og bra jeg er og alt jeg har gjort. Absolutt. Men mye av det står jo i CV'en. Mye av det har du listet opp i CV'en, i hvert fall hvis du har gjort en god jobb med CV'en din. Sånn at søknaden skal være mer precis mot stillingen. Det er ikke noe vits å ramse opp CV'en din på nytt bare i sakprosa.
Skriv heller rett mot arbeidsoppgavene fra utlysningsteksten, og vis hvilken bakgrunn du har og hva du kan gjøre for bedriften. Hva er hovedutviklingen?
ting en søknad skal gjøre at de skal skjønne hvorfor de bør ansatte seg rett og slett CV'en den skal vise det formelle men søknaden den skal vise motivasjonen så det er viktig å skjønne gjennom og derfor kan den ikke være for generell jeg har lyst på denne jobben jeg ser at dere trenger en som er sånn og sånn dette kan jeg bidra med hos dere
Er det CV-en eller søknaden som er viktigst? Jeg vil si at de er like viktige, absolutt. Men det er jo sånn at når vi sitter og leser gjennom mange søknader og tar den første screening-prosessen, så er det jo CV-en jeg i hovedsak ser på. Litt fordi det vi var inne på i sted med kvalifikasjonskravene passer denne bakgrunnen her med den stillingen jeg skal ansette i.
Så den første siling går på CV, så bruk tid på å lage en skikkelig god CV, og så bruk tid på søknadene etterpå. Men når du sitter med en bunke med hundre søknader og CV til en stilling, og tar den første silingen som du sa, jobber du da med å sile ut de aller verste, eller å sile ut de aller beste? Ja, det er begge deler, og det kommer litt av på hvor mange det er. Ja.
Men da må vi gå inn på CV'en da, siden den også er så viktig. Hva inneholder en god CV? Er ikke det bare en liste over skoler jeg har gått på og jobbet jeg har hatt? Det er litt mer enn det, hvertfall hvis den skal bli skikkelig god. Den må være veldig strukturert og ryddig, så det er lett for oss å lese, lett for meg å se med en gang om din bakgrunn passer for denne stillingen her.
og vi er jo litt opptatt av at den ikke skal være statisk vi må gjerne tilpasse den til hver enkelt stilling og flytte litt rundt på det som står der sånn at den passer og du viser motivasjonen også litt på CV-siden det må du fortelle mer om for jeg kan jo ikke endre hvilke jobber jeg har hatt nei, absolutt ikke ikke bli så kreativ vi i Backup har laget en mal som vi tenker hvordan en god CV skal se ut
Og da, det vi synes er viktig, er jo selvfølgelig at du først starter med hvem du er. Liksom personlig informasjon, navn, telefonnummer, e-post, gjerne også LinkedIn-profil, hvis du er i en bransje som benytter det. Og så vil vi gjerne ha en... Men skal jeg skrive om jeg er gift og har barn og sånt? Nei, det tenker jeg er unødvendig for meg å vite det. Ja, greit.
Så vil vi gjerne ha et kort avsnitt om hvem er du? Litt kort nøkkelkvalifikasjoner dine. Det er vanskelig. Ja, det er vanskelig. Tre ord om meg. Men det kan du godt dele opp. Hvem er du personlig? Hvilke personlige egenskaper har du for å gjøre denne jobben godt? Og litt mer på hvem er du profesjonell? Hva slags bakgrunn har du kort fortalt?
Så det er den jeg mest skal tilpasse til værstilling? Ja, det kan du godt. Og så kommer jo det du sier med utdanning og arbeidserfaring. Og der er vi litt opptatt av at du skal begynne med det siste du har gjort først. Så det er ikke nødvendigvis sånn at utdanningen alltid skal komme øverst, og arbeidserfaringen etterpå. Hvis det siste du har gjort er en utdannelse, så setter jeg øverst. Men hvis det siste du har gjort er en jobb, så er det arbeidserfaringen vi vil ha øverst. Ja.
Da har jeg alltid gjort det feil. Begynt med skoler, utdanning, ikke sant? Så de har rekket å solne før de kommer til det mer interessante. Det handler jo om hva som er relevant for stillingen. Men hvis jeg har vært i en bransje, og så har jeg kanskje jobbet med noe annet noen år, og så vil jeg tilbake til den gamle bransjen. Setter jeg da først opp de stillingene som jeg føler er relevante, eller skal det også være det nyeste først?
