Velkommen til Teknisk Sett. Jeg sitter her med Odd-Rikard Wallmoth. Hei, hei. Hei, Odd-Rikard. Mitt navn er Jan Moberg. Jeg er sjef her i TU. Og ja, vi holder på sommeren vi. Vi gjør det. Noen uker til så må vi insistere på at det er sommer. Men det er greit å forberede seg da.
til høsten. Ja, det kommer hver dag. Så i dag tenkte jeg vi kunne snakke om varmepumpe. Men det er noe sånn at i sommer så har jeg hatt gleden av et ganske svalt hus. Så varmepumpe er jo også ganske aktuelt for sommeren. Ja.
Det er en luft-til-luftvarme-pompa som er solgt så enormt i Norge. Det er jo egentlig en modifisert air-condition-enhet. Ja, det begynte med det. Og jeg tenkte at vi kan fokusere hovedsakelig på luft-til-luft, for det er vel det som er volymet i markedet? Det er det store volymet, men luft-til-vann...
er også et betydelig marked. Men først og slett, en varmepumpe, hvordan virker det? Hvorfor er dette så smart? Det er en enhet som ikke varmer opp lufta, den flytter varme. Den flytter varme fra den kalde utelufta til den varme innlufta, for å si det sånn. Det er et omvendt kjøleskap.
Det er det samme prinsippet med å komprimere og slippe ut gasser og helt alt hente ut varme i syklusen der. Det er et enkelt prinsipp som vi har til å raffinere. I stedet for å bruke strømmen til å varme opp lufta så komprimerer du den og så flytter du varmen.
Så det er egentlig ikke så avansert og vanskelig å forstå som det man i utgangspunktet kan tro. Nei, det er jo egentlig bare å ta en titt bak kjøleskapet, så ser du varmepumpe. Det er jo i varmepumpe det også. Den pumpevarme fra inni kjøleskapet til bak siden. Den gjør det som min varmepumpe gjorde med huset mitt i sommer, nemlig å svale ned. Men
Nå nærmer vi oss, selv om vi holder på sommeren, så nærmer vi oss høsten. Hva skal man se etter da? Er det nå sånn at det lønner seg å vente med å installere varmepumpe, eller er det blitt så avansert at denne forventningen om forbedring er lav, som vi ofte snakker om? Stengt er det. Det skjer mindre og mindre, men det skjer.
Det kan du ikke si om en panelovn. En panelovn som er 50 år gammel, den gir 1000 watt varme. Det gjør en du kjøper i butikken nå også. Sånn er det ikke på Våper. De har blitt bedre og bedre år etter år. Og de har blitt helt fantastisk bra. De har klart å øke virkningsgraden av
som man i varmepomper kaller for COP, Coefficient of Performance, COP, som sier litt om hvor mye varme du klarer å flytte per energi en er brukt. Så om det lønner seg å vente, det tviler jeg på.
Det har blitt veldig bra, og nå er det ganske marginalt hva du får ut av det. Toshiba laget for et år siden en nordisk varmepompe, hvor de klarte å tyne ned årskoppen for nordiske forhold til over fem. Det er ganske imponerende. Det vil si at du får fem ganger så mye kWh som du bruker gjennom året.
Ja, og det gjør du ikke på en panel om, for der går jo... Der er det hjem. Men...
Fortell oss litt om dette med utetemperatur, for du snakker om en årskopp, og det er jo en eller annen gjennomsnittstemperatur. Men disse varmepumpene har jo også en begrensning på hvor kaldt det kan bli ute før det i praksis ikke lenger har effekt. Ja, men i de årene som jeg har dekket der, så har den sunket.
Hele tiden. Når det før var 15 grader, så er det nå 25 minusgrader. Og det har en sammenheng med denne koppen som er forbedret. Teknologien klarer å hente ut varme fra ekssepsjonelt kald luft. Men når du kommer ned i 25 grader, da er det 1 til 1. Da lønner det seg på å kjøre varmbompa og slite på den. Da kan du fyre opp panelen.
Men i de tett bebygde områdene i Norge, langs kysten og sånn, så er jo temperaturen sånn at dette er jo ikke noe å lure på egentlig. Nei, jeg har tittet på de kalde vintermåtene i Oslo, og de ligger på minus 4. Og da har du veldig høy oppkop på de fleste av de poppene.
Da får du mye igjen for å huske at i stor del av fyringssesongen er det jo plussgrader ute. Vi fyrer jo inne når det er pluss 7 ute, og da har du kjempebra virkningsskatt på varmepumpen. Og det er jo også et poeng her, fordi da kan du si, ja, men hva skal jeg gjøre med varmepumpen da? Men det er jo et par andre effekter med varmepumpen. Den sirkulerer luft, og den renser luft. Ja, det gjør den.
De gode varmepåpene har jo elektrostatfiltret på lufta, og de får lufta til å sirkulere litt, slik at ikke varmelufta stiger opp og ligger under taket. Så lufta blir friskere med en varmepåpe. Og da er du inne på et tema som du har
vært innom før, nemlig at en ting er jo effekten, eller tallet, men en annen ting er jo hva denne innreenheten gjør. Det er jo lyd forbundet med dette, i og med at det er en... Det er jo virusfaktoren, ikke sant? Det er en panel om en stille. En innreenhet er jo en radiator, og du må blåse luft gjennom radiatoren.
Så jo større den vifta, jo større diameteren har, jo stillere blir den. Så en liten innehenