Lyreko
Velkommen til Pengesnakk-podcast. Jeg heter Lise Vermelik Kristoffersen, og jeg setter veldig stor pris på deg som hører på i dag. Men det er ikke alt jeg setter pris på, eller synes er verdt prisen. Miljøbelastningen, eller den plassen og tiden det tar. Så i dag skal jeg snakke om ting jeg ikke bruker penger på. Så kanskje du blir inspirert til å kutte ut noe, eller blir mer bevisst på at disse tingene faktisk er verdt å gjøre og kjøpe for deg.
Eller bare, det blir litt mer alvor når vi snakker om økonomi og penger om dagen. Så jeg ville lage en litt lettere episode, men som fortsatt kan ha noen nyttige poenger, hvis du skjønner.
Da jeg laget listen, så var det jo veldig mye jeg kunne ha skrevet opp, ting jeg ikke kjøper, men jeg prøvde å holde meg til enten ting jeg har brukt penger på før, men ikke gidder lenger, eller ting som er ganske vanlige å bruke penger på. Så jeg har liksom ikke tatt med at jeg har ikke kjøpt noen luksusbåter i år, og jeg har ingen tjenere i huset. Men kanskje litt mer sånne ting som...
For deg til å ville se på noen av dine egne vaner, ting du bruker penger på, kanskje får du veldig mye verdi ut av noe jeg ikke verdsetter. Som sagt, da kan du heller sette ekstra pris på det med den bevisstheten om at «Jo, Lise, du mener noe annet enn meg, men jeg mener det jeg mener». Så listen her er på ingen måte ment som noen fasit, men det skjønner du, det vet jeg du skjønner. Tenke selv, men tenke er vel poenget.
Ok, jeg hadde veldig lyst til å begynne med å si bil. Fordi det er noe som koster mye å kjøpe og drifte. Hvis du har merket det, så var både forrige ukes gjest Kristoffer, som egentlig kom for å snakke om mat, og gjestene jeg hadde før der, Annelin og Andreas, som snakket om sparetips på veien mot økonomisk uavhengighet. De snakket også om bilen og det pengesluke det er. Men jeg har bil. Eller mannen min og jeg har en bil sammen.
og noe annet enn å eie egen bil er uaktuelt. I hvert fall for Tom. Jeg tror jeg får lov til å skylle litt på han, og jeg vet rett og slett ikke hvordan livet mitt hadde sett ut om vi var skilt eller aldri hadde truffet hverandre. Kanskje hadde jeg hatt bil da også. Da vi møttes hadde vi hver vår bil. Jeg husker ikke om det var bensinbil begge to, eller en bensin og en diesel. Men vi endret ganske rast til en bitteliten elbil som vi hadde sammen.
Jeg elsket den. Den var liten, så den var enkel å rukeparkere i byen. Men siden den var så liten og kald og litt utrygg, etter vi fikk barn, kjøpte vi en bedre elbil med lengre rekkevidde. Alt supert med den. Det var i 2018, så fire år siden nå. Jeg har ikke engang vurdert å se på eller kjøpe en ny bil.
Den føles fortsatt ganske ny. Greit fornøyd med bilen. Jeg har jo ikke noe bilinteresse. Vi har ikke noe behov for mer enn én bil. Og ikke noe ønske om å oppgradere til en nyere modell eller noe sånt. Bilen kjøpte vi kontant. Den kostet 300 000, ganske akkurat, med vinterdekk og det vi trengte. Vi hadde spart opp 100 000 kroner hver i løpet av året før. Og så solgte vi den bilen vi hadde for 100 000.
Det må ha vært 100 000, sånn cirka. I hvert fall har vi ikke noe lån på bilen. Og vi bruker så lite penger på bil, at jeg ikke engang har hatt noe post for bilutgifter i regnskapet mitt. Men...
Nå har jeg regnet på det for noen uker tilbake, og hvis du har sett den YouTube-filmen min som heter «Alt blir dyrere, her kan du spare», så har du sett det regnstykket jeg skal gå kjapt gjennom nå, og du har hørt oppfordringen min om å gjøre den samme hvis du eier bil. Så her kommer det altså igjen. Har du bil, men ikke vet akkurat eller i det hele tatt hva det faktisk koster deg? Veldig lærerikt å gå gjennom tallene. Jeg starter med kostnadene for selve bilen.
