Lyreko
Velkommen til Pengesnakk podcast. Jeg heter Lise, og i dag har jeg besøk av Roar Lyby fra Skatteetaten. Velkommen. Hei, hei. Takk for det.
Skattemelding, skattekort, skatteoppgjør. Dette er ord som får mange nordmenn til å vilje bare gjemme seg. Ja, men jeg vil starte litt annerledes. Jeg vil si skattekort, skattemelding, skatteoppgjør. For det er den rekkefølgen vi helst vil at folk skal tenke på de da. Ja, og i dag skal vi i hovedsak snakke om skattekortet. Og det er da skritt nummer en. Det er skritt nummer en. Vi sender ut skattekortet for 24 nå, 15. desember.
Og skattekortet, det er det lurt å være litt våken på.
Så skattekortet er det første, og så skattemeldingen kommer før sommeren? Ja, men da må vi huske på, det er skattemeldingen for år 23 som vi er i nå. Så her må du holde tunga rett i munnen. Kan ikke du forklare det? Vi begynner med skattekortet for 2023, det fikk vi da i desember 2022. Ja, og det er da når du mottar skattekortet at du gjør det viktigste i sjekken din på å
å legge grunnlaget for å få en skattemelding som ikke gir deg en reskatt. Så sjekker du skattekortet, sørger for å ha riktig grunnlag der for inntekt, fradrag, formue og gjeld, fordeler dette her riktig mellom ektefelle eller partner, og sørger for at det blir brukt riktig av de som utbetaler deg lønn eller pensjon, så gjør du et godt jobb i forhold til å unngå en reskatt.
Jeg tror de fleste tenker at skattemeldinger er det viktigste. Det er der jeg må gjøre jobben. Da er det litt sent. For da har gjort det gjort, spist det spist for året som har gått. Nå tenker vi på skattekortet, så er det for året som kommer. Hvis du går inn nå og sjekker grunnlagene, har du lønn, har du bankenskudd, har du lån, har du gjeldsrenter, har du barn i barnehavet, reiser du mellom hjem og arbeid,
Da er det grunnlag for å sjekke skattekortet ditt. Er det riktig nivå på inntekten din? Er det riktig nivå på gjeld av din? Dette finner du fint ut hvis du tar en kikk på lønnslippen din, eller utbetalingskortet ditt fra NAV, hvis det er det du får. Og så kan du ta en kikk i nettbanken din for å se hvordan du ligger an i forhold til gjeld og gjeldsrenter.
Så selv om det høres kanskje litt skummelt ut, så er det jo egentlig en litt deilig ting å få oversikt. Og skattekortet, det blir jo litt som å lage budsjettet da. Ja, det er rett og slett en prognose. Vi forsøker å sette opp en prognose over hva som kommer til å skje i din private økonomi i det året som kommer, når det gjelder det som har med skatt og skattemelding å gjøre da.
Hva har dere brukt for å lage Mitt Skattegård for 2024? Da har vi tatt utgangspunkt i den skattemeldingen du sendte inn for 2022. Dette er litt gamle tall. Så justerer vi for hvordan økonomien har gått i 2023, og hvordan vi forventer at økonomien skal gå i 2024.
Og når jeg mottar skattekortet, åpner det, hva i all verden skal jeg se på å gjøre? Hvor skal jeg begynne? Kast et blikk på inntektene dine først. Stemmer årsintekten min? Nå er vi i desember. De fleste har fått den siste lønnslippen sin for i år. I hvert fall de statlige ansatte som har lønningsdag den 12. De fleste får lønn før jul.