Vi ville gjerne ha det kronologisk, for ellers er det vanskelig for oss å se om det har vært noen hopp eller hull i CV-en. Ja, for det liker vi ikke. Men det vi også har et lite tips om i CV-malen vår, er jo at du kan skrive litt mer utfyllende. En vanlig CV så skriver du kanskje til og fra dato, stillingstitel og hvilket firma du har jobbet for.
Men gjerne litt mer. Og det kan du gjøre da på de stillingene som er relevante når du søker. Ikke på alle stillingene, men på det som er relevant. Og da kan du gjerne tra frem litt sånn: Er det noen prosjekter du har hatt ansvar for? Er det noe du har fått til? Har du lært noe spesielt? Kan du noen spesielle datasystemer som er viktige for eksempel? Sånne ting kan du lage et lite avsnitt av da.
Og det du var inne på med hull i CV'en, hvis man har noen sånne såkalte hull, hva skal man gjøre med det? Skal man prøve å begynne å forklare det i CV'en, eller?
Vi ser det jo med en gang, hvis det er et hull i CV-en. Så det er jo ikke noe vits å prøve å skjule det. Og det er jo stort sett gode grunner til at folk har hull i CV-en. Man kan ha hatt en hendelse i livet sitt som har gjort at man har nødt til å tenke litt annerledes, kanskje skifte bransje. Da er jo det helt relevant å vite om, og ikke noe vi legger noe negativt til.
Det kan jo være at man har vært hjemme med barn eller syke foreldre eller noen sånne ting. Det bør ikke være så veldig personlig, men en forklaring på hvorfor er greit. Men hvis jeg har vært syk selv da, i en periode på halvannet år kanskje, så er jo ikke det det første jeg vil fortelle. Nei, det skjønner jeg. Men jeg kan jo ikke juge heller. Nei. Så da lar jeg det bare stå åpent. Man må kjenne litt selv tror jeg, på hvor åpen man har lyst til å være om det.
og se an situasjonen rett og slett. Det er ikke noen fasitsvar på akkurat den. Men er det noen jobber jeg kan kutte ut, eller blir det bare senest ut som et hull da? Jeg synes at det meste skal stå der, men igjen, du behøver ikke utfylle så mye på det som ikke er relevant. Nei, ikke sant? Hvis jeg jobber på en dagligvarerbutikk da, under studiet, så trenger jeg ikke skrive at det var påfyll av varer, kassa, arbeid, men mer relevante stillinger, så skal jeg si prosjekter og faktiske arbeidsoppgaver. Ja, jeg ville gjort det.
Hva med kurs? Ja, hvis det er relevant, så er det fint å sette opp. Hvis du har noen sertifiseringer for eksempel, som er ikke viktige innenfor bransjen, absolutt. Og i disse dager, når det er så mange ulike digitale systemer, så kan det være veldig relevant å sette opp hvis du har en ny kursing innenfor et spesielt system.
Med generelle datakunnskaper, språk, skal jeg skrive opp det, selv om det ikke er en spesiell internasjonal stilling, så jeg vet hvilke dataprogrammer som benyttes. Ofte står noe av det i utlysningsteksten, så det er svar på det som står i utlysningsteksten. Hvis det er ting du har gjort mer i privat sammenheng, så er det ikke relevant. Da kan du ta det ut.
Og hvis jeg blir kalt inn til intervju, gratulerer. Da er det jo bare å begynne å grue seg, men hva skal man gjøre frem til intervjuet?
Det er jo litt det samme vi har vært inne på nå. Forberede seg godt. Lese gjennom utlysningsteksten på nytt. Vær godt kjent med sin egen CV og søknadstekst, hva man har presentert seg som. Og så er det jo bare å øve. Det er en fordel å ha øvd på litt spørsmål når man gjerne tenker at kommer. Du vil jo bli bedt om å presentere deg selv, gjerne i en litt mer formell setting. Ikke
Ikke alltid fortelle om barn og familie som du var inne på, men mer hva er det jeg har gjort av arbeidsbakgrunnen min, og hvilke utdanninger har jeg. Hvis noen spør meg, ja hvem er du? Jeg heter Lise, jeg bor, det er vanskelig å... Hva skal man starte å øve? Ja, det er det vi skal øve, ja. Ja.
