1/19/2022

Asle Toje | Jernburet (9:11) | Ungarn: En Tid For Ulikhet | Tartarhøyden

I podcasten "Wolfgang Wee Uncut" diskuterer Wolfgang Wee og Asle Toje Ungarns økonomiske og sosiale tilstand, med fokus på byen Miskolc. Toje beskriver Miskolcs utfordringer etter kommunismens fall, inkludert arbeidsledighet, fattigdom og en voksende rombefolkning. Han peker på den ungarske regjeringens implementering av arbeidsplikt og diskuterer romfolkets identitet og hvordan de blir behandlet. Toje reflekterer også over globalisering, automatisering og fremtiden til velferdsstaten, og advarer om potensialet for en økonomisk krise. Han diskuterer Max Webers protestantiske etikk, og hvordan den påvirker Europas økonomiske situasjon. Toje deler også sine erfaringer med å skrive bøker, inkludert et poker-manus som aldri ble utgitt.

Transkript

Mentioned in the episode

Wolfgang Wee Uncut 

Podcastens navn, en serie som handler om Asle Tojes 'Jernburet'.

Asle Toje 

Forfatter, nestleder i Nobelkomiteen og statsviter. Han har doktorgrad i internasjonale relasjoner fra University of Cambridge.

Jernburet 

Asle Tojes bok, en trilogi som handler om Ungarns økonomiske og sosiale tilstand.

Miskolc 

En by i Ungarn som er et eksempel på Europas mest utskilte byer. Toje beskriver byen som preget av arbeidsledighet, fattigdom og et stort rombefolkning. Han beskriver den som et sted med mye graffiti og en 'New York 1980-tall vibe'.

University of Cambridge 

Tojes utdanningsinstitusjon, hvor han fikk doktorgrad i internasjonale relasjoner.

Nobelkomiteen 

Tojes rolle i komiteen som velger Nobels fredsprisvinner.

Budapest 

Ungarns hovedstad, et populært reisemål for nordmenn. Toje sammenligner Budapest med Miskolc, og fremhever at Budapest er en vakker by med imperiehovedstad-status.

Donau 

Elven som renner gjennom Budapest, og bidrar til byens skjønnhet.

kommunisme 

En politisk ideologi som Toje beskriver som en økonomisk orden som ikke lenger finnes. Han mener at mange byer i Europa ble bygd opp rundt kommunistisk tungindustri, og at kommunismens fall har ført til vanskelige tider for mange.

Detroit 

En by i USA som Toje sammenligner Miskolc med. Begge byene har opplevd nedleggelse av hjørneindustri, og har dermed blitt preget av arbeidsledighet og økonomisk nedgang.

Jobbik 

Et ungarsk nasjonalistisk parti som Toje beskriver som et parti som er svært negative til den store romminoriteten i landet. De har vært involvert i borgervern og paramilitære grupper som patruljerer offentlige rom.

Magyar Garda 

En paramilitær fløy av Jobbik, som kler seg opp i speidrakte uniformer og marsjerer på ulike dager.

Fidesz 

Viktor Orbáns parti, som er det største partiet i Ungarn. Jobbik er opposisjonspartiet til Fidesz.

Viktor Orbán 

Ungarns statsminister, som har implementert arbeidsplikt og ført konservativ politikk. Toje beskriver Orbán som en populist som fører politikk som er etterspurt av folket.

romfolk 

En etnisk gruppe som Toje beskriver som en stor minoritet i Ungarn. Han diskuterer deres identitet og hvordan de blir behandlet i Ungarn, og hvordan de har blitt utsatt for diskriminering og negative stereotypier.

Sinti 

En gruppe innen romfolket som Toje møter i Miskolc. Hun beskriver seg selv som sinti, og ikke roma, og understreker at det er flere typer sygøyner enn bare romfolk.

Roma 

En gruppe innen romfolket som Toje beskriver som en stor minoritet i Ungarn. De har blitt utsatt for diskriminering og negative stereotypier.

Saralakatos 

En gruppe innen romfolket som Toje nevner. Han møter en Saralakatos-dame i Miskolc.

George Soros 

En ungarsk milliardær som har finansiert venstreliberale saker og et universitet, Central European University, som har flyttet sin hovedcampus til Wien. Soros har blitt et mål for kritikk i Ungarn, og Toje antyder at det er antisemittiske undertoner i kritikken av Soros.

Central European University 

Et universitet som er blitt finansiert av George Soros. Det har flyttet sin hovedcampus til Wien på grunn av kritikk fra den ungarske regjeringen.

Max Weber 

En tysk sosiolog som Toje refererer til når han diskuterer protestantiske etikk og kapitalisme. Weber mente at protestantismen var en viktig faktor i utviklingen av kapitalismen, ettersom protestanter var mer tilbøyelige til å spare og investere.

Protestantiske etikk 

En ideologi som Toje beskriver som en viktig faktor i Europas økonomiske historie. Han mener at den protestantiske etikken, med fokus på sparing og hardt arbeid, har bidratt til Europas økonomiske suksess.

OECD 

En internasjonal organisasjon som Toje refererer til når han diskuterer arbeidsledighet i Europa. OECD har identifisert en gruppe som de kaller for "utenfor arbeid, utenfor opplæring", som utgjør 30% av arbeidsstokken i Europa.

Karl Polanyi 

En ungarsk økonom som Toje refererer til. Han skrev en bok, "The Great Transformation", som kritiserer samfunn som styres som et vedheng til markedet.

The Great Transformation 

En bok skrevet av Karl Polanyi, som kritiserer samfunn som styres som et vedheng til markedet. Toje mener at denne boken er en viktig fagbok som han har hatt stor nytte av.

EU 

Den europeiske unionen. Toje kritiserer EUs hang til å gå i klinsj med medlemsstater som ikke når opp til Bryssels definisjon av et velfungerende demokrati. Han mener at dette kan føre til ustabilitet og svekke EUs legitimitet.

Amazon 

Et amerikansk selskap som Toje bruker som eksempel for å illustrere hvordan teknologi og automatisering kan føre til at færre arbeidere trengs.

Mark Zuckerberg 

En amerikansk gründer og milliardær som Toje bruker som eksempel på hyperrike personer som skaper store verdier, men som samtidig kan føre til økt ulikhet.

Erik Brynjolfsson 

En amerikansk forsker som Toje refererer til. Han har skrevet en bok, "The Second Machine Age", som spår at halvparten av alle dagens yrker kommer til å bli automatisert bort i fremtiden.

The Second Machine Age 

En bok skrevet av Erik Brynjolfsson og David McAfee, som spår at halvparten av alle dagens yrker kommer til å bli automatisert bort i fremtiden.

Enid Blyton 

En engelsk forfatter som Toje refererer til. Han beskriver hennes bøker, "The Famous Five", som en inspirasjonskilde for hans skattespor i poker-manuset.

Kappelen Damm 

Et norsk forlag som Toje har samarbeidet med. Han beskriver sin erfaring med forlaget som negativ, da han følte at de redigerte manuskriptet hans i stykker og ikke ga ham den respekten han mente han fortjente.

Nassim Taleb 

En forfatter som Toje refererer til. Toje mener at Taleb er en forfatter som han har fått mange råd fra.

Signal 

En kryptert meldingsapp som Toje foreslår å bruke for å lage en gruppechat for lyttere av podcasten.

Chris Rock 

En amerikansk komiker som Toje refererer til. Rock har sagt at dyr, kvinner og barn blir elsket ubetinget, mens menn blir elsket betinget av at de forsørger hjemme.

Guy Ritchie 

En britisk filmskaper som Toje refererer til. Toje liker ikke Guy Ritchies film "Snatch", men liker andre filmer av ham.

Locked, Stock and Two Smoking Barrels 

En film av Guy Ritchie som Toje liker.

Indiana Jones 

En populær filmfigur som Toje mener har bidratt til skatteorienterte konspirasjonsteorier i populærkulturen.

Da Vinci-koden 

En populær roman og film som Toje sammenligner poker-manuset sitt med.

Snatch 

En film av Guy Ritchie som Toje ikke liker. Han mener at filmen er for kjapp og har for mye kryssklipping.

National Treasure 

En film som Toje nevner. Filmen handler om en skattejakt basert på historiske spor.

The Olympic Village 

Et handelssenter i Cambridge, England, som Toje beskriver som et sted hvor folk går i joggebukser. Han misliker det sterkt.

Eiffel 

En fransk ingeniør som Toje nevner. Eiffel bygde jernbanestasjonen i Budapest, og Toje beskriver det som en flott bygning.

Atlekvida 

En saga om Attila som Toje nevner. Asle er en diminutiv form av Atle, og Toje forteller at ungarerne liker å høre at navnet hans er en versjon av Attila.

Louvre 

Et kunstmuseum i Paris, som Toje nevner som et eksempel på en populær turistattraksjon.

Eiffeltårnet 

Et kjent landemerke i Paris, som Toje nevner som et eksempel på en populær turistattraksjon.

Hatvan 

En by i Ungarn som Toje anbefaler som reisemål. Han beskriver den som en koselig by som minner om det Ungarn som han har lest om i bøkene.

Ráczky-marsjen 

En ungarsk marsj som Toje hørte på et musikkonservatorium i Miskolc. Marsjen skapte en følelse av stolthet og makt, og Toje likte den veldig godt.

Atilla 

En historisk figur som Toje refererer til. Attila var en konge av hunerne som invaderte Europa på 400-tallet. Toje nevner Attila fordi navnet hans er knyttet til navnet Asle.

Katta 

En person som Toje diskuterer med. Katta mener at Toje skal demonstrere mot fraværsgrensen, men Toje er uenig og mener at det er egoistisk av Katta å forvente at alle skal ha samme ansvar for egen læring.

Steigan 

En person som Toje refererer til. Steigan har uttrykt bekymring for at borgerlønn kan gjøre den svake og fattigste delen av befolkningen til slaver av staten.

David McAfee 

En amerikansk forsker som Toje refererer til. Han har skrevet en bok, "The Second Machine Age", sammen med Erik Brynjolfsson.

Anvergatet 

Et sted i Oslo som Toje nevner. Han bruker Anvergatet som eksempel på et sted hvor det tidligere var mange videoutleiebutikker og reisebyråer, men som ikke lenger finnes på grunn av automatisering og endringer i økonomien.

NAV 

Den norske arbeids- og velferdsetaten. Toje diskuterer NAVs rolle i det norske velferdssystemet, og mener at det er en binær tilnærming til trygd, enten er man på NAV eller ikke på NAV. Han mener at det må være mer fleksibilitet og insentiver for å motivere folk til å være aktive i arbeidslivet.

Tone Soprano 

En fiktiv karakter fra TV-serien "The Sopranos". Toje nevner Tone Soprano som et eksempel på en mor som dyttet sønnen sin inn i et arbeid som han ikke nødvendigvis ønsket.

Geir Lundestad 

En tidligere generalsekretær i Nobelkomiteen som Toje refererer til. Lundestad pleide å si "lo and behold" når han ble overrasket.

Øyvind Hustad 

En person som Toje refererer til. Hustad er en økonom som Toje mener er kritisk til USAs økonomiske politikk.

Rema 1000 

En norsk dagligvarekjede som Toje nevner. Han mener at det å jobbe i kassa på Rema 1000 er en av de laveste formene for arbeid for etnisk nordmenn.

The Sopranos 

En amerikansk TV-serie som Toje refererer til. Serien handler om en mafiaboss, Tony Soprano, og hans familie.

Øyvind Blunk 

En norsk komiker som Toje refererer til. Blunk har laget en karakter som er en full same, noe Toje mener er respektløst.

Eriksson Mor 

En fransk politiker som Toje refererer til. Han mener at det ikke er en god idé å gi makten til Eriksson Mor, og at han ikke har de nødvendige kvalitetene for å være en ansvarlig politiker.

The Guardian 

En britisk avis som Toje refererer til. The Guardian har skrevet om brenning av boka til Miklos Radnouti i Miskolc.

Miklos Radnouti 

En ungarsk jøde som døde i Auschwitz. Boka hans ble brent av høyreekstreme i Miskolc.

Auschwitz 

En tysk konsentrasjonsleir som ble brukt av nazistene under andre verdenskrig.

Tartarhøyden 

En bydel i Miskolc hvor mange romfamilier ble flyttet. Toje beskriver bydelen som et sted med store sosiale problemer, med nedslitte boligblokker, mye søppel og fattigdom.