Som jeg sa, bilen vår er kjøpt og betalt. Ingen avdrag, ingen renteutgifter på det. Men det jeg må regne med er jo verdifallet. Og da har jeg sett hva samme type bil selges for nå. Alt mellom 200 og 250 000. Så jeg har bare valgt å regne på et verditap på totalt 80 000 kroner fra vi kjøpte. Og jeg har delt det verditapet likt på de fire årene vi har hatt bil. Helt nøyaktig.
Blir jo ikke det, for det største verdifallet skjer første året. Men fordi jeg ikke aner hvor mye bilen sank verdi i første året, andre året og tredje året, så sier jeg litt forenklet at den har tapt seg 20 000 kroner i verdi i år. Altså likt på alle årene. Så er vi allerede oppe i 20 000 kroner i kostnad for å ha vår bil som jeg tenker er så billig at den nesten er gratis.
Ved siden av det betaler vi 8000 kroner for forsikring, 3000 kroner for trafikkforsikringsavgift, 1200 kroner for verksted, det var på EU-godkjenning. Vi har kjørt gjennom bomringer til litt over 1000 kroner. Og så kommer noe som har, altså vår bil er jo elektrisk og vi lader den mest hjemme.
Nå har jeg sett akkurat hvor mange kilowattimer vi har ladet hittil i år. Prisen har jo vurdert noe så enormt, så akkurat da jeg gjorde dette regnstykket, så tok jeg at vi ladet til en pris til 2 kroner kilowatten, som jo var litt høyt en stund der, men som nå er jo mye mindre enn vi får lade den for. Så kanskje er det til og med enda mer. Vi lader bilen 250 kilowattimer i måneden, og ganger det med 2 kroner,
6000 kroner for lading her hjemme for hele 2022. Da har jeg egentlig regnet med resten av året, men siden strømprisene er oppe, så er vi kanskje allerede på rundt 6000 eller nærmere oss. Så ja, det var mer. Alternativet her ville jo vært en annen type drivstoff som også er dyrt, enda dyrere.
Vi har ikke brukt hurtiglading så mye i år, men på ferie ble det et par ladestopp, så vi er på omtrent 1000 kroner for hurtiglading. Legger vi sammen alt dette, så blir det litt over 40 000 kroner for hele 2022, som gir en månedlig utgift på bil på over 3000 kroner, altså 773 kroner i uka.
Sånn at det blir 110 kroner hver eneste dag for meg å eie og drifte vår bil. Eller for meg og mannen min sammen. Så 55 kroner dagen, det er jo litt. Og jeg skal ikke si at det ikke er verdt det, men det er i hvert fall ikke gratis. Så bare tenk på hva jeg skal si nå, siden jeg kalte podcasten «Hva jeg ikke bruker penger på» og «Hva jeg gjør i stedet for».
Det er jo noen togbilletter jeg sparer da. Jeg sjekket prisen for å ta toget til min mamma, oss fire i familien, og det ville kostet oss, den dagen jeg sjekket i hvert fall, 1873 kroner. Så uten at jeg har regnet ut alternativkostnaden på alt, altså alternativkostnaden brukes gjerne som begrep når vi lurer på hva annet kunne vi ha brukt de pengene på. For eksempel, om jeg vurderer å kjøpe meg en ny kjole, og den koster 1200 kroner,
Da er jo alternativkostnaden hva annet jeg kunne brukt de 1200 kroner på. For eksempel investerte jeg i fond og hatt flere tusen kroner om 10 eller 12 år. Her mener jeg alternativet, altså hva jeg kunne ha brukt penger på hvis jeg ikke hadde hatt bil. Mer tog hadde det jo blitt, mer buss, taxi noen ganger kanskje. Hadde det blitt mer enn 55 kroner dagen,
Det kunne det jo ha blitt, men det er vanskelig å regne eksakt på. Men bare det å vite disse tallene, synes jeg har en verdi når man vurderer ulike ting. Så gjør det regnstykket. Nå skal jeg den siste gangen oppføre deg til det, men gjør det. Det er veldig fint å vite hva det faktisk koster. Jeg trodde jo at vår bil kostet som trent ingenting, men det stemmer ikke helt.
