Teksting av Nicolai Winther
Hvor viktig er det å ha et godt styre? Det er jo slik at et godt styre er stadtrøkken dårlig ledelse. Men det betyr jo ikke at selv en god ledelse vil ha glede av et godt styre. Og jeg tror en god ledelse vil ha veldig glede av den erfaring som, og det er jo mer i form av år og i bredde av næringslivserfaring som en styr kan representere,
og som en ledergruppe ikke har. Så det ene er den erfaringen, og det andre er at perspektivet, ikke bare på grunn av erfaring, men rett og slett for det man kommer utenfor, man er der kanskje noen ganger i måneden, og har anledning til å se ting utenfor, du blir ikke så oppslukt i det daglige. Så kombinasjonen av de to tingene gjør at et styr kan være veldig verdifullt.
Og spesielt for oppstart og scale-up selskaper at når man kobler også på personer som har jobbet internasjonalt, jobbet med tilsvarende problemstillinger tidligere, kanskje også VSE-firmaer som har internasjonalt nettverk, så kan det ligge en enorm verdi å ha et styre som både har kompetanse og nettverk og evnen til å stille gode spørsmål. Ja.
Så styret er jo ikke så operativt, det skal ikke være det heller, men et godt styre for et oppstartselskap, avhenger ikke det også litt av hvilken grad oppstartselskapet klarer å ta til seg den feedbacken du får fra styret? Jo, og det er mange faser man skal gå gjennom, og i begynnelsen så er det jo, hvis man stiller det veldig tidlig med et produkt som nesten ikke er ferdig testet, og du har ikke
en product market fit, så er den bredden i erfaringen styr kanskje ikke så verdifull. Da er det en del, det er en jobb som skal gjøres og du tester ut og du begynner kanskje å rekruttere noen folk. Og
Da er det en type sparing som er viktig. Men etter hvert som du begynner å få produktet til å sitte, og du skal gå internasjonalt, og du skal begynne å skalere opp organisasjonen, så er det veldig mye erfaring som er viktig, og mange spørsmål du må stille. Også enda til å se litt rundt neste hjørne. For hjørnet har ikke grunnen vært rundt, og det er ikke så lett for grunnen å se rundt i det hjørnet. Men for styre- og syremedlemmer kan det være lettere å gjøre det, for de har vært rundt det hjørnet før.
Hva kjennetegner de styrene som du jobber i som fungerer som en god støtte for selskapene det er styre for? Hva kjennetegner arbeidet der? Det er en åpenhet mellom administrasjon og styre. Det er egentlig det aller viktigste at daglige ledere, grunner eller hvem det måtte være, er i stand til å dele usikkerhet.
Hvis det blir slik at styremøtene er basert på at du laver en presentasjon fra administrasjonen som er glansbilder, og forsøker å pakke ting inn, da har du tapt. Så du kan gjerne ha litt glansbilder, men du må også åpne opp. Du må komme opp med de reelle dilemmaene. Hvor viktig er akkurat dette punktet der? Det er kjempeviktig. For hvis ikke så blir det sånn at ...
Styret må selv finne problemene, og du får en ubalanse, du får manglende tillit, og det blir fort en negativ spiral. Så hvis du først begynner på den galleien, så havner du fort i en situasjon hvor det kan bli mistillit mellom styret og daglig ledelse. Ja, for blir det mer en kamp enn et samarbeid? Ja, det kan bli det.
Har du opplevd dette før? Ja, jeg har opplevd det. Hvordan løser man det da? Enten er det ved en reell utblåsning og tilbake til start, eller så er det ved å skifte ut deler av styre eller dagligdeleser. Så tillit er alfa og omega? Tillit er alfa og omega. Det er klart at det er også styrleder som er veldig viktig. Det er styrlederen som er mellommannene og sånt.
styrlederen må fange opp dette, og hvis ikke styrlederen tar det tidlig, så blir det et problem. Og derfor er relasjonen mellom styrleder og dagligleder også ekstremt viktig. Hvis ikke tilliten er der, så fungerer det ikke. Men du kan jo også ha en situasjon hvor dagligleder og styrleder er så godt sammensmeltet at resten av styret er et problem. Når resten av styret føler at her er alt oppgjort på forhånd, og da kan det også utvikle seg galt.
Ja, fordi styret blir jo teamet til styrelederen, blir det ikke det på en måte? Nei, ja og nei. Det er flere skoler her, men styreleder er først blant like menn.
Og i henhold til aksjeloven, hvis man skal være litt formell, så er styrelederen ikke noe mer verdi enn øverstyremedlemmer. Men blir en veldig viktig person for de vedkommende som har kontakten med daglig ledelse mellom møtene. Og det utvikler seg over tid normalt en situasjon hvor det er styreleder som har mer kompetanse og mer innsikt i bedriften enn det øverstyremedlemmer har.
Men det er jo litt opp til styreleder og også til dagligdeles å bruke de andre styrene. Og der er man flinkere og flinkere. Enten i form av komiteer eller i form av at det er spesiell kompetanse som blir dratt inn til dagligdeles. Hvordan vil du beskrive ditt forhold til for eksempel Carl og Patrick i Seneta og Perotto? Hvor tett er du på den type scale-ups?
I tidsbruk eller frekvens, så er det minst ukentlige interaksjoner. Det er såpass, ja. Men det kan være fem minutter på en telefon. Hva kan være en typisk samtale om det? Det kan være hva som skjedde de siste ukene. Hva er oppdatert?
Og så kan det være, dette er jo ekstremt personavhengig og situasjonsbestemt, og så kan det være en time samtale om et tema eller en situasjon, gjerne i løpet av helgen også, hvis det er behov for det. Men
Det er ikke så veldig mange omfattende møter, det er mer å være på og være tilgjengelig, og være oppdatert, og også kunne være en god sparring på den. Hvordan finner man sånne som deg? Hvordan finner man gode styreledere til en startup? Hvem er det som har lyst til å sitte i en startup? Jeg tror det er flere og flere, for det er de som i mitt tilfelle ser at det er
Du får mye energi av dette, du lærer mye av dette, og det er kanskje ikke så prestisjefylt som å sitte i de aller største selskapene, men for meg er det mer energi. For det er veldig dyktige folk, der du kan påvirke retningen på virksomheten mye mer enn du kan i de aller største virksomhetene, og du lærer veldig mye. Så jeg tror det er en økende grad interesse for dette. Ja.
Og så ser man at de selskapene som begynte veldig små, plutselig så er de store. Ja, og hvordan finner man de rette personene? En ting er at de rette personene kanskje har lyst, som du har hatt på nå. Men hvordan finner man de? Tar man bare kontakt og spør, har du sitt i styret mitt? Ja, det er en måte. Det finnes hovedregler som kan hjelpe. Man må bygge nettverk. Du kan ikke gå rett i telefonkatalogien. Nei. Kanskje begynne med LinkedIn, men...
Nei, du må bygge litt nettverk og snakke med folk. Du finner ikke gode folk uten å snakke med mange. Ja, men hva skal til for å få med deg inn i styret? Det er en samtale med grunnerne og bli fortrolig med både idé og med team. Ja, og...
Og er det klaff, så er det klaff, sant? Men du må jo tro på ideen. Hvis ikke du tror på ideen eller tror på folken, så gjør du det ikke. Ja, du trodde ikke på Spond? Jeg trodde på Per Otto, men jeg gikk ikke inn i styret da. Da investerte jeg litt penger, og så kom Per Otto tilbake etter to-tre år og sa at nå begynner dette å bli såpass alvorlig. Jeg tror vi må lave et styre, eller et annet type styre. Kan ikke du ha styrleder?
Og da tror de på ideen av. Så da gikk jeg inn som styreleder. Nå har Per Otto tatt over den jobben, nå er han styreleder, og så har Trine blitt dagleder. Du, nå sitter du i styreleder i ODA. Mm.
Og Oda har jo nå fått en gigantinvestering fra blant annet Softbank. De har gått internasjonalt og fått inn kanskje kaller det litt sånn internasjonal toppefolk inne i styret. Du er enig med meg i beskrivelsen, men nå skal de gå internasjonalt. Hvordan er forandringen i styrearbeidet nå versus når det var et norsk selskap?
Det skjer gradvis. Da jeg kom inn i styret så var det en første endring av styret. Da hadde det vært basert på grunndagen og grunndagens venner. Så kom Paul Vibe som eksistenskjef inn, og det kom også inn noen fra Rasmussen-gruppen og en til.
Så da skjedde det en oppgradering av styrearbeidere, og jeg vil si at det var et rimelig profesjonelt styre allerede da, og så er det en veldig god ledelse som mange av disse har jo konsulentbakgrunn, så der i forhold til saksbehandling og dokumentasjon så var det allerede på et nok så høyt og godt nivå før vi fikk inn den siste runden.
I mellomtid fikk vi også en kinevik, så det var en omdreining med kinevik som vi er. Det er ikke sånn at det har vært en revolusjon, det har vært en gradvis utvikling. Men det er jo veldig stimulerende å ha med både Softbank og Prosus
som har stor internasjonal erfaring. Men vi vil ikke si at de har dramatisk endret styrearbeidet, men vært med på å ta det i en omdrening til. Hvordan er det å være en styreleder i et sånt selskap som får en sånn internasjonal touch, eller ikke bare touch, men en vesentlig internasjonal vridning? Har du selvt litt i en sånn setting?
Jeg har jo jobbet såpass mye internasjonalt at jeg har vært borte i mange av disse problemstillingene før. Og så lærer man hele tiden nye ting. Men jeg vil ikke si at det er sånn at disse internasjonale fondene gjør ting som er dramatisk annerledes enn det jeg har vært med på å utvikle i kjipssteder eller andre steder.
Eller jeg har sett i Storebrand eller andre selskaper som er veldig godt drevet. Men det som er forskjellen kan være litt mindset. For det du har, sourcebank er jo spesiell, og med en spesiell eier. Så mindsetet og ambisjonsnivået kan være annerledes. Men i forhold til profesjonalitet så behøver det ikke være så veldig stor forskjell.
Jeg var så vidt inne på det tidligere at det en del av disse PE- eller større VC-selskapene kan tilføre er jo også at de bygger opp kompetanse og funksjonell kompetanse i egen stab. Så er det insentivprogrammer, er det kompensasjon, er det scale-up problemstillinger, marketing. Det kan være mange sånne temaer hvor de har spesialkompetanse, så det er mye å tappe inn i.
Men det betyr ikke at alle sitter på det i styret. Men du får tilgang til et nettverk som har verdi utover selvstyrebøyene. Teksting av Nicolai Winther
Hei, er du en CEO eller CTO i et vekstselskap og trenger flere utviklere? Da vet du at det er ganske krevende å finne dyktige utviklere i Norge. Men håpet er heldigvis ikke ute. Cefalo er et norsk outsourcing-selskap som har klart å bli en av de aller beste arbeidsgiverne for seniorutviklere i Bangladesh. Cefalos spesialitet er å rekruttere og bygge langsiktig utviklingsteam sammen med den norske kunden.
og det å ha faste utviklere gjennom Cefalo skal i praksis oppleves som å ha egen ansatte. Så er du interessert i å høre mer om å ha eksterne utviklere, så vil Cefalo gjerne ta en veldig hyggelig prat med deg, så sjekk ut cefalo.no, altså C-E-F-A-L-O.no.