Lyreko
Velkommen til Pengesnett med Tom og Lise. Med Tom og Lise? Ja.
Det er noe helt nytt vi skal prøve nå. Jeg har jo vært med tidligere som gjest, men nå skal jeg være med og spille inn en podcast. Ja, for nå har du med dine egne notater og greier. Til og med gjort noen notater og forberedt meg litt denne gangen. Ja, så gøy. Jeg har jo likt å spille inn podcast alene, og så liker jeg å ha gjester. Og så tenkte jeg at det hadde vært gøy om vi gjorde mer av pengesnakk sammen. Og da at
at du skal være mer fast med i podcasten. Ja, nå skal vi i hvert fall teste det, så får vi se litt på de kommentarene og responsen tilbakemeldingene på hvordan det er. Så kan vi ta det litt derfra.
Og nå er det jo en spesiell situasjon. Altså nå sitter jeg jo ikke i et studio. Nå sitter vi hjemme inne i bastua faktisk. Så hvis lyden ikke er like bra som den pleier, eller mest sannsynlig er ikke lyden like bra som den pleier, men alternativet var jo at det ikke skulle komme noen podcast denne uka, og kanskje ukene fremover også. Hva skal vi snakke om i dag? Vi må vel bare kjapt innom det mest opplagt i hvert fall. Korona.
Det blir nok det, ja. Det er det jeg tenker veldig mye på, i hvert fall. Akkurat nå, i dag, er jeg i ganske godt humør. Men jeg må jo si at dette er det rareste jeg har vært med på. Er du i godt humør fordi du har fått levert mat på døra? Det kan være. Nå har vi sittet i litt sånn isolasjon, eller frivillig karantene, i over en uke. Og i dag var støsestermen innom med mat.
Det var som julekvelden, det var veldig spennende å åpne de posene og se hva som var oppe, selv om vi hadde jo sendt handeliste, men det var ekstra spennende likevel. Lengst siden har jeg gledet meg så mye til hva som har blitt handlet på butikken. Spesiell situasjon, du tror jo til og med at du har korona?
Jeg er vel nesten helt sikker på at jeg har korona nå. Jeg har alle symptomene, og jeg skulle leke litt med vår tre år gamle sønn, og tenkte at det er jo fysisk anstrengende, så nå skal jeg være lur, og så skal jeg montere opp trampolinen.
Men det ble mer slitsomt enn jeg trodde. Så etter å ha holdt på med det i 20 minutter, da var jeg helt ferdig. Da måtte jeg faktisk gå og legge meg. Det var ikke mye lungkapasitet hos meg nå. Lengt siden var jeg noe toppidrettsutøver, men jeg er ikke så dårlig stilt i vanlig. Men det kan jo likevel ha vært en bra investering å sette opp den trampolinen.
Det er det helt sikkert. I hvert fall nå som vi holder oss på tomta. Det har jo gått greit i en uke, men hvor mange uker til vi skal gjøre sammen med? Det vet man ikke. Men man får bare følge med i mediene og avgiftene og følge de rådene som kommer fra...
fra de instansene som skal vende noen der. Og jeg leser jo på Instagram for eksempel at folk sier at, og jeg blir ikke stresset av at det er bare korona-nyhetene og anbefaler å ikke se på nyhetene hele tiden. Men
Man må jo på en måte følge med også. Det var jo på nyhetene vi fikk vite at barnehagene skulle stenge. Det var jo på nyhetene vi fikk vite om at ja, nå skal vi vaske oss mer, hoste i albun og det er kanskje litt åpenbare ting, men det med en meters avstand og de retningslinjene, man må jo få det med seg på et vis. Ja, jeg tenker at man må få med seg det viktigste. Altså får man selv finne ut av hvor stort informasjonsbehov man har utover det. Man
Man kan jo sitte og lese seg i grønn på alle disse koronanyhetene også. Mye er jo tabloid, selv om det er en veldig skremmende situasjon. Så man må være litt forsiktig med hvor mye man leser utenfor hvor sak man er. Jeg merker at jeg har et veldig stort informasjonsbehov, jeg synes dette er veldig skremmende.
spesielt kanskje nyhetene fra Italia, som det blir bare verre og verre for hver dag som går. Ja, for det tenker jeg utgangspunktet er et land vi kan sammenligne oss noe med. Kina var så langt borte. Ja, nå er du i Europa. Ja, så det er jo huset vårt. Jo, men skremmende situasjoner er i Europa. Ja. Ja, så vi bare håper at vi har gjort de tiltakene vi skal da tidlig nok, og er mer forberedt når...