Så ta en kikk på den. Hvordan gikk det for 2023? Hvordan forventer jeg at det skal gå for 2024? Og så setter du opp et inntektsnivå som du forventer å få i 2024. Og her er det på en måte...
litt sånn, tenk på et tall og litt realisme i det selvfølgelig, og sett opp så riktig du kan. Og så er det viktig å huske på det at du kan endre skattekortet ditt så ofte du vil i tida framover, men da kan det fort vekk bli veldig uoversiktlig å rote til overfor arbeidsgiver og utbetalere, så anbefalingen er sjekk det når du kommer, og så tar du en kikk på det, for eksempel når du har fått feriepengene,
For da er vi halveis. Da er vi halveis i året. Og da har du muligheten til å justere det inn, så hvis du på en måte er redd for å gå på en smell med tanke på reskatt, så sjekker du det når du har kommet halveis ut i året, og så ser du hvor mye jeg har tjent, hvor mye jeg har betalt i skatt, hvordan ligger jeg an på fradraget mine, hvordan gjelder andre inntekter, driver jeg med utleie for eksempel, bør jeg ta med det inn i skattekortet mitt,
Da har du i hvert fall et halvt år på å justere din. Snakket med en i går, han hadde akkurat justert skattekortet sitt. Han fikk 69 prosent trekk i desember og fikk i tillegg en tilleggsregning som forskuddsskatt som han måtte betale, for det var ikke nok til han hadde betalt inn via lønnslippen sin.
Så det er lurt å ikke vente etter del desember med å endre skattekort. Da blir det en slunken jul, kan bli. Ja, men nå må vi jo legge til at det er jo halvskatt i desember, så det blir jo ikke reelt trukket 69, men rundt en fire... Det var halvskattetrekk. Halvskattetrekk, halvskatt.
Halvskattedrekk. Det kan vi jo bare klarere med en gang. Vi snakker jo om halvskatt i desember, men skatten er den samme hele året, men halvskattetrekk.
Når du har sagt at jeg gikk på samme blemma selv, husker du var jo her tidligere i år og snakket om skattemeldinger. Og jeg som selvstendig næringsdrivende betaler jo skatt, er det fire ganger i året? Ja. Og det første trekket var så høyt, fordi jeg hadde tjent masse i fjor, eller forrige fjor da. Og så hadde jeg tjent så lite i januar, februar og mars at jeg betalte mer skatt enn hva jeg hadde tjent. Ja.
og nå har jeg en god bufferkonto, så det gikk bra. Men da satt jeg skattetrekket så mye ned, at jeg betalte ingenting skatt på neste faktura. Og så begynte jeg å tjene penger. Så da var jeg inne og endret skattekortet. Så nå får jeg en regning på 200 000 i skatt. Oi, oi, oi.
Ja, ja, men får du en så høy regning, så har du også tjent gode penger, så jeg synes ikke noe synd på det. Det går helt fint, men det var til det med å sjekke skattekortet også underveis. Ja, og vi kommer kanskje tilbake igjen til det senere i forhold til hvordan næringsdrivende og sånt skal være våkne på det her, men det er ekstra viktig at man er våkne nå som næringsdrivende, for nå kan det jo være en bransje som har å kjenne litt på konjunkturen og rente
situasjon i forhold til aktivitet i den bransjen du er i, så det er litt viktig at du er våken i om at dette er basert på tallet fra 22. Når jeg har åpnet skattekortet og jeg ser inntekten... Fradraget dine, formuen og gjelden din? Ja.
Hva skal jeg gjøre med de fradragene? Dere vet vel bedre enn meg hvilke fradrag som gjelder? Ja, så vi vet jo det basert på skattemeldingen du sendte inn for 22 da. Men det kan jo ha skjedd ting. Det kan ha vært livshendelser for deg. Noen, det er jo så heldig at de vinner i lotto og betaler ned all gjeld og har ikke noe gjeldsrente lenger. Det vet jo ikke vi hvis det har skjedd i 23. Noen har flyttet på seg og kanskje tatt på seg mer gjeld. Det er ikke sikkert vi vet heller.
Noen har kanskje fått barn som har blitt så store at de skal i barnehavet. Det vet vi ikke. Foreldrefra-draget er ikke forhåndsutfylt, så alle som har barn i barnehavet som betaler for barnehavet SFO selv, skal og bør sjekke skattekortet sitt eventuelt før din.
Men er det så farlig å ikke legge inn de fratrekka? Kan jeg ikke heller få det som en hyggelig bonus neste år? Jo, det kan du. For de som har råd til det, så kan de velge å ha et skattekort uten fradrag. Og få det som en type bonus med penger tilbake når skattemelding skal leveres. Det er en måte som vi vet at folk i Gåsønne sparer penger på.
