Ja, velkommen til Skifter sin podcast. I dag så har vi fått med oss en veldig spennende gjest, Mursid Ali, som står bak tjenesten Hødelstokk. Og med oss i studio har vi også Susanne Handestad, som er dagleder for Fintech Mundi.
Men før vi setter ordentlig i gang, så vil jeg gjerne takke to av våre lyttere som har gitt oss en anmeldelse på iTunes. Det er K. Vienna og Skipit 16. Tusen takk for de gode anmeldelsene. Vi setter veldig pris på det, og oppfordrer samtidig andre til å
komme med anmeldelser av vår podcast. Da vil jeg først introdusere min makker her i studio, Susanne Hannestad. Hvem er du, Susanne? Susanne Hannestad er daglig leder for Fintech Møndi, hvor vi hjelper fintechene, særlig her i Norge og i Norden, til å skalere og vokse i det internasjonale markedet.
Yes, og så har vi ikke minst Mursid Ali. Du har startet HuddleStruck. Hva er det for noe? Stemmer. Jo, takk for den fine introduksjonen.
Huddle Stock er en investeringsplattform som skal gjøre det mye enklere og bedre for oss som ikke er profesjonelle finansfolk til å investere i finansindustrien. Investere i aksjer og andre type verdipapirer.
Og det er litt sånn kort. Tanken der er vel at man skal demokratisere det og gjøre det like enkelt og like billig for vanlige folk å investere på sånne proffe investeringsråd som de proffe porteføljeforvalterne gjør. Stemmer ikke det? Jo, stemmer. I dag så har du...
I veldig god overtrekk to måter å investere i marken på. En er at du gir pengene dine til en fondsforvalter, og så putter han det i et fond, så forvalter han pengene for deg. Eller at du oppretter en konto på Nordnet eller Nettfonds, og så investerer du selv. Nummer en er relativt dyrt alternativt. Nummer to er ganske komplekst, for det finnes tusenvis av aksjer der ute, så hva skal du velge?
HuddleStack gjør det mye enklere. For der logger du inn på. Det er en slags hybridløsning, hvis jeg kan si det da, mellom disse to tingene. Der logger du deg inn på plattformen vår. Du abonnerer på strategier.
En strategi kan være olje og gass, internasjonalt eller blue chip aksjer på Nasdaq. Så produserer disse strategiene investeringsideer som kommer til mobiltelefonen din eller i webbrowseren. Så kan du enkelt investere ved å si ja eller nei. Når du velger å investere, så crowdtrade med investeringen din.
Sånn at i stedet for at du som en investor har individuelle trades, så gjør du det sammen med kanskje 100 i hverandre, slik at transaksjonskostnadene dine blir minimale. Yes.
Jep, du, jeg printet ut din LinkedIn-profil. Det var åtte sider med diverse ting. Når jeg leser den CV-en din her, så blir jeg jo stresset selv. Jeg har ikke gjort en tredjedel av det du har gjort. For å nevne noe, så har du jobbet ved den...
norsk ambassaden i Saudi-Arabia. Du har opprettet et konsulentselskap som heter Norsaco, som har jobbet mellom Stavanger og Bahrein. Du er en av grunnleggerne av å ha vært styreleder i Mess & Order, som er på stavangers mesh, hvis man kan si det sånn. Og du er styreleder i Soaring.
Nei, styremedlem. Bare styremedlem, ja. Du er i hvert fall styreformann i Remsis. Ja, det stemmer. Og så ikke minst så har du også founded og er CEO av Petalstock. Stemmer. Hvordan ble du oppdratt til å få fått dette her? Hva er hemmeligheten bak det?
Den enorme erfaringen du har her. Jeg har vært så heldig at jeg har fått lov til å jobbe med masse talentfulle folk, egentlig. Så i alle disse selskapene så er de drevet
av masse mennesker som er talentfulle, som har driv, som jeg henger med rett og slett. Jeg synes jo det er greit nok svar, men det sier jo alle. Det er jo noe med å ikke greit nok, du har sikkert jobbet med flinke folk, men det er jo et eller annet av deg som tiltrekker seg flinke folk da.
Og hva er det ved deg som får deg til å kunne få til å bli siden? Jeg tror det er to ting. En er at jeg ønsker å se muligheter i ting. For da jeg vokste opp, så ble jeg ofte fortalt hva jeg skulle gjøre og hva jeg ikke skulle gjøre.
hva som var rett og hva som var galt, og hvordan man måtte innrette seg etter systemer. Så en av mine, noe av det jeg brenner mest for, det er å se på hvordan man kan forbedre ting, gjøre ting bedre, se på løsninger der andre folk ser problemer. Og det har vært en slags nykjærlig drivkraft som jeg har hatt lenger, og som har vært grobunden til en del av aktivitetene jeg har vært en del av.