Epidemien rammer oss som harest her i Norge. Strategien til helsemyndighetene og regjeringen er jo ikke at
viruset ikke skal få spre seg. Det er jo faktisk at viruset skal få spre seg, men i en så rolig takt at det ikke plutselig alle som blir ordentlig dårlige av det her trenger intensivplass på sykehus samtidig. For det er jo det som har ført til de høye dødelighetene i Italien nå, at alle er syke samtidig, og de har ikke kapasitet til
Ja, og der ble jo helsepersonellet også smittet i mye større grad enn det det sannsynligvis kommer til å bli i Norge. Fordi de var ikke tidlig nok ute med smittevernsutstyr for å ta seg selv. Åh, det er skikkelig skremende. Også helse og liv er jo det viktigste med denne epidemien, eller pandemien som det er. Men økonomien ble fort skadeligende.
Ja, og vi kommer vel ikke utenom å snakke litt om det også, hvertfall ikke når jeg sitter her i Bastø og samler pengesnakk. Ja, nei, det blir spennende å følge med. Det som er helt sikkert er jo at korona kommer til å ha en negativ påvirkning på norsk økonomi og global økonomi og også personlig økonomi for veldig mange.
Så ja, det kan være tøffe tider vi går inn i. Og mye av det handler jo om arbeid og de restriksjonene vi er pålagt at vi ikke kan jobbe. Altså alle som driver frisør for eksempel kan ikke ha frisørsalongen sin å åpne. Vi er pålagt å være på hjemmekontor, og det gjør jo i mange bedrifter at man kan holde en produktivitet oppe, men
Folk går jo ikke rundt og handler, heldigvis, men ikke så heldigvis for bedriftene som trenger inntekter for å betale husleie. Hvor ille kan dette bli? Noen næringer vil jo rammes mye hardere enn andre. Underholdningsbransjen har vi jo lest en del om i nyhetene. Så har du jo reiseliv. Artister og konserter og...
Reiseliv, Norwegian Action, for de som har følt med på den, det har jo vært litt bedre å gå dalbane, mest dal. Ja, nå måtte det være mange netter. Det er som sagt mange næringer som vil bramme ut veldig hardt av det her. Og så er det jo noen
Som da har økt salget sitt. Antibak, tenker du på? Ja, så har du lest om elektronikkbransjen, og har det vært en god for mye hjemmekontorutstyr. Ja, ekstra skjerm. Og matkasser og hjemlevering og ting. Det er mange bransjer som har sett en økt omsetning. Men flest bransjer?
Men flest har det negativ påvikning på. Det ser man jo på antallpermenteringer og antall... Jeg tror jeg så i dag fra NAV at arbeidsgledigheten i Norge har ikke vært så høy siden 30-tallet. Og nå er det en uke siden... Det er sykt hvor fort det går. ... vi ble rammet for første gang i Norge, eller? Ja.
Så raskt går det. Og dette kan jo bli langvarig. Strategien til Norge er jo at det skal bli litt langvarig. Men når vi kan gå på jobb igjen og ha barna i barnehagen igjen. Det er forhåpentligvis ikke så langvarig, men det vet man ikke. Det kan ikke vi noen. Men når bedrifter går konkurs, så er det jo konkurs og konkurs.
Folk er permitterte, og nå legger regjeringen frem kriseplaner og krisepakker. Bare på det med permittering har vi endret seg allerede flere ganger den siste uka. Nå er det jo sånn at hvis du blir permittert, så beholder du lønnen av dem i 20 dager, hvis du tjener under 6G. Og så er det over på dagpenger. Det kan jo være en krise for mange familier, kanskje spesielt hvis begge begynner.