Så hva vil du høre da? Jeg vil høre at du svarer på det jeg er på jakt etter, eller at du forteller litt om hvorfor den bakgrunnen din er relevant inn i min stilling, og hva du kan bidra med hos meg.
Ja, så hvis jeg har lest den utlysningen godt da, og ser at du er på jakt etter en initiativrik person, så skal jeg prøve å få fram hvor mye initiativ jeg har tatt tidligere i livet. Ja, det vil jeg gjerne høre om. Har du liksom, har du hatt noen prosjekter før som du har fått noen gode resultater ut av for eksempel?
Men hva hvis jeg er helt ny da? Jeg har ingenting. Nei, da må man begynne å tenke litt kreativt da. Tenke litt på sånn personlige interesser. Og da er det jo kjempelurt å snakke med noen man kjenner før et intervju. Det kan være en mor eller far, eller en karriereveileder på skolen, eller
tenke litt mer kreativt man har kanskje noen interesser kanskje man har hatt noen verv innenfor en fotballforening eller kanskje du har hatt en deltidsjobb hvor du har hatt noen ansvar for noen arrangementer eller noen sånne ting, så man begynner å tenke litt mer kreativt så det som blir mer irrelevant senere når du har en utfyllende CV, må man prøve å finne ja, kan være kjemperelevant når du er helt nyutdannet eller helt ny
Og hvor mye skal jeg vite om bedriften? Er det teit hvis jeg har googlet alt om bedriften, og hva enn alt de skal si når de skal presentere bedriften? Så nei, det vet jeg, det vet jeg. Nei, absolutt ikke. Det synes jeg absolutt du bør gjøre. Det viser bare at du er motivert, og at du er interessert i den stillingen her. Og gjerne også forbered noen spørsmål som du lurer på etter å ha lest hjemmesider eller LinkedIn-profiler, sånne ting.
Ja, det var et godt tips, for de spør jo alltid, ja, er det noe du lurer på? Og selv om man har fått vite så mye, og synes man vet mye, så er det virkelig slappt å bare si nei. Og da kan du godt forberede noen spørsmål, og ofte så har man kanskje fått svar på det, men da kan du på en måte bare lese litt på notatene dine og si at, nei, men jeg tror jeg har fått svar på alt det jeg lurte på før jeg kom.
Det virker litt profft. Men hva hvis dette intervjumet er digitalt? For det har mange opplevd nå. Og det er jo en litt annen... Det er begynt å bli veldig vanlig. Vi i Backup kjører alle førstegangsintervjuer digitalt. Gjør det? Og det funker veldig bra. Så sett at alle tar de samme forhåndsreglene som om man skulle på et fysisk intervju.
Kle på deg på samme måte som du ville gjort. Vær sikker på at du har stilt inn PC og lyd og sånne ting på forhånd. Sitt uforstyrret. Sørg for at du har god internettdekning, slik at du ikke detter ut midt i intervjuet. Ja, det er noen nye tabber som kan være. Ja, det er noen nye tabber.
Men ting kan skje, og det er jo vi veldig forberedt på vi, og det kan jo skje med oss også, hvis internett plutselig bor borte. Men det er klart at det kan føre med en ekstra nervositet inni et intervju. Men stort sett så går det veldig bra, så lenge man tenker gjennom de tingene på forhånd.
Er det noen fordeler med et digitalt møte? Anten at man sparer tid og slipper å reise? Ja, det er jo det da. For vår del så får vi jo gjort en del intervjuer på kort tid. Og man slipper, som du sier, reisevei. Man kan søke andre steder i landet, for eksempel. Mhm.
Og inn i dette intervjuet, hva skal jeg ha på meg? Er det noen som bryr seg om det? Ja, det vil jeg bry meg om, spesielt hvis man er underdressed. Jeg vil anbefale å google firma, se på hjemmesider og sosiale medier, se hvordan de kler seg, og så speile det. Og så kled deg heller litt penere enn du tror du må. Det viser at du gjør en innsats.
