Hei og velkommen til dagens Lyttespørsmål fra Pengerådet. I dag er det Lea Marie som har sendt en spørsmål, og hun skriver følgende. Hei, jeg er en jente på 16 år som gjerne vil begynne å spare i fondene jeg fyller 18 år.
Tenker da på ganske langsiktig sparing til bolig. Har spart opp ca. 90 000 kroner til nå, og har det i en sparekonto hos Sparebank 1. Vi vil da altså fordele disse pengene i fond med best mulig avkastning og relativ lav risiko til langsiktig sparing. Jeg har jobb og sparer ca. 1-2 000 kroner hver måned. Hvilke fond vil dere anbefale at jeg plasserer pengene i? Vil fordele det i både nordiske, internasjonale og fremvoksende markeder.
Og tusen takk for en fin podcast. Lærer mye av dere. Og så legger hun til. Jeg har ikke begynt å spare i BSU enda, da jeg ikke har skattbar inntekt og vil få maksimalt ut av skattefordelen som kommer med å spare i BSU. Vil prøve å fylle opp kvoten hvert år og eventuelt fordele de resterende pengene i fond. Hva tenker dere om dette? Se for meg å spare, i hvert fall i ti år. Hilsen Lea Marie. Og jeg må si at jeg er ganske imponert over deg, Lea Marie. Jeg har spurt om 90 000 kroner alene allerede som 16-åring. Det er
Hadde ikke jeg. Det er jeg i hvert fall helt sikkert. Hadde du det 90 000 på konto da du var 16, Halgeir? Nei, det tviler jeg på. Jeg drev å sparte litt i aksjer faktisk, men jeg tror det var på langt mindre beløp. Så dette er veldig imponerende. Å ha klart å sette av en par tusen lapper i måneden er jo helt, helt supert. Det er en ting som kanskje er hyggelig for deg, Lømeri, at jeg ...
gjøre oppmerksom på, det er dette med BSU. Altså, det har jo kommet en endring i BSU-reglene som gjør at du får ikke lenger skattefordrag hvis du allerede har kjøpt bolig. Så da slutter skattefordraget å virke, kan du si. Og det betyr jo også at dette
gode poenger som du trekker frem og som også vi har trukket frem egentlig i alle år frem til 2020, nemlig det at det er ikke noe stor vits i å spare i de årene hvor en har lav skattbar inntekt fordi en ikke vil få noe nytte av skattefordraget. Det er ikke så viktig lenger.
Rett og slett fordi at de fleste kjøper bolig langt før de har spart opp denne kvoten på totalt 300 000 kroner. Og det vil jo sannsynlig skje med deg også, Lea Marie. Altså hvis du ser for deg at du skal kjøpe en bolig om rundt ti år, og det kan jo skje før det er sånn som du sparer, så har du på det tidspunktet antagelig ikke spart opp totalkvoten på 300 000 kroner rett og slett.
Fordi en får jo maksimalt bare spart og satt inn 27.500 på BSU-kontoen. Så at du fyller opp denne kvoten også de årene du har lav skatt på inntekt, det er ikke så farlig fordi at du går ikke glipp av flere skattefordrag enn du ville gjort ellers. Så det er det første. Når det gjelder akkurat, så er det sånn at jeg vil jo faktisk da,
bygd med egen grunnmur av BSU. Om det skulle være BSU 1-0, eller vanlig BSU, eller BSU 2-0, så vil jeg nok foretrukke det, fordi det gir jo en risiko for rente på minst 3%, og sannsynligvis noe høyere de neste to årene, fordi rentenivået stiger.
Og kan du spare mer enn det og sette de av i 10 år som du stipulerer, så vil jeg nok sette i globale indeksfond, eller en blanding av
siden du foretrekker det, nordiske, internasjonale og fremvoksende markeder indeksfond. Alle disse tre variantene finner du hos i hvert fall de største handelsplattformene, og det finner du nok også hos banker som for eksempel
Det er en B som tilbyr den type indexfond for sine kunder, eller hvis du skal gjøre det på den aller billigste måten, så går du rett til KLP, som er et stort norsk livselskap som tilbyr KLP Aksjenordenindeks, KLP Aksjeklobalindeks og KLP Aksjefremvoksende Markeder.
Dette er indexfond som har den laveste prisen, rett og slett fordi at KLP har nok ikke de samme incitamentene til å tjene mest mulig på fondsregler.
forvaltningen sin som en del av de andre mer kommersielle bankene har. Så med andre ord, sats på BSU og sats kanskje på indexfond i KOLP, hvis vi vil gjøre det på billigst måte.
Takk skal du ha, Helgeir, og takk for et fint spørsmål. Lykke til videre, Lea Marie. Jeg vil også minne dere på, dere som hører på denne podcasten, at dere kan få tre utgaver av dine penger nå for 129 kroner. Det er et veldig bra tilbud. Hvis du sender kodeordet PENGERÅDE til 2030, du får også selvfølgelig tilgang til dine penger på nett. Tre utgaver pluss tilgang på nett i tre måneder. PENGERÅDE til 2030. Husk det.
Hvis du har noen spørsmål som du har lyst til å sende til denne podcasten her, kan du sende det til tips at dinepenger.no eller send oss en melding via Facebook eller Instagram hvor vi heter Dine Penger Begge Stedene. Og sist men absolutt ikke minst, så kan du også melde deg inn i Facebook-gruppa vår som heter Pengerådet. Takk for at du hørte på.