I en familie går over fra 100 prosent lønn til 62 prosent lønn? Ja, det blir jo veldig tøft for de familiene som har balansert akkurat på inntektkostnader og er omtrent det samme. Da blir det jo vanskelig. Noen er jo rustet for å gå ned med cirka 40 prosent lønn, men da...
Da har de på en måte enten tjent veldig, veldig gode penger, eller så har de få utgifter. Forrige mandag hadde jeg denne episoden om økonomisk uavhengighet og Financial Independence Retire Early. Den hadde jeg jo spilt inn en uke før, og da den kom på mandag tenkte jeg at den kanskje ikke passer så godt akkurat nå.
Men det handler jo om å spare store deler av lønna, og egentlig så passer det godt akkurat nå. Fordi hvis man har drevet på sånn da, man jobber og sparer mot å bli økonomisk uavhengig, og har for eksempel da spart 40 prosent av lønna hver eneste måned, så har du ikke bare spart opp en gigantisk buffer som hjelper deg når det er trangetider sånn som nå,
Men du har jo også øvd på å leve på bare 60% av lønna. Så hvis du blir permittert da, som nå eller med over på dagganger, så har du øvd på det. Du vet at 60% du klarer deg på det.
Ja, da blir det jo ikke så store forskjeller i hverdagen. Det er bare at du utsetter antall år før du blir selvstendig eller uavhengig. Det blir en stor forskjell. Men det blir jo en enda større forskjell for de vanlige familiene som plutselig må ned på et lavt forbruk. Altså går det i det hele tatt?
Det må jo gå. Man har jo ikke noe valg, men det kan jo få konsekvenser. Nå lever vi heldigvis i et land med veldig gode støtteordninger. Vi er jo en velferdsstat, så vi overlever, men det blir tøft for mange. Og hva skal man gjøre da, hvis man ser at det kan bli varig?
Inntekstap, kanskje ikke bare om man må på dagpenger, men hvis det er en som er selvstendig og ser at oppdragene strømmer ikke inn som før. Nå har det jo kommet krisepakker for selvstendige som går på at man skal kunne tjene 80% av det man har tjent de tre siste årene. Men det er jo likevel sårbare, det er mange som er sårbare og som er utsatt for å miste inntekt nå fremover. Ja.
Det første jeg tenker på i en sånn situasjon, det er litt det du har prentet inn i hodet mitt, og du har vært inne på det. Prentet inn i hodet mitt? Du har skrevet mye om det i den boka di, det med verdikompasset.
Det synes jeg er en veldig god øvelse akkurat nå. Ikke sant? Det kan man ta fram. Og to av de, skal vi se, verdikompasset er egentlig bare en enkel greie med fire ruter, og to av de rutene handler om hva man vil prioritere, og en av de om hva man vil prioritere, og en annen om hva man ikke vil prioritere.
Nå er man jo i en situasjon, eller mange kommer til å havne i en situasjon, der man må prioritere hardere. Det må flere ting over på ikke-prioritert lista. For noen ting må man jo prioritere. Ja, det viktigste tingene må du prioritere. Mat, strøm, boutgifter, det må du prioritere. Og så er det mye du kan bortprioritere. Det som slår meg.
Det enkleste å bortprøve til nå, det er jo ferie og reise, for det er vel ikke så veldig aktuelt. Det har vi jo ikke gjort. Restaurant også? Restaurant, ikke sant? Konserter, vi har jo fått et naturlig frafall. Shopping? Shopping. Åja, nettshopping. Det er det masse utenfor. Det er fortsatt ingen restriksjoner på å sende pakker?
Så lenge barnehagene er stengt og SFO, så slipper man jo å betale for det. Andre grep man kan gjøre hvis man rett og slett ser at pengene strekker ikke til. Egentlig så må man sette seg ned med penn og papir og se hvilke penger kommer inn i april. Hvilke utgifter har jeg planlagt å ha? Er det noen av de som kan kuttes? Og hvis det er mer på utsida enn innsida, så har du jo noen valg.
