Denne ukas annonsør er HelloFresh, og la meg dele rabattkoden med en gang. På hellofresh.no bruker du koden FRESHPENGE for å få opp til 1779 kroner rabatt. Hvorfor bruker vi matkasse fra HelloFresh?
Fordi det gjør livet mitt enklere. Det er litt mer oppvask, det er det eneste negative. For det er jo litt mer ordentlig middag enn de stakkars guttene mine sikkert hadde fått om jeg ikke hadde fått middagene levert på døra fra HelloFresh. Jeg føler meg som en mesterkokk med disse oppskriftskortene. At noen har tenkt ut middager som er gode, masse grønnsaker.
Jeg bare elsker å ikke måtte tenke ut og planlegge og handle inn til middag. Her er alt sørget for og kommer på døra.
Du kan velge mellom 3, 4 og 5 retter i uka, til 2 eller 4 personer. Og så kan du alltid hoppe over en uke. Så hvis du skal på ferie for eksempel, så kan du bare sette hele greia på pause. Og hver uke så velger du retter selv, mellom 25 retter, så det vil alltid være noe som faller i smak. Har du ikke testet enda, så anbefaler jeg deg absolutt det.
Gå inn på hellofresh.no og bruk koden FRESHPENGE når du bestiller. Da får du inntil 1779 kroner rabatt på dine seks første matkasser, og gratis levering på den første. Rabatten kan også brukes hvis du har vært kunde hos HelloFresh før, men det er mer enn 12 måneder siden. Er du god på å prioritere det som virkelig teller?
Selvelse handler om å påvirke dine egne tanker, følelser og handlinger for å nå de målene du har satt deg. Dette er en viktig ferdighet uansett hvor du vil i livet. Lær mer på bi.no-muligheter.
Velkommen til Kjemperådet. Vi har fått inn et kjempeproblem her. Jeg leser. Jeg er på ferie med familien. Det er gøy, bortsett fra at jeg har gips på begge beina. Kan ikke bade eller dra noe sted. Jeg føler meg veldig begrenset. Hilsen begrenset far. Begrenset far trenger ubegrensethet. Kanskje ubegrenset data fra 399 med familierebatt hos Telenor? Det løser jo alt, bortsett fra det med badingen. Se nye mobilabonnement på Telenor.no. Yes!
Velkommen til Pengesnakk podcast. Jeg heter Lise, og i dag skal vi snakke om det å drive sin egen business, enten det er på siden eller som fulltidsjobb. Hvor mye koster tiden din, og hva skal du ta betalt for talentet ditt? Hvorfor betyr ikke høye honorarer nødvendigvis at du blir steinrik? Og hvordan påvirker det å drive en uforutsigbar, eller i alle fall ujevn inntektsmessig jobb privatøkonomien?
Jeg er så heldig å ha fått med meg Hanna von Bergen. Du driver podcasten Frilanslivet sammen med din kollega. Velkommen hit. Tusen takk. Veldig hyggelig å være her. Og siden du snakker om frilansliv i podcast, så er du kanskje frilanser også da? Yes, det er jeg, vet du. Hva betyr det begrepet? Ja, det er jo litt forvirrende, fordi det brukes litt forskjellig. Nav kanskje forholder seg til det litt mer rigid enn jeg og andre kanskje gjør til hverdag.
For det å frilanse betyr jo å jobbe for seg selv, å drive for seg selv, og det er mange måter å frilanse på.
Du kan ha et enkeltpersonsforetak, du kan også ha et AS og være lønna i det AS-et, eller du kan motta ansattlønn fra veldig mange ulike oppdragsgivere. Mens NAV sier jo at du er en freelancer når du kun mottar ansattlønn fra ulike oppdragsgivere. Og så er du en selvstendig næringsdrivende når du har et eget firma og fakturerer for inntekten din. Men jeg pleier å bare si at
Alle som jobber for seg selv er velkomne inn i frilansbegrepet. Jeg tenker gjerne på sånne ting innen kultur, men frilansing kan egentlig være hva som helst. Ja, absolutt. Min tvillingbror er fysioterapeut, og han har sitt eget firma, men er fast på en plass. Sånn sett er han en selvstendig næringsdrivende når man ser på arbeidsformen, for han har sitt eget firma.
Men det er jo veldig utbredt i kulturbransjen, så jeg og da min kollega Kristina Skreiberg som driver frilanslivet, podcasten, vi har også kurs og skal lage håndbok og se masse gøy. Vi fokuserer på de som frilanser innenfor kultur, for det er veldig utbredt i kulturbransjen. Ikke sant.
Og privat, jeg skal snakke med deg om privatøkonomien senere, så nå lurer jeg mer på hvor du bor, har du hund, liker du å gå på ski, hvem er du? Ja, jeg har da blitt mamma. Det er jo en, hva skal man si, opptar hele livet om dagen. Så akkurat nå er jeg primært mamma og litt freelancer på 50% før hun får barnehageplass. Og akkurat kommet tilbake fra barnehage,
foreldrepermisjon, så hun er nå nesten 11 måneder, så jeg begynte for noen måneder siden å jobbe 50% så til alle dere lyttere, hvis jeg formler litt med ord at hjernen må tenke det går litt sånn tregt så er det en litt sånn søvnmangel i hjernen som er på besøk i dag men med et tema som jeg synes er veldig spennende så det er veldig hyggelig å prate om det
Men akkurat det med å få barn er jo veldig relevant for dette med frilans og å drive for seg selv. Hvordan tørte du å få barn når du driver din egen business? For nå har jeg frilanset i ganske mange år. Det begynner vel nesten å nærme seg ti år. Men helt til starten hadde det vært skikkelig problematisk, fordi min bakgrunn er at jeg elsker å jobbe, jobber hele tiden, men gjorde også veldig mange...
prosjekter som ga meg mye glede, læring, nettverk, men veldig lite penger.
Og så kom det til et tidspunkt hvor jeg egentlig måtte ta litt grep. Og jeg satt og så, ok, jeg jobber hele tiden arbeid og fritid, det bare flyter sammen. Hvor er det det går feil? Og så måtte jeg begynne å rydde litt i det, hvilken type oppdrag, hvordan forholder jeg meg til penger, ta bedre betalt. Så nå, når jeg ble gravid, da har jeg hatt en ganske stabil økonomi, men måtte faktisk...
lage et aksjeseskap, eller måtte, fordi jeg hamna litt sånn ugunstig ut med regler for foreldrepermisjon. De skulle liksom se fire år tilbake på firmainntekten hvis jeg hadde hatt et enkeltpersonsforetak. Ja, som du hadde frem til nå. Yes, så jeg er ganske nylig da blitt fast ansatt i mitt eget AS-partner.
For når man jobber for seg selv, så har man jo ikke noe annet valg enn å tenke på penger. Kan du fortelle litt hvordan det har vært for deg fra starten? Du hadde aldri fast, trygg jobb noen gang. Du har vært en freelancer fra du ble født. Helt fra barnsbena. Nei, men jeg elsker alltid å drive med kulturprosjekter. Så litt om min bakgrunn, så vet folk kanskje litt hvem jeg er, hvis du ikke er en lytter av Freelancelivet-podcasten.
Så har jeg både jobbet utøvende med musikk, spilt musikk en del år, men så har jeg også jobbet mye med kulturprosjekter. Jeg har gått en skole som heter Kaospilotene i Danmark, som er prosjektleder utdannelse. Jeg har tatt master i entreprenørskap og innovasjon. Så det å ta noe fra idé, og lage noe, lage et prosjekt, det har jeg alltid syntes har vært veldig spennende.
Jeg har jobbet for masse ulike festivaler, filmfestivaler, musikkfestivaler, driver med et stort kunst- og kulturmarked som heter Oslo Supermarked. Så ganske bredt innenfor kultursektoren. Og litt som jeg var inne på, så har jeg egentlig før bare kastet meg ut i det, sånn parallelt med studier, så begynte jeg kanskje å spille en konsert eller...
Jeg gjorde et litt prosjekt hvor vi skulle lage en utstilling, eller jeg var frivillig i en festival. Så ballet det på seg, og så ble det bare mer og mer. Så har jeg i løpet av den perioden ofte hatt en kaféjobb i de første årene.
eller jobbet som verdskap med arrangementer, og en periode så var jeg også deltidsansatt som bookingansvarlig med kultureventer. Så jeg har ofte gjort noe som heter kombinasjonsinntekt, som vil si at man er litt av det, man får litt lønn, man fakturerer litt, man er litt freelancer, litt selvstendig næringsdrivende, litt ansatt. Husker du ditt første sånn freelance-oppdrag hvor du skrev en faktura? Uff!
Hvordan visste du i starten hva det skal koste å ha Hanna med på det prosjektet her? Herregud, det er det absolutt vanskeligste å vite som freelancer. Fordi i motsetning til når du er ansatt og kanskje går i en lønnsforhandling, når du får en ansettelse som kanskje da forhåpentligvis skal vare veldig mange år,
så har du jo den runden i starten, men som freelancer så blir du jo litt avhengig av lengden på prosjekter og enkeltoppdrag så kan du jo havne i det, jeg vet ikke alt fra liksom 10 til 50 til 100 ganger i løpet av året hvor noen spør hva skal du ha og hvis du gjør en type jobb så er det kanskje lettere enn
enn som meg, når jeg gjør masse ulike ting i masse ulike bransjer innenfor kultursektoren. Ja, for hvis du driver med konserter, så vet du hva du tar for en konsert på en måte etter hvert. Ja, litt, men der også avhenger det jo ofte av hvem er oppdragsgiver, hvor stor er konserten, hvor mange er det for, er det med masse bandmedlemmer, er det en sang på en konferanse, eller er det en timespilling på en pub.
Så jeg husker i starten når jeg drev med musikk, så var jo det sånn fingerne været. Og jeg har en historie rundt det som er fin å nevne. Fordi nettopp det her var jo veldig vanskelig. Jeg husker jeg ble ringt opp, så ble spurt sånn «Åh, kan du spille en konsert?»
på dette arrangementet her. Og så sa jeg, å ja, kjempespennende. Og så tenkte jeg, hva skal jeg ta betalt? Ok, jeg sier 2000. Og det var ikke basert på noe spesielt. Jeg tror jeg bare tenkte sånn, ok, det er sikkert sånn ok å spørre om, men ikke for mye, men ikke for lite heller. Og så husker jeg at personen på telefonen sa,
Nei, det går ikke. Det har vi ikke mulighet til. Og så fikk jeg sånn, shit, har jeg spurt om, var 2000 alt for mye? Eller, det her var veldig mange år tilbake. Jeg hadde ingen referanspunkt. Og så svarte denne personen, nei, det går ikke, men vi kan tilby 6000. Det var jo mer. Ja, og så tenkte jeg sånn, ok, jeg tror kanskje han bare trodde jeg sa 12000.