Nå hadde det jo vært bra for regnestykket å ha leid ut bilen litt igjen. Vi bruker den jo ikke hele tiden, men vi har faktisk ikke leid ut bilen hele år, så det er null inntekter som kunne gjort regnestykket litt finere, hvertfall. La oss bevege oss fra punkt 1 til punkt 2, konsertbilletter og kulturting.
Og det er jo mest fordi hverken mann eller jeg setter pris på musikk, eller liker festivaler og bråk. Jeg kaller det bråk fordi jeg fort får hodepinne. Men det å ikke delta på konserter og festivaler, det sparer vi en del penger på. Også fordi de gjerne følger med mer kostnader når man drar på noe sånt. Kanskje reising, overnatting kanskje, utemat og drikke, kanskje et nytt antrekk. Nei, nå drar den langt. Men hva gjør vi i stedet for?
Vi gjør mye gratis aktiviteter, også organiserte ting. Ting som skjer på litteraturhuset eller forlagene. Verdens kuleste dag var vi på for noen uker siden i Oslo. Massevis av aktiviteter som er helt gratis for barn.
sjekke litt sånn hva som skjer. Var på Sandvika byfest for en uke siden. Ja, det er mye som koster penger når det skjer et sånt arrangement, men der tok vi blant annet en sånn togtur rundt, og det synes barna var kjempesas, så det var helt gratis.
I sommer var vi også på noen sånne byfester, like ved der vi har hytta, på Filtvett blant annet, og i Tofte. Og i den siste der så var det et sånt gratis skuespill med piratgreier som var kjempestas. Den første var det gratis omvisning på et fyrtårn, som gav det tur.
Jeg elsker å lære ting som jeg ikke trodde at jeg var interessert i før jeg kom. Og sønnen min er ganske lik, så da koser vi oss og kjøper kanskje en vaffel for å legge igjen noen penger. Så mye kos for lite og ingen penger. Vi sjekker også sånn, for eksempel Naturhistorisk museum, når de har omvisninger og gratis arrangementer der, eller på andre steder.
Museum og biblioteker, man må ikke ha masse penger for å oppleve kultur, historie og litteratur. Tredje jeg har skrevet opp er snus og røyk. Der er vi så heldige og økonomiske som ikke gjør det. Jeg skulle jo gjerne, altså når vi er inne på sånne type ting, skulle jeg kanskje ønske at mannen min var glad i et glass rødvin en kveld i helgen.
Men der sparer vi også penger på at han heller vil ha et glass saft. Eneste gangen jeg drar på pole er før en bursdag eller en feiring som jeg enten skal ha eller skal ha med noe til. Kjæredyr?
Den skrev jeg opp fordi den er dyr. Men så hører jeg at dere sier at det er verdt hver krone. Så kos deg med dyra eller dyret ditt. Vi sparer en del på å ikke ha kjære dyr. Mat, bur, forsikring, veterinær, forskjellig utstyr. Og også det å være bunnet til kjærlighet.
klokkeslett og tur hvis det er en hund, og ikke bare kunne dra hjemmefra hvis man har en katt eller ful eller hva det nå er, og dra på ferie. Igjen, jeg sier ikke at det er dumt at du har dyr, men at jeg sparer penger på å ikke ha det, bruker ikke penger på det. Mat på farta er mitt neste punkt. Skal jeg også ta restaurant? Nei, det kan jeg ta som et eget punkt. Mat på farta er nesten alltid unødvendig dyrt.
ikke spesielt godt, ikke spesielt sunt, så jeg gjør hva jeg kan for å unngå det. I hvert fall 100% misliker å måtte kjøpe vann på flaske. Det er det jeg liker kanskje minst å bruke penger på i hele verden. Altså mindre enn, jeg tror jeg heller vil betale et forsinkelsesgebyr på en regning, som jeg jo også hater, enn kjøpe vann. Det er liksom et sånt bilde på hvor dumt det går, altså vann...
Så jeg har med meg vann, og jeg har også med meg handlenett i veska eller sykkelen som regel, fordi jeg liker ikke å betale for handelposer heller. Tre kroner for en plasspose jeg ikke trenger. Eller trenger veldig mye akkurat der og da noen ganger da. Hvis jeg trenger å frakte mer enn jeg får plass til i veska eller lomma, så det er jo en sånn ting som, jeg vil jo si at det har vært mer enn tre kroner om du ikke har noe å bære i. Hva skal du gjøre liksom? Og så etterpå så har det vært null.