Og hvilke ting i skattekortet er det folk endrer for lite på, tenker dere? For dere sier vel at dere må inn og endre mer. Det er ikke mange nok som endrer på skattekortet. Nei, altså i fjor så var vi litt bekymret i forhold til det med renter og gjeldsrenter, og ikke minst også renteinntekter for de som sitter med mer penger på bok enn lån,
Så der var vi jo litt bekymret for at det ikke var mange nok som var inne og sjekket, men det er faktisk ganske mange som har vært inne og sjekket heldigvis og gjort endringer. Så det er fradragssiden som er viktig å sjekke hvis du mottar et såkalt tabellkort. Da står det 7108 og en eller annen prosentsats avhengig av hvor høy inntekt du har.
Og så er det av det 7108, litt teknisk, men det er litt avhengig av hvor mye fradrag du har i forhold til renteintekter og sånn. Og så regner vi på det, og så lager vi en tabell, og den tabellen den følger deg opp og ned i inntekt. Så tabellkort, da kan du ta det litt mer med ro når det gjelder renteintekter,
Du bør ha kontroll på fradragssiden og sjekke at du ikke ligger for høyt i fradrag i skattekort i forhold til det som kommer til å komme på skattemelding. For å være 10 000 kroner for høyt i fradrag, så er det 2200 kroner for lite betalt i skatt. Hvis det skjer hver måned, så svir den når året er omme og skattemeldingen for 24 kommer tilbake.
i våren i 2025, da er det 10,5 gang med 22 000 kroner, det er vel mye penger.
Men er det bra å ha sånn tabellkort? Begynner alle med tabellkort? Jeg ville tenkt at det er så deilig å bare ha en prosent. Ja, altså prosent da må du være litt mer våken, da må du ha et litt bedre presisjonsnivå i skattekortet ditt, og ikke minst også kontroll på inntektssiden. Når du har prosentkort-tabellkortet, så kan du på en måte lene deg litt tilbake på inntektssiden, men ha kontroll på fradraget og tilleggsinntektene dine da.
Og hvem er det som får et tabellkort, og hvem får et prosent? Ja, de som har så høye fradrag at ikke tabellsystemet er høyt nok, da stort nok, de får en prosentsats. Og de som eventuelt har flere arbeidsgivere, flere utbetalere av enten lønn eller lønn og pensjon i kombinasjon, de får også prosentkort.
Og er det sånn at da har du 1 prosent hos din første arbeidsgiver, og så en høyere prosent hos din andre? Nei, da har du lik prosent hos begge. Bra. Er det sånn at hvis jeg har en samboer eller er gift, bør vi se på skattekortene sammen? Ja, det er lurt. Det er en date du foreslår. Ja, det er lurt. Det er lurt å være åpen om privatøkonomi, og det er lurt å starte når det gjelder skattekortet.
For du bør ha en fordeling av fradrag og eventuelle tilleggsintekter du har. For eksempel hvis man leier ut hytta si og deler på den inntekten med samboer eller ektefelle, så er det lurt å ha den fordelingen i skattekortet som du kommer til å ende opp med på skattemelding. Så har du...
50-50 ansvar på et lån med ektefølge eller samboer, så er det lurt å sette det 50-50 i skattekort hvis det da skal ende 50-50 i en skattemelding. Og hva skjer hvis man ikke gjør det da? Og så setter jeg hele hytteinntekten på meg, og så setter mannen min hele hytteinntekten på seg. Ja, da betaler dere som ektepar for mye skatt gjennom året. Og så er det...
Og så oppdager vi det på skattemeldingen da, sikkert? Ja, og da hvis du oppdager det på skattemeldingen, og det bør du, for det er veldig dumt å skatte dobbelt av inntekt, og det er enda dummere hvis du på en måte fører opp dobbelt med fradrag, for du får jo bare fradrag for den ene summen, og du får den ikke to ganger hos begge ektefeller.
Hvis man er selvstendig næringsdrivende, kan du si noe om skattekort for oss? Det er jo da også basert på opplysning fra 2022. Så hvis du hadde et godt år i 2022, så kan det være det at du bør ha et våkent øye til skattekortet nå. Gå inn og endre overskuddnæring og personinntekt av næring, sånn at det er mer i samsvar med den forventet inntekten og overskuddet du kommer til å ha i 2024.
