Musikk
Hei, og velkommen til dagens Litt spørsmål fra pengerådet. I dag er det Ove som har sendt inn et spørsmål, og han skriver følgende. Hei, jeg har et spørsmål til podcasten deres som jeg koser meg med til hjemmekontor morgenkaffen hver dag. Jeg ser at DNB nå setter opp prisen på indeksvånd til 0,40%, mens man gjennom kron med akademikravtalen kan få indeksvånd til 0,16-17%.
avhengig av kontotypet. Tror du dette kan svi for DNB, mønner hilsen Ove? Og ja, er det en liten nyhet som Ove har pakket inn her, Halgeir? Ja, det er ikke så mange nødvendige som er klare ved det at DNB da satt opp priserne, eller gjorde om prisstrukturen sin, slik som for så vidt også Nordnet har gjort, slik at indexfond blir noe dyrere, mens såkalt aktiefond nok faller i pris. Det er en del av det.
De gjør dette gjennom å sette en såkalt plattformavgift, altså en avgift du betaler uavhengig av hva slags fond du velger. Men det betyr jo da, i og med at den er fast uansett om du velger et indeks- eller et aktivt fond, at den samlende kostnaden for å velge et indeksfond går noe opp for disse leverandørene Nordnet i NB, blant annet.
Og når det gjelder kron, så har de rett og slett en mye lavere plattformavgift, sånn som det virker. Sånn at gjennom akademikapakker til akademikerne, fagforeningen, som jo er en paraplyorganisasjon for flere fagforeninger,
Tekna, Nito, er det vel der? Ikona.
tannleggene og så videre, så har de laget en avtale for sine 200 000 medlemmer som gjør at du kan få billigere forvaltning gjennom kron, både gjennom ordinær sparing, altså fondsparing, men også via pensjonavtale. Så du kan flytte pensjonen din til kron. Hvis du da ser på kostnaden for pensjon,
DND global indeks, hvis du skal velge av den i den pensjonsavtalen til kronen, så vil vel det koste 0,175%.
mot 0,40% hvis du velger det i DNB, og det er jo kanskje litt paradoksalt da, vil mange tro. Altså tenk deg fordi at det er jo DNB fond, men altså Kron setter en lavere plattform avgift rett og slett på dette. De har vel en plattform avgift for akademikerne kunder på 0,0%.
Og så er selve forvaltningsgebyret til DNB Global Index 0,1, så da blir samlet kostnad 0,175. Det er klart det vil jo svi litt for DNB, men det er klart de satser nok på at ikke alle sparerne, eller kanskje de færreste sparerne, klarer dette, at det er såpass mye billigere i kroner.
Og så kan du spørre seg, blir dette så mye penger da, enn et ganske få tidsprosentenheter? Tja, det er jo 225 kroner spart for hvert år du har 100 000 investert i eksempelvis DNB Global Index.
så har du 200 000 investert i dette fondet, så sparer du 450 kroner årlig, og har du penger av det der i 10 år, som ikke er så uvanlig, så er det vel tilsammen rundt 6 000 kroner spart i løpet av at du får mer investert gjennom Kronen sin plattform, eller DNB sin plattform inn i det samme fondet.
Og så må du da spørre deg selv om det er mer tilfreds med totalløsninger i sparemiddel,
bakka til DNB, altså spare appen og rådgivninga der, versus da den kan få gjennom kronen. Og det er jo en innovativ ny løsning som konkurrerer mot en gammel bank, men som har veldig gode, også der, innovative løsninger, så det blir jo litt opptikk her, hver enkelt om de synes det er verdt å spare de pengene. Men opplagt, det er billigere nå i kron, og spesielt for akademikere
kunder hvis du tar pensjonen din der. Hvis du kjøper vanlig fond, så sier kronen at de snart skal gjøre det mulig for deg å handle enkeltfond også. I hvert fall stå på nettsidene deres at den såkalt fondsvelgeren den kommer snart på vanlig fond.
Men den er allerede der for pensjonsløsninger. Så flytter du pensjonskontoen din til kron, så har du nå muligheter for å velge billige enkeltfond, som for eksempel DNB Global Index. Et alternativ er at du velger en indexpakke, da er det kron som har satt sammen to fond for deg, og da betaler du 0,5%.
17% for den som akademikermedlem. Jeg tror du betaler 0,2 hvis du ikke er det. Skal du ha den vanlige indeksløsningen uten å ha pensjon, altså bare du velger krons vanlige fondspakke, så koster vel det 0,16 for akademikerne og litt dyre for
0,2 for deg som ikke er medlem i Akademikeren. Takk skal du ha, Alger, og takk for et bra spørsmål. Hvis du som lytter til podcasten har spørsmål, kan du sende det til oss til tipsapp.dinnepenger.no eller så kan du sende oss en melding via Facebook eller Instagram. Vi retter dine penger begge steder. Så bør du også melde deg inn i Facebook-gruppa vår som heter Pengerålder. Takk for at du var her.