at han hørte feil
sånn at kanskje jeg mumla litt. Så du tror ikke at han skulle være snill og vise deg at du priser deg alt for lavt, jeg skal vise deg et utgangspunkt her? Nei, det har jeg i hvert fall aldri opplevd at noen har gjort. Så jeg tror det var mer sannsynlig at han sa, for han sa egentlig bare sånn, nei, det kan vi ikke, men vi kan tilby 6000. Sånn at da ble det jo tre ganger så mye enn det jeg egentlig hadde spurt om. Og det viser litt at...
da lærte jeg meg, shit, jeg kan jo gønne på veldig mye mer enn det jeg trodde. Ja, for da sa du aldri 2001 til noen. Nei, da begynte jeg å si 6000. Og så jobber man seg oppover. Så jeg tenker litt til dere som lytter, som er litt sånn kjærlig på det å frilanse, eller ta små oppdrag, så er det noe med å begynne litt
på et nivå som man også er komfortabel med. For det handler jo litt om hvor mye erfaring har du, hvor lenge har du holdt på. Er det her første konserten? Når jeg begynte å holde foredrag, så var jeg sånn, jeg vet at den prisen jeg tar nå er litt lav, men da gjør det også at de har kanskje ikke superhøye forventninger, så jeg slipper å være kjempenervøs. For hvis jeg hadde begynt med en kjempehøy pris, så måtte det jo være knallbra, liksom ingen nøling.
og så bygge seg heller opp da litt mer hver gang, helt til de begynner å si nei ja, og hvis de sier nei så er det jo ofte ikke at de sier nei ha det, da sier du nei men vi kan tilby det her, eller de sier nei og så kommer du med et annet forslag og noen ganger kan man justere andre ting enn prisen, noen ganger kan man justere lengden, eller måten man gjør noe på eller på en måte rammene så det synes jeg også er en god læring som freelancer, at det ikke alltid er
prisen som justeres, eller hvis prisen justeres, så kan man også kanskje nedjustere rammene, sånn at det koster en mindre i tid, eller energi, eller kostnad, eller hva det nå skal være. Men er det sånn i de frilansjobbene du har hatt, snakker man med hverandre om pris på jobb? Hvor mye fakturerte du for dette festivalen? Eller er penger litt sånn hemmelige? Ja, det
Det tror jeg er veldig individuelt hvor komfortabelt man er det. Både jeg og Kristina er jo veldig tilgjengelige av å snakke om det, å snakke høyt om penger. Nå er det jo en viss sånn konfidensiell... Altså, konfidens... Hva heter det? At det skal være hemmelig? Ja. Det skal være konfidensielt. Så du kan ikke alltid si jeg fikk det her for det her oppdraget fra den kunden. Men jeg lærte utrolig mye av å prate med andre.
og si hva pleier du å ta når du spiller konsert, hva pleier du å ta når du har et foredrag, når du gjør et det her type prosjektet, hva tar du i timen hvordan tenker du på dagsordenerer og jo mer man snakker med andre, jo lettere er det å få en slags realitetsorientering om du ligger veldig lavt, veldig høyt hvordan har du ja, man må jo begynne å lære seg om tema for å vite hva man skal ta og der er et tips også om du frilanser
innenfor et yrke, men i cirkeltursektoren har man masse ulike fagorganisasjoner. Man har for eksempel Norsk Journalistlag, man har Kreo, man kan sjekke ut ulike fagorganisasjoner og hva de satsene de anbefaler er. Hva er en minste sats? Og da står det ofte for ulike type oppdrag, eller forfatter, sentrumssatser,
Og da begynner man å få en viss sånn, ok, det her er det de går ut med. Da kan man kanskje referere til det når man er i en forhandling. Og der er det ofte sånn, kanskje dagsunderar på rundt 5000 kroner. Og hvis du er ansatt nå, så tenker du, hva? 5000 kroner? Hæ? Skal vi ha det for én dag?
så kan det høre kjempe mye ut. Men det er det ikke nødvendigvis. Nei, og det må vi snakke litt mer om. For det opplever jeg selv også. For da kan det jo være å snakke om time. Hvis jeg holder foredraget i en time, og tjener 30 000, så høres det ut som om du får hele månedslønnen din på å jobbe en time. Tenkte jeg 37,5 timer med foredraget i uken. Ja, for det er jo det. En ting er jo at jeg kunne ikke hatt en uke full av foredrag. Det er jo maks.
maks 10 da, hvis du hadde hatt noe på dagtid og kveldstid, men for min del er det jo kanskje mer sånn par i måneden. Og hvilke andre ting er det man tenker på når man legger inn den prisen? Ja, det er utrolig mye som egentlig ligger bak en pris. Så hvis du skal prise deg, så er det veldig mange ting å ta hensyn til.
En ting er ja, hvor ofte kan du gjøre dette oppdraget? Hvis du holder foredrag, hvor lett er det å få tilbud? Hvor mye må du forberede deg? Hvor mange ganger kan du ha det? Også litt sånn personlig, hva koster det deg? Fordi det kan jo gå til at du den dagen ikke orker å gjøre veldig mye annet enn å ha det foredraget. Eller man må reise og overnatte, så du egentlig bruker to dager pluss to dager forberedelse, eller fire dager forberedelse. Ja, så kan det ta veldig mye tid.
