9/14/2023

Tror norsk leverandørindustri vil ha store muligheter inn i havvind-markedet | #509

Jan Moberg og Odd-Rikard Valmoth diskuterer havvind i Arndalsuka med Olav Fjeldså, spesialrådgiver i BP. BP går inn i konsortium med Statkraft og Mainstream for å søke lisens på Sør-Nordsjø 2. Fjeldså forklarer at norsk leverandørindustri har stort potensiale i havvindmarkedet, men må starte nå for å kunne konkurrere med andre aktører. Han tror flytende vindkraft vil bli viktigere enn bunnfaste installasjoner i fremtiden.

00:00

Podcasten diskuterer havvindens fremtid og BP's posisjon som energiselskap i Norge, med fokus på nye energiområder.

04:16

Podcasten diskuterer anbudsprosessen for Sør-Norge 2, hvor konsortier prekvalifiseres til auksjon om strømleveranser med fokus på subsidier.

11:07

Norsk vannkraft har stort potensial i fremtidens havvind, men konkurransen er intens og krever strategisk planlegging.

Du hører

Transkript

Du hører på Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg er i Arndal med Odd-Rikard Valmoth. Hei, Jan. Noen gang, Odd-Rikard, er vi i Arndal, og det er tid for voksenopplæring. Som det alltid er, Jan. Ja, virkelig. Jeg tenker jo at Arndalsuka i 2023 dreier seg veldig mye om...

36.120 s
00:00:00

Om havvinn og offshorevinn, og selvfølgelig både flytene og fast og dette her. Det er veldig mye rundt det, og jeg kan veldig lite om det. Ja, vi kan vel sånn grovt konseptene, men det er mye nyttig-grittig vi ikke forstår, ja. Ja, det er mye tall. Og ikke minst gjelder det økonomien. Og disse her, ja, og aktørene, ikke minst da, så...

26.320 s
00:00:36

Da har vi fått tak i ikke et mindre enn en spesialrådgiver innenfor offshore wind, Olav Fjeldså, du jobber i BP. Ja, det stemmer. Velkommen. Takk skal du ha. BP er jo et erverdig merkenavn for oss som har levd noen år. Bare før vi går på offshore wind, fortell litt om hva BP er i Norge i dag.

23.080 s
00:01:03

BP har vært i Norge siden 1912, og i dag har vi fire områder. Vi er veldig store når det gjelder flybensin gjennom AirBP, og så er vi store på smørolje og alle typer oljer via selskapet Castrol.

21.460 s
00:01:26

Det tredje området er at vi har eiendel i Aker og BP. Det fjerde området som vi skal jobbe med er å posisjonere oss for havvinn i Norge. Fordi det er jo viktig. Dere er jo som mange av disse andre, kall det det som var en gang oljeselskaper, Big Oil. Dere kaller dere nå energiselskaper, akkurat som Equinor og andre. Dere skal inn på nye områder.

26.780 s
00:01:48

Vi er allerede inne på nye områder, vi ser det på verdensbasis, både innenfor vind. Vi har produsert mye vind på land i USA i mange, mange år. Vi er aktive på offshore vind rundt omkring i verden. Vi er inne på hydrogen, vi er inne på solenergi.

17.860 s
00:02:16

og biofuel, så det kattet vi er på en måte et energiselskap i aller høyeste grad. Men dere har ikke byttet navn, det heter kanskje ikke British Petroleum lenger? Nei, British Petroleum forsvant tidlig på 20-tallet, rundt 2000, så det heter kun BP og kun det. I min oversikt her fra 2022 på Wikipedia, bare for å avsløre det, så er dere nummer fire i verden blant de store

27.560 s
00:02:34

Selskapene er bak Exxon, Shell og Total. Men det er jo voldsomt med 70 000 ansatte. Men etter dette som skjedde med Aker BP, Fusjon og sånne ting, hvor mange er det igjen i Norge som jobber med dette? Altså i Norge så er vi totalt sånn 3 til 25. Det er primært de som jobber forbi ERBP og Kastrol. Nettopp.

23.420 s
00:03:01

Og så til dette med offshore-vinn, fordi nå skjer det jo ting, og hvis vi da ser på Sørøya Nordsjø 2, så har dere gått inn i et konsortium sammen med et par partnere, og dere har tenkt å by på dette. Ja, vi har gått i konsortium sammen med Statskraft og Mainstream. Mainstream er et selskap i Aker-konsernet.

22.980 s
00:03:25

Så statskraft, Mainstream og BP har besluttet å søke om lisens på Sør-Nordkjø 2. Og det er da noe dere skal søke på, er det snakk om november? Ja, departementet har nå justert litt på fristen, slik at den er satt til 1. november 2023. Og da er det snakk om å bli prekvalifisert for dette søket.

26.500 s
00:03:49

Så for så mye slik at abonnementet vil da shortlista 6-8 konsortium som får lov til å være med i den anbudsrunden som kommer etterpå. Og når kommer den inn?