Og skal jeg ha med meg notater, eller skal jeg prøve å være mest mulig fri og tilgjengelig? Gjerne ha med notater. Det viser jo bare at man er godt forberedt. Men da er det viktig at man ikke blir så opptatt av notaten at man glemmer å se intervjuerne i øya. Og sånn i fysiske intervjuer, hva slags tabber er det vi må unngå å gjøre?
Ja, du må være godt forberedt. Gjerne ha lest av på bedriften, og spesielt på arbeidsoppgavene, så du er forberedt på å svare på sånne typiske spørsmål. Du må selvfølgelig komme i tide og være skikkelig kledd og sånt nå. Det er en god start hvertfall.
Men hvilke spørsmål blir jeg bemøtt med? For en ting er jo å øve på hvordan jeg skal presentere meg. Og så spør jeg hvilke spørsmål skal jeg øve på? Er det fortsatt sånn tre svake sider ved deg selv? Må jeg vite de? Ja.
Det skader ikke. Jeg har tenkt gjennom både sterk og svake side ved seg selv. Men de vil nok bli pakket inn på en annen måte nå. Sannsynligvis kommer de til å stille mer rundt arbeidsoppgavene i stillingene, og hvilke eventuelle erfaringer man har med den typen arbeidsoppgave før, og hvordan man eventuelt kan dra nytte av kunnskap man har inni de arbeidsoppgavene.
Hvis jeg kommer videre til et angangsintervju, er det alltid et angangsintervju, eller er det noen jobber man trenger bare en prat, og så er du perfekt? Det er ikke alltid det er angangsintervjuer. Det er stor forskjell på markedet. Hvordan er et angangsintervju ulikt fra førstegangsintervjuet?
De kan jo ofte virke litt like, men gjerne så borrer man litt dypere i andregangsintervjuet, har litt mer spørsmål som krever litt mer refleksjon.
Det som er viktig å tenke på da, hvis du er så heldig at du kommer videre til et angangsintervju, er hvis det er noen nye som sitter og skal høre på deg på runde nummer to, så ikke ta for gitt at de har fått en full rapport fra første gangens intervju. Vær litt oppmerksom på at du må gjenta litt fra forrige runde også, sånn at du får frem det som du tenker er viktigst å få frem. Ja.
Og så er det veldig vanlig i angangsintervjuer at man kanskje har gjennomført noen tester og sånn i forkant, så da brukes litt av tiden på en tilbakelesing på det. Ja, hva er disse testene, og hva kan de si om hvor egnet jeg er til å gjøre en jobb?
Tester er jo på en måte et tillegg som de som ansatte bruker for å sjekke om man har de kompetansene som kreves da, som vi er på jakt etter. Så hva slags tester kan det være? Det kan være personlighetstester eller evnetester for eksempel. Det kan være logiske tester. Hvor smart det er rett og slett? Ja, på en måte. Hvis det er relevant for stillingen da.
Og da bruker du intervju på å fortelle meg hvordan jeg gjorde det? Ja, og hvordan man reflekterer rundt det selv i forhold til den stillingen man har søkt på. En annen ting på en gang intervju kan være at man kan få en case. Det får man gjerne informasjon om i forkant. Enten at det kommer til å komme en case på intervjuet, eller at du får den tilsendt i forkant og skal presentere den på intervjuet. Det er veldig vanlig.
Og hva ser du etter som rekrutterer når noen har gjort en sånn case eller skal presentere et eget arbeid? Ja, ofte så har vi snakket sammen. Vi har en liste kanskje på hva vi ser etter. Det er jo avhengig av stillingen selvfølgelig og hva slags type case det er.
Men det er jo at man får frem, casene er ofte veldig relevante i forhold til de arbeidsoppgavene man skal gå inn i, så det er jo at man klarer å få frem den erfaringen man har, hvordan man skal løse en sånn type oppgave på en god måte med den bakgrunnen man har. Skal jeg fokusere på å lage det beste svaret, eller fokusere mer på hvordan jeg tenkte når jeg...
Det kommer an på casen, tenker jeg. Litt vanskelig å svare på. Litt vanskelig å svare på, men ofte er det kanskje viktigere å vise hva du har tenkt.