Du har jo grunnet ting tidligere, du også. Men føler du deg først nå at du vil byre ut på den store grunnerreisen? Jeg vet ikke. Jeg er usikker på det. Jeg tror både ja på mange måter og nei på andre måter. Livet er en reise uansett hva man gjør. Dette høres jo litt rart ut, men jeg legger ikke særlig stor...
Selvfølgelig er det jo en stor verdi i det vi gjør, men når jeg startet Norsaco, som var et konsulentselskap der vi solgte timer og retegnere, så var det et veldig stort prosjekt for meg.
Og når vi gikk til kunder og skulle prøve å få de ombord, så sa de ja, men dere er bare konsulenter. Men for meg så betydde det å lære regnskap, administrasjon, rapportering av moms, alle disse små tingene som var veldig fascinerende. Og å lære det at du står ansvarlig for 100% av inntekten din.
Du må ut der og selge for å tjene til livets opphold. Det er ikke sånn at noen spreiter inn 10 millioner på vannkontoen din, og så kan du ta uten Åslen. Det var helt andre boller enn nå, for eksempel. Og det var en ganske fascinerende reise, hvor jeg lærte mye. Og jeg vil si at den reisen der var vel så lærerik og stort for meg, som det jeg går gjennom nå.
For meg er det litt sånn fasetter i livet. Og hele tiden være åpen for å lære nye ting, tror jeg er viktig for meg. Men Norsako, hvorfor en sånn jobb? Hvorfor ikke en vanlig jobb? Jo, jeg jobbet på Norske Amasaden i Riyadh. Og så opplevde jeg at...
Mange av diplomatene der hadde en midlertidig holdning til det å være i Midtøsten, så de ble ikke veldig godt kjent med lokalbefolkningen. Også var det også en vegg av fordommer mellom diplomatisk miljø og lokalbefolkningen som sto litt i veien for at folk kunne kommunisere.
Og kommunikasjon er noe av det viktigste for å kunne skape nye ideer, produktivitet og alt det der. Men jeg var broen i midten. Saudierne, de følte de kunne relatere seg til meg. Så de kom til meg, og så snakket de om sine ting. Diplomatene kom til meg, og de følte de kunne relatere seg til meg. Så jeg var midt i mellom. Et slags bindeledd da.
Og det jeg så, det var at her er det jo masse rom for samarbeid, her er det jo masse rom for å skape noe, men de klarer ikke å snakke sammen. Og det var ideen til Norsaco, det var når jeg flyttet tilbake til Stavanger, så begynte jeg å jobbe i Ako Solutions en periode, mens jeg holdt på med Norsaco. Og det var en sånn jobb som jeg ikke likte, hvor du...
Var på en måte litt sånn fastlåst i fast rammer, og jeg ville ut av det. Så fikk jeg henvendelser fra Midtøsten, og de ville ha norsk teknologi. Og da begynte vi med en reise, to reiser, en kunde, to kunder, og så bygde vi opp en portfolio, og til slutt ble det en heltidsjobb da.
Så det ballte på seg, og visjonen der var ikke å tjene masse penger eller noe sånt. Det var mer å knytte sammen, bygge en bro, og få norsk teknologi ned til Midtøsten, og skape verdier. Så det var liksom tanken bak Norsaket. Existerer det fortsatt i dag? Han som tok over, Kjenn Markmann,
Han tidligere starteoldirektør, han gikk dessverre bort for to måneder siden av kreft. Så det eksisterer i dag, ja. Det blir drevet av en som heter David Piper i Bahrein, men Primus Motor har gått bort. Selv var han kjempementor for meg, og jeg lærte veldig mye av han. Ja, ok.
Etter Osaka, så fikk du en idé om å starte med SNR, eller var det en annen idé som du hoppet på? Ja, jeg jobbet i Norsako, eller med Norsako, sammen med Are Seldstad og et par andre.
Og så ville jeg heller utvikle noe med IP, noe teknologirelatert. Så jeg begynte på en doktorat ved universitetet i Stager, sammen med en kunde som heter Geir Uland, som startet med REMSUS-utvikling.
Og ideen bak Remsus var spebarn. Når de faller ut i sjøen, så dør de først og fremst av hypotermi, og det finnes ingen adekvate løsninger for å adressere den utfordringen da.