Det kan jo også hende at det på en måte er, det foredragets innhold er jo noe du har brukt veldig lang tid på å opparbeide deg. Sammen med når du spiller en konsert eller gjør noe utøvende, så er det jo veldig, veldig mange timer som ligger bak den prestasjonen. Og da kan du ikke bare se på hvor lang tid tar dette meg,
Du må også se på, i hvert fall når du frilanser, hvor mye av tiden din er fakturerbar. Hva mener du med det? Da mener jeg at veldig mye av tiden, når du er ansatt også, kanskje går med til ting som ikke nødvendigvis gir en direkte inntekt. Og som frilanser så må du gjøre ditt eget regnskap, du må markedsføre deg, du må ta møter med oppdragsgivere,
Du må jo drive med forberedelse, veldig mye rundt det som gir deg en inntekt. Så kanskje foredraget på den ene timen, der kommer inntekten, men rundt det så består ditt frilansliv av veldig mange ulike oppgaver som ikke gir en inntekt. Ingen gir deg penger for å sitte og gjøre din næringsoppgave, eller sitte og legge ut Instagram-poster, eller sende mailer til steder du kan ha foredrag.
Eller bukke flybiletter, velge hotell. Og så tenker jeg, så det er en ting som man kan se på i ditt indre frilansliv, og hva det koster energimessig, tidsmessig, kompetanse, hvor mye har du, hvor lenge har du frilanset,
så klart hvis du og hvor ettertraktet er du det også spiller jo inn et band kan jo få en million for å spille en konsert, mens et annet kanskje nesten må betale for å spille konsert og ta penger i døra helt avhengig av hvor store er du, hvor mange fans har du og hvem er oppdragsgiveren er det her en egnåsmegler eller er det en boligkonferanse eller er det en frivillig organisasjon
som spør om du kan delta på et gratis arrangement, eller inntekt for en god sak. Så utrolig mange ting spiller inn på prisen din. Men mitt tips er å prøve å finne en slags, litt sånn se på hva du gjør av aktivitet, og hvordan ønsker du å prise deg, og så kanskje du kan justere det
litt avhengig av kunden, eller gir rabatt. At du sier, vanligvis tar jeg det her, vanligvis tar jeg 10 000 for dette oppdraget, men ut fra det og det og det, så kan du få det for fem. Sånn at man vet litt hvor ønsker du å ligge, og rett og slett ta en slik runde på research med andre fagorganisasjoner, lese deg opp, snakke med andre, sånn at du ikke bare skyter i blinde.
Og så er det jo sånn, igjen til det når man snakker med andre som har sin fastelønn, alt det de ikke trenger å tenke på da, med pensjon og hvilke ting er det der som man også må regne inn i det honoraret sitt? Ja, her tenker jeg at etter hvert som du frilanser, hvis det her blir noe du gjør mer enn kanskje en sideinntekt, fordi da tror jeg ikke det er så viktig å tenke på de tingene, men jo mer dette her skal bli din fulltidsjobb da,
jo viktigere er det å tenke hva er det en fast ansatt får som ikke du får som freelancer. Og dette var jeg ikke bevisst på i det hele tatt, men så begynner man å se sånn, ja ok, der kom sommerferien, ja. Jeg har jo ikke tenkt å jobbe alle måneder i året, alle uker i året, men hvis du ikke har spart noen penger til ferie, så har du jo ingen lønn.
den måneden og det her vet jeg at du er opptatt av du sendte meg en melding til Instagram på flere år siden, og jeg delte sånn her har jeg tjent denne måneden, så sender du sånn hvor mye pensjon har du spart denne måneden har du satt av til feriepenger setter du av 10,2% til feriepenger ja
Men veldig viktig. Og jeg tenker at når du deler dine tall, så er det fort gjort å sammenligne det med sine egne tall, men kanskje sine egne tall er en ansatt lønn da. Og da blir det veldig feil, fordi du må jo stå for veldig mye annet enn det en fast ansatt må. Og bare for å gå veldig kjapt gjennom det, så er det jo
Jeg som har et AS, jeg betaler 14% arbeidsgiveravgift bare for å gi ut lønn. Og vanligvis får du 10,2 eller 12% feriepenger. Hvis du er ansatt, så får du en lønn hver måned selv om du har ferie. På sommeren eller litt i jul. Du har kliktig til å sette av 2% pensjon.
hvis du har en ansatt. De fleste kanskje får mer enn det, kanskje får 4, kanskje får 6 prosent. Og i tillegg så får du jo lønn når du er syk. Og kanskje du drar på kurs, kanskje du har utstyr gjennom jobben, kanskje du har telefon, kanskje du har data, hva enn, en kontorplass. Til og med forsikringer, aviser, det kan være masse. Alt mulig. Alt dette må du jo selv bake inn i din pris.
Fordi hvis du tjener dårlig og ikke har råd med alt dette, så er jo egentlig resultatet at ingen sparer pensjon til deg. Du får jo fra folketrygden, men de fleste er jo avhengig av å få fra arbeidsgiveren sin eller spare selv.
ja, du kan ikke ta deg ferie, hvis du blir syk, så er det kanskje krise, for du har ikke penger. Og da, hvis du har boliglån, hvis du får barn, altså, så jo mer etablert du blir i livet, og jo lenger du freelancer, jo viktigere er det å også begynne å se på om din freelanceøkonomi klarer å dekke de her tingene.
Og Creo, som er kultursektorens største fagorganisasjon, anbefaler et tillegg på 36,8 prosent når du fakturerer, sammenlignet med når du får ansatt lønn. Ok, så hvis jeg hadde vært ansatt i en bedrift...
Og det oppdraget hadde kostet 10 000. Nå som jeg skal gjøre det som freelancer, så må jeg fakturere 10 000 pluss. 36,8 prosent. Så nesten 40 prosent mer da. For å dekke alle disse tingene. Bare fordi du fakturerer for det, på grunn av selskapsformen. Og så kan det jo hende at noen freelancer har jo større kostnader i firmaet sitt, kanskje har veldig dyrt utstyr.
så der må du også se litt på hvordan du selv frilanser så det er mange ting egentlig å tenke på i forhold til det jeg synes det er en interessant øvelse å sammenligne seg med en fast ansatt fordi da begynner man å se virkelig, da får man litt sånn aha opplevelse da, av hvor stor forskjell det faktisk er
og du kan ikke fakturere 2000 kroner for en konsert det kommer ikke til å og bare som nevne da som et eksempel for det jeg er jo litt nørdete av meg jeg synes det er gøy og da har jeg sett på at medianinntekten i 2022 i Norge medianinntekt vil egentlig si et gjennomsnitt men man har kuttet toppen og bunnen for å få et enda mer riktig bilde av hva som er snittet
Så medianinntekten i Norge i 2022 var på 572 000. Sikkert mange som tjener veldig mye mindre, noen tjener mye mer, men generelt er det snittet. Og hvis man da skal legge på 36,8 prosent som Creo anbefaler,
så må du som frilanser ha 782.500 kroner for å få samme lønn. Inntekt som person, ja. Så du må fakturere for over 700.000 i året? Ja, nesten 800.000. Og så klart er det mange som klarer seg på mindre inntekt, det er mange som kanskje har færre kostnader som frilanser,
så dette gjelder ikke for absolutt alle noen, kanskje vi har mye mer også men bare for å gi noen tall på det en godt eksempel synes jeg
Men alle disse tingene her å tenke på og alt penger, du elsker jo å være freelancer. Ja. Hvorfor det? Skal vi ikke bare slå dere ned i grøfta og tenke sånn, nei, jeg skal ikke røre den arbeidsformen. Jeg skal kun være fastnadsatt. Nei, altså, jeg synes jo det å freelance er helt fantastisk. Så klart, følge med usikre perioder, ujevn inntekt, på en måte stress rundt disse tingene.
Men den friheten og fleksibiliteten, og det vet jeg at veldig mange nevner som på en måte de store fordelene, den er så viktig for meg. Og jeg elsker å drive noe fra A til Å, fra idé til prosjekt,
Og det å se at det funker, jeg kan leve av drømmen min, jeg kan leve av å drive egne kulturprosjekter, det synes jeg er helt fantastisk og skikkelig givende. Og det krever ganske mye jobb med finansiering for å få det til. Og hvordan har det påvirket privatøkonomien din, alle disse årene som frilanser?
Jeg vil få se når jeg er pensjonist. Nei, men det er... Jeg vil si at før så var ikke det det viktigste når jeg tok oppdrag, og det er det fortsatt ikke. Men
Men jo lengre jeg har holdt på, jo viktigere blir det med en jevn inntekt. Fordi jeg har et mer og mer etablert liv. Med samboer, med barn, vi skal kjøpe bolig og alt det her. Men før var det viktigere at det er gøy å lære meg masse, skape et nettverk, at jeg får noe annet ut av det.
Så jeg tror den veien blir til mens man går. Hva som er viktig i ulike faser av livet. Og nå er det ofte et spørsmål om hvordan man skal prioritere. Er det bedre å sette fem dager tid
til å skrive en søknad enn å ta et oppdrag. Altså til et eget prosjekt da. Ja, til noe som kan bli større. Ja, hvordan skal du egentlig vie tiden din når det gjelder økonomi? For noen handler det om er det bedre å ta en deltidsjobb og så jobbe med noe utøvende kreativt slik at man har noe stabilt og så er jeg mer fri til å velge innholdet i det andre. Så hele tiden er det en personlig vurdering hva som er viktig.
Men når det er så ujevnt da, er det sånn måneder med store honorarer, så er det champagne i frokost, og så er det trange måneder med knekkebrød og nudler. Eller har du liksom vært ganske bevisst på at det er gode og dårlige perioder? Ja, altså jeg tror når jeg hadde enkeltpersonsforetak så fløte litt mer sammen. For da hadde jeg en konto som pengene kom inn på, men
bedriftens penger, mine penger det går litt sånn inn i hverandre nå som jeg har et aksjeselskap så er det veldig sånn delt og jeg får en fast lønn hver måned og da er det jo mer sånn at jeg forholder meg til den lønnen jeg får
Mens før så kunne det jo komme inn, hvertfall når man jobber med sånne lange prosjekter hvor man kanskje får et tilskudd på 100 000 eller du får en samarbeidspartner som betaler alt, så er det et års samarbeid, men alt kommer i starten.