Men er det sånn, hvis jeg har tatt noen evnetester eller personlighetstester, og du som rekrutterer skal velge hvem som kommer videre på angangsintervju, går du bare ut fra intervju, eller kan det også være de testene som gjør at jeg ikke kommer videre? Det er stort sett en total vurdering, men det er ikke testene alene som gir utslaget. For hvis man er veldig nervøs, så kan man jo være redd for at de testene ikke reflekterer hvor ...
Hvordan man gjør det igjen når man faktisk er på en arbeidsplass, kontra et sånt presset situasjon som både jobbintervjuet og når man skal gjøre en test innenfor en gitt tid. Ja, og det er jo viktig å presisere at vi som rekrutterere, vi vet jo at folk er nervøse både på intervju og ved tester. For det er jo sånn som du var inne på i starten, det er jo sjeldent man gjør disse tingene.
Sånn at det tar vi alltid hensyn til. Og det viktigste for oss er jo ikke å sette noen ut av spill. Vi vil jo få fram det beste hos alle kandidatene våre. Så det er vi veldig vant til. Men det er hvis du blir bedt om å ta en test, så er det noe du må gjennom. Da kan du ikke nekte.
Og etter andregangsintervjuet, eller det kan vel være tredjegangsintervju noen ganger også? Noen ganger kan det være. Fjerde? Det kommer litt av på hvor mange søkere vi sitter igjen med. Ja.
Men hvis man ender der at man får et jobbtilbud, da er man ferdig med hele jobbsøkeprosessen, eller er det noe mer jeg må gjøre nå? Jeg har veldig lyst til å si at du bare skal sprette champagne igjen. Men jeg tenker at først vil jeg anbefale at du leser veldig nøye gjennom det tilbudet du har fått, og ser på betingelsene. For hvis du skal forandre om noe, så er det nå. Ja.
Og så, hvis du har fått det du vil og forhandlet deg frem til det du vil, så kan du spørre samtalen. Og da snakker vi primært om lønn, eller er det andre ting? Det kan være andre goder også. Kanskje det er relevant å spørre om noe mer avspassering eller fleksitid. Det kan være parkeringsplass for eksempel, det kommer litt an på bransjene man er innenfor. Så hvordan skal man nå forhandle om lønn? Jeg vil jo fortsatt beholde dette gode førsteintrykket og ikke virke grisk. Og man har kanskje ikke snakket om lønn på intervjuene?
Ofte så blir lønnen tatt opp, for det er gjerne så har man jo et lønnsspennende i den stillingen. Og det er gjerne at vi har snakket om det, om er vi innenfor på en måte. Men det er ofte noe dere som intervjuer tar opp? Ja, ofte så er det ansettende leder som tar opp det. Nå hørte jeg på et par av podcastepisodene dine i går, og jeg hørte at du hadde en i forhold til likestilling for et par uker siden. Der var det mange gode tips i forhold til det med å forhandle på lønn.
Men dette med lønn, når kan jeg ta opp lønn i en jobbsøkerprosess? Normalt sett så vil vel rekrutterer ta opp det. Men hvis de ikke gjør det, så er det kanskje naturlig å ta det opp mot slutten av et intervju. Men hvis det er det jeg lurer aller mest på, hvorfor kan jeg ikke bare spørre om det først? Det handler litt om motivasjonen da. Jeg som rekrutterer ønsker jo å se at du er motivert for stillingen uavhengig av lønn, men jeg skjønner jo at lønnen er viktig i en jobbsøkerprosess.
Så hva kan jeg spørre om da, rett ut hvor mye tjener man her? Ja, hvis ikke de har sagt noe om lønn, så kan du jo godt spørre, hva ligger denne stillingen på sånn lønnsmessig? Og hvis man er litt usikker selv på hva man kan kreve, så er det jo tips for eksempel å gå på SSBs statistikker. Der kan du jo se inn for yrker og bransjer, hva som er en normal lønn.
I det offentlige ligger stillingsstrinnene ganske offentlige både på KS' nettsider og på kommunenes egne hjemmesider. Du kan kanskje høre med en fagforening. Eller hvis du er så heldig at du kjenner noen som jobber innenfor den samme bransjen, så er det veldig lurt å spørre dem. Når vi kommer til at jeg blir tilbytt en jobb og ser at den lønnen ikke er akkurat som jeg hadde håpet, hva gjør jeg da?
Da kan du komme med et motbud, tenker jeg. Det er helt naturlig. Men hva hvis jeg misser stillingen da? Kan jeg tørre, og hvor mye kan jeg tørre å gjøre når jeg har fått et tilbud? Det kommer vel litt an på hvor godt man kjenner bransjen fra før. Man bør ha tenkt igjennom litt sin egen verdi. Det går jo helt på utdanningsnivå for eksempel, eller hvor lang erfaring man har.
Og igjen, kontakt noen du kjenner, eller eventuelt en fagforening i bedriften for å høre om at dette lønnsnivået er passende for din bakgrunn.
For det kan jo være vanskelig å vite. Eller sånn at man tenker, ja, det finnes mange nyutdannet som meg, da er det vanskelig å kreve noe. Men hvis man er gjerne en i Norge med best kompetanse på det her, så er man jo fortsatt ikke verdt mer enn noen er villige til å betale. Nei, det er veldig sant det. Men man må ha forberedt noen gode argumenter for hvorfor man mener at jeg er verdt mer. Ja, og hva kan det være? Nei, det kan være at man har lang erfaring, for eksempel. Dette kan jeg godt. Eller at man har en utdannelse som må ta en spot on på den stillingen.
Så litt samme som lønnsforhandlinger generelt da. Man skal ikke være fordi jeg har lyst på en ny bil. Nei, det er veldig dumt. Når det ikke står oppgitt noe om lønn i stillingsannonsen, hvordan kan jeg vite om det er verdt å bytte jobb for? Ja...
Jeg tenker at det med lønn, det blir ofte tatt opp på intervjuene. Og så tenker jeg at lønn skal ikke være det viktigste når man skifter arbeidsplass. Det kan være viktig, men motivasjonen skal være viktigere. Men hvis man tenker at man ikke har mulighet eller lyst til å gå ned i lønn, er det noen måter jeg kan vite? Du sa jo at det er et spenn på alle arbeidsplasser eller stillinger. Kan jeg få vite om dette spennet? Kan jeg ringe?
Du kan absolutt ringe, men det er viktig å presentere det på en måte som gjør at det ikke virker som at hovedmotivasjonen din er lønn.
Men for mange som hører denne podcasten, så er vi opptatt av penger og lønning, og kanskje spesielt det at man kan ikke gå ned i lønn for en jobb. Da skal det være en veldig, veldig attraktiv jobb, og da lurer man jo ikke på det her en gang. Da søker man uansett. Ja, det er klart at grunnen til at vi sitter her og prater sammen er jo nettopp fordi at lønn er viktig for folk. Og det er jo derfor man jobber stort sett.
Man er mange timer på jobb, og det skal jo være noe man trives med. Hvis jeg merker at jeg får ikke noe jobb, eller jeg er ikke attraktiv for de som jeg vil jobbe for, jeg vil jo ikke begynne på en helt ny utdanning kanskje. Dere som byrå, vet dere om kurs og etterutdanning, eller hva kan dere guide meg i noen annen retning enn spesifikke jobber?
Ja, jeg ville litt som vi var inne på i sted, begynne å se litt på CV og bakgrunn for å se om det er noen enkle grep man kan gjøre. Ta noen kortere kurs, eller sånn. Ellers er jo det som du er inne på, kontakt et rekrutteringsbyrå, og så få hjelp kanskje inn i noen kortere vikariater innenfor den bransjen du ønsker deg inn, sånn at du får litt erfaring. Ja, og da kan man jo merke selv, ja, var dette egentlig det jeg tenkte jeg ville? Passet jeg egentlig her? Ja.
Hva med LinkedIn? Må jeg være på LinkedIn om jeg er jobbsøker i 2022?
Det kommer helt an på bransjen. Det er mange bransjer som ikke bruker LinkedIn. Så da vil jeg kanskje, hvis ikke du er på LinkedIn, og lurer litt på om bransjen du skal søke inn i bruker LinkedIn aktivt, så google litt og sjekke. Og hvis de gjør det, så vil jeg anbefale deg å være der. Vi er en ganske digitalt samfunn nå om dagen, sånn at det er helt naturlig at ansettende leder eller rekrutterer googler deg for å se hva du gjør.