Er det noe annet vi bør gjøre enn skattekortet nå før nyttår? Bør vi få betalt regninger, og er det noen poeng å få ned formuen sin på noe vis? For de som er i formuesposisjon, så vil jo alle store utbetalinger som du gjør før nyttår redusere bankbeholdningen din, og eventuelt da gi deg mindre formueskatt.
Men så får den jo vurdere om det er avkastning på bank eller sånn som er større enn formueskatten som kanskje teller andre veien. Så det får den enkelte finne ut av selv, tenker jeg.
Nå som vi snart er på vei inn i et nytt år, er det noen endringer skattemessig 2024? Det er ingen store regelverksendringer som har kommet nå på slutten av 2023.
ut av Stortinget, men det er noen satsendringer, og de fleste er til gunst for den enkelte skattebetaler. Men de som tjener over 670 000 kan oppleve en liten skjerpelse, fordi de har økt trinnskatten 0,1 prosent. Det er ikke sikkert det blir så voldsomt, men noen vil kanskje legge merke til det. Og de som har på det høyeste trinnskattenivå, der har de senket terskeren for innslaget
fra 1,5 og ned til 1,350,000. Så der vil det være flere nå i 2024 som kommer til å betale den høyeste trinnskatt-satsen. Hva betyr egentlig trinnskatt? I gamle dager hadde vi toppskatt. Trinnskatt er ulike skattesatser som etter hvert som du tjener mer, så blir inntektsskatten høyere og høyere. Så til slutt blir den ganske høy, noen å understå.
nesten 50 prosent, tenker jeg. Og da flytter man til Schweiz. Eller er det formueskatten? Det er formueskatten. Ja, for det er en annen problemstilling. Ja.
Vi snakket om selvstendig næringsdrivende, og der er det jo sånn at vi betaler bare fire ganger skatt i året, i stedet for hver måned. Er det forresten noe jeg kan gjøre for å endre det, hvis jeg vil betale hver måned i stedet for disse store? Kanskje ikke på 24, men vi har noe på trappen der, så det kommer noen nyheter der for næringsdrivende om litt. Ikke for 24, så vidt jeg vet, men det kommer noe, så det skal være mulighet til å betale næringsdrivende.
oftere enn hvert kvartal. Men
Det går an å gå inn og justere. Reduserer man nå overskuddet på skattekortet sitt nå, så vil da automatisk den regningen som kommer for marsmåndet bli mindre. Og det kan være lurt hvis du driver i sesongbetont virksomhet, for eksempel båthavna, har lite inntekter i vinterhalvåret. Da er det lurt å justere det ned. Men du må hele tiden huske på at dette her er jo da overskudd
på året, og ikke kvartalsvis. Du skal jo oppgi overskuddet ditt på året, og få justert det da inn. Så hvis du har
Lite overskudd i vinterhalvåret, men for alle omsetninger på vår, sommer og tidlig høst, så legger du inn det fra og med for eksempel maj-måndag inn i skattegårdstid, sånn at du får en riktig regning i juni og september.
Så da kunne jeg gått inn og endret hvis jeg drev denne båthavna og sagt at nei, jeg kommer ikke til å tjene noe særlig neste år for å ikke få den store regningen. For du skremte meg litt sist du var her og sa at det er jo forbudt å legge inn feil. Ja. Og så driver jo selv jeg og trikser, da ble det litt høyt og så tok jeg litt lavt og så vet jeg ikke og så tok jeg det opp igjen.
Og med den båthavnen, ville det ikke sett litt mistenkelig ut hvis han plutselig sa at han ikke kommer til å tjene noe i året? Du sa at det var forbudt å gjøre feil. Det den enkelte har er jo en opplysningsplikt. Den har et ansvar for å betale den skatten. Så man kan gjøre endringer.
som er i tråd med virkeligheten. Så utgangspunktet da, hvis noen gir feil eller uriktige opplysninger, så er det rise bak speil at vi sier at nei, du får ikke lov å endre skattekortet, skattekortet ditt blir sånn, og du får ikke lov til å endre det i år.