Ja, jeg vet at vi kan bruke poser til søppel, men jeg er ikke så glad i å kaste penger. Men det var jo ikke det jeg skulle snakke om nå, men matpakke. Hva gjør jeg i stedet for å kjøpe mat på farta?
Ha med matbake. Jeg synes det er så digg å ha med min egen mat, ja. Kjøleskapsgrøt eller brødskiver. Helt nice, billig. Kaffe liker jeg å ha med hjemmefra. Det er jo mange måter å spare penger på. Og akkurat det med mat på farta, der tror jeg jeg sparer en del. For det er jeg ikke så interessert i å bruke pengene mine på.
Dyre restauranger får bli nummer 6, eller 7, så hvis vi lar bærpose for hver en også. Dyr restaurantmat. Jeg klarer bare ikke å se verdien av, eller bruke, 2000 kroner på et måltid, når jeg vet at jeg kan mette familien min med veldig god mat en hel uke, altså alle vi vire. Jeg vet at folk elsker fancy mat, og kan sette pris på den opplevelsen det er. Jeg gjør ikke det.
Jeg kan spise på restaurant for hyggens del, eller bestille en pizza en gang. Men den fancy, dyre maten er ikke noe for meg. Neste punkt. Det er skrevet hår, negler, ansikt. Da snakker jeg om ansiktspleie, legge negler i salong, frisør...
Jeg outsourcer ikke noe av det der. Klipper håret selv, farger ikke håret lenger, kjøper heller neglak og legger neglak selv når jeg har lyst, enn å ha en avtale et sted, reise dit. Tidsbruken og pengebruken ser jeg ikke noe poeng i. Jeg liker hudpleie, men kjøper heller kremer selv. Går aldri i salong.
Jeg ser jo at det ser fint ut med sånne negler fra salong. Og hvis jeg hadde hatt noen utfordringer med huden min, eller følt at det var verdens beste luksus, så hadde jeg sikkert gått til hudpleier jeg også. Men så ser jeg da at jeg sparer mye på å ikke gjøre disse tingene. Det var en følger som regnet ut hvor mye hun sparte på å klippe seg selv og mannen og barna, og også stripe sitt eget og datteras sitt hår. Så jeg tenkte jeg kan ta dere med gjennom det regnestikket som et eksempel.
Da sammenligner vi med å gå hver tredje måned til frisør. 2000 kroner på henne og datteren, så det blir 16 000 kroner spart. Og guttene, altså mann og barn, klippes en andre måned. 500 kroner klippen, tre gutter, 1500 kroner, seks ganger i året, blir da 9000. Så hvis vi plusser på pengene fra jentenes klipping og farging, totalt 26 000 kroner spart hvert år.
Og hvis vi trekker fra utgifter på ca. 1000 kroner til hårfarge, saks og maskin, som da er engangsinnkjøp, 25 000 kroner spart, eller i hvert fall 25 000 kroner mindre brukt enn kanskje en vanlig, eller en annen i hvert fall, familie på fem. Det er ganske mye penger. Punkt nummer ni. Før ville jeg jo satt på denne lista ferie. But you know, vi var på ferie i sommer, skikkelig på ferie.
Men jeg kan jo si flyturer. Bruker ikke penger på flyturer. Veldig sjeldent jeg flyr, og da er det mer sånn jobbsammenheng kanskje. Jeg skal jo ikke si at jeg har tatt min siste flytur i privat sammenheng, men prøver å minimere det. Og det er jo også økonomisk å reise mindre til steder langt unna. Hva gjør jeg i stedet for? Vi drar på hytta da, vet du.
Eller reiser til steder som er nærmere oss. Nummer ti. Ting jeg ikke kjøper er ting jeg ikke trenger. Høres veldig obvious ut, men...
Hvem av oss er det som aldri har kjøpt noe vi endte opp med å ikke trenge, eller aldri trengte? Jeg prøver å tenke gjennom ganske nøye før jeg kjøper noe. Det handler jo om økonomi, det handler om minimalisme, det handler om bærekraftens løsinger. Jeg sitter ikke og bestiller dill og dall fra Kina, selv om det er billige ting, fordi...
arbeidsforhold og miljø, dere vet. Så det er mange ting som samarbeider om å holde forbruket mitt nede, og det er ganske deilig, for det er ingen vits å fylle opp hjem med ting som vi ikke trenger.
