Hei dere, velkommen til Biohacking Girls podcast. Vi leder showet, og jeg er Alette. Og jeg er Monika. Vi er gode venner og kollegaer, og vi legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å bli din egen biohacker og optimalisere livet ditt.
Vi følger med på ny forskning og trender og stiller de spørsmålene vi mener er nødvendige. Ja, vi deler informasjon om biohacking, life coaching og fitness, og vi håper at du vil føle deg inspirert og klar til å ta et tak for å komme i den beste helsemessige form. Velkommen til Biohacking Girls podcast.
Vi har lyst til å begynne med noe litt nytt, og det er at vi har fått en del tilbakemeldinger på at disse engelske gjestene våre kan være litt vanskelig å forstå. Så vi har blitt veldig inspirert av Vanessa Spine, hun har også vært gjest hos oss. Hun gjør en sånn liten recap på hva som skjer.
på gjestene sine, prøver å forenkle det litt og forklare litt om hva de snakker om. En litt sånn kort episode på torsdager, og det er det vi har lyst til å begynne med nå. Så på mandag så var Maria Emerick gjesten vår i podcasten, så i dag tenkte vi vi skulle snakke litt om
om det vi fikk ut av den podcasten. Ja, Maria Emmerich, hun er jo kjent som Keto-Maria, og har holdt på med det som vi da kaller for Keto-dietten i veldig mange år, opp til kanskje 25 år. Hun har nok sin tolkning av det, men man kan si det sånn at en ketogen-diett, det er...
tidligere blitt brukt i behandling med pasienter som har epilepsi, men generelt så dreier dette seg om en måte å spise på med mye fett og lite karbohydrater. Og den måten å spise på gir oss ketose, som kan ha en positiv effekt på kroppen. Mhm.
Det var jo fordi vi skulle prøve å slippe denne fasten, hvor vi alle kommer i ketose naturlig, og heller gjøre det med mat. Så ble ketogen-diett hjelpt disse med epilepsi. Så Maria Emmerich, når hun startet på sin helsereise, så begynte hun også med denne, fordi den har jo fått veldig rykte på seg det siste for å være en veldig bra diet for å gå ned i vekt, og så kurere eller hjelpe til med en del autoimmune sykdommer som ...
Høyt blodtrykk og overvekt og diabetes selvfølgelig. Så det var sånn hun startet. Og så skjedde dette at hun kom ikke videre. Den vektnedgangen som veldig mange opplever når man slanker seg som er helt rå i begynnelsen, den stopper opp. Og da gikk hun over til dette som hun kalte protein days. Ja, og dette er jo allerede 15 år siden, så hun var tidlig ute. Men protein days, vi er ikke helt sikre på
om hun bare har tolket det som heter protein sparing modified fast, eller om hun har hatt en egen versjon uansett, så er det veldig likt. Protein sparing modified fast den springer ut fra keto dieten, og det betyr den har litt misvisende titler, ikke sant?
Veldig mystisende. Ja, for det betyr egentlig at du sparer kroppen din fra å bruke proteinene. Så om du ikke spiser nok proteiner, så vil du se at du kanskje går ned i vekt. Men det er da musklene som blir brukt i stedet for proteinene. Ja, du går fort ned i vekt, mens det er musklene du taper.
og det vil de jo ikke. Så derfor vil man heller bruke denne metoden for å beholde, altså folk som sliter big time med vekt, for å beholde muskelmassen, men også kunne redusere vektmassen. Men denne dieten, protein sparing modified fast, den er ikke
Ikke for slanke folk, den er ikke for deg som er for tunn, den er rett og slett for å hjelpe hvis du har nådd et plateau eller sliter med en større form for overvekt. Helt riktig. Så dette er ikke noe man gjør over tid, for det er en diet. Jeg vil si det er dager man kan bruke det sånn innimellom, uansett hvor mye du skal gå ned i vekst, du ikke gjør dette hver dag. En til tre dager i uken, sier Maria, er kjempefint.