Så det er veldig lange linjer, men pengene kommer inn på ett tidspunkt. Så plutselig har du kanskje 200 000 på konto, men det er veldig abstrakt hvor lenge de skal vare, fordi de skal deles utover. Så jeg har prøvd å forholde meg ganske rigid til det at ...
Jeg vant å leve ganske billig, og har det veldig fint med det. Og synes det har vært viktigere å prioritere fleksibilitet og frihet og mulighet til å jobbe med det jeg vil, enn å på en måte ta masse oppdrag som gir veldig god inntekt da.
Og også hva de 200 000 skal dekke. Du har jo laget et Excel-ark, som vi kanskje kan dele med litterne. Hvor du da setter inn hvor mye må til skatt, hvor mye må til moms, sånn at du ikke bruker opp alle de 200 000, og så kommer...
MBA-regnskap og skatteregning også det med feriepenger alt det har du jo lagt inn eller er det Kristina som har laget det? Nei, vet du hva, der er jeg supernært til det og synes at det har vært veldig viktig for meg så det har jeg faktisk hatt selv om inntekten min har vært litt sånn hvor lenge den skal være, jeg vet ikke men jeg har hatt ulike bankkontor hvor når jeg får inn 10 000 for et oppdrag så setter jeg inn momsen på en konto feriepenger på en annen konto skatten på en tredje konto
Og også hatt en konto som heter Andres penger. Fordi kanskje jeg fakturerer for hele bandet da, når jeg spilte musikk. Og så skal jo de fakturere meg senere. Eller det her penger som skal gå til kostnader i et prosjekt. Plakattrykk, eller...
noen som skal gjøre et eller annet, jeg vet ikke. Men det har vært viktig å ikke begynne å bruke momspengene eller andre sine penger. Så det har jeg vært veldig nøye med å faktisk sette over, og føre oversikt over det. Og det kan anbefales. Ja, det skjønner jeg. Det må anbefales. Men i din private økonomi, du har noen ekstra lærere her også? Jeg merker noen snakker om det her, så fremst er jeg veldig sånn...
Ganske snørlete, ja. Du snakker til rett publikum her. Ja, det er bra i hvert fall. Dere er med meg. Jeg vet ikke hvorfor jeg synes dette er så gøy. Jeg synes bare det er interessant å se, for det er så stor del av livet, hva
Og det muliggjør alt. Valg man tar om ferier, eller hopper, eller hvor du bor. For meg er det veldig mye valg om innhold i jobb. Så penger er på en måte sentralt i alt sammen. Så det muliggjør utrolig mye.
å faktisk ha et godt forhold til penger. Og det tenker jeg som frilanser, at hvis du har en berøringsangst, og synes det er utrolig skummelt med tall, økonomi, forhandling, og ser på 2000 som ekstremt mye penger for noe du skal gjøre, så tror jeg at man først skal begynne å bli litt komfortabel med penger.
penger å se litt. Bare høre seg selv si høyre summer. Ja, og faktisk føle at jeg har vært mer enn det. Å skjønne hvor kommer det her fra? Ditt forhold til penger. Så det har jeg koset meg mye med å tenke på det. Men denne egen personløkten min, det er egentlig at jeg holder koll på alt jeg og min samboer
på hva, så jeg har veldig mange år tilbake, så kan jeg se, egentlig hadde vært sånn Sifo, er det ikke det heter? Sifo som ytterste testperson, fordi at jeg har nøyaktig detalj på hva vi brukte på mat, på baby, på liksom innkjøp, på
i ulike kategorier da og så kan man se måned til måned, år til år Hvor mange kategorier har du? Altså hva er det? Det er vel liksom kanskje sånn 8-10 stykker Og er det sånn hver måned synes du det er gøy å sette deg ned med det her? Ja, men jeg tror det er for det er ikke sånn at jeg nødvendigvis prøver å kutte ned hele tiden og vi er ganske gode på å kose oss og faktisk det er ikke sånn at jeg er super detaljert på liksom sånn
å prøve å spare inn mest mulig overalt. Men jeg synes det er interessant å se hva koster dette liv oss da, denne hverdagen vi har. Og ta ulike prioriteringer, og det er nøye på at vi har valgt nå for eksempel å prioritere å leie et så billig sted vi fant i Oslo sentrum. Som egentlig betyr at vi har...
Som betyr at vi har en dusj i kjøkkenet, og en toalett i trappoppgangen, som bare er vårt da, men fortsatt. Det her høres jo kjempelukses ut av. Ja, ikke sant? Superlukses, som til og med nå har frist i rød, sånn at vi går med en bette med vann fra kjøkkenet til toalettet. Men det koster oss 8000 i måneden, og det er veldig, veldig billig. Og det handler om at samboeren min har startet opp et eget selskap,
og jeg frilanser også, har nå en jævn god stabil inntekt men vi har flyttet fra Sverige både her et par år, hvis det ikke liksom skal vi kjøpe noe i Oslo eller ikke vi vil teste å bo i Oslo han skal teste å starte opp før vi kjøper noe, og da vil vi heller leie som mulig spare penger på det
i stedet for at det bare går masse penger ut da, så kan vi heller ha det til egenkapital. Og det er et veldig bevisst valg for oss, og vi synes det er superkoselig der.
det er peist, det er superfin lyst og stort men så har denne her litt sånn hva skal man si, spartanske innredningen hva angår badet og det er litt sånn viktig at når vi sparer inn på det så kan vi kanskje bruke noe på noe annet eller bruke det på en fremtidig bolig så det hele tiden handler om hva er viktig for deg og ikke ja
Når du nå bytta selskapsform fra enkeltpersonforetak til AS, så måtte du jo bestemme hvor mye skal han ha tjene hver måned. Brukte du disse tallene dine fra private økonomien, eller hvordan bestemte du hvor mye lønn du er komfortabel med å ta ut hver måned? Nå var det litt spesielt, siden det handlet om foreldrepenger, så da valgte jeg faktisk å gå for den årsintekten jeg hadde hatt tidligere.
i det innevære året. Ja, for i forhold til NAV så vil man jo ikke vise at jeg har en lav lønn. Nei, da hadde jeg ikke kanskje, da ville jeg vise at dette er faktisk den inntekten jeg har i år. Dette er den representative inntekten min. Og da var det ikke noe poeng for meg å ta den mye lavere, sånn at jeg kan spare opp en buffer i firma, sånn at jeg vet at jeg har masse monter fremover i tid sikret, for eksempel. For det hadde jo bare gått ut over hele foreldrepermisjonsinntektene. Nei, det synes du ikke det er det.
Men hvis jeg hadde gjort det uavhengig av foreldrepermisjonen, så hadde jeg nok sett på hva inntekten har vært på kanskje de siste tre årene, og hva er en komfortabelt lønnsnivå-
som du vet du mest sannsynlig klarer å åpne. For det er ikke noe poeng å ha et aksjeselskap og være ansatt i det. Hvis du en måned får 5 000 i lønn, og en annen måned får 50 000, og så plutselig blir du syk, og så ser du av på de tre siste månedenes lønnslipp,
og så tror jeg, ah, du tente 5000 i desember, da tar vi med den inn i grunnlaget ditt. Ja, da blir sykepengene beregnet ut fra det. Så det er litt viktig å si at et AS først er veldig relevant når du har en ganske solid, jevn inntekt, og du vet at du kan betale deg selv samme hver måned, for alle dine sosiale rettigheter følger den månedslønnen da.
Men i et enkeltpersonsforetak blir det ofte beregnet ut fra et snitt av dine siste tre ferdiglingene år. Ja, og nå hadde vi nettopp skatteetaten der, og det der med ferdiglingene, det skjer jo ikke før året etter. Selv om du hadde et bra år i fjor, så har jo ikke det noe å si på mamma-permisjonspenger, for eksempel. Nei, jeg fødte i februar, og da hadde ikke året før blitt med. Da hadde jeg 200 000 kroner bedre inntekt enn
fire år tilbake da, som de skulle telle med så da ble det veldig sånn, det ble jo mer feil enn å se på på en måte de tre siste årene, da hadde jeg ikke laget et AS hvis det året hadde blitt med sånn at det er litt sånn tunga rett i munnen spesielt når det gjelder de sosiale rettighetene når man freelancer og hvis du er i den situasjonen så har vi masse veldig nørdete episoder
om person, om foreldrepenger, om sykepenger, alt mulig. Og hvor kan man høre frilanslivet? Hvorenn du hører på podcast. Du kan også gå inn på frilanslivet.no så finner du alt det her. Hvis noen er helt nye og tenker jeg skal begynne å frilanse, hva slags tips har du? Eller kanskje sånn, hva ville du gjort annerledes hvis du skulle begynne i dag med din frilanstilværelse? Hmm.
Jeg synes jo godt tips er jo litt sånn, det er jo spørsmålet grunnen til at du freelancer. Hva kan være grunnen? Jeg tenker at det er noe du brenner for da. Du brenner for å skape kunst eller formidle visst type innhold. Men hvis du freelancer fordi du tenker at du skal tjene god penger, så er det en annen motivasjon. Alt følger jo egentlig grunnen til at du gjør det.
Og for meg har det vært en veldig god veileder å egentlig gjøre det som gir energi, som jeg kjenner at jeg får mye ut fra. Og det er jo ofte der man blir også veldig god. Og der følger pengene. Jeg hadde aldri trodd at jeg kunne tjene mye mer på å skape egne kulturprosjekter enn å være fast ansatt. Men det gjør jeg nå. Og det er jo fantastisk at
det nesten har snudd, og har enda mer potensial av høy inntekt, kanskje, som freelancer, enn hvis jeg hadde kanskje hatt en tilsvarende jobb i kultursektoren og vært ansatt. Så det, jeg tenker, følg lysten, følg energien,
og lær deg hev ditt kompetansenivå ikke bare på det utøvende eller det du gjør men på alt rundt business-delen og hvis du synes det er litt interessant og gøy så tror jeg at det er en fordel fordi det gjør det morsommere når du skal teste og forhandle også når man er ute på et oppdrag og man vet jeg sa ja til en for lav pris så er ikke motivasjonen
at det er vanskeligere å bli fornøyd med en jobb du vet du er underbetalt i. Ja, og ofte så er det jo liksom hvis du sier ja til noe som du egentlig kanskje har lyst til, da bør det i hvert fall være godt betalt. Og da er jo en gyllen anledning til å faktisk teste ut og gønne på litt med pris. Fordi at hvis man får det da, så er det verdt det på grunn av pengene, og hvis man ikke får det... Ja, kanskje det...
