Hei og velkommen til dagens Lyttespørsmål fra Pengerådet. I dag er det Tina som har sendt inn et spørsmål om lurer på følgende.
Jeg har kjøpt min første leilighet i fjor, men måtte bruke kassjonist fordi 15 prosenten jeg ikke hadde spart opp til engapitalen. Etter dette har jeg blitt mer opptatt av å spare og betale ned da jeg ønsker at min mor skal slippe å kassjonere for mitt boliglån. Samtidig ønsker jeg å kjøpe noe større i løpet av cirka tre år og prøver derfor å spare mest mulig.
For tiden setter jeg av 14 000 kroner i måneden til sparing og betaler mitt månedlig beløp på boliglånet. Siden det bare er tre år til jeg ønsker å kjøpe en større bolig, lurer jeg på hva som er lurt å gjøre nå. Betale ekstra ned på boliglånet, spare i BSU selv om jeg ikke får fratrekk på skatten, spare på en høyrendekonto eller spare i fond. Eventuelt andre ting. Men det hilsen.
Tina, ja, vanlig BSU er uaktuelt, men kanskje en annen luring innenfor BSU-verdenen kunne vært noe her, Auger? Ja, fordi selv om Tina kanskje er innenfor radarsgrensen, så har hun kanskje brukt opp BSU-en, eller uansett så får hun ikke fratak på skatten når hun allerede eier en bolig. Så det er jo en endring som kom for et par år siden.
Men du kan spare i det som bankene kaller BSU 2.0, eller noen kaller det BSU Plus, eller...
bolig, ungdomskonto, det er litt forskjellige navn. Boligspare ekstra, mener jeg. Ja, det er altså ja, stemmer. Alle varianter? Det er alle varianter. Da får du ikke noe skattefordrag. Dette er jo bankenes egne, som vi har vært inne på flere ganger før, på bankenes egne produkter, og da er det bankenes egne regler som gjelder. Og bankerne har ulike regler for denne tilleggsvarianten. Det som i midlertid er nok så likt for de kjøpere,
Ikke aller rytm nok. Jeg tror både OBOS og DNB har endret det nå, at de gir den samme gode renta på vanlig BSU som de gir på den som er BSU 2.0-varianten. Og det vil jo si i enkelte banker drøyt 3%, som er svært godt betalt for et helt risikofritt spareprodukt. Så jeg vil jo prioritere det, først og fremst.
Å funne en bank som altså tillater at du setter pengene inn på en BSU 2.0-variant, selv om du ikke lenger kanskje har en vanlig BSU.
Og så når du skal kjøpe din neste bolig, så kan du ta ut pengene til nettopp dette formålet. Har du mer som du kan betale inn, eller spare, så vil jeg prioritert spare for meg med lav risiko, som pengemerkesfond eller applikasjonsfond med kort lepetid.
Men altså, 14 000 kroner i måneden, det blir jo penger av dette, men du kan i enkelte banker sette inn på den BSU-tonele-varianten inntil 300 000 i engangsinskudd. Det er ikke slik at du må binde deg til
27.500 i året som en makskvote, slik man må med ordinær BSU. Så de har altså rausere årlige kvoter, hvis man kaller det det, i denne varianten enn den du har på ordinær BSU. Så sjekk først og fremst ut det alternativet først. Mhm.
Takk skal du ha, Alger, og takk for spørsmålet, Tina. Hvis du som hører på denne podcasten har et spørsmål, send det til oss til tips at dinepenger.no, eller så kan du sende oss en melding via Facebook eller Instagram. Der heter vi jo Dine Penger begge stedene. Vi har også en Facebook-gruppe som heter Pengerådet, hvor du kan melde deg inn, eller du bør løpe og melde deg inn med en gang, mener jeg.
I sommer så har vi litt lavere svarfrekvens på meldinger og sånt som kommer inn. Vi har tatt en liten ferie, men vi leser alt som kommer, og vi er klare til å kaste oss over alle spørsmålene. Vi er tilbake igjen i august. Takk for at du hørte på.