Om du er den samme som det oppgir i søknaden. Men hva skal jeg legge ut på LinkedIn da? Skal jeg ha profesjonell bilde, litt CV-info, eller skal jeg prøve å finne masse gamle kjenninger fra alle mulige bransjer og få det til å virke som jeg har en aktiv feed? Det viktigste, tenker jeg, er at CV-en du sender inn med søknaden reflekterer litt det samme som er på LinkedIn. At det er en sammenheng der, en rød tråd.
Og så er det jo et nettverk, et profesjonelt sosialt nettverk, som må gjerne knytte litt kontakter og vise at man er oppegående og interessert i fagområdet. Hva er det du liker? Altså hvis du skal inn og google en kandidat, hva er det du liker å finne? Motivasjon og interesse for det fagfeltet liker jeg. Kanskje at man har likt noen utlysninger eller er med på noen diskusjoner for eksempel.
Og hva er det du ikke liker å finne, hvis du googler en kandidat? Jeg liker jo ikke å finne fyllebilder på Facebook, for eksempel. Så det er et godt tips å gå gjennom sosiale medier, og i hvert fall i jobbsøkerprosessen. Sjekk over det du har liggende ute. Ja, regn med at du blir googlet. Ja.
Godt tips! Så nå har vi fått mange tips her. Vi må jo begynne med å se på utlysninger. Eller enda før det, sa du at man skulle reflektere litt? Reflektere litt over deg selv, eller den bakgrunnen du har, for å se hvor du kan passe inn. Og så lage denne CV'en. Jeg kan vel lage en generell, og så tilpasse den litt? Eller vil du at jeg skal vente helt til jeg er interessert i en stilling, før jeg i det hele tatt setter opp en CV? Nei, det er veldig lurt å lage seg en mal, på en måte. Ja.
Og dere har jo en mal som dere vil dele med oss. Ja, det gjør vi. Så der legger jeg en link i episodebeskrivelsen. Der er det en CV-mal. Står det der for eksempel om jeg skal ha med bilder eller ikke? For det er jo sånne ting man kan lure på. Ja, det er jo litt sånn både og. Det er litt både positiv og negativ å si det ved det å ha med et bilde. Ja.
Det gir jo en relasjon ofte til søkeren, man får et litt bedre inntrykk, men så er det jo en trend i arbeidsmarkedene nå, dette med anonyme sever. Og da fjerner man jo alt av personlige kjennetegn, både navn og
og kjønn og bilde og sånn. Se kun på det formelle for å være helt nøytral. Så det blir jo litt opp til hver enkelt. Men kan jeg gjøre det? Søke på en jobb som en anonym uten navn eller noe? Ja, det er arbeidsgiver som velger om de ønsker å benytte seg av disse anonyme CV-ene. De fleste sånne store rekrutteringssystemer har en mulighet for det. Men det viktigste hvis du velger å ha et bilde er jo å tenke gjennom hva slags bilde du velger.
for det er viktig at det er et litt sånn profesjonelt preg over bildet, så tenk litt sånn hyggelig passbilde. Det er godt å fotograf? Nei, du kan gjerne ta det hjemme, men ikke for mye filter eller sminke, og ikke for uklart og for mye støyende elementer. Nei, så jeg kan bruke det samme på LinkedIn. Det blir samme type profesjonelt bilde.
Hva mer? Har du noen siste tips? Hva jeg må ha med i søknaden, eller hva jeg bør kutte ut for å ikke bli... Man vil jo ikke bli lagt merke til negativt, men samtidig vil man jo stikke seg litt ut hvis du sier du leser 100 søknader til en jobb. Det viktigste, tenker jeg, er at du er ryddig og strukturert i fremstillingen din.
at du fremstår motivert for stillingen, og at når du kommer på intervju, så kjenner jeg deg igjen fra CV-en, så ikke pynt for mye. Tusen takk for masse gode tips. Tusen takk for meg. I episodebeskrivelsen legger jeg den linken til CV og søknadsmål fra backup-personel. Takk.
Moderne medier.
Ja, velkommen til Lyrekos ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko Nå. Ja, det er alt, sier den. Lyreko.