Og nummer to er jo drukning, så først så er det hypotermid i døra. Hypotermid, du vil si at det blir nedskyldning? Stemmer, og det kommer veldig fort da. Og løsningen som er på markedet i dag, det er vanlige redningsvest, de hjelper seg i det hele tatt. Så da vant vi en eller annen nominasjonspris, DNBs, et eller annet, for den ideen om å skape en sånn rescue podd. Og det trigger konseptet rescue podd da.
Som nå har vært i utvikling i sånn fire år. Som har holdt på med det ganske lenge. Det begynner å nærme seg en foto, en ferdig fototyp. Og han som er dagleder der i dag er en som heter Petter Berge. Og jeg... Ja, det går av seg selv. Det er et slags R&D-prosjekt. Så dette er en slags...
kapsel som du putter babyen din i? Ja, så det det har blitt nå er ganske kult. Det har blitt en oppblåsbar kapsel som du pakker inn, og så kan du lage den. Så blåser den seg opp, og så putter du babyen oppi. Så slipper den hypotermien. Det er ganske treffende.
Ja, men i løpet av den perioden for å komme tilbake til spørsmålet ditt, så for mest en ordre er det laget fra bare meg. Det var en gjeng med grunnere i Stavanger. Da jeg returnerte til Stavanger i 2017 og 2012, så var det et ganske kraftig brudd etter å ha bodd i Oslo årene før. Så da...
Jeg reiste hjem igjen med halen mellom beina, og jeg... Med en kjæreste. Så reiste jeg tilbake til stedet, og så skulle jeg da...
Begynne på denne doktorgraden. Og da husker jeg, jeg var ute med kamerater, og så møtte vi folk, og ingen likte Stavanger på den tiden, som ikke kom fra Stavanger da. Folk mente det var en grå by som var grisekjedelig, og bare olje og gass, og folk brydde seg bare om penger, og så videre. Så vi bestemte oss for å, ja, vi var en gjeng som gikk sammen da, og bestemte oss for å
skapet noe litt sånn spennstig nytt samlingsarena for grunndårder. Så det var flere grunndårder som gikk sammen, og så startet man Vessenårder. Og det var en sånn langtekkelig prosess, fordi det å starte et sånt konsept i Stavanger, det vekker litt oppmerksomhet. Plutselig skal du gjøre noe nytt, og folk er sånn, ok, hvem er det de tror de er? Men det gikk bra, og jeg husker spesielt åpningsfesten vi hadde,
stappfot med folk, og så var det en jente som kom bort til meg og så sier hun «Det er så dritkult her! Det er som å være i New York!» «Det er ikke som å være i Storgaard!» Så da tenkte jeg «Ok, kult, vi har fått det noe!»
Fått noe bra, da. Men det konseptet dere har, er det noe dere kopierte, eller gjorde dere helt fraskert? Det var absolutt modellert et mesh i Oslo. Så Anders og de gutta, det de gjorde her, var primus motor for oss for å starte å gjøre det vi gjorde i Stavanger. Absolutt. Og så...
Rigg ut i naturen og gjøre nye ting hele tiden. Da begynner vi å nærme oss høttelstokk-ideen, gjør vi ikke det? Jo, høttelstokk er et veldig spesielt prosjekt, fordi det ble startet i slutten av 2013. Jeg har gått på grønndagsskolen i Cape Town i Sør-Afrika i 2008. Da startet meg og noen kamerater...
det som var mitt første selskap som heter Berker Solutions Limited det registrerte meg i London og ideen der var å tilby mikroforsikring
Via mobiltelefoner, hvor folk i Sør-Afrika kunne kjøpe helseforsikring og reiseforsikring ved å sende en sms. Og der var ideen det å liksom samle kreftene til mange, dele ting opp og gjøre det tilgjengelig via moderne teknologier og mobiltelefoner.
Så ideen til Høttelstokk var i den ånden der, moderne teknologi og det å se nye løsninger på gamle tradisjonelle metoder. Det vi begynte å se på var børsene verden over og intradags trading.
Og så så vi at daytrading ble mer og mer dominert av algoritmeroboter som trader kjempekjapt. Og det å være en daytrader i dag er veldig annerledes for det å være en daytrader 15-15 år siden.
Disse algoritmerobotene var mer eller mindre eksklusivt eid av hedgefond. Såg vi videre at kapitalforvaltning og avkastningen som ekstremt rike individer har,
er mye høyere enn vanlige folk. Det er fordi de tiltrekker seg i disse hedgefondene av en naturlig årsak. De kan investere i løsninger som gir dem mer avkastning, de har tilgang til smarte folk, og så videre. Så tenkte vi, ok, kanskje det er en mulighet her? Kan vi prøve å utvikle våre egne roboter som sender signaler
Først å utvikle med roboter, vi tester de opp mot Oslo Børs, ser om de...
gir deg en god avkastning. Så altså egne robotter som skal konkurrere, altså bare la oss lage bedre robotter, er det det som er tanken? Ja, faktisk. Det var liksom den initielle tanken. Men så kobler vi opp mot denne her tankegangen fra Sør-Afrika da, med mobiltelefon og ny teknologi. Disse robotene sender ut kjøps- og salgsignaler til mobiltelefoner til hundrevis av folk, og så kan de enkelt swipe og teite.
Og når de sier ja, så bygger vi bøker. Altså alle de som sier ja, en stor treid, og så utføres den treiden. Sånn ville man få råd til å finansiere backenden. Så det er som at vanlige folk får tilgang på en robot? Ja, så det var liksom en initiell tankegang da.
Og på den tiden der så hadde jeg møtt Fjola oppe på Island. Og det er din kone? Ja, det er det. Og jeg fløy veldig mye opp til Island da. Og så ved en tilfeldighet så var det en fyr som heter Michelle von Thun, som også har en islandskone. Han hadde bodd i London i mange år, og så ble jeg tinnet, som hun heter. Hun fikk hjem lengselen, og så ville de hjem der.
Og Michel, han har en ganske spesiell bakgrunn. Han har bygd alpha-capturing-systemet til Meditore Capital. Ok, hva er det for noe? Meditore Capital var et stort hedgefond basert i London, og de utviklet et system som var en online-plattform hvor meglere over hele verden kunne registrere ideer
hvis de får en god kjøps- eller salgsidé, så går de hos Medietro Capital, registrerer seg der, sender inn den ideen.
MediTor rangerer alle disse meklerne og ideene over tid, og de velger å investere i de beste. Og med de beste investeringene, så deler de noe av profitten med meklerne. Så for meklerne var det en inntektskjeld dag. Så man siler ut all støyen, og så får man tag i de beste ideene fra eksperter over hele Europa, og investerer til de beste ideene. Så han har bygd et sånt system, han vet hvordan det fungerer.
Så når jeg møtte Michelle så sa hun ja, kul idé med de robotene. Men chuck that away, og så bygge med et alpha capturing system som tidligere kunne ha vært forbeholdt for hedgefond, og så åpne med det opp for vanlige retail-investorer via denne her crowd trading-idéen som du sysler med da.
Så for meg så var det sånn, ok, wow, dette er kult. Og han har jo erfaring fra finans, han har hele den tunge ballasten.
og en sånn teknisk bærebjelke da, som har vært sentral i å bygge høddelstak til det det er i dag da. Men hvordan, når du møter en sånn fyr, han har vel en grad i et eller annet trikot, han har en doktorgrad i finansiell økonometri. Ja, finansiell økonometri. Ja,
Det er langt unna det jeg er, litt mildt. Det var et veldig intenst møte, det første møtet. Fordi monologen hans var på to timer og sånn, og så var han utrolig teknisk og snakket, snakket, snakket. Men altså, dette er jo noe mange grunner står for. De har en idé, de har lyst til å gjøre noe, få gjennomført noe, så møter de fantastiske personer på den veien, og så handler det om å få dem med på ideen, eller få dem med på... Hvordan gjør man det? Eh...
Jeg ble ofte kalt for en shooting from the hips av mine medgrunner, for jeg tar veldig raske beslutninger. Jeg liker å få ting gjort da. Så etter jeg hadde møtt Michelle så forstod jeg at å få med en sånn person med på laget vil ikke være enkelt. Nå prøvde vi å få på plass noen av hans eks-kollegaer, og de begynner på en startlønn på 300 000 pund.
Altså det er ikke billige gutter å ha med på. Dere betaler 300 000 kroner? Nei. De vil ha det. De er verdt det i markedet. Ja, de vil ha det. Og han hadde den type lønninger, og de forholder seg til en helt annen verden. Så det jeg sa til han var at
ok, jeg har ikke noen penger men jeg kan tilby å splitte selskapet vi to for jeg vil aldri klare å bygge dette alene er du interessert? og så sa han ja han syntes det var en kul idé han likte opplegget og hele pakken så kom han ombord men det var en working relationship type ting både han og meg er forskjellige
Han er intens på sin måte, jeg er intens på min måte, og vi utfølger han veldig godt. Og det har tatt halvannet år, to år å bearbeide inn alt dette. Så det har tatt to og et halvt år å få han med over?