Men da må du også passe på at du i de andre dagene spiser nok. For det er ikke mulig å gå på over tid, da knekker du. Så det er veldig viktig å huske på. Men likevel så har vi i dag kokeboken, og vi snakket litt om det på podcasten også, at jeg har funnet mange fine retter som er sånn, når du skal ut i selskap, og du vet at du vil plassere sin kake som du ikke har lyst på, for den har både sukker,
og mye annet i seg, så kan du lage en av disse oppskriftene fra den Protein Sparing Modified Fast-fokkerboken. Og jeg har snakket om en sjokoladepudding, men det er også noen andre kaker, og du kan lage iskrem, hun har en egen krembrulé, så det er mye spennende som man kan, ja,
Hun bruker jo veldig mye eggehviter, så hvis du skal lage den sjokoladebuttingen for eksempel, så går det gjerne 12 eggehviter. Da får du bare lage is av de eggeblommene etterpå. Og de steker du da først, enten i en gryte eller i en panne, og så tar du det over i en blender, tilsatte for eksempel litt kokosmelk, eller hun bruker faktisk mandelmelk selv, litt søtening i form av stevia, monkfruit eller eriterol, og så kan du ha oppi litt essenser, litt kakao.
og sette denne da til kjøl. Og da blir det en sånn deilig pudding. Kjempegod. Har du prøvd den, Alette? Nei, jeg har ikke prøvd den. Jeg er jo ikke sånn dessertmenneske som det du er, så jeg har hatt veldig glede av... Det jeg vil si med Maria Emmerich er at hun er en råtass på å lave oppskrifter. Hun har vel kanskje 20 stykker oppskrifter,
Det er det jeg vil si jeg har fått mest ut av inspirasjon fra henne, er oppskriftene. Du trenger ikke å følge ditt i punkt og prikke. Mange av disse Protein Sparing Modified Fast-oppskriftene er helt supere, men jeg putter litt ekstra eggeplommer oppi halvdelen av eggeviten, fordi jeg vil ikke ha så mye eggeviter. Men når du sier 20 stykker, mener du bøker og ikke oppskrifter også?
Ja, ja, ja. Men helt riktig, og hvis man skal spise hamburger for eksempel, så er det jo alltid godt å ha en sånn bønn rundt den, og da kan du lage en eggevite. Jeg har eggevite på, så jeg har i fryseren, og så kan jeg ta to sånne loafers til burgeren. Er det noe spesielt du liker å lage fra hennes metode da, som er protein-sparing, madfettfest? Ja, det er helt klart alle de brøderstatningene, tortilla, pizzabunnen, eggepannekakene,
Jeg trenger ikke vanlig brød lenger. Jeg synes det er kjempebra. En annen ting hun er rå på er desserne. Men der kommer du mer inn i bildet enn meg, for du er også veldig god på det. Men så snakket vi litt om søteningsstoffer. Det synes jeg var interessant. Vi spurte henne litt om det, fordi vi er jo glade i Rytteretol og Stevia, men hun var veldig på at det var kun erotiske
Allulose. Og det er fordi at den har en egenskap som kan transformere disse råvarene inn til mer naturlig konsistens. Men jeg har ikke helt blitt forelsket i allulose enda. Jeg har prøvd det en hel pakke, og jeg vet heller ikke...
virkningen på det. Det er ikke så lang tids forskning på det. Men er lett, jeg skal over til en annen litt provocerende kommentar som vi hørte på podcasten fra noen. Vi har fått en del meldinger fra dere. Og det er at hun skjønner ikke, hun var kritisk til at vi har enten MCT-olje eller smør i kaffen. Og det er jo greit. Hva tenker du om det? Jo da, jeg skjønner hvor hun kommer fra. For hun er veldig opptatt av at det du får i dag skal være næringstett. Og hun mente da at en sånn kaffe med bølger
Bare MCT og smør, det var null næring, bare fett. Og hun høres jo litt sånn fettfobisk ut, men vi hører på henne, men likevel så er vi faktisk veldig fan av denne Bulletproof-koffeen, absolutt. Jeg må bare si at jeg ofte blir litt kvalm av MCT-olje, så jeg må ha en bitte liten mengde, så jeg får...
sikkert aldri nok til å gi meg den pusten som man skal ha. Og så har jeg prøvd å øve meg med dette smøret, men ja, fremdeles så har jeg bare vært sånn siden jeg var liten. Aldri likt hverken melk eller smør. Men i alle fall, hvis du har lyst å faste og har lyst til å prøve deg på, så er det jo det Dave Asprey da som har lansert denne
teorien med fettkaffe. Han tenker jo på at det demper lysten på mat, og du får en bedre energi i fasteperioden din, og så skal du også jobbe litt på hodet ditt, så du blir klar til å holde fokus til og på arbeidsdagen. Så det kan kjerpe hjernen, men han understreker veldig at man må spise grass-fed, altså grass-food smør, og en MCT av høy kvalitet, sånn at man får den næringen han mener. Ja, og
for meg, så hvis jeg skal faste, så er jeg helt avhengig av det. Jeg klarer ikke uten, jeg vet du greier det med elektrolytter kun, ja, men jeg er veldig avhengig av en sånn bulletproof hvis jeg skal faste. Jeg synes det er kjempegodt, jeg elsker jo smørre og alt mulig, men jeg er heller ikke så glad i å gjemsette olje. Men så fastingen da, du spiser jo middag mye tidere på kvelden, så du har, du faster jo over natten og får dine timer, og det er derfor det er sånn for deg. Er det det, ja? Jeg pleier å ha 12 timer fra, ja,
Ja, så når du står opp ganske tidlig, så har det gått 12 timer, og da har man hatt en naturlig faste. Men jeg klarer fint da å gå på jobb de første morgenklassene og drikke kun elektrolytter og komme hjem til min første kaffe eller det jeg skal ta, og det er rundt 12 timer. Ja, så snakker vi jo mer om fett med Maria. Hun mener jo at vi spiser for mye fett på en ketogendiett.
Hvis vi forstår henne riktig, og hun sier jo da at det er bare 8% av dette fettet som går, for vi har hørt dette her at fett bare sklir gjennom deg når du ikke spiser karbohydrater, men det mener hun at absolutt ikke er tilfelle, og at mange har problemer med for mye fett.
Ja, rett og slett at de hoper seg opp i fettcellene, og det er derfor du legger på deg. Og det er litt vanskelig på keto, fordi man skjønner ikke alltid målingene. Man kan ikke ha samme målinger på en som er en 80 og en som er en 55. Man må tenke litt på det. Men Maria Emmerich mener at hun har hatt suksess med klientene sine først når de har kuttet ned på fettet og gått bort.
bort fra melkeprodukter, for det er jo også en ting hun er lite fan av, det er melk. Melkeprodukter er heller ikke hennes greie, og det er helt fint. Det er veldig mange som reagerer på melk. Mange får dårlig hud, mange får dårlig fordøyelse, og absolutt, for de så...
Ikke spise, men for oss som tåler melkeprodukter, så tror jeg i hvert fall da. Eller vi er vel enige om at det må være greit. Nå skal jeg fortelle en nyhet som du vet, Alette. Jeg har nylig tatt en ny matintolerans-test ut hos Dr. Hegsebergs.
disse fantastiske legene, Sofie og Erik, vi bare heier på de to. Og der viser det seg da, og dette er tilbake til det vi snakket om, intuition. Jeg tåler faktisk ikke melk, melkeproteiner og whey protein og ost som er laget fra kuh, men jeg har stor toleranse for ost og geitost og alt dette. Så det er jo klart at vi må tilbake litt til intuitionen vår, så når vi kommer med mange inspirerende gjester her på podcasten, og du tenker, åh, nå vil jeg kaste meg på den trenden, åh nei, nå vil jeg kaste meg på den trenden, så stopp
opp og tenk hvorfor gjør du det du gjør, og tenk mest på hva vil kroppen din ha? Så jeg har prøvd å ha fløte i kaffen, jeg har prøvd å ha smør på brødskiven, og jeg har testet ut mye ostår også, men kroppen min vil det liksom ikke, så nå måtte jeg bare få det sort på hvit. Hva sier du om det, Leste? Du, jeg...
Jeg sier det jo hele tiden, fordi når vi ble kjent, så klarte ikke du melk. Og så begynte vi på denne reisen vår, og så truet du i deg og prøvde å spise både smør og fløte, men du likte det jo aldri. Og så plutselig så viser det seg jo at du skal ikke ha det. Vi må lytte til hva kroppen sier. Vi glemmer det. Vi har så mange vi følger, vi har så mange vi har lyst til å lytte til og teste, og så glemmer vi å lytte til den aller viktigste som er deg selv. Men vi fortsatt jo, vi er
med Maria, for det viste jo seg at hun spiser jo ikke noe videre grønnsaker. Og det var jo vi litt interessert i, hva med tarmene våre? For vi har jo gjort dypdykk nå i tarmbakterier med Eva B. Andersson og Joel Green, som du nå virkelig følger nøye med på. Så vi spurte henne om det, og hva svarte hun da, Monika? Vi ble litt sånn, vi ramlet litt tilbake i stolen.
Ja, først og fremst så svarte hun at hun spiser ikke noe fiber. Det eneste av grønnsaker er et lite salatblad, og det tror jeg er mer for at det gir den sånn crispy følelsen når hun skal spise kjøtt og alle de proteinerne. Så hun spiser jo veldig lite grønnsaker. Og vi har tidligere snakket om akamansia, municifila og bifidobakteriene. Og særlig akamansia som er...
relatert til metabolisk syndrom, altså lave nivå av akamansia. Og måten å få i seg akamansia er jo da å spise røde fenoler og granateppelskaller fra røde økologiske epler. Og det trenger man å booste litt, og det får man jo ikke ved kjøtt. Så akamansia-bakteriene er veldig viktig, og så i tillegg så har vi bifidus da, som da er denne kjeden av probiotika i tarmene. God nivå vil regulere både fortøyelsen og faktisk forbedre irritert tarmsyndromproblemer, og styrke
Dette er en del av denne videoen.
Marie har da en filosofi som er fin den også, som går på at hun vil bare velge næringstett mat på den måten hun ser det. Og i dette tilfellet ser du da organmat og kjøtt, og det har jo masse næringsavfrag. Ja, jeg er ikke i tvil om at hun får i seg det hun trenger,
av næring. Og jeg tror også at det er jo flere som sliter veldig med IBS og irritabel tarm. De blir bedre av å kutte ned på grønnsaker, veldig mange av dem. Men hvor lenge kan man holde det? Det er jo da et problem. Så du ser at den organmaten har man hatt flere episoder på før, det inneholder jern og B-vitaminer og ala som har masse helsefordeler, de
Kjøttet blant annet, mitokondria. Man drar jo mange andre ting også. Magnesium og zink. Ja, selen, vitamin A, D, E og K. Wow! Ja. Næringstett mat. Vet du hva jeg hadde til lunsj i dag? Nei. Stekt torskelever. Hæ?
Men det er en av mine favoritter. Men fersk eller? Nei, fra boks. For det at jeg kjøper av til å legge i frys, sånn som jeg har utover, men det er tomt her i huset. Så jeg forventer til det kommer mer fersk vare. Men vi har funnet en del forskning på PubMed, som jeg også sjekker ut stadig. Der er det gjort noen søkelser
Riktig nok for mus igjen. Men der er det fine teorier på støtte av røde fenoler, epleskal og granat, eplekjerner, tranenbær og så videre, relatert til akromansia. Og vi vet jo også at akromansia har sammenheng med vektproblemer. Så her må man kanskje kjenne sine egne termer før man velger. Det er et vaken til kunnskap og til intuisjon.