Punkt nummer 11, vaskehjelp, fordi jeg vasker selv. Punkt nummer 12, kjøkkenpapir, fordi vi bruker kluter, både på bad og kjøkkenet. Vi bruker mye kluter til barna. Jeg foretrekker generelt flergangsting foran engangsting. Sånn som når jeg arrangerer barnebursdag, så kjøper jeg ikke engangstalerkner og engangskopper. Vi har et servise de kan bruke.
Andre ting, nå har vi sluttet med tøybleier faktisk, men det er jo en ting vi har brukt i årevis, hele bleiperioden på første, og litt til og fra med nummer to. Punkt nummer tretten, leker til barna.
De kjøper ikke så mye nye ting, prøver å unngå det helt, men det er ganske vanskelig. Jeg kan i hvert fall si nye leker, at de her kan få seg noe på loppmarkedet, eller at vi kjøper noe brukt hvis det er noe jeg tenker de trenger for sin utvikling. Men hva gjør vi i stedet?
Elstemann går på fritidsaktiviteter, og det koster jo en del, men jeg tenker at det er fint for ham, både fysisk og sosialt og alt egentlig.
Han har ikke noe spillkonsol eller noe. Vi har en iPad, men de bruker ikke den. I perioder har helsemannen gjort det, men jeg ser egentlig flere negative enn positive sider med iPad for mine barn. Kanskje andre barns er annerledes. De får se på TV av og til, men kjøper ikke filmer eller kanaler, eller oppfordrer til at de skal se mye på TV.
Ting nummer 14 jeg ikke bruker penger på, bøker. Vi er ganske aktive brukere av biblioteket. Vi hører på lydbok. Det er jo stort sett meg og Elstisønnen.
Vi har hentet bøker når noen gir bort barnebøker i nabolaget. Følger med litt på Finn, og kan kjøpe på Loppmarked når de har posestall i siste timen. Så vi har veldig mange barnebøker, litt for mange. Skal kanskje finne en gjeng jeg kan gi bort videre igjen. Så barna mine har absolutt tilgang på bøker, og jeg også, men det er noe vi bruker i hvert fall minimalt med penger på.
Abonnement på TV-kanaler og andre ting. Jeg har noen jobbrelaterte abonnementer, men sånne betalinger som er måntlige liker jeg ikke. Det blir fort så mye penger ut av det, og så er det lett å glemme å avslutte ting også.
Kanskje spesielt når man har sluttet å bruke tjenesten, da tenker man jo heller ikke på at det er en betaling som går måned for måned. Jeg vil ha færrest mulig sugerør i kontoen min. Jeg har noen veldighetsting som går, men ikke noe abonnement på blader eller apper eller streamingtjenester her i huset.
Punkt nummer 16, klær. Jeg kjøpte meg jo noen klær i sommer, så jeg kan kanskje ikke ha det på lista. Alt spørs jo hva man sammenligner seg med. Jeg vet jo mange som jeg kunne sammenligne meg med, som ville sagt at jeg aldri kjøper klær. Men så finnes det noen der ute som faktisk aldri kjøper klær. Så da er det jo litt missvisende at jeg har det med på lista, men jeg vil allikevel ha det, fordi jeg generelt bruker veldig lite penger på klær, og har et bevisst forhold til at jeg ikke trenger mer klær.
Det er ganske deilig å kunne tenke at all den informasjonen om klær, mote, hva som er trend i denne sesongen, hvilke butikker som har salg, hva jeg burde ha eller sjekke ut, det er bare ikke så viktig. Jeg trenger ikke å prosessere den informasjonen eller gjøre noe med den eller oppsøke den selv. Mannen min kjøper klær kanskje en gang eller to i året. Til barna er vi så heldige at vi arver en del.
Nå måtte jeg faktisk kjøpe bukser til minstemann. Jeg synes det er veldig greit å sette lapper på knær, eller sy et litt hull. Vi reparerer jo så mye vi kan. Takk mamma hvis du hører på dette her, for alle lapper på knær som du har hjulpet til med.
Men så er det jo sånn at bukser blir mer utslitt enn gensere og t-skjorter, så det er mindre, altså færre bukser i arvetøy. Og storebror, altså min eldste sønn, har jo brukt alt før lillebror får det. Så ja, jeg kjøpte på et sånt 3 for 2 tilbud i butikk. Søkte først brukt, men det var enten så store hever av ting som jeg prøver ikke å ta inn i huset nå. Ja.
Kjøpte da. Tre for to tilbud. Fortsatt kostet det 358 kroner, som jo da egentlig var prisen bare for to små bukser. Så jeg er veldig bortskjemt med arvetøy og synes at det var dyrt. Hvis du ikke er like bortskjemt som meg med arvetøy eller trenger bukser, så er det jo nå loppmarkedssesongen.
Jeg skal faktisk nå, når jeg mynter meg på det selv, gå gjennom alle barnesko vi har, se om noe mangler, fordi man trenger virkelig ikke bruke så mye penger på klær og sko. Det finnes masse der ute som er brukt lite, og som trenger en ny eier.
mer med klær, sånn til anledninger at jeg må finne en kjole til julbord. Nå jobber jo jeg på meg selv i enkeltpersonsforetaket mitt, så det er ikke noe særlig julbord der, men til en bursdag, altså man skal kjøpes klær til anledning. Det er så deilig å bare ikke tenke på det, og jeg har ingen skam heller omvendt. Jeg er bare stolt av å kunne bruke samme antrekket igjen og igjen og igjen.
Siste ting, smarthusgreier og forskjellige gadgets. Jeg burde kanskje ha tenkt på noe av dette med smarthus-ting, og styre med tanke på strømforbruk, og kunne smartstyre ting. Jeg er ikke så teknisk, så jeg vet ikke om jeg hadde fått alt til så bra. Det er så mye å sette seg inn i som jeg ikke har sånn kjempeinteresse for. Jeg har jo tenkt at noen ting av det koster så mye at ...
Det tar veldig lang tid å spare det inn igjen, men kanskje ikke nå som strømprisen er så høy.
Jeg jobber med å få en ekspert til å komme hit i podcasten og snakke om blant annet strømstyring og hva som stemmer. Fordi jeg driver jo nå på TikTok og også på Instagram, deler små og store strømsparetips og ting man kan gjøre. Og så er det jo noen ting som er litt sånn myter, eller lureting som kanskje ikke er så lure likevel hvis man ser på hele bildet. Man vil jo ikke gjøre brandfareting eller...
Sånn som å skru av varmtvannstanken kan det føre til at man får legionella, som gjør det kjempefarlig. Så jeg håper jeg får på plass en sånn strøm, ikke strøm, men en sånn enok-person som kan masse. Prøv på det. Så abonner på podcasten, så dukker det forhåpentligvis opp snart at vi får litt fasitsvar på litt sånn strøm-spørsmål nå før kulla for ordentlig setter inn. Det ble en del ting jeg ikke bruker penger på på liste her.
Men så er det jo også ting jeg bruker penger på. Og mest av alt opphusing. Om vi hadde satt opp det som et regnstykke, så hadde jeg jo ikke gjort alle disse andre tingene. Hvis jeg hadde reist og dratt på restaurant og hatt abonnementer og sløst litt her og der, jeg kunne jo fortsatt sikkert brukt mindre penger på det enn alt det vi bruker på opphusing. Så bare det jeg har sagt, at dette ikke var noen sånn fasitliste over ting som er dumme å bruke penger på, det er min
Mitt personlige valg og prioriteringer, så valget er ditt. Det er jo sånn at velger man vekk noe, så kan man få mer av noe annet. Vær litt bevisst med forbruket for å spare til det som er viktigst for deg. Ikke kjøp ting du ikke bruker eller trenger. Dumt for både deg og miljøet.
Takk for i dag. La oss snakkes i Facebook-gruppa, på Instagram, TikTok eller YouTube. Eller tilbake her i podcasten neste uke. Jeg legger link i episodebeskrivelsen til å melde deg på nyhetsbrevet mitt. For da går du ikke glipp av nye filmer, blogginnlegg eller podcastepisoder. Ha en fin uke!
Teksting av Nicolai Winther
Ja, velkommen til Lyrekos ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko Nå. Ja, det er alt, sier den. Lyreko.