Hei og velkommen til dagens lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Magnus som har sendt inn spørsmål, og han skriver følgende. «Bør småsparere skråstrekk investorer med egenkapital på mellom 500 000 og 1 million kroner opprette eget selskap og spare gjennom det?»
Tenk for eksempel på et enkeltpersonsforetak eller et aksjeselskap. Hvilke fordeler og ulemper er det med å spare gjennom et eget spare- eller investereselskap sammenlignet med å spare som en vanlig privatperson? Tenk på en porteføljefordeling omtrent slik. Aksjefond 70%, enkeltaksjer 10% og rentefond skråstrek buffer skråstrek sparekonto 20%.
Hilsen Magnus. Jeg tror nok, i dette konkrete spørsmålet med den fordelingen, så kan han nok heller bruke de produktene som finnes, altså en aksjesparkonto eller en investeringskonto, fremfor å lage et eget selskap.
Et eget DAIS. Før var dette mye mer vanlig, også på mindre beløp. Når du oppretter DAIS, så sparte du gjennom det, fordi du da fikk utsatt skatten når du bytta mellom fond, når du bytta mellom aksje. Du kunne vente med å beskatte gevinstene dine helt til du tok ut pengene dine.
eller når laner ASM. Så det ga en betydelig skatt, altså en fordel med utsatt skatt. Denne fordelen har den jo fått nå ved innføring av aksjesparkonto. Vi sier at du kan bytte fra et fond til et annet, og selv om du har en gevinst, så betaler du ikke skatten før du tar ut de pengene for godt. Så på mange måter aksjesparkonto etterligner denne formen for skatt
som var mest vanlig blant de som hadde en ganske høy formue før. Og det er bra. Men det er fortsatt noen ulemper med aksjesparkonto som du ikke får ved å opprette et holdingsselskap, eksempelvis. Og det fremste er jo det at i et holdingsselskap så kan du ha mange flere typer investeringer enn du kan i en aksjesparkonto.
For der er det kun aksjefond med inntil 80% aksje som kan settes, eller regne enkelt aksjer. Og det er også et krav at disse fondene, eller aksjene, må være hjemmehørende i EØS. Så det er jo enkelte, for eksempel, aksjeselskap som også blir notert på Oslo Bør, som for eksempel Frontline, som ikke du kunne sette i en aksjesparkonto, fordi de er hjemmehørende i et eller annet land utenfor EØS da.
Og ikke minst når Magnus trekker frem rentefond, type buffer, sparekonto, altså pengemarkedsfond, obligasjonsfond, kontanter, altså du får ikke rente på disse, og du kan ikke ha disse fondene på en aksjesparkonto, fordi de er et slett ikke aksjefond.
Så de må du putte utenfor kontoen, og hvis du har kontanter da, som for eksempel en buffer, så får du ikke rente på de kontantene. Sånn sett er kanskje aksjesparkonto mindre egnet enn håndløsenskap. Du kan jo omgå dette hvis det er viktig å samle
eller løse dette hvis det er viktig for deg å samle all sparing og så rentefond på en konto, så kan du jo i stedet for opprette en såkalt investeringskonto som er egentlig
fetteren til aksjesparekonto, bare den har vært i litt flere år enn aksjesparekonto. Dette er jo egentlig et livsselskapsprodukt, så det blir tilbytt av gjerne livsselskapet til en bank, altså Nordia Liv eller Nordnet Liv, i stedet for selve hovedbanken, men der kan du også benytte rentefond, unoterte aksjer og så videre i kontoren.
og like fullt få den fordelen med å bytte på noen avveis. Så du trenger jo ikke ha et holdningsselskap. Du kan ta en annen type kontoprodukt. Fordi det som er ulempen med et holdningsselskap er jo at du...
Det er noe høyere kostnad fast for at du må etablere dette, og så har du et innskudd som kan bli benyttet. Men det er jo krav til regnskapsføring blant annet for alle norske aksjeselskaper, så fremtidig er for høy krav.
For høy kvalitet, altså for mye penger inni deg, så må du også ha en revisjonsplikt. Det gjør du ikke i dette tilfellet. Hvis det er lavere beløp, så trenger du ikke revidere. Du må ikke ha en revisor inn og gjøre en rapport her. Men det er like fullt, gjerne noen kostnader knyttet til regnskapsføring for eksempel, og settet opp i ukanspunktet.
Så for de aller fleste så vil jeg nok heller anbefale aksjesparkonto eller investeringskonto. Takk skal du ha, Alger, og takk for spørsmålet. Magnus, hvis du som hører på podcasten også lurer på noe, kan du sende et spørsmål til oss til tips at dinepenger.no eller send oss en melding via Facebook eller Instagram hvor vi heter Dine Penger. Og så kan du også melde deg inn i Facebook-gruppa vår som heter Pengerådet. Takk for at du var her.