Piroska 

En sosialarbeider som Toje møter i Miskolc. Hun jobber med romfamilier og viser Toje hvordan virkeligheten faktisk er i Tartarhøyden.

Atila Kovac 

En mann som Toje møter på trygdekontoret i Miskolc. Kovac støtter arbeidsplikten, og mener at det å gå hjemme og stemple gjør folk dovne og late.

Peter Fliger 

En viseborgermester i Miskolc som Toje møter. Fliger mener at arbeidsplikten har hatt en positiv effekt på byen, og at den har motivert mange til å finne seg en jobb.

Sara Lakathort 

En lærer i Miskolc som Toje møter. Hun er sinti, og korrigerer Toje når han bruker ordet "romfolk".

Avas 

En bydel i Miskolc hvor mange romfolk bor. Toje beskriver Avas som en skummel bydel.

Operasjon Toth 

En operasjon fra andre verdenskrig som Toje refererer til i sitt poker-manus. Operasjonen handlet om å bygge store huler for nazistene, og det er konspirasjonsteorier om at det kan ha blitt gjemt gull i disse hulene.

Firsjenstein 

Et sted i Tyskland hvor Toje plasserer gulltoget i sitt poker-manus. Det er konspirasjonsteorier om at det er gjemt gull i Firsjenstein.

Amsterdam 

En by i Nederland som Toje nevner i sitt poker-manus. Toje beskriver Amsterdam som et sted hvor man kan få tilgang til den internasjonale gullhandelen.

The Famous Five 

En serie bøker skrevet av Enid Blyton. Toje beskriver disse bøkene som en inspirasjonskilde for hans skattespor i poker-manuset.

Strawberry Publishing 

Et forlag som Toje nevner. Han mener at Strawberry Publishing er et eksempel på et forlag som bryter ut av den tradisjonelle modellen for bokforlag.

Nasim Taleb 

En forfatter som Toje refererer til. Toje mener at Taleb er en forfatter som han har fått mange råd fra.

Dreier 

Et forlag som Toje har samarbeidet med. Han liker Dreier fordi de ikke har konsulenter og gir ham full kontroll over manuskriptene sine.

Kappelen Amna 

Et norsk forlag som Toje nevner. Han beskriver Kappelen Amna som et forlag som er vanskelig å få bokkontrakt hos, spesielt for debutforfattere.

Stortinget 

Det norske parlamentet. Toje beskriver Stortinget som et sted hvor politikere er vant til å øke budsjettene hvert år, og er ikke vant til å kutte. Han mener at dette er en farlig tendens, spesielt i lys av den økonomiske situasjonen.

Global Entrepreneurship Monitor 

En internasjonal studie som Toje refererer til. Studien viser at det er færre gründerbedrifter i Europa enn i USA og Kina.

Microsoft 

Et amerikansk teknologiselskap som Toje bruker som eksempel på et vellykket selskap. Han mener at det kreves mange mislykkede selskaper for å få et vellykket selskap som Microsoft.

Apple 

Et amerikansk teknologiselskap som Toje bruker som eksempel på et vellykket selskap.

Yahoo 

Et amerikansk teknologiselskap som Toje bruker som eksempel på et vellykket selskap.

Pankaj Mishra 

En indisk forfatter som Toje refererer til. Mishra har skrevet om rasisme, og Toje mener at Mishra har et poeng i at mange hvite mennesker anklager andre hvite mennesker for rasisme.

Kinesiske valuta 

Toje nevner kinesiske valuta som et potensielt alternativ til dollar som verdens reservevaluta. Han mener at Kina kan bruke sin økonomiske makt til å undergrave USAs posisjon i verden.

Rubel 

Den russiske valutaen. Toje nevner rubel som et potensielt alternativ til dollar som verdens reservevaluta.

Yen 

Den japanske valutaen. Toje nevner yen som et potensielt alternativ til dollar som verdens reservevaluta.

London List 

Toje refererer til London List, som var en avtale som ble inngått etter andre verdenskrig. Avtalen innebar at alle lån til og fra Storbritannia skulle regnes om i dollar, og ikke i pund.

Krøsus 

Toje bruker Krøsus som et symbol på rikdom og velstand. Han mener at det er urimelig at hyperrike mennesker som Krøsus skal betale skatt for å finansiere en stor gruppe mennesker som står utenfor arbeid.

Espen Barth Eide 

En norsk politiker som Toje beskriver som en person som er svært god i debatter og ofte tar ordet og snakker lenge. Toje mener at det kan være vanskelig å delta i en debatt med Eide, da han ofte dominerer samtalen.

Trond Giske 

En norsk politiker som Toje beskriver som en person som er svært god i debatter.

Sinteligikirken 

En religion som Toje diskuterer. Han mener at Sinteligikirken er manipulativ og at den er merkelig med tanke på dens tro på at kirkens medlemmer er de utkårede fra en romsivilisasjon.

Ron Hubbard 

En amerikansk forfatter som grunnla Sinteligikirken. Toje mener at Sinteligikirken er et spesielt sted å være.

Sai Baba 

En indisk guru som Toje nevner som et eksempel på en New Age-religion.

Guru Durek 

En norsk guru som Toje nevner som et eksempel på en New Age-religion.

Shamaner 

En type religiøs leder som Toje nevner. Han nevner shamaner som et eksempel på en New Age-religion.

Magnus Carlsen 

En norsk sjakkspiller som Toje nevner. Carlsen har vært gjest i podcasten, og Toje lurer på om Carlsen er interessert i å bli med i Sinteligikirken.

Tom Cruise 

En amerikansk skuespiller som Toje nevner. Toje mener at Cruise er en tilhenger av Sinteligikirken.

Thomas Piketty 

En fransk økonom som Toje refererer til. Piketty har skrevet en bok, "Capital in the 21st Century", som handler om økt ulikhet i verden.

Capital in the 21st Century 

En bok skrevet av Thomas Piketty, som handler om økt ulikhet i verden.

Simon Kuznets 

En ungarsk økonom som Toje refererer til. Kuznets har gjort et forskningsprosjekt om økt ulikhet i verden, som Piketty videreførte.

Tropical Thunder 

En film som Toje refererer til. Filmen handler om et filmteam som havner i guerillaterritorium under innspillingen av en vietnamsk krigsfilm.

Sintologikirken 

En religion som Toje diskuterer. Han mener at Sintologikirken er manipulativ og at den er merkelig med tanke på dens tro på at kirkens medlemmer er de utkårede fra en romsivilisasjon.

Rutger Hauer 

En nederlandsk skuespiller som Toje nevner. Toje mener at Hauer kan få lov til å være en drittsekk, mens Matt Damon må alltid være hyggelig.

Matt Damon 

En amerikansk skuespiller som Toje nevner. Toje mener at Damon må alltid være hyggelig, mens Rutger Hauer kan få lov til å være en drittsekk.

Leonardo DiCaprio 

En amerikansk skuespiller som Toje nevner. Toje mener at DiCaprio ofte spiller svake roller, og at han ønsker å spille en sterk rolle for å få folk til å se opp til ham igjen.

Hamsun 

En norsk forfatter som Toje nevner. Toje refererer til en sak som ble kjent om at Hamsun var nazist.

Tarantino 

En amerikansk filmskaper som Toje refererer til. Toje mener at Tarantino tar opp det temaet i sine filmer at skuespillere ofte blir forbundet med de rollene de spiller.

Michelle Mulde 

En forfatter som Toje refererer til. Toje mener at Mulde lever et usunt og ulykkelig liv.

I fraværet 

En bok skrevet av Michelle Mulde. Toje refererer til boken når han diskuterer forfallet av kristendommen i Europa og USA.

Kristendommen 

Toje diskuterer forfallet av kristendommen i Europa og USA, og mener at islam blir større og større i fraværet av kristendommen.

Islam 

Toje diskuterer islam som en religion som blir større og større i Europa og USA i fraværet av kristendommen.

Critical Drinkery 

En podcast som Toje refererer til. Podcasten er en online-brand som varer i en og en halv time, og som handler om filmer.

Skottland 

Toje refererer til en kamerat fra Skottland som er med i podcasten "Critical Drinkery".

Participants

Host

Wolfgang Wee

Guest

Asle Toje

Lignende

Laddar