Det er det verste som kan skje. Ja, det er det verste som kan skje. Og vi har jo enkelte kontroller og følger jo med på skattekort som vi gjør med skattemelding. Så det er jo greit at du setter det opp i henhold til det som er virkeligheten, men vi er åpne for å endre sånn at du ikke skal komme i en sånn type likviditetsmessig skvis. Ja.
Har du omsetninger i andre kvartal og tredje kvartal, så endrer du skattekortet ditt i henhold til det. Men pass på at du da får med riktig nivå på overskuddet, selv om det klumper seg i to kvartal.
Ja, for det som ikke hadde vært lov var jo å ha sagt gjennom hele årene at jeg kommer ikke til å tjene så mye, og så først sagt det på skattekortet, og ikke da betalt i noe forskuddsskatt. For man er pliktig til å betale forskuddsskatt. Ja, du skal ha et skattekort som er i tråd med det som på en måte er virkelig for deg, og hvis du da sier 0, 0, 0, så kan det hende at her vil vi kanskje ikke godta det.
Så er det noen andre skattespørsmål jeg har til deg. Fordi det er jo mange av mine lyttere som driver å putte penger inn i fond. Snakker mye om investering og forskjellig, men ikke så mye om når man skal ta pengene ut. Nei. Og da lurer de på, lønner det seg i det hele tatt å investere når jeg må betale skatt på denne gevinsten? Ja.
Ja, altså skatt er jo på en måte nesten, det er jo livet og du har døden, og så er det skatt derimellom, ikke sant? Så det er skatt, skatt, du betaler det. Om det går deg godt, så blir det skatt på verdistigning. Og når det gjelder fond da, så må man skille på, det er jo
ulike typer verdipapirfond. Noen av dem består hovedsakelig av rentefond. Og hvis du da har en aksjeandel over 80%,
så anses det som et aksjefond. Hvis andelen er mellom 20 og 80, så er det et kombinasjonsfond, og det sliter vi med, og det sliter folk med. Så her er det lurt å holde tunga rett i munnen, men hvis du da har en aksjeandel under 20, så får du dette som en rentefond.
Og det er litt gunstigere med tanke på beskattning. Da er det 22 prosent på sånn kapitalinntekt, som om du har penger i banken. Men i det du får det til å bli et aksjefond, da er det litt vassere beskattning, 37,8 prosent.
Du oppgir gevinsten, får den oppjustert med 1,72, var tallet for 2023. Vi har ikke fått det eksakte tallet for 2024 enda. Når du tar for eksempel 100 000, oppjusterer med 1,72, 122 prosent av det, 37 840, 37,84 prosent skatt på aksjefond og aksjegevinster og utbytteintekter.
Og disse regnestykkene, må jeg gjøre de selv? Eller kan jeg legge inn hva jeg tok ut og hva jeg har, og så fikser dere? Du oppgir gevinsten din, og så blir det regnet ut av oss. Bra.
kombinasjonsfond, det skal jeg ikke gi meg ut på å forklare hvordan det så er, for da er det inngangsverdier og utgangsverdier, og derimellom så er det noen beregninger, så det er krøkkete også for oss. Men der igjen, vi legger inn hva vi har, og så er det regnestykket deres problem. Ja, og så for de aller fleste så er jo dette forvalta gjennom en eller annen finansinstitusjon, og som beregner det for deg, så du slipper
Vi hjelper heldigvis det, og som ofte sier de sikkert i vinsten også ferdig påførte skattemeldinger, så sant det er norske eller Oslo Børs baserte fond og aksjer. Ja, som en gang det er utenlandske aksjer, så må jeg skjønne meg på det og fylle inn selv. Det har det vært, ja. Ok.
Og så er det et ord vi lurer på, skjermingsfradrag. Ja, skjermingsfradrag er et fradrag som reduserer dine skattepliktige aksjeintekter, slik at du betaler mindre skatt. Ja, mindre enn det du sa i sted. Ja. Så da får du en liten andel som blir trukket fra, og gir deg et lite fradrag som reduserer den skattepliktige inntekten av aksjeutbytte eller gevinst da.