Det valget jeg ikke vil at man skal ta, eller i hvert fall ty til først, er jo å ta opp et lite dyrt lån. For det kan virke veldig ufarlig når man gjør det, men så vet vi jo ikke hvor langvarig denne situasjonen blir. Nei, fremtiden har jo...
aldri vært mer usikker for de fleste av oss enn det den er nå så det er ikke anbefalt det er en veldig dum, kortsiktig løsning det vil jeg fraråde alle å gjøre og så vil jeg fraråde å tenke at det ordner seg
Du er jo litt glad i å tenke at det ordner seg. Ja, det er litt lyst mot meg. Alt ordner seg. Men det ordner seg jo ikke av seg selv. Du må jo gjøre en innsats for at det skal ordne seg. Men man må ha en positiv innstilling, og så må man gjøre noe med det. Det drikker ned i hendene på deg, det gjør det ikke.
Og så er det jo noen ting som man kan skyve litt på. Altså hvis man har et studielån. Lånekassen vil jo ha penger hver eneste måned. Men der går det an å si fra at denne måneden betaler jeg ikke, neste måneden betaler jeg ikke. Jeg vet ikke om du må gå inn og gjøre det hver eneste måned, men du kan i hvert fall til sammen utsette betalingen 36 ganger. Så det kan jo hjelpe litt på å nå måned for måned hvis det er en periode du må på dagpenger eller mister inntekt.
Da, altså lånet blir jo totalt sett dyrere, det varer lenger, men det er jo et av de billigste lånene, og det er bedre å forskyve det lånet enn å ta opp et nytt, dyrere lån. Absolutt, og så får vi håpe det kommer bedre tid igjen, det gjør det jo. Så at ja, du betaler kanskje mer i renter på, og du betaler mer i totalbeløp,
Men du utsetter det sånn at du kommer til en situasjon igjen der du har råd til å betale både renter og avdrag på studielånet. Og så går jo rentene ned nå? Det gjør det. Nå har det jo vært to kutt.
Siste uka, det er ganske spesielt. Først et halv prosentpoeng, og så 0,75. Så styringsrettene nå er jo veldig lav, den er på 0,25 prosent. Har det vært så lavt før?
Det var kanskje det under finanskrisen. Jeg tror ikke det var det i Norge, men jeg har jo hørt om negativ styringsrente også. Ja, men ikke i Norge. Ikke i Norge, men den var nok på null og kanskje til og med negativ i noen land i 2008 under finanskrisen, tror jeg. Og det at styringsrente settes ned, det betyr jo da, eller hva heter han, sjefen? Øystein?
Øystein Olsen, er det ikke? Ja, i hvert fall da han satt ned renta, så sa han jo at han forventer at bankene setter ned sin rente for
kunne? Ja, jeg tror ikke de tør noe annet enn å gjøre det. Det kommer, men det er jo alltid en lagger, en forsinkelse. Så nå sa de vel DNB at det er om seks uker, altså i mai. Jeg tror det er alltid seks uker de venter. Så kommer jo første kutt, og så det meldte vi jo nå før, det siste kuttet som var nå. Så vi får vel håpe at det kommer en uttalelse fra DNB om å kutte lomrenta og de andre bankene. Ja. Ja.
Og så ser jeg jo, jeg følger jo nesten alle bankene på sosiale medier, og flere av dem sier jo at nå skal det ikke være så vanskelig å få avdragsfrihet på lånene. Altså hvis du er i en situasjon med mindre inntekt enn en periode på grunn av koronaviruset, så blir det ikke mange spørsmål og ikke de samme kravene til hvor mye du må ha i egenkapital, altså eie selv, før de innvilger en lov.
avdragsfri periode? Nei, det er ingen som tjener på at noen går personlig konkurs. Så det er de veldig fleksible på noen dager, med tanke på den spesielle situasjonen man har hamnet i. Så det er noe man kan gjøre, hvis man trenger det. Det er jo samme igjen som med studielån, at da varer jo lånet lenger og blir dyrere totalt. Men for å få det til å gå rundt måned til måned nå, hvis det...
Hvis det ikke går rundt uten den type hjelp, så er det en mulighet. Fordi, ja, kanskje mange har tid til å oversnå, men det er jo ikke noe jobbmarked, er det det? Jobbmarkedet blir dårligere. Det blir mindre tilbud til jobber. Mange mister jobben, og arbeidsplasser forsvinner.
Det kommer til å forsvinne masse ekstra jobber innenfor varehandel. Ja, så tenker du det? Ja, helt klart. Reiseliv kommer til å si opp folk, altså mange bransjer. Så hva kan man gjøre for å få inn litt penger da? Det har kanskje aldri vært vanskeligere?
Nei, man må nok i en sånn situasjon som nå, selvfølgelig, det er veldig bra å tenke kreativt, men
Jeg ser for meg at det er enklest å ha et kostnadsfokus, få ned kostnaden, snarere å øke inntektene i en sånn situasjon vi er i. Vi har fått inn et spørsmål. Vi har jo ikke noen fasit på det spørsmålet her, hverken du eller jeg, men vi kan snakke litt om det og se om vi har noen, at vi i hvert fall kan si hva vi vil gjort i denne situasjonen.
Hun sier, vi kjøpte bolig rett før jul og har planer om visning av vår gamle leilighet 29. mars. Det er jo ikke noe kult nå som alle holder seg inne. Så, vi overtar en ny leilighet 29. mai og har derfor litt tid på oss. Vi er heldigvis ikke permittert fra jobb, men den kan jo aldri vite. Dersom det nå skulle skje en kollaps og vi ikke får solgt leiligheten før til høsten, sitter vi på to leiligheter i kanskje et halvt år. En kostnad på 42 000 i måneden i lån.
og husleie på 10 000 kroner samlet. Og så er det jo barnehage og alle andre utgifter. Med 72 000 ser jeg jo hvor knappt det blir på en familie på fire med to barnehagebarn. Hvordan er det med avdragsfrihet på studielån og eventuelle boliglån? Kan vi be om det? Vi har nå en inntekt sammenlagt på utbetalt 62 000 per måned. Men det er fordi jeg jobber 80 prosent frem til mai. Vi vil fra da ha 72 000 utbetalt i måned.
Tror du dette er noe vi kan klare ved å senke utgifter og droppe sparing i fond denne perioden? Og vet du hvor lenge man kan be om avdragsfrihet? Jeg er litt i vilrede og bekymret for hele situasjonen. Dersom vi ikke klarer å selge nå, er min største bekymring personlig konkurs. Ja, det var jo et langt spørsmål. Mange ting å ta tak i. Mange spørsmål egentlig, ja. Men det er jo sikkert ting som flere, ja. Jeg kan jo begynne med å kommentere på noe av det.
Hun sa jo at i verste fall så kom hun opp i en kostnad på 40 000 på boutgifter. 42 000 på lånet pluss 10 000 på felles. Ja, 52 000, men da har hun jo her sannsynligvis regnet inn både renter og avdrag da. Da snakket vi om det om å kunne få avdragsfrihet.
Og det er jo da på to eiendommer. Så jeg tenker at jeg ville planlagt og gjennomført visning. Jeg tror det kommer noen. Jeg har en del venner innenfor eiendom som jobber som eiendomsmenglere, og de sier at aktiviteten foreløpig er OK til bra.
Men plutselig her så kommer det jo en bråstopp. Det gjør det jo helt sannsynligvis, i hvert fall hvis situasjonen kommer til å være nå. Nå får du jo alle de som planla å selge eiendommen sin før korona kom til Norge. Men de som skal begynne å planlegge å selge eiendommen sin nå, de setter jo. Så det vil jo komme et vakuum her på et eller annet tidspunkt.
Og de som allerede har planlagt å kjøpe, eller må kjøpe, de er jo i markedet nå. Så jeg ville gjennomført og forsøkt å selge. En annen ting med det å gjøre da, da har du flere forsøk. Hvis du ikke gjør det nå, så mister du et forsøk på å få solgt tegnommen din. Så det ville jeg gjennomført.
hvordan det her ender eller hvordan det går. Jeg skjønner jo at man er bekymret hvis man tenker på at man skal sitte på to eiendommer. Jeg er ikke noe ekspert på eiendom, men jeg leser mye om eiendom og følger godt med. Sånn som situasjonen er nå, nå har vi satt ned styringsenten mye. Det er jo et tegn på at norsk økonomi får væres. Det er jo ikke positivt, selv om da folk
Man kan isolere seg og si at nå får folk mer kjøpekraft til å kjøpe bolig, men her er det jo en grunn til at styringsremtene settes ned, og det er jo fordi virksomheter stenges og reduseres i aktivitet, så arbeidstakere permitteres og noen mister jobbene sine, så vil jo arbeidsledigheten øke.