14.220 s
00:04:16

Ja, det har vi ikke fått beskjed om fra departementet. Det ene som vi har fått beskjed om er at fristen for å levere en søknad om å bli prekvalifisert er 1. november. Så vil jeg tro at departementet trenger en del uker for å gå gjennom alle søknadene og finne ut hvilke av disse 6-8 konsortiumene som skal bli prekvalifisert. Og neste runde da er at å invitere de utvalgte konsortiumene til å være med på en aksjon, og

28.140 s
00:04:30

Jeg vil tro at et vartement vil ta en endelig beslutning om hvem som blir vinner av den ene lisensen i Sør-Norge 2.

8.920 s
00:04:58

trolig i løpet av første kvartal 2024. Ja, men auksjon her, det betyr rett og slett de som flagger minst behov for subsidier, er det sånn? Ja, for da har jo regjeringen besluttet at kabelen fra Sør-Norsjø kun skal gå inn til Norge, og ikke til både Norge og kontinentet. Og det betyr at lønnsomheten ser ut til å bli mye, mye dårligere i en situasjon hvor du har de kablene til både kontinentet og til Norge.

28.320 s
00:05:07

Derfor tror jeg vi kom i en situasjon hvor auksjon betyr at det konsortiumet som krever minst subsidier vil da bli vinneren. Ja, det kunne vi sagt mye om, og Rikard, hva vi mener om den kablingen. Men vi skjønner utfordringen. Det ble jo mer subsidier fra myndighetene uansett, enn hva det ville vært.

22.040 s
00:05:35

Vil jeg tro, men vi må også legge til at Søndre Nordsjø 2 er da bunnfaste installasjoner. Ja, det stemmer det, fordi vanndyp er 60-70 meter, og da er det jo mest lønnsomt å bygge faste installasjoner. Ja, men dette har jo dere en del erfaring med ute i verden.

18.740 s
00:05:57

Ja, det er mye erfaring på dette området. Du kan trekke på den erfaring som vi har innenfor olje og gass, hvor det er havdyp rundt 76 meter, det er jo da typisk bunnfast. Det nærmeste til Sør-Norge 2 er jo Valhallfeltet, som helt tilfeldigvis har en strømkabel fra Lista og ut til Valhall, hvor Valhallfeltet er 100% elektrifisert, som da ble trykket på knappen i 2013 da.

27.620 s
00:06:16

Men ellers har vi erfaring fra andre land på den type havdyp. Men en sånn bunninstallasjon 60-70 meter ned, det er jo et støkke. Det går med en del stål. Det er mindre enn en flyter, men det blir jo et ekstremt moment på en sånn installasjon. Når du skal ha en turbin et par hundre meter opp derfra igjen.

23.260 s
00:06:44

Ja, men jeg tror at den erfaringen man har fra andre næringer, sånn olje og gass, så er det ikke noe man har håndteret på en grei måte. Husk på at det trollfeltet er også bunnfaste over 300 meter. Ja, men ingen som står 200 meter over troll, da brekker det på det. Nei, men jeg vil tro det er en del vekt over de modulene som står på toppen av troll, så uten at jeg er teknisk ekspert, så tror jeg dette går greit.

26.600 s
00:07:08

Nämnd i episoden

BP 

Et energiselskap som har vært i Norge siden 1912. De er store på flybensin, smørolje og har eiendeler i Aker BP. De ser på havvind som en viktig del av fremtiden.

Arndalsuka 

En konferanse i Arndal som fokuserer på havvind og offshore vind.

Sør-Nordsjø 2 

En område for havvindutbygging i Nordsjøen. BP, Statkraft og Mainstream har søkt om lisens på området.

Statkraft 

Et norsk energiselskap som er en del av konsortiumet som søker om lisens på Sør-Nordsjø 2.

Mainstream 

Et selskap i Aker-konsernet som er en del av konsortiumet som søker om lisens på Sør-Nordsjø 2.

Aker BP 

Et norsk oljeselskap som BP har eiendeler i.

AirBP 

Et selskap under BP som leverer flybensin.

Castrol 

Et selskap under BP som leverer smørolje.

Global Offshore Wind Annual Report 

En rapport som viser at Norge ligger litt etter i leverandørkjeden for havvind.

Vestas 

Et dansk selskap som er ledende innenfor havvindturbiner.

Siemens 

Et tysk selskap som er ledende innenfor havvindturbiner.

Akersolutions 

Et norsk selskap som leverer stålkonstruksjoner for havvind.

Aibel 

Et norsk selskap som leverer stålkonstruksjoner for havvind.

Valhallfeltet 

Et oljefelt i Nordsjøen som har en strømkabel fra Lista.

Trollfeltet 

Et oljefelt i Nordsjøen med bunnfaste installasjoner.

NVE 

Norges vassdrags- og energidirektorat. De har laget en rapport om potensialet for havvind på Sør-Nordsjø 2.

TU 

Teknisk Ukeblad, en norsk avis som publiserer podcasten Teknisk Sett.

Teknisk Sett 

En podcast fra Teknisk Ukeblad om teknologi.

Havvind 

En fornybar energikilde som genereres fra vindmøller i havet.

Offshore vind 

Vindkraftanlegg som er plassert i havet.

Flytende vindkraft 

Vindkraftanlegg som er montert på flytende plattformer.

Bunnfaste installasjoner 

Vindkraftanlegg som er festet til havbunnen.

Kjernekraft 

En energikilde som bruker kjernefysisk fisjon for å generere strøm.

Pumpekraftverk 

Et kraftverk som bruker overskuddsenergi til å pumpe vann opp til et høyere nivå for senere å generere strøm når det trengs.

Solenergi 

En fornybar energikilde som genereres fra solens stråler.

Hydrogen 

En energibærer som kan produseres ved hjelp av elektrolyse og brukes til å generere strøm.

Biofuel 

Biobrensel som produseres fra organisk materiale.

Exxon 

Et stort oljeselskap.

Shell 

Et stort oljeselskap.

Total 

Et stort oljeselskap.

Deltagare

Host

Jan Moberg

Host

Odd-Rikard Valmoth

Guest

Olav Fjeldså

Lignende

2/22/2024

Teknisk sett

Vil utvinne mineraler fra havbunnen

Verdifulle mineraler på norsk havbunn kan bli et nytt industrieventyr. NTNU-forsker Egil Tjåland mener det vil være riktig å utvinne ressursene, «så vi ikke blir et gissel i en større geopolitisk rivalisering».

Se mer

8/10/2023

Teknisk sett

Jobber med Norges største maskin | #504

Instituttleder ved NTNUs Institutt for elektrisk energi, Anngjerd Pleym, jobber med det hun kaller ryggraden i det norske energisystemet; det elektriske systemet. Et veldig stort og mye mer komplekst system enn det folk flest er klar over.

Se mer

2/3/2022

Teknisk sett

Episode 409 - Vi får mer havvind-energi: Hva gjør vi når det ikke blåser?

Det norske vannkraftsystemet har en viss installert effekt, og en viss lagringskapasitet. Når vi etter hvert skal bruke mye mer elektrisk energi, og den skal komme fra havvind, må vi ha en strategi for hva vi skal gjøre når det ikke blåser.En slik strategi har professor ved NTNUs fakultet for ingeniørvitenskaps ved institutt for energi- og prosessteknikk, Ole Gunnar Dahlhaug. Vi må bare sørge for at vi kan kjøre mer vann gjennom flere turbiner samtidig. Bare i Sør-Norge er det et potensial til å øke genereringskapasiteten med 20 GWh. Mer enn nok til å kompensere for bortfall av vindkraft.

Se mer

8/31/2023

Teknisk sett

Størst på fornybar energi i Europa | #507

Selskapet Christian Rynning-Tønnesen leder, er velkjent her hjemme – men også en stor internasjonal aktør og faktisk størst på fornybar energi i Europa. Men konsernsjefen i Statkraft har flere ambisjoner.

Se mer

12/21/2017

Teknisk sett

Episode 102 - Oljesmurte følelser og framtidens energi

Etter ti år som oljeanalytiker i Nordea Markets har Thina Saltvedt blitt en av de mest markante stemmene i den norske olje- og klimadebatten. Nå skal hun jobbe med bærekraftig finans. I denne episoden av Teknisk Sett snakker Saltvedt, Jan Moberg og oljejournalist Lars Taraldsen om klimarisiko, oljesmurte følelser, Barentshavet, fremtiden for fornybar energi og norsk oljes rolle i årene som kommer.

Se mer

2/10/2022

Teknisk sett

Episode 410 - Norwea: Hvorfor ikke mer havvind?

Mange lurer på hvorfor vi bare skal bygge 1,5 GW i stedet for 4,5 GW når vi endelig har tatt en beslutning. Og de lurer på hvorfor det har tatt så lang tid å beslutte. Det gjør ikke minst seniorrådgiver Arne Jacobsen i interesseorganisasjonen for fornybar energi, Norwea. Han er ingeniør og har en master i energiadministrasjon fra BI.

Se mer

10/5/2023

Teknisk sett

En bestemt optimist med to ekstra gir | #512

– Når bålet brenner, det er da du skal hive på flybensin, sier næringsminister Jan Christian Vestre. Han vil ha mye gjort og forteller gjerne om det – i et forrykende tempo.

Se mer

10/27/2023

Teknisk sett

Vil utnytte både vinden, bølgene og solen til havs | #515

Det kan være like mye energi i bølgene rundt en plattform som det er vindenergi. Den bør utnyttes – og i en nyutviklet konstruksjon er det også plass til masse solpaneler, forklarer Einar Sundal, som jobber i Rosenberg Verft og Flexible Floating Systems.

Se mer