*musikk*
Du hører på Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg sitter i Moirana med Odd-Rikard Valmont. Hei Jan, jeg er ute på fortiden igjen. Ja, vi er det. Riktig nok en litt kronglete flytur via Boden. Må jo komme direkte fly her snart. Ja, men du veier den for en landing. Ja, ja. Spektakulært. Spektakulært, ja. Det var det virkelig, altså.
Men vi skal ha noen podcaster her fra Moirana, og det er jo spennende, det skjer mye her oppe. Veldig mye nå, utrolig. Og det vi skal snakke om akkurat i denne podcasten er jo en aldri sliten verdenssensasjon. Ja, og det jeg hadde er fortsatt ikke forfintet meg, men dette er jo... Nei, det skjer ikke, men nå har vi fått litt voksenopplæring på forhånd, så får vi se og høre om vi har forstått det helt riktig. Men...
Vi får jo avsløre med en gang at hun som har startet dette selskapet er litt inspirert av en litt sånn hyperaktiv fyr på TUSA. Ja, og har også kalt selskapet The Coring Company. Vi har jo dekket The Boring Company i Las Vegas, men det er The Coring Company. Nettopp, og velkommen til deg, Frida Wondstad.
Takk, takk. Kikkerlig å være her. Vi har rett, har vi ikke, når The Coring Company er litt inspirert av Elon Musk sitt Boring Company. Det er jo det. Det kan man kanskje ikke like for seg. Men jeg vet ikke helt hvordan vi skal angripe dette, men jeg tenkte vi skulle gå litt på bakgrunnen din, fordi
Du har jo en doktorgrad i? Geoteknisk ingeniørfag. Det er musikk for deg, Rikard. Du har vært inne i gruvene før. Ja, ja, ja. Dette er jo ting som ringer ungdom i sjela mi. Da har du egentlig funnet opp noe som kan vise seg å være en helt sensasjonell ny måte å drive gruvedrift på.
Forhåpentligvis. Det har vært en veldig spennende reise nå å komme frem til et produkt som kan hjelpe gruven å være mer effektiv. Jeg skal si at den reisen vi har vært på, og har tatt noe som jeg tegner på en liten serviett,
- til å få sett deg fysisk. - Det er deilig å høre! Det er på servietter det oppstår. Det synes jeg er veldig interessant, at både The Shave Torn i Pisa og Big Ben i London er involvert i denne genereringen. Absolutt. Jeg og de som har vært med meg fra start, har jobbet på noen av de store geotekniske utfordringene vi har møtt her i Europa.
Så jeg tror kanskje at det ga mye grunnlag for å tenke mer innovativt. Og det å komme fra store forskningsmiljøer i England, der jeg tok graden min, hjelper absolutt å tenke litt utenfor boksen. Og jeg liker å tro at det er det jeg har tatt med når vi kom tilbake hit til Moerana, rett og slett.
En ny måte å tenke på til tradisjonelle bransjer. Vi må jo si at du sitter her, du har drevet til selskapet nå i snart tre år, du er 30 år gammel, du har tatt doktorgraden, så teoretisk sett er jo nesten ikke dette mulig. Og du hoppet over mastergraden? Ja, jeg gikk rett fra bachelor til doktor. Det var rett og slett en veldig god idé som kom frem på studiene under bachelorgraden.
Hvordan kunne man se enda mer på data fra borgerriga og utstyr til å hjelpe bransjen å samle dem rundt i resultatet? Men er det ikke slik at man tar sylindriske kjerneprøver? Det er det som teller.
Det er det som har tatt så langt, men det er fordi det ikke har vært noen gode alternativ. Ja, for nå snakker vi jo om å kartlegge forekomsten i mer detalj. Ikke sant? Absolutt. Det har jo vært gjort ovenfra og ned og borra ned, og det blir ganske grove kart ut av det. Og nå er jo entusiasmen høy her, det hører jeg jo på oss alle tre, men da må jeg bare hekte på det skjevet tårnet i Pisa, fordi der skjedde det noe som har inspirert, og før vi glemmer det tårnet, hva var det?
Det er jo et vanskelig tårn å glemme, men det var jo rett og slett mye informasjon som lå under det skjevet tårnet. Blant annet en av de sjeldneste gravplassene som finnes er faktisk under det tårnet der, de minst kartlagte. Så under det arbeidet der så ble det sett på blant annet hvordan man kunne ha fått ut informasjon til arkeologer.
Fordi man skulle stabilisere det, ikke sant? Og da måtte man ha perler under grunnen. Ja, man måtte perle, og da måtte man jo ta ut en del materiale uansett. Så tankegangen der var hvordan kunne man bruke den massen til å svare ut behov til en annen bransje. Og det var det som egentlig inspirerte litt denne tankegangen på å se hvordan man kunne se mer tverrfaglig på datainsamling som kom fra feltet.
Ja, og da er vi jo på selve produktet her. Altså det dere har kommet med er den eneste patenterte løsningen for å ta prøver med en underdrift i en gruve. Ja.
Som dere sa tidligere, det er vanlig at man kan ta kjerneprøver, i forhold til slinderprøver. Men egentlig gir de ganske grove resultater i modellene. Det vi kommer med er at man kan gjøre under drift. Med hjelp av vår produkt kan man ta prøver underveis i arbeidet.
Så mens man borr for å legge eksplosiv og spreng ut materiale, så kan man... Ja, altså i regulær drift av gruvet? I regulær drift, så du har ingen ekstra operasjoner rundt å få da de prøvene er ut. Men mens du borr da, så kan du velge dine områder og få tatt en prøve utifra. Det er jo ganske ekstreme miljøer vi snakker om her i gruvet. Det overlever jo ikke så mye elektronikk når man er i den dybden på kanskje 20-30 meter inn.
Så hvordan får man det til? Det er det vi har klart å løse egentlig. Hvordan punktprecis kan du få stopp, åpne opp sammen, samle en prøve og lukke igjen og fortsette arbeidet? Ja, for det må skje inne i selve borehullet. Hvis ikke får man blandet mye forskjellig fra forskjellige dybder, og da kan det være et resultat som ikke er like politelig. Sånn at man kan stoppe og gjøre hele operasjonen umiddelbart. Men for å forklare litt til lytterne her da, altså i
I alle har jeg sett en borerigg, i hvert fall på TV-en, og ut fra hvert høl de borer, så renner de jo for så vidt ut boreprøver. Men det er ikke de man bruker vanligvis, man bruker kjerneprøver, med diamantbord og sånn. Men dere klarer å bruke det borekakse som kommer ut av et vanlig borhull? Ja.
Så heller enn at man må gjette hvor materialet kommer fra på en lengde, så får du da samlet det her ihop mens du bor. Så det betyr at du har ikke en haug som ligger alt med boremaskiner i, som kunne komme fra 10 meter, 20 meter, 30 meter. Du vet nøyaktig hvorhenne du har hentet materialet fra. Så jeg kan bore da, si 10 meter inn, og så åpne akkurat der og få...
To meter med prøve og så lukke igjen? Yes. Eller du kan gå med kortere intervall. Hvor kort kan intervallet være da? Det kan legges opp helt individuelt for gruven. Vi har ingen standardmål du må ta. Det kommer helt an på hvordan du vil jobbe i laboratoriet ditt med denne prøven. Så da vet du at den prøven du får ut kommer akkurat fra den meteren eller de meterene inn i kjellet?
Det betyr at du med presisjon kan si hvor er startårene, hvor er sluttårene, hva er blandingsmaterialet du har i, hva er det for noe du kommer til å møte når du tar med dette til oppredningsverket ditt.
Så egentlig gir vi mer informasjon til gruven, slik at de kan forbedre oppredningen og dermed hvor mye materiale som igjen blir solgt videre på markedet. Du kartlegger as you go, rett og slett. Dette må jo kunne dosere hvor mye sprengstoff du skal ha og alt mulig rart dette er. Hvor mye sprengstoff du skal ha, det kan fortelle deg også gjennom bruk av maskindatene. Hvor hender har du sprekka i berget? Hvordan burde du sikre?
området ditt. Sikring av tunnel og i gruve, det er jo noe av det mest forurensende vi gjør her i dag, både i tunnel og i gruvedrift. Så vi hjelper egentlig å få et helhetlig bilde av gruva di, og hjelper deg egentlig å kunne ta litt bedre beslutninger underveis på hvordan du skal håndtere det her. Dette er jo såpass, jeg kan jo ingenting om gruver, men jeg vil jo tenke at dette blir etter hvert en standard-
utstyr på borgerige gruver. Det er jo nesten tullete ikke å benytte denne muligheten. Absolutt. Jeg ville sagt at det her burde være en standarddel av vanlig drift i gruver. Ikke bare i gruver, men også på prospektering for nye områder.
For vi snakker egentlig om et verktøy med å ha bedre forståelse for året du jobber i, i tillegg til at du da får mer helhetlig informasjon om hvordan du skal jobbe videre med driften. Hvem er da, ser du for deg, kunder? Er det de som selger borerien, eller gruver entreprenøren?
Vi har allerede en interesse-lista på kunder, i tillegg til flere kunder vi er i kontakt med. De kundene der er stor forskjell. Vi har mjukstein, mineralgruve, undergrunnsgruve, åpne dagbrudd og prospektering, altså exploration-firma som finner nye områder. Så egentlig er dette et veldig universalt område.
som kan brukes av alle som skal borre for gruvebransjen eller tunnelbransjen. Dette her produktet som sånn, innebærer jo alt fra å påsi...
Dere skal jo lage selve hardwaren, og så skal det være elektronikk. Det er ganske avanserte produkter under veldig hostile eller fientlige arbeidsforhold. Jeg kan si at det er et veldig høyteknologisk produkt vi har kommet frem til. Hvor blir det laget? Nå blir det laget her i Mo i Rana. Hør, det er jo fint. Ja, ja, ja.
Jeg er glad for alle som ikke flytter ut her. Ikke sant? Man blir jo litt patriot for sitt egen by, og for våres del, så langt vi kan, har jeg lyst til at ting skal bli gjort her i byen. Så Moirana er et sted der ideen kom fram. Det er et sted hvor vi har produsert så langt, og forhåpentligvis er det her vi vil fortsette å produsere en god styng. Men dere er i det internasjonale markedet allerede. Absolutt.
Men hvor store tror du det kommer til å bli? Dette er et patentert produkt som ingen kan etterape. Dette er et patentert produkt på den internasjonale scene, så det betyr at ingen kan etterligne oss. Basert på interessen vi allerede har fanget opp, så burde vi kunne ta en ganske stor markedsandel raskt.
Dette er jo volumproduksjonen vi snakker om egentlig. Ja, men hva snakker vi egentlig om? Hva er markedsanlegg? Er det de som bruker eller ikke bruker det? Det er ikke de som bruker noe konkurrerende utstyr, for det finnes vel knapt? Det finnes ikke noe konkurrerende utstyr per nå.
Sånn som vi kommer til å prøve å selge dette, så er det i starten på enten firma som er i drift, eller søk å ta videre i drift som kan være mer effektiv med bruk av oss, eller firma som ønsker å prospektere. På den lista vår over potensielle kunder som er interessert, så har vi både vektøyleverandører, vi har gruver selv, og vi har dem som er i et større antall gruver under seg.
Så vi har for eksempel noen gruver som har kanskje ti i underkant av seg igjen, som alle er kanskje ti ganger så stor som noen av de største gruvene her i Norge. Så vi ser at potensialet er stort, og vi ser at det vi kan bygge her i Moirana, basert på interessen der, er også høy. Så spørsmålet her er egentlig, hvor hardt tør man å satse på et sånn her spennende produkt? Det blir det som blir spørsmålet til slutt.
Men er det spesielle krav til operatører der nede i det sorte hullet, eller kan det opereres av de som allerede har disse jobbene? Så det som var utgangspunktet vårt var at vi ikke skulle forstyrre prosessene i gruven i det hele tatt. Så det er ikke noe spesialtrening som trengs for å bruke dette verktøyet. Du trenger ikke å lage noen spesielle rutiner for å få det på plass. Det man trenger å gjøre er å fjerne opp sammenhengen til slutt før man tar av krona.
Så egentlig er det ingen forstyrrelse til arbeidsprosessen, annet enn at man må gjøre en analyse i laboratoriet. Så uten forstyrrelse før operasjoner får du økt produksjonen din i oppredningsverket. Og det er ganske fantastisk. I løpet av noen dager har du resultatet og vet sammensetningen av det du har borret gjennom. I løpet av så kort tid man klarer å ta det her ned til sitt eget laboratorie for å analysere.
Eller hvis man er et prospekteringsfirma, så raser man for tørket materiale og eventuelt gjør tester på det i felt. Det vi gjør er bare å lage til midler hvordan gruven selv vil bruke det her. Det er helt opp til dem. Men det vi muliggjør for dem her er mer effektiv oppredning av sitt materiale. Og vi hjelper dem med mer kunnskap om gruvene sine og om orten de jobber i.
Du kan jo tenke flere ting, at du kan følge året bedre, og samtidig redusere kjernprøv fra overflaten. Men kan dette også føle til at du har...
gruver som i dag er stengt og fyrer opp igjen, måtte jeg få si. Det er nye funn. Absolutt, for det vi egentlig gjør er jo at man kan gjøre mer effektiv oppredning. Så hvis du vet enda bedre hva som kommer ned til oppredningsverket ditt, så kan du i så fall da også gjøre enda mer effektiv oppredning. Altså få mer prosent av materialet ut i den som går på markedet. Hva sier du, Rikard?
Dette var uventet. Ja, det var faktisk det. Dette var utrolig spennende. Veldig. Avslutningsvis, Frida, så må jeg bare spørre deg, hvis jeg og Dikart i vår gruve trenger dette, og vi driver i kontinuerlig drift, hvor mange meter med sånne
Hule rør med åpnings- og lukkingsmekanisme trenger vi. Hva tenker vi om markedsstørrelse? Er det sånn at jeg kjøper ett-to rør og så har vi det i fire år, eller er det forbruksvare? Dette er forbruksvare. Sånn som det ser ut her i dag, så blir en normal gruva for oss å bruke mellom 3-4 000 per år. Oi, 4 000 rør? Per år. Oi, ok.
Dette blir stor bedrift. Det blir jo freier oppi her, blir jo en småbedrift i forhold til. Du vet hva, Jan? Jeg har mer tro på The Coring Company enn The Boring Company. Ja, det kan du si. Det kan hende at den gode stilen blir litt missunnelig nå, når man hører om Frida og The Coring Company er ferdig med å få til. Uansett, Frida, dette var superspennende å høre om. Vi bare ønsker deg lykke til.
Og made in Moe. Det er jo det som gjelder nå. Takk til deg. Takk til Odd-Rikard Valmoth. Og mitt navn er Jan Moberg.