og det gjør jo noe med antall mennesker som har kjøpekraft og altså da etterspørsel blir jo minsket det vil jo være en kraftig nedgang i norsk økonomi og det vil jo sannsynligvis treffe eiendomsmarkedet også det treffer bare ikke like fort som nei, for på kort sikt så mister du ikke jobben og så får du i tillegg noen lavere lavende kostnader så det hjelper husholdningen og spesielt da de som opplever en redusjon av til 60%
så vil jeg hjelpe dem. Men som sagt, det vil jo påvirke enda som er ikke det også. Men så er jo korona over da, forhåpentligvis på et eller annet tidspunkt. Og hva da? Da øker jo aktiviteten i norsk næringsliv igjen. Folk føler for å jobbe. Og lånekostnaden her også, det vil jo få en etterslepp på den, så da vil du oppleve at mange får
ny kjøpekraft, så da vil du kanskje få en rekyl igjen. Men det aner vi jo ikke når det skal skje, eller om det skjer. Og så spør hun jo om hun kan droppe sparing i fond denne perioden, og det vil jeg gjort, hvis hun tenker at, i hvert fall hvis hun ser at de ikke får solgt noe første runde, så trenger hun jo de pengene hun har til rådighet, de trenger hun jo. Men mens vi snakker om fond, så det er jo mange som er
Så kikker litt mye på fondene sine i aksjesparekontoen, eller hvor man har det, og det går jo nedover. Mange spør hva skal jeg gjøre nå? Jeg har tapt så mye, jeg ser at jeg har tapt så mye de siste dagene. Men så lenge du ikke selger fondene dine, så har du ikke tapt noen ting. Så du vil jo se i nettbanken, eller hvor du har disse fondene, at verdien, altså antall kroner, er lavere.
Men antall andeler du har i fondene, de er det samme. Så du eier like mye, bare at det er litt mindre verdt i dag enn da du kjøpte dem. Så det jeg sier nå handler jo egentlig ikke om korona isolert sett. Før jeg begynte å investere på børsen, så leste jeg ganske mye, fordi jeg var veldig redd for å tape pengene mine.
Og det som jeg også forteller videre til andre som har lyst til å investere på børs, er jo at det er noen ting man må vite. Og det kanskje viktigste er jo at man må ha lang sparehorisont. Og det er jo nettopp fordi at børsen går ned, sånn som den gjør nå, det er ikke unikt. Det kommer til å skje mange ganger at børsen går ned. Men over tid så har den alltid gått mest opp. Så det svinger, men det svinger oppover.
Og akkurat nå er vi på vei ned, og da ser det jo ikke noe kult ut. Andre tenker jo at jo, det ser kjempekult ut, fordi da er jo fondene og aksjeavdelene på billig salg. Det koster mindre nå enn det gjorde før jul. Og det gjør det jo. Men om det betyr at man skal gå inn og kjøpe masse nå, jeg tror ikke bunnen er nådd. Og uansett om den er nådd eller ikke...
Å spare fast hver måned, det er det jeg gjør, og som jeg gjerne anbefaler videre også. Fordi da, ja, noen ganger så kjøper du andeler på topp. Andre ganger så kjøper du når det er aller billigst. For det å ta i meg aksjemarkedet, og vite når skal det ned, når skal det opp, det er så vanskelig at selv de som har det som fulltidsjobb, bomber ofte.
Ja, det er jo veldig greit. Men jeg skjønner jo folk, det gjør jo mye vondere når det er sånne store svingninger enn det er små svingninger, at du kjenner det litt på kroppen også. Det er helt naturlig. Så da er det jo det å være tøff mot seg selv og følge de rådene.
Som folk gir i forhold til å ha litt is i magen, tror jeg. Og følge det man tenkte da. Altså, hva tenkte du da du begynte å investere? Si at du begynte å putte inn penger i fjor. Hva var planen din da? Var planen din å ta ut pengene nå, etter et halvår eller et år? Nei, det var jo ikke det. Eller da burde du i hvert fall ikke ha investert dem i regneaksjefond. Så hvis planen din er «Ja, dette er penger jeg skal bruke fem eller ti år frem i tid», som det mest sannsynlig er,
så har du jo ikke noe å si hva kursen er i dag. For du skal jo ikke selge i dag. Du venter, du. Du er veldig smart og venter til andelen er mer verdt, og da kan du selge. Det må vi kunne råde folk til. Ikke selge. Dette er jo en gjenganger i Facebook-forum-pengesnakkene om dagen, at folk ser at de har tapt så mye penger i aksjemarkedet, men ingen har tapt før de har solgt.
Bortsett fra hvis du har investert i en enkelt aksje, altså i et selskap som går konkurs, da har du tapt. Men hvis det er i fond og brede fond, til lenge du ikke selger, så har du ikke tapt. Så det var det med is i magen og sitte rolig i båten. Var det noe mer vi skulle svare på i det spørsmålet? Hvor lenge kan man be om avdragsfrihet? Jeg ser nå at folk får tre måneder, seks måneder, og blir enda krisen langvarig, så kan man jo forlenge det.
Ja, det var jeg litt inne på i sted. Jeg tror bankene kommer til å vise stor fleksibilitet, for det er ingen som tjener på at noen går konkurs. Det tapper også bankene på. Så er det problemer, så snakker vi banken, så tror jeg man helt sikkert finner en løsning som...
Begge er tjent med. Og jo før jo heller. Og nå er det jo heller ikke sånn at det er flaut å være rammet økonomisk av koronakrisen. Nei, nå sitter veldig mange i samme båt, ja. Så ikke tenk at den telefonen er vanskelig å ta. Det kan være en løsning, midlertidig eller på sikt. Er det noe mer... Altså, alle måtene korona kommer til å ramme økonomien vår på, det vet vi jo sikkert ikke enda.
Nei, men jeg tenker at noe annet er viktig da, det er jo det å ta vare på hverandre. Ikke bare tenke økonomi oppi her. Familien er viktigst. God tid til å være mye sammen med den. Så minner man jobber i helsevesenet. Da er man en hero.
Da trenger man ikke å sette seg selv i karantene. Da får man jo veldig mye tid med de aller nærmeste. Spesielt inni bastua her nå. Nei, men det tror jeg er viktig. Ta vare på hverandre. Nå er det jo å ta opp telefonen og ringe de andre og sjekke etter at alle har det så bra som overhodet mulig. Og så endrer ting seg. Man vet ikke helt hvilken retning ting tar. De forskjellige krisepaktene. Ting endrer seg politisk. Retningslinjen vi må følge endrer seg
Så bare følg med. Lykke til både med økonomien, som jeg snakket mye om i dag, men først og fremst helsa og de du er glad i. Og selv om du er ung og tenker at «Jeg er ikke så redd for å bli smittet av korona», det er ikke derfor du blir bedt om å holde deg inne nå. Det er jo ikke på grunn av deg selv. Det er i forhold til alle de andre du kan smitte, og de som er spesielt utsatt for å bli smittet av korona.
Neste uke skal vi to snakke om familieøkonomi. Ja, selv om dere kanskje ikke får de beste tilbakemeldingene etter meg, så føler jeg meg naturligvis kanskje væren på den, uansett. Den får du være på. Jeg skal også gjøre et intervju neste uke, så det blir nok publisert først. Det tenker jeg kommer til å bli både inspirerende og lærerikt for de som hører på. Så det gleder jeg meg til å ta den praten neste uke, og så publisere det.
Og så er det oss to og familieøkonomiet etter deg. Ja, så da får vi bare si over og ut fra Bastua. Ja, da ses vi i Bastua neste uke igjen. Ha det bra. Ha en god uke. Teksting av Nicolai Winther
Teksting av Nicolai Winther
Moderne media. Ja, velkommen til Lyreko's ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikkene og alle tilbudene for Lyreko.no. Ja, hva er alt? Skjønner du?
Lirek