komplementerer andre ting du gjør, men hvis det er noe du har skikkelig lyst på så synes jeg noen ganger det er vanskelig å virkelig gønne på med et høyt beløp fordi det ikke er hovedmotivasjonen men det er jo det du vil kunne leve av på sikt så det er jo der du også bør klare å finansiere
Ja, og ha en høy pris på dine favorittoppdrag, fordi da er det de. Ja, og i frilandslivet så er det ofte sånn at jo mer du gjør av noe, jo mer kommer det fra det. Så jeg husker et eksempel hvor jeg var produsent på en ute kino, og så la jeg opp et bilde på Instagram og sa sånn, åh,
gjort det her, og dagen etterpå så ringte noen og sa, vi skal ha den ut til kino vil du være produsent på den ut til kinoen og for meg så var egentlig ikke det retningen jeg ville gå i sånn at jeg tenkte sånn, å nå blir det jo egentlig bare mer av en retning jeg ikke nødvendigvis er så keen på
Så det legger opp og markedsfører også det du vil gjøre mer av. Og hvordan markedsfører man seg som en freelancer? Altså, så mange måter. Gjerne via sosiale medier, til å ha nettside. Men veldig mye handler om nettverk også. Og kanskje oppsøke steder folk henger på i din bransje, faglønnsmanger. Ta kontakt, spør folk om en kaffe.
Så det er mange muligheter. Men tenker du at det også er en god grunn for å underprise seg i starten for å være med på oppdrag der de rette folka er som
Ja, nei, det vil jeg ikke si. Og jeg vil si at vi har et problem med underpising og frivillig jobbing. At det kanskje forventes at du skal gjøre ting gratis. Jeg har blitt spurt om å spille konsert, for eksempel. Hvor man skriver ingenting om det er betalt eller ikke. Vil du spille? Og så står det ikke noen penger, og så må jeg svare. Da må jeg spørre, er det honorert? Ikke sånn, hva er det honorert?
Så det synes jeg er uting. Jeg synes man bør være tydelig i den kommunikasjonen. Helt greit å gjøre ting frivillig, men man skal være forsiktig med å gjøre underpriser selv. For jeg tror at når oss frilansere begynner å heve prisen, så er det positivt for alle. Fordi da blir en oppdragsgiver vant til at forrige frilanseren fikk
et anstendig honorar og da forventer man kanskje å gi det samme til neste Har du et siste tips til littere som vil bli frilansere?
Ja, jeg tenker jo at hiv deg ut i det, og begynn i det små. Ved siden av en annen jobb, kanskje? Ja, altså jeg har gjort det veldig lenge, at jeg for eksempel hadde en deltidsjobb, sånn at jeg visste at nå gir jeg ikke slippe alt, og så blir risikoen så stor. Og hvis du synes det er skummelt, så tenker jeg det er en god idé å vite at inntekten kanskje er sikra, men så kan du frigjøre litt og litt mer tid. Men dediker kanskje,
om det er en timeuka eller om det er en daguka, å starte å gå de små skrittene, ta kontakt med folk, sende inn en søknad, lage en nettside, hva enn de skrittene er, så hive deg ut av det, og gjerne allier deg med noen, hvis det gjør at du på en måte...
det har gitt deg mye å ha Kristina ja, altså det er jo litt sånn når du starter på noe nytt så er det jo veldig mye motstand det er ingen som sitter og venter på
at det kommer et nytt prosjekt, for ingen vet at det finnes. Så du må selv på en måte jobbe med ideen, finansieringen, markedsføring, alt. Og det er et veldig stort fjell å begynne å klatre. Og i stedet for å bare sikte på toppen og tenke, wow, det er sjukt langt dit til den toppen der, så tenker jeg at du skal se hva er det første skrittet. Begynn med å bygge en vane. Jeg og Kristina, når vi satte i gang podcasten,
Da møttes vi hver torsdag, og så jobbet vi. Og så jobbet vi litt sakte, men sikkert. Formet innholdet, gjorde det, testopptak, de var ravva, vi kastet de, satt i gang på nytt, og så gikk vi denne veien. Sånn er det når man bygger vaner også, i stedet for at du tenker sånn, det er langt til å løpe det maratonset. Så kanskje du begynner med å tenke at målet er
og faktisk bare sette på seg joggeskoene og gå en tur altså senke terskeren da og da tror jeg ting blir mye mindre skummelt og så bygger du heller på erfaringer og veien blir til underveis gode tips takk for besøket Hanna og alt du har delt både fra personlige erfaringer og all kunnskap du sitter med tusen takk, det var veldig hyggelig å være her moderne media
Du, jeg lurt på, hva er den beste investeringen du har gjort? Jeg tror det må være at jeg har kjøpt min egen leilighet. Jeg har kjøpt noen kryptovaluta og håper jo at det vil være en god investering på sikt.
Det må faktisk helt klart være utdanningen min fra BEI. Jeg har fått en kompetanse og noen verktøy som virkelig er nyttig for meg i alt jeg gjør på jobb. En god investering handler ikke bare om økonomiske vinst, men også hva du gjør for å gi deg selv et enda bedre utgangspunkt. Utdanning er nemlig en av de største investeringene du kan gjøre for fremtiden din. På BEI møter du kunnskapen og nettverket du trenger for å oppnå det du vil. Gå inn på beid.no for å finne kurs og programmer som tar deg videre. BEI. Make it your business.