5/8/2023
136. OKSALATER: Superfood gjør deg syk med Sally K.Norton (English)
Sally K. Norton, forfatter av boken "Toxic Superfood", deler sin historie med oksalatforgiftning og hvordan det påvirket hennes helse. Hun forklarer at oksalater er kjemikalier som finnes i planter og kan forårsake en rekke helseproblemer, inkludert betennelse, autoimmunitet, fordøyelsesproblemer, og smerter i ledd og muskler. Norton forklarer også hvordan man kan redusere oksalatforgiftning gjennom kostholdsendringer, og hvilke matvarer man bør unngå.
Transkript
Nämnd i episoden
oksalatforgiftning
En tilstand som oppstår når man får i seg for mye oksalater, kjemikalier som finnes i planter.
Toxic Superfood
Boken skrevet av Sally K. Norton om oksalatforgiftning og hvordan det påvirker helsen.
oksalater
Kjemikalier som finnes i planter og kan forårsake helseproblemer når man får i seg for mye.
betennelse
En kroppslig reaksjon på skade eller irritasjon, som kan forårsakes av oksalater.
autoimmunitet
En tilstand der immunsystemet angriper kroppens egne celler og vev, som kan utløses av oksalater.
fordøyelsesproblemer
Problemer med fordøyelsen, som kan forårsakes av oksalater.
smerter i ledd og muskler
Smerter i ledd og muskler, som kan forårsakes av oksalater.
kostholdsendringer
Endringer i kostholdet for å redusere inntaket av oksalater.
søtpotet
En matvare som er høy i oksalater og bør unngås ved oksalatforgiftning.
sjokolade
En matvare som er høy i oksalater og bør unngås ved oksalatforgiftning.
spinat
En matvare som er høy i oksalater og bør unngås ved oksalatforgiftning.
mandler
En matvare som er høy i oksalater og bør unngås ved oksalatforgiftning.
nøtter
En matvaregruppe som ofte er høy i oksalater.
potet
En matvare som er høy i oksalater og bør unngås ved oksalatforgiftning.
hvitløk
En matvare som er høy i oksalater og bør unngås ved oksalatforgiftning.
chiafrø
En matvare som er høy i oksalater og bør unngås ved oksalatforgiftning.
quinoa
En matvare som er høy i oksalater og bør unngås ved oksalatforgiftning.
tumerik
En krydder som er høy i oksalater og bør unngås ved oksalatforgiftning.
fisk
En matvaregruppe som er lav i oksalater og anbefales ved oksalatforgiftning.
grønne pepper
En grønnsak som er lav i oksalater.
meloner
En frukt som er lav i oksalater.
squash
En grønnsak som er lav i oksalater.
brokkoli
En grønnsak som er lav i oksalater.
kål
En grønnsak som er lav i oksalater.
blødbær
En bær som er lav i oksalater.
bringebær
En bær som er høy i oksalater.
makadamia
En nøtt som er lav i oksalater.
valnøtter
En nøtt som er lav i oksalater.
Ketocon
En konferanse om ketogen diett.
Deltagare
Host
Alette
Host
Monika
Guest
Sally K. Norton
Sponsorer
Spar