Hei, og velkommen til dagens Lyttespørsmål fra Pengerådet. I dag er det Torun som har sendt inn et spørsmål, og det er som følge. Jeg hører på podcasten dere og får stadig gode og nyttige tips. Jeg har spart i aksjefond i mange år og ser at pengene vokser, men jeg synes det er vanskelig å bestemme meg for om det er bra investeringer.
Hvor mange år jeg har spart finner jeg ikke ut av, men sikkert i over 15 år. Jeg lister opp mine spørsmål og håper dere kan gi svar. Jeg bruker DNB til alt av investeringer, lån og med mer. Totalbeholdningen for fond er 450 000 kroner, avkastningen på 18,77 prosent, eller 71 200 kroner det siste året. Historiske vinsen er da 256 000. Hvordan kan jeg vite om dette er bra?
Spørsmål 2. Mange advarer mot fond med høyt forvaltningsgubir, men er avkastningen bra? Gjør vi ikke det nå? Hvor kan jeg finne oversikt over enkeltaksjer som betaler utbytte? Og er ikke dette en fin måte å spare penger på? Håper dere kan se på dette og gi kloke og gode svar og råd som alltid. Og Halgeir, hva skal vi si til dette kinderegget av et spørsmål? Kan du begynne på toppen kanskje da? Hvordan vet man at en investering er god?
Ja, det er et godt spørsmål det. Fordi at i utgangspunktet virker jo dette veldig imponerende. Du har tjent en urealisert gevinst på nesten 19% i de siste 12 månedene, og altså gevinst på 256 000, altså innskudd på 200 000 av voksteg til 450 000.
Det er i ugangspunktet veldig imponerende, men la oss ta først dette med siste år. Det er klart at hvis Frenkertelts skol tenker at dette er et fond, hvis de har klart 19%, og markedet har gått 25%, og kanskje andre aksjefondene har gått 20%,
26-27 prosent, så er ikke dette imponerende. Det er jo bra i seg selv, og skal jeg være glad for en så enorm avkastning på så kort tid, det er jo isolert sett veldig godt, men du har ikke valgt riktig fond.
Så da må du rett og slett inn og sjekke for eksempel på Morningstar.no. Der kan du måle fondene og fondenes avkastning mot både indeks og mot andre sammenlignbare fond. Så du kan se både på månedsbasis, de siste tre år, de siste fem år, hvordan et fond har gjort det mot den indeksen de måles mot.
Har de gjort det mye bedre, så har de, ja, det kan være de har tatt veldig store sjanser, men de har altså gjort det relativt sett også bedre enn indeksen de måles mot. Og ligger de der og slurer langt under indeksen, ja, så har de gjort det da. Har ikke de vært dyktige nok?
Så gå inn for eksempel på morningstar.no og sjekk ditt eller dine fond opp mot resten av markedet for de konkrete tidsperiodene som du ønsker å måle dem mot.
Og så var det dette med forvaltningsgebyr. Er det sånn at det er en sammenheng mellom et høyt forvaltningsgebyr og en høy avkastning? Nei, i de undersøkelser som jeg har sett, og nå har jeg også forbrukerrådet nylig gjort en ny analyse for den siste 20 år, så er det ikke slik at du kan trekke en sammenheng mellom høyt gebyr og høy avkastning.
Tvert om, hvis du ser på globale fond, så har det gjerne lønnssegg å ligge i såkalt indexfond, altså fond som har lave kostnader, men som følger bare tett indeksen, i stedet for såkalt aktive fond som gjerne har mye høyere gebyrer. Så ja, du kan være fornøyd med, igjen da, du kan være fornøyd med høy avkastning, men hvis dette er blitt gjort i et fond med høye gebyr, som ikke har gjort det bedre enn for eksempel et billig indexfond, så skal du ikke være like fornøyd.
Og det siste spørsmålet til Tore, nemlig dette med utbytte. Jeg ser at man lett kan finne oversikten over dette her, og er det en fin måte å spare på dette her? Det er en mann som foretrekker å gå i utbytteaksje, altså på enkeltaksje da, og kjøpe det, fordi da får du jo i hvert fall en årlig, kan du si, du føler at du får en årlig avkastning, en årlig
utbetalt likviditet, og mange mener da at slike aksjer på lang sikt vil gjøre totalt sett en bedre avkastning enn de selskapene som ikke betaler utbytte, fordi at utbytte aksjer er gjerne litt mer aksjonærvennlig enn andre type aksjer. Jeg tror du finner historikk og forskning som støtter både den ene og den andre synen, men...
Hvis den skal velge aksjer med høy utbytte, så tror jeg at du må google deg litt frem og gå på diskusjonsgruppen. Det finnes ikke for eksempel en oversikt til det jeg har funnet i hvert fall på Oslo Bør som viser sånn gjemt oppdatert i aksjene som har høy utbytte, men ...
Pareto har for eksempel tidligere publisert en oversikt over selskapet for Oslo Bør som gir mye utbytte. Nordnet har gjort det samme. De har publisert en liste over nordisk aksje som gir høy utbytte. Selskapet som Movi
DNB, Telenor, Equinor er ganske høyt oppe. Sparbank 1 Midt-Norge generelt gir jo gjerne egenkapitalbevis. Altså, jeg vil si i anførselstegn, aksje i sparbanker gir høyere utbytte enn mange andre aksjer. Så et tips der er altså å gå på sparbankene og kjøpe egenkapitalbevis hvis du er interessert i høy utbytte. Og generelt,
Bankaksje gir jo også gjerne høyere utbytte enn andre aksje. Bra, da håper jeg du fikk svar på det du lurte på, Tore. Hvis dere som hører på også har noe dere brenner inn med av spørsmål, send det til oss da. tips at dinepenger.no eller send en melding til oss på Facebook eller Instagram. Da heter vi Dine Penger begge stedene. Ellers kan du også melde deg inn i Facebook-gruppa vår som da heter navnet, bærer navnet heter det kanskje, Pengerådet. Takk for at du var med.
Teksting av Nicolai Winther