Og hvorfor? Eller hva er grunnen til dette? I utgangspunktet så var det for at du skulle kompensere for den gamle risken når du gjaldt aksjer i private eier. Enkelte næringsdrivende, enkeltpersonforetak har jo også en sånn form for skjermingsfradrag hvor det da er på en måte eiendelene som bidrar inn til et overskudd og du får skjermet deler av den inntekt eller den reputasjonen
den inntektsøkningen som den eiendelen dine representerer. Så her er det på samme måte at det reduserer skatt på aksjeinntekter, utbytte og gevinst. Gå inn på skattetaten.no skjermingsfradrag, så kan du beregne det og se hvordan det slår ut for aksjer du har eid en stund, for eksempel.
For det endrer seg fra år til år? Ja, det summerer seg opp fra år til år, hvor det er en liten prosent av da, hvor lenge du har hatt i eie. Hvis ikke du har fått noe utbytt og ikke har brukt noe skjermingsfradrag, så får du alt det skjermingsfradraget for hvert enkelt år fratrukket når du eventuelt da selger deg ut i den posten du har. Er det noe annet om investeringer og skatt vi må vite om?
Nei, at ikke. Det meste er skattepliktig. Har du hatt gevinst eller tap, så lønner det seg å føre det opp. Det gjelder alle mulige slags investeringer som du eventuelt måtte gjøre i Norge, i utlandet. Vi har et globalt skattepliktavdeling.
ansvar og regelverk. Så du er skattepliktig til Norge for all inntekt og formue du måtte ha i verden over. Og så er det eventuelt avtalene Norge har med den enkelte land som regulerer hvorvidt det skal skattlegges i Norge eller i det landet de kommer fra. Så det blir aldri dobbelt av det skattebådet her og der? Det skal ikke bli dobbelt. Og spesielt er det viktig å tenke på krypto. Der er det lurt å være våken. Der følger vi mer og mer med
Og når du sier være våken, så betyr det å legge inn hva man har. Legge inn formuen, legge inn inntekten, legge inn tapet. Og det er veldig dumt å bare komme til oss når du har fradrag for tap, for da har du sikkert også hatt noen gevinster denne gangen som du skulle ha oppgitt dem. Ja.
Ok, før vi gir oss ro her, for nå skal jo folk inn og sjekke dette skattekortet da, og gjøre jobben. Og da kan man fort bli litt sånn nervøs, hvis det står her, jeg kommer til å tjene det, og så tror jeg kanskje det er vel safest å ikke endre noe. De vet vel best, eller hvor nøyaktig må det være? Ja, så på skattekortet så er det
presisjonsnivå sånn omtrentlig. Det bør ikke stemme på kroner, men det er sånn i 10 000 kroners klassen, altså står det at du skal tjene 675 000 og du tjener 682, så er det ingen grunn til å gå inn og endre skattekortet sitt, hvis man har fått tabell. Har du fått prosent, så er det litt viktigere å være litt precis. Men det er omtrentlig, og ikke på kroner.
Det er som et budsjett, som vi sa. Regnskapet kommer i skattemeldingen. Ja, da er det litt lurere å være veldig precis. Og så er det da, hvis vi sier at skattekortet er kapittel 1, skattemeldingen er kapittel 2, og så er det da skattet...
Ja, og det kommer jo nå for 23 i disse dager. Sånn at når dine lyttere hører på det her nå, så har de sikkert også lest mange saker om sånne såkalt topplister her, og formustopp, og inntekstopp, og skattetopp og alt det der. Så det er skatteoppgjøret for 23. Så nå kommer skattekortet for 24. Og så kommer skattemelding for 23. Den kommer i...
Mars. Så skatteoppgjør for 22, skattekort for 24, skattemelding for 23 kommer i 24, så her er det. Det er ikke rart man blir forvirret. Men jeg skjønner nå hvorfor dere brukte 22-tallene til å lage 24-skattekortet, fordi 23-tallene ikke var klare. Vi er ikke klare med 23-tallet enda. Tusen takk for besøket, og takk for hjelpen. Bare hyggelig.
Moderne medier.
Ja, velkommen til Lyrekos ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko Nå. Ja, det er alt, sier den. Lyreko.