Ja, test ut. Bli din egen detektiv med din egen kropp. Men det jeg vil si da, er at jeg synes jo det at når du ser Maria på YouTube for eksempel, hun står og laver masse forskjellig mat. Det er helt fantastiske videoer og helt nydelige retter. Men det er mye pulver og det er mye sånn type mat. Og vi spurte henne da om sånn whey-protein, og da var det bare nei. Hun brukte
biffprotein, var det ikke det hun sa? Jo, fordi wheyprotein er jo selvfølgelig melkeprodukt, og det forklarte hun at det tas alt for raskt opp i kroppen, du får ikke noe nytte av det, det er bare sjekk, og så er det ferdig, uten at du får noe næring fra det, som jeg forstod henne, var det ikke det hun forklarte? Jo, det var noe sånn, og det var i den duren der, så
Og nå ser jeg at Superstate har noen fantastiske protein-tilskudd. De er veganske da, med symbiotika har blant annet et merke, eller har et produkt med spirulina, som man kan selvfølgelig ha tilskudd. Der er det næring også, med utrolig masse stopper i det, og adaptogener, så sjekk jo det også. Men bare for å oppføre
som er helt på slutten her da. Grunnen for at vi hadde Maria Emmerich på podcasten som gjester, er at hun har inspirert oss så enormt mye på kosthold på mat og på oppskrifter. Altså hun er kreativiteten selv. Og hvis du går inn på hjemmesiden henne, som heter mariamindbodyhealth.com eller ketoadapted, så kan du klikke på den oppskriften
oppskriftsindeksen, og den sier at det er noe for free people. Whatever kind of free you have, you will find something. Hva ser du for noe innen den siden? Her har vi dairy free, vi har egg free, vi har nut free, vi har masse. Hvis du er fri fra noe, så finner du garantert en oppskrift du vil like. Det er for karnivore, det er for nuts og
vegetar som du sier, snacks, ja, og så er det planer for å enten gå ned i vekt, eller om du skal booste energien din. Så hun har vært en veldig inspirerende kilde til oss når vi har lagt mat, og ikke minst så har hun en veldig spennende kalkulator. Kan ikke du si litt om den? Jo, det er den makrokalkulatoren som du finner også på hennes hjemmeside. Den kan du gå inn på, og der kan du da...
velge Metric som er oss og så legger du inn din alder og din vekt, hva du veier nå selvfølgelig om du er jente eller gutt og så er det litt forskjellig i forhold til hva du har som mål om du vil gå ned, om du vil bli sterkere, om du vil holde deg der du er
og så masse du må putte inn med forskjellige ting, og så kommer det ut en makrokalkulator som du får sendt på mail, og da vil det stå der hva du i forhold til dine mål skal spise av proteiner og fett
og karbohydrater i forhold til kalorier for å nå målene dine. Ja, i alle fall i følge hennes teori da. Det er ikke sikkert du liker dette, men hun kommer i alle fall med et forslag på det. Så det var egentlig det vi ville oppsummere litt i dag, og bare legge til at den Pure Protein Days-protokollen hennes, du vil ikke miste muskelmasse i alle fall hvis du tester det en til to dager eller tre dager, og den vil både redusere insulinresistensen din
og krumpefettcellene, mener hun da. Ja, så håper dere, hvis ikke du allerede har lyttet til den, så burde du gjøre det før du hørte på denne. Men vi håper dere finner inspirasjon, og også husker å lytte til egen kropp. Ha en nydelig uke fortsatt, og en fin advent.
Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dieter og andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon med dele kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander.