Jeg vet ikke om mange som er eldre hus husker at de hadde en spidometer på kjøkkenet. Og det var liksom faren i huset... Med en rød pil? Ja, så så jeg det hvis du tok en dusj for litt middag. Nå må du gjøre deg dusjen, nå må du pile over. Nå må du gjøre deg dusjen, nå må du pile over.
Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg står her med Odd-Rikard Wallmott. Hei, Jan. Hei, Odd-Rikard. Du, det er et par år siden vi har hatt gjesten vår i dag i studio. Ja. Vi skal snakke om smarthus. Ja. Men en av de grunnen til at vi tenkte det kunne være fint med en oppdatering er jo at i mellomtiden da,
Jeg må bare si at jeg ikke er veldig glad i TV-reklame. Men Rema har en fantastisk reklame som jeg synes har vært morsom. Med denne karen som har smarthus. Med rekepillemaskin og... Han har også smartbåt, ja. Smartbåt og... Ja, tredjemølle og... Ja, ja, ja. Vært hos Sandvegen og skal prøve å komme inn i smarthuset sitt. Ja. Og vi må jo oppdatere oss litt da, på hvor langt vi har kommet.
Ja, for folk får jo mer og mer av det her, og jeg tror mange bruker mer tid foran den enkelte appen enn de gjør foran den gamle bryteren. Ja, det tror jeg du er helt rett i, og sånn top of mind da, hvor mange apper bruker vi? Altså Sonos er for så vidt en, altså Lyd og Sonos. IKEA har jo hatt disse smarte lyssystemene sine. Ja, Tibber.
Homely bruker jeg. Mange som til sammen kunne vært en app i et smarthus. Det har vært din store drøm. Min drøm er total integrasjon. Du skal ha et operativsystem større enn til en kjennetjørende bil. Det blir jo nesten det. Men denne drømmen blir mer og mer borti det fjerne. Jeg tror det blir en haug med apper.
Ja, eller jeg vet ikke. Kanskje. Vi må se. Sånn som det ligger an i dag, så er det jo sannsynlig at du har et usin apper på telefonen din for å styre et smart hjem. Det er ikke din drøm, jeg vet det. Men la oss ty til litt fagkompetanse her da. Vi ønsker deg velkommen tilbake, Erik Stokkela. Tusen takk for det. Du er daglig leder og gründer i Future Home.
Som vi bare må legge til er eid 51% av telia, stemmer det? Det stemmer. Hva sier du til bekymringen til Rikard her? Han vil ha alt i en app. Det er jo den drømmen jeg har kjempet for i 2013, som jeg startet. Det er å realisere den drømmen med å få alt det fungerer sammen i en app.
Og jeg så klart har ikke merket godt at åsstandariseringen skjedde så kjapt som jeg hadde trodd i løpet av de årene. Og samtidig så ser jeg veldig mye som gjør meg optimistisk på den fremtiden også.
Og jeg synes det var veldig bra den samlingen du hadde med operativsystemet til bilen da. Og bilen er jo et produkt som har blitt veldig mye programvare i de siste årene. Det ligner kanskje litt på et hjem?
Ja, men det har i hvert fall i form av at når du går på verksted så er det liksom firmeroppdateringer og det er mye mer programvare i bilen. Men i hjemmene våre som er en mye større investering i bilen enn bilen, så er det fortsatt veldig lite programvare. Når de bygger hus i dag så er det mye mer tømmer og gips enn sensorikk og programvare.
Så der tror jeg at det er kjempestore muligheter for de som bygger, og jeg er overbevist på at den drømmen om operativsystemet for hjemme, den kan realiseres. Men Rikard, dette har vi snakket om før, det gjelder for så vidt også varme, altså nybygg, prosjektering av nybygg, så holder man det på et sparebluss, og alt blir tilvalg. Det er egentlig ganske trist. Men jeg tror, vi har sett mange sånne forsøk på å
på å integrere fra ulike hold. Jeg tror jo blant annet sånn som strømstyring er veldig viktig. Det å kunne spare strøm, det gir deg jo penger tilbake. Der har jo Tiber tatt en fantastisk rolle, og jeg vet jo at dere samarbeider med Tiber.
integrere mot de. Ja, vi har hatt et veldig bra samarbeid med Biomedis i helsebaggis 2017. Jeg synes det er et kjempeinteressant selskap. Og jeg synes det er en veldig bra use case på smart hjemme som kan vise veldig tydelig hva det er du kan få igjen for dette. Ok, her kan du koble til dine smarte produkter, elbilading, oppvarming, varmtvannsprødder, hva er det? Og vi skal hjelpe å planlegge forbruket ditt for å få sånn at du kan spare strøm. Ja.
Da gir du jo både payback og forenkling. Ja, det gjør absolutt det. Det som er fascinerende, synes jeg, er at det er så mange veier inn til det smarte hjemmet. Og vi har snakket om dette før, Rikard, men alarmsystemleverandørene har jo vært en av de som hadde en mulig vei inn til deg i mange, mange år. Og så har du jo da hatt varme, lys, elektrisitet og ikke minst da
elås på døra som blant mange er det første store steget hvor du begynner da
Så det er utrolig mange veier inn. Ja, strømmen er en vei, alarm er en annen vei, og alarm bytter jo veldig tidlig. Men de utvikler seg ikke noe særlig. De har vel mer opptatt av å hente mest mulighet av kunden enn å utvikle seg til en smarthusleverandør. Og da, Erik, hvem er det som vinner dette? Altså går det an å si at det er en vinner, eller hvem er det som får pådraget?
Ja, jeg tror at den, jeg kommer jo fra elektrikerbransjen, jeg er tidligere elektriker, og jeg har veldig tro på at sånn som det kommer til å ende opp, og min visjon av det, er at du kommer til å ha en eller annen type aktør som leverer infrastrukturen til hjemmet, alt av sensorikk, kabling og teknikk, det får alt til å spille, og det kommer til å være fra mange ulike leverandører som er gode på sitt arbeid.
For eksempel Elko på lys og varmestyring, aktører som er veldig gode lager rikvassler, aktører som er veldig gode lager låser. Også er det en aktør som installerer det, og jeg tror at det er proffmarkedet i veldig stor grad som har store muligheter der. Og en aktør som skal få alt det spillet sammen. Når det kommer til tjenester på toppen, så tror jeg på at det blir nærmere, sånn som du ser på mobiltelefonen.
Der du har Apple og Samsung og de som leverer infrastrukturen og mobilen vi bruker, og veldig mange andre som leverer tjenester på toppen, sånn som Netflix og Spotify og ulike spil og masse sånn. Det samme tror jeg med hjemme, at det vil være en dekøpling mellom infrastruktur og tjenester.
sånn at alle strømselskap kan leveres strømsparings tjenester på den infrastrukturen. Alarmaktører kan levere sikkerhetstjenester på den infrastrukturen.
Og for eksempel velferdsteknologi kan kobles til kommunalhjelpen på den samme infrastrukturen. Men da er du jo også inne på litt sånn jeg har forstått det på forretningsideen til Future Home, ditt selskap. Det er riktig. Som rett og slett lager denne fellesplattformen i bunnen, er den litt på toppen avhengig av hvordan du ser det? Ja, det er det. Men hvor mange typer partnere da?
skal til for å ha et utbud, altså det er jo litt av det som fascinerer meg og Rikard, det er jo ikke bare på smart home, men på hele internet og things området altså det er så mange leverandører, det er så mange løsninger, det er sånn, hvordan i all verden skal du få oversikt over dette hvor mange parter har dere for eksempel
Vi har et veldig, jeg kan ikke telle på det akkurat, men vi har mange ulike. Vi har mange partnere på utstyr og hardware. Vi støtter over et par hundre sikker ulike produkt og litt mindre på leverandørsida. Vi har veldig mange partnere på installasjon som har over 100
350 elektriker som er sertifisert og opplært å levere vår produkt. Vi samarbeider med en rekke kraft- og nettselskap nå, som utvikler og piloterer tjenester for å hjelpe brukere å spare strøm. Og vi nå er i dialog med veldig mange andre type aktører som leverer tjenester til hjemme, som tenker hvordan de kan bruke sensorikk og IoT-teknologi for å verdigøke sitt kjerneprodukt.
Men problemet i dag er jo at det begynner å se ganske ordnet ut på bånd med de her trådløse protokollene. De snakker samme språk, men de har jo ulike tjenester på toppen. Altså hvis du kjøper deg et kamera fra en eller annen kameraleverandør, så vil jo de helst selge deg en tjeneste som gir deg video tilbake og sånn. Og de integrerer ikke mot de andre.
Det gjelder rullegardiner, lyset ditt og alle andre. Du ender opp med et vel av apper på telefonen. Det hele blir jo bare mer komplisert. Det blir jo ikke en forenkling. Hvis du klarer på sikt å levere det store operativstemmet som integrerer alt sammen, da er du i mål i min verden.
Ja, så det er den visjonen vi da har, men jeg tror at det kommer til å være en lang reise, og vi er også forberedt på det. Så det vil være aktører som står fast på den strategien og den tilnærmingen vi har. Også vil det samtidig være de som fokuserer på enkle implementeringer, som fokuserer på en enkel use case, for eksempel.
om det var plenklipping eller vandring av blomster og sånn. Så det er jo, det finnes noen synergier med å koble det på totaloperativ systemet som hjemme, som gjør at du da kan forenkle hverdagen ennå mye mer, at du automatisk merker at nå står hele huset i feriemodus, nå er det endelig på tid å
og vannblomstene og automatisere den biten der også. Så jeg tror det kommer til å være i lang tid en blanding av både de som fokuserer på en enkel use case og de som fokuserer på sånne plattformer som oss. Hva er den største utfordringen da? Eller to par største utfordringer i å få dette til å dra fremover?
Ja, det er jo det høne og egge problemet. Du skal både ha god nok adopsjon som gjør at det er interessant for partnere å komme til deg og utvikle tjenester på din infrastruktur fordi de ønsker å nå de kunderne og at plattformen er så stabil og enkel å utvikle på og rulle ut.
Samtidig skal plattformen og økostemm være så interessant for kunden, og det skal være så mange tilgjengelige tjenester som gir de verdi, at de velger den over for et annet konkurrerende produkt. Så det er for denne høne-og-egget-kabalen til å gå opp, både sikre at du har god nok utrulling og adopsjon, og at du har nok partnere og tjenester på plattformen som gjør det, som igjen akselerer adopsjonen.
Men Erik, vi må jo spørre deg, du kommer jo fra elektrikersiden. En av de største digitaliseringene av norske hjem de siste årene har jo vært det mange kaller tvangsinstalering av AMS.
i alle norske hjem. Har det hatt noen betydning for det arbeidet dere prøver å gjøre? Det tror jeg absolutt. Fordi nå har veldig mange kunder blitt bevisst på at ok, nå har jeg allerede en smart enhet hjemme, og hva kan jeg gjøre med den? Og et av de produktene som har solgt best mellom de partnere de snakker med er sånne produkter som du kan koble på målene for å lese i samtid strandforbrukerett.
Og jeg vet ikke hvor mange som er eldre i huset husker at de hadde en sånn spidometer på kjøkkenet. Og det var liksom faren i huset... Med en rød pil? Ja, så så jeg det hvis du tok en dusj før. Kanskje middagen, så sa jeg, nå må du gjøre deg dusjen, nå må jeg pile over. Så da hadde man kanskje en...
et tettere forhold til energiforbruket i det daglige. Vi var mer bevisste, vi fikk en faktur en måned etterpå, så tenkte vi bare historisk på det. Så den endringen skjer nå, og det tror jeg at veldig mange mer vil være bevisst, og det er en stor mulighet for energiselskapet å utvikle nye spennende tjenester for å engasjere kunderne sine.
Ja, selvfølgelig. Det er jo kommet et godt støkke hvor de skurer av, ikke fyrer opp vannvaretsbereder når det er sånn peak hours. Men samtidig så ser jeg jo nå, utviklingen siste året har gått mot at vi har fått langt flere deviser, og de er blitt billigere, og de er blitt trådløse. Og de snakker jo for så vidt et forluftig språk og sender på riktige protokoller og sånn. Så det har jo på en måte gjort bransjen
Litt enklere for dere også? Helt klart. Vi som har vært i bransjen lenge ser hvor ekstremt mye billigere det er blitt. Hvis vi går helt tilbake til 2010, da du måtte kable hver produkt, da hadde det kanskje kostet deg 6-7000 med både installasjon og enhed hver neste produkt som skulle være på nett.
til trådløs, som kanskje begynte å nærme seg i 1000-2000, for det var litt yre da. Og så rundt 2015 så var det rundt 500 kroner. Og nå i 2020, så kan du kjøpe, du kan få det bikert til 70 kroner. Og det blir bare billigere og billigere. Og veldig snart så er det ingen kostnadsfordel å ha et IoT-produkt enn det normale. Og det som også er interessant, at i veldig mange tilfeller så er det ikke bare drevet av
forbrukeren som på en måte krever det og ønsker det. Det er også drevet av produsentene som på mange måter pusher det litt på oss, fordi at de ønsker også tilgang til den datan om hvordan kunderne bruker de produktene.
Og det har de mulighet når de er oppkopplet. Da kan de se hver neste gang du tar i bruk produkter og hvordan du bruker den dataen bruker de for å få bedre produkter i neste versjon. AirThings som et kjempe eksempel på alle dataene de samler. Men vi må jo også si dette med wifi hjemme eller rundt om overalt har jo vært virkelig en
en felles protokoll for at disse skal koble seg på. Hva med 5G da, som kommer nå? Vil det ha mye å si for
perspektivet? Ja, jeg er usikker på hvor mye det vil ha innad i huset. Nå er jeg ikke ekspert, men det vil jo tvilsomt ha en effekt i installasjoner kanskje utenfor huset. Ja, det er en kombinasjon ofte. Tenk på gressklippere og det er jo ikke alt. Nå kommer randsonen av wifi og
Ja, det er jo de fleste bruker vel såkalt subgig, altså sånne protokoller som sender på under en gigahertz.
for å nå gjennom veggene mye bedre enn wifi, for wifi har begrensninger i huset. Ja, og vi også, så det er jo ikke alle som bor i villa, veldig mange bor her i byen og bor i leilighet og bordslag, og vi også leverer veldig mye til sånne større leilighetsbygder. Og i sånne bygg så er jo rekkevidd en stor utfordring når du skal sette sensorer i huset,
i kjellere og i loft og kanskje du skal ha noe garasjeanlegg og ulike ting for å digitalisere bodslaget. Så i sånne type tilhandlinger så kan 5G være interessant. Vi har eksperimentert mye med noe som heter Narrowband IoT og ser det som kjempespennende for de smarte bygdene. Vi må avslutningsvis også nevne dette med elbilladere. Vi har vært inne på selve elbilen, men
Men elbil-laderne blir jo så smarte og blir jo et viktig element i et sånt smarthus-konsept, eller smarte sammeier og sånt. Og der har vi til og med norske produsenter, som vi er veldig stolte av, og dere kan. Ja, i høyeste grad. Og da får du bilen inn i hjemmet og hjemme inn i bilen. Hva er tankene om dette? Plutselig kan jo bilen bli...
batteriet hjemme i en periode der strømmen koster mye? Ja. Det er kanskje litt frem i tid? Det er kanskje litt frem i tid. Jeg er ikke heller den eksperten på noe av dette vehicle to grid, eller det de kaller det. Men vi lanserer faktisk i disse dager, veldig snart, kanskje neste uke allerede, støtte for en del elbiler da.
Og da er det jo flere av disse norske innovative start-upene som du kan støtte for. Da kan du starte og stoppe lading fra appen, og du kan se det når bilen drar fra husomordningen, så går det automatisk i bortemodus og alarmen går på, og bilen kan fungeres sømløst med smarthuset.
Veldig bra. Avslutningsvis, Erik Stokkeland, så må vi, du har også sett denne Rema-reklamen, har du ikke det? Jeg har det. Er det en inspirasjon for deg i arbeidet? Ja, nå, det hjelper meg å forklare hva jeg gjør, og faktisk i min egen familie, tante, onkler, foreldre og sånn, som har fulgt med meg i 2013, så sa de til meg, nå forstår jeg hva du gjør, Erik. Du er sånn der fyren i den der reklamen. Hahaha.
Veldig bra. Tusen takk til deg, Erik Stokkeland, og lykke til videre. Vi sier ofte at vi ser deg igjen om en stund når du har mer å fortelle. Takk til Odd-Rikard Falmått, takk til vår produsent Sebastian Winnem-Storvik, og mitt navn er Jan Moberg.