Hei og velkommen til dagens lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Ida som har sendt inn et spørsmål, og hun skriver følgende.
Hei, jeg begynte brått men sent med fondsparing i globale indeksfond i fjor, inspirert av kampanjen for å få kvinner til å investere og tenke langsiktig økonomisk. Jeg har hørt gjennom alt dere har snakket om i pengerådet og flere andre økonomipodcaster og tar til meg råd og kunnskap. Tusen takk for infoen. Jeg har klart å spare 65 000 kroner på fond i tillegg til nedbetaling av huslån med en års inntekt under 400 000. Det er jeg stolt av.
Jeg vet at man skal sitte lenge med fondene sine når de stiger i verdi og ikke selge for å inkassere kortsiktig gevinst. Men det greier jeg ikke å overbevise fornuften om. Det er dumt, holder ikke. Jeg trenger fakta inn og få det inn med T-skjøn akkurat hvorfor og hvordan og hva som skjer. Og Hallegær, dette har du gjort klar.
Hvis ikke, har du gjort det klar, legget lagt infoen på NT-sje? Hvorfor i alle dager må Ida fortsette å sitte med fondene selv om de har steget massivt? Først vil jeg berømme Ida for å være en, jeg kaller henne nesten en supersparer. Det er veldig godt gjort Ida å klare å spare 65 000 på det jeg forstår er relativt kort tid av en inntekt på 400 000. Kudos til deg for det. Takk.
Det er jo et interessant spørsmål. Det er noe som jeg ofte blir møtt med, nemlig dette med å ta gevinster underveis. Og psykologisk sett så ser jeg jo at det kan være fristende. Det er noe med at du da føler at du sikrer noe.
At du gjør noe som sikrer deg en høyere fortjeneste enn hvis du ikke gjør det. Altså hvis du ikke selger, men bare lar dette gå. Og slik er det jo egentlig ikke når du sparer langsiktig i fond. Fordi at det kan til og med være litt dumt, fordi at hvis du i hvert fall har sparing av de fondene
Men fritt, altså utenfor en aksjesparkonto eller investeringskonto, så må du plutselig betale skatt av den gevinsten i stedet for å beholde gevinsten i fondet, og kanskje betale den skatten om 10-15 år når du tar pengene ut for godt.
Har du din aksjeparkonto eller en investeringskonto, så er ikke dette så viktig lenger, for da kan du jo faktisk selge fondet underveis, realisere gevinsten, men du slipper å betale skatten til du tar pengene ut for godt av denne kontoen.
Men det er ikke noe vits i med mindre du skulle ønske å gå for eksempel til et annet fond eller en annen enkeltaksje. Og det er klart at for de som eier enkeltaksjer og er forholdsvis aktive der, så gjelder det en annen type problematikk.
For der kan det jo være verdt å ta gevinster underveis. Rett og slett fordi at du har en aktiv strategi, og du mener at den aksjen du eier nå har på en måte gått over sitt potensiale. Da tar du gevinsten, men så setter du pengene i noe annet. Og da er litt her poenget, da setter du deg i noe annet som du tror kan stige mer enn om du hadde pengene i den gamle aksjen. Ikke sant? Ja.
Det er andre også som gjør bruk av såkalt stopplås, at hvis du har i en god periode hatt god verdistigning, så setter du stopplås som sier at hvis noe faller med mer enn 5% for eksempel,
Ja, så selger du dette uansett. For på den måten så tar du det da, og du slipper å være med ytterligere 5, 10 eller 15% ned. Det er ikke sikkert det skal gå ned til 15%, men hvis du gjør dette som et viktig prinsipp, så slipper du å bli med på de virkelig, liksom de der ubåtene som bare synker og synker og synker. Men da er det viktig at du hele tiden oppjusterer stopplossen, slik at det følger med også når
når den stiger. Men dette er primært enkeltaksje med snakk om denne type prinsipper for. Når det gjelder langsiktig fondsparing, og du vurderer for eksempel å bare gå ut av ett globalt inntektsfond,
og setter pengene i et annet globalt indeksfond, så har det ingenting for seg, fordi den vil jo fortsette å gå opp eller ned akkurat like mye, uansett om du er i fond A eller fond B.
Fordi de har det samme mandatet og de blir truffet av de samme markedsmekanismene. Så er det noen som velger å gå over i for eksempel kontante eller i et rentefond i en periode fordi de synes at markedene har gått så altfor godt i altfor lang tid. Og det kan jo være noe for seg.
Jeg vil ikke valgte den strategien i hvert fall, fordi jeg tror ikke jeg over tid vil klare å time markedet så godt. For en ting er å selge på riktig tidspunkt. Det kan være mye vanskeligere å kjøpe seg inn igjen på riktig tidspunkt. Så timinga i dette synes jeg ikke forsvarer å gå ut på den måten. Og du...
Hvis du altså selger og så går inn igjen, så sikrer du egentlig ikke en gevinst, fordi at du starter å få scratch av på det nye fondet. Så hvis det faller, så har du tapt pengene, versus når du kanskje hadde blitt væren i det andre fondet. Hvis det går ned, så har du jo ikke fått like høy gevinst.
som du hadde fått hvis du hadde solgt det, men alt i alt så er du jo på det samme, for ellers ville du jo altså kjøpt et fond som hadde falt i verdi. Så jeg vet ikke om jeg klarer å forklare dette godt nok med denne annonserte t-sjeia, men det har egentlig ikke noe for seg, så fremt altså at du er en langsiktig fondsparer og at du ønsker å ha pengene stående i fond in the long run.
Det er jo det som er poenget. Men hvis du skal uansett ut og bruke pengene til et eller annet, så må du ta gevinsten. Men du tenker, når du da har gjort god gevinst i sitt globalt indexfond, fin avkastning, tenker du at nå skal jeg sikre den avkastningen, og så går du ut, og så begynner du å kjøpe i en fond, så kjøper du det egentlig bare inn på mye høyere pris enn det du hadde i utgangspunktet, og avkastningen blir jo lavere. Og så har du da i verste fall en skatteregning du må betale til det offentlige, steden for at du hadde hatt den...
Den urealiserte gevinsten står henne enda noen år i et fond og har tjent penger på den biten også. Så jeg synes ikke dette er fornuftig å gjøre med mindre. For eksempel at du har en litt kortere tidshorisont. Kanskje hun skal kjøpe en ny bolig om kort tid. Kanskje hun skal
pusse opp eller gjøre noe annet med pengene, kan jo alltid tenke seg at ok, nå har dette gått så fort, så
Dette har gått så fort nå, ikke sant? Og du har kanskje investert i 2018, eller du investerte kanskje til meg i mars-april og så en voldsom verdistigning på forholdsvis kort tid, mer raskt enn noen hadde tenkt. Da kan du tenke at ja, ok, jeg skal sikre dette, for jeg må jo uansett pusse opp nå om et halvt år. Hvis det er tidshorisonten er så kort, så kan det jo alltid ta å selge deg ut nå, i stedet for å vente det neste halvåret. Men da har du jo altså de korte brillene på. Ja.
Og vi har alltid lange briller på, eller jeg har lange briller på. Du ser jo som en ørn, så du trenger jo ikke det. Men for å håpe at Ida ble litt klokere av dette da. Har du som Ida noen spørsmål du lurer på, send det da gjerne til oss på tips at dinepenger.no eller send oss en melding på Facebook eller Instagram.
Takk for at du hørte på.