Nei, å på en måte sementere et forhold, for å si det sånn, som har blitt veldig bra. Dynamisk godt forhold. Men det er to sikkert til. Ja, det er med. Men det er dere to første? Det er dere som er fallverdene? Eller er det alle fire? Vel, det som skjedde, for dette er litt interessant, for det som skjedde var at
Det var ikke et selskap da, på det tidspunktet. Det var bare en idé. Og den ideen ble finansiert for å bygge den kjelle MVP'en av Precubator, som er en slags investeringsselskapet til Universitetet i Stavanger. Så da, når jeg sa til Michel, ok, er du med ombord? Så sier han, ja, han synes det var en god idé. Så skulle vi etablere et selskap. Og i det selskapet der, så vil...
var det viktig å ha på plass en del strategiske folk da. For det er en del ting man kan gjøre selv, og en del ting jeg er veldig klar på er mine svakheter som jeg ikke kan gjøre selv. Og jeg er et uskrevet blad i start-up-miljøet.
I den forstanden at jeg ikke har hatt med meg eksterne investorer tidligere, og jeg har ikke hatt en kjempe-exit og gjort mange folk rike, så jeg har ikke den trekken. Så det var veldig viktig for meg å ha folk som hadde den kunnskapen og det nettverket med på lager. Og der kommer den siste medgrunnen, så å si, inn i bildet, som er Øyvind.
som har en fantastisk palast på det å ta en idé for bare i det stadiet, og en utrolig bra teft på å se om det er en bra idé, og så ta det for det stadiet der til et kommersielt produkt, og så går internasjonalt. Så han har tidligere bygd selskaper som Sives og Novish Nio, som får ingenting til å bli raskt voksende selskaper.
og ha den trekken og den ballasten som Høydelstokk trengte. Og når han kom ombord, og når han så at dette er noe spennende, så hadde vi den trioen som vi trengte for å sementere plattformen og bygge noe opp fra det. Og hans siste er jo Nick Gaines, som er CTO. Vi har vært ganske heldige, egentlig.
å få på plass et sånt team. For Nick, han er en fyr som kan bygge komplekse sånne plattformer som Høttelstak. Og han kan gjøre det. Han har bygd mye av backenden alene. Og det skal mye til for å gjøre noe sånt. Så det er mange investorer som...
Ikke engang tenke på om det er en bra idé eller ikke, men bare se på teamet. Dette er et bra team. Ta pengene mine. Susanne, du som har investert litt, hvordan vil du karakterisere dette teamet til Høttelstock? Det høres ut som et veldig komplementært team. De har med seg fire viktige fasetter.
Så som invester så er man trygget av et sånt team. Og særlig når det er noe med en sånn global område som investment, trading og de også prøver å disrupt hedgefond da har man gått inn i kjernen av noe som absolutt kan bli stort. Så jeg vil absolutt gått inn i et sånt selskap.
det spørsmålet jeg har til dere, det er jo som alle investerer, hvordan skal dere vokse? Hvordan skal dere skalere? Hvorfor har dere etablert dere i London? Skal dere videre ut fra London? Svar da. Jo,
Grunnen til at vi gikk til Level 39 var relativt åpenbar. Vi fikk beskjed veldig tidlig, for vi bare snakket med bransjefolk når vi dro til London om at, ok,
Det er no-brainer. Dere må komme hit, etablere dere her, for her kan dere få kunnskap, penger, nettverket for å vokse videre. Og London har virkelig fokusert på dette med fintech. De har en egen dedikert organisasjon som heter Inno8 Finance, som jobber med å fremme global fintech.
Det å etablere oss i London har absolutt hjulpet oss ganske positivt. Så det er vi glad for å ha gjort. Men hvordan vil du beskrive Level 39? Hva er Level 39? Du vet, det er litt morsomt, men da jeg først kom opp i Level 39, så var jeg...
Du vandet med Messe Norda og Stavanger, og så plutselig befinner du deg på den høyeste skyskaven din kan ha i vår, for alt er veldig flotten, feier og sånt, så man blir litt sånn taken away, wow. Og det er rart hvordan man blir fort vant med de tingene. Nå er det en hverdag for oss, det å liksom gå opp der og sette seg ned der og ha disse fantastiske møterommene og så videre, er hemmelig.
helt vanlig. Av og til så stopper jeg opp, og så må jeg nesten tenke på hvor kult det er da. Det er jo genialt det de har gjort med Lever 39, og så putter det alle kundene rundt forbi, om det er bank eller finans, eller investormiljø, også ganske stert der. Så det er det beste av to verdener, altså det som er corporate finance, hvor du da har kalt det fasaden og
og så har du da grunder om hvor det er det som er drivende, hvor kjapt man kan gå videre. Og da har du det meeting place som er der. Så det er jo, de som startet Elevator 9 gjorde noe genialt. Ja, absolutt, det gjorde de. Vi har blitt oppsøkt av flere ventureselskaber, VCselskaber som
ønsker å snakke med oss. Vi skal til Singapore nå for å holde et innlegg, og alt det der er på grunn av at vi holder til på Level 39 og får kredd av å være en del av det miljøet. Selvfølgelig, man må jo ha et godt konsept og alt det der også, men det hjelper på å være en del av Level 39.
Ja, og da er det jo, som du sier, London og så Singapore, begge to er jo flotte hubber rundt fintech. Og så er det jo at alle trenger ikke å dra til Silicon Valley for å lykkes. Og jeg har veldig sansen for at man går østover, og Asia er kanskje det kontinentet som vokser mest. Hva tror du at dere skal gjøre i Singapore?
Akkurat nå skal vi holde et innlegg, og så skal vi snakke med banker, og mulig investorer, og interessenter som er interessert i høydelstokk. Vi ser på litt ulike løp med høydelstokk. Vi ser på en white labeling løsning med banker, som vi snakker med allerede nå. Og så ser vi på det å stå alene som en egen plattform da.
Og i ulike strategiske markeder kan det godt hende at man kjører en white label løsning. Så vi er fortsatt i den fasen hvor vi snakker og prøver å forstå hvordan man best mulig kan gå frem. Men hvor dataen flyter på tvers av de to ulike løsningene. La oss si at du har en white label løsning, og så har du en egen løsning, men hvor dataen i bånden... Så de du tilbyr white label løsning til, tilbyr du også en...
eller eventuelt. Ja, det stemmer. Altså til dette med høyestak. Vi snakket så vidt om dette i sommer. Bare rent sånn, bare må vi ta de faktene først. Dere har nettopp hentet inn 12 millioner kroner på en verdisetting til 107 millioner kroner. Ja, det er 13 faktisk. 113? Nei, 13 og en verdisetting på 108. 108 millioner? Ja.
Og dere har ikke lansert et produkt engang. Dette blir jo karakterisert som historisk. Det er jo mye forventning til dere. Følg på det. Jeg synes jo at ideen er veldig forlokkende og spennende. Det er
lurer litt på er hvordan har dere tenkt, altså jeg stilte et spørsmål tidligere, men hvordan få volym, hvordan vokse i brukmasse? Fordi det er jo typisk høy nærikke problematikk. Og da du nevnte at vi skal starte på skoler, aksjeklubber, universiteter, er det det som er strategien deres? Nei, det er det ikke.
Nå lengre. For vi bestemte oss for å gå og lansere i London. Samtidig som vi gjorde det, så så vi på lignende selskaper og konkurrenter. Og når vi benchmarket og så på stikken og de tidlige brukerne til Motif Investing, som er det nærmeste
høddelstokk der ute i dag. Hva er Motiv Investing? Motiv er en plattform der du logger inn, hvor du kan investere i såkalte motifs. Og en motif er en basket, en eske med ETF,
som følger et sett med selskaper inn forbi en spesifikk industri. Så en motif kan for eksempel være oil and gas motif, eller gold motif, eller leketøy motif. Da investerer den motiven i bare leketøys bedrifter for eksempel. Så kan du plukke ut de, og så putter du pengene dine oppi der, og så kan du...
Vær der så lenge du vil da. Det er Motive Investing. De er veldig store, eller har også hentet mye penger i USA. Jeg tror de har hentet over 100 millioner dollar. Og de er basert i New York, eller? De er basert i Silicon Valley. Og det er Motive Investment. Hvordan har de mange brukere?
De går ikke ut med tallene. Så det vet vi ikke. Men det vi vet da, det er at de...
Hadde også denne inisielle ideen om å nå ut til 18-34 års segmentet, som er de typiske såkalte førstmoversene som tar i bruk ny teknologi. Men så viste det seg at de som faktisk brukte Motiv aller først, var high network retirees, pensjonister med mye penger. Former date writers? Ja.
Ja, for eksempel folk som liksom har litt tid og har penger og ønsker å sette seg inn i nye spennende konsepter da. Og det segmentet der, det når du ikke bare via sosiale medier eller Snapchat-reklamer eller sånne ting da. Da må du ha en annen type markedsføringsstrategi og en annen type forståelse for hvem som egentlig vil bruke produkten ditt da. Hvordan skal dere nå da den...
Litt eldre, Grågaarden, som sitter på penger. På sånne der drops, var det det da? Dronningen av Danmark? Nei, de dropsene. Ja, de dropsene. Eller Sukatparker. Jeg tror at dette blir heavy lifting. Jeg tror at det aldri er enkelt med at folk plutselig bare kommer til deg, og så har du 50 millioner brukere her.
Jeg tror kanskje vi må nesten banke på døra, ha en armada med telefonselgere eller folk som gjør den type jobb. Det tror jeg kan være en vei å gå. Eller hva med å gi bort penger? Altså Paypal gjorde det. De ga jo bort penger mot at du laget deg på, så brukte du pengene og da var du i gang. Ja.
Ja, det er en strategi som jeg ser på. Det er en veldig dyr strategi, men det er absolutt en strategi som jeg ser på. Nøttmeg i UK, de hadde jo også en relativt tradisjonell strategi. Jeg vet ikke om dere har, i tuben i London så hadde de store reklamplakater overalt.
Og det kostet de ekstremt mye penger, så de acquisition-kost per bruker var veldig, veldig høy i forhold til hvor mye brukeren ga inntekt. Det blir jo store sørsmål det, altså hvordan får du det, og dere vil sikkert prøve ut mange forskjellige ting. Men det er jo, altså hvis du klarer å bygge en plattform, så er jo det fantastisk, men det er jo for å få plattformstatus, så
så er det ofte et tosidig marked som du må... Vi har jo... Du har en siden, har du ikke? Med brukere, eller? Nei, med disse investerings...
Strategy vendors? Ja, vi har 12-13 strategy vendors på plass nå, og der er det mye interesse. Det er noe av det som har gitt oss en fin trygghet også, og disse strategy vendors er folk med lang erfaring fra finansindustrien, og da spesielt inn forbi analyse og den delen av bankene, og de har kommet til oss og sagt at ok, vi liker dette konseptet, og dette er et sånt konsept som vi har ventet på lenge,
Og dette er folk som har vært i Goldman Sachs i mange, mange år og hatt høye posisjoner. Og det gir oss, det er bra for oss. Men hva sier hedgefondfolkets selve til dette? Har dere snakket med dem? Ja, det har vært viktig for oss. Jeg har hatt mange møter med hedgefondfolk i forskjellige sammenhenger.
for å diskutere plattformen med de og på et av disse møtene synes jeg at jeg bare følte meg som verdens største idiot fordi de liker ikke konseptet i det hele tatt dette er jo konkurrerende for dem ja, det river jo alltid i stykker og så
Jeg husker etter et av disse møtene så lurte jeg på hvorfor jeg drev på å utsatte meg selv for sånne type situasjoner. Så ringte jeg til Michelle, så sier hun «Hva er det du drev på med? Du prøver jo å selge yber til taksisjåfører». Men for meg så har det vært viktig å forstå hvem de er, og hvorfor de er negative, og hva vi kan gjøre, og hvordan man bør gå frem. Og de er uendelig mye...
større og mektigere enn det vi er. Dette er en idé som har fått funding som er 10% av det de gutter får i lønn per person og per år. Men dere har jo, altså helt i starten, dere snakket vel med en del norske banker, gjorde dere ikke det? Jo, vi snakker fortsatt med en del norske banker. Hvordan har det blitt møtt der?
Jo, vi har blitt møtt. Bankene er jo våre partnere, potensielle partnere, og de er veldig positive. Vi har fått mye bra feedback fra bankene. Men internt hos dem så tar det tid for dem å navigere i byråkratiet og få på plass nye systemer.
Så vi er fortsatt i dialog med mange banker. Vi starter dialogen og så prøver vi å se om vi klarer å komme til en løsning, men det tar tid. Er det noen forskjell mellom de nordiske bankene og UK-bankene? Nei, de er relativt like.
Nå skal vi ha et møte med Nedbank, som ønsker å se på en white labeling løsning i Sør-Afrika. Det er en sør-afrikansk bank, så det blir jo interessant. Veldig innovativ bank. Ja, kult. Det blir spennende å se om de er annerledes. Det virker som om bankene har et sett med regler som de er nødt til å forholde seg til.
på tvers av landegrenser det tar tid er det regulatoriske hindringer for dere da? i akkurat det? jeg vet ikke de har vel en compliance avdeling og de har vel en del sånne ting de må gjennom som Nord-Ea for eksempel vi har jo vært hos Nord-Ea og fått veldig mye positiv tilbakemelding og
Men er det marketsavdelingene eller divisjonene i bankene dere snakker med? Ja, jeg møtte fire toppsjefer på ett møte en gang. Det var veldig kult. Jeg ble litt overrasket over at de tok seg tid og alle dukte opp for å høre om høttelstak. Så ble jeg med satt videre til tradingdesk. Så satt jeg der med teknisk personal og tradingsjefen.
Og de syntes det var veldig bra, og så spurte jeg hva gjør vi nå videre, hvordan samarbeider vi med, og så visste de ikke, for de måtte høre med sine sjefer igjen, og så blir det en liten prosess da, så får vi se. Hva tenker du om bankene fremover da?
Ser det mørkt ut for norske og nordiske banker? Eller er de åpne for forandring og er de ferdige med å ta store grep som gjør at de kan være konkurransdyktige fremtiden? Jeg tror veldig mange banker fikk seg en liten oppvekker når VIPS ble så stort som det ble. Jeg tror nok at man vil se flere sånne type fenomener. Så vil bankene se at de må være litt mer fleksible.
Bankene er jo en viktig og en ryggrad i samfunnet, og de er jo fortsatt veldig mektige. Jeg har ikke tro på at de kommer til å forsvinne det,
Men at ting kommer til å forandre seg, det tror jeg. Hva tenker du, Susanne? Det har skjedd veldig mye det siste året. De nordiske bankene har jo ligget langt fremme og automatisert og gjort veldig mye, så det har kanskje vært en liten sovepute. Finanskrisen har nok vært med på å få litt mer fokus på hva man kan gjøre, kostnadsskutter og så videre.
Men det ser ut som alle de nordiske bankene nå har våknet ganske kraftig opp og er klar for å jobbe sammen med fintech-selskapene, fordi det er en vinn-vinn-situasjon for begge to. Og så hjelper det jo at sånne store banker som BBVA og Santander, som begge to kommer ut av Spania, men er kjempestore, sammen med Barclays og til dels Citi, så gjør det at du får en helt annen dynamikk og viser at du...
er med på den digitaliseringsreisen som absolutt har startet. Yes, vi skal begynne å runde litt av. Men du som både er gründer, du er med fintech, du har vært konsulent, du har gjort det meste. Hva er dine råd til andre som nå vurderer, altså som sitter i en godt betalt stilling i et stort selskap og vurderer om de skal hoppe ut
Hva er ditt råd til dem? Jeg vet ikke. Jeg vil råde deg om å følge dine ambisjoner og gjøre det du har lyst til. Fordi gresset er ikke grønnere på den andre siden. Uansett hvor du er, så har du dine utfordringer å forholde deg til. Av og til tenker jeg at det hadde vært enklere med en helt vanlig jobb, faktisk.
som ikke var så sykt turbulent, og mye skjer, og du blir eksponert for så mye risiko. Men jeg synes at dette er kjekt, da. Det er ikke sikkert at alle synes det. Så gjør det du har lyst til å gjøre. Og bare helt til slutt, har du, du og alle har jo begått tabber. Hva er din største tabbe?
Ja, jeg har jo gjort, har jo hatt min fjerde andel av tabber, men jeg tror at når jeg jobbet i UD, så skrev jeg en artikkel om hva de største avisene i Midtøsten syntes om FAP. Og den artikkel der, den ble publisert i Stavagaften da, og så klarte de å signere med min UD-kjøtt,
at jeg var næringspraktiker. Så FAP tok dette opp i Stortingets spørretime. Og Jonas Gahr Støre måtte svare på vegne av UD på hvorfor jeg hadde gjort dette. Så det var en kjempetappe. Det var ingen tvil om det. Ok.
Ok, disse to fine tabbeordene fra Mursid, så runder vi av. Tusen takk for at du har lyst til å rate oss på iTunes. Det setter vi spennende stor pris på. Og noen helt avsluttende ord, Susanne. Nå er det entreprenørenes tid. Mursid er en av de store som kommer, og dette er veldig spennende tider for entreprenørskapet i Norge og Norden og verden.
Tusen takk. Hei, er du en CEO eller CTO i et vekstselskap og trenger flere utviklere? Da vet du at det er ganske krevende å finne dyktige utviklere i Norge. Men håpet er heldigvis ikke ute. Cefalo er et norsk outsourcing-selskap som har klart å bli en av de aller beste arbeidsgiverne for seniorutviklere i Bangladesh. Cefalos spesialitet er å rekruttere og bygge langsiktig utviklingsteam sammen med den norske kunden.
og det å ha faste utviklere gjennom Cefalo skal i praksis oppleves som å ha egen ansatte. Så er du interessert i å høre mer om å ha eksterne utviklere, så vil Cefalo gjerne ta en veldig hyggelig prat med deg, så sjekk ut cefalo.no, altså C-E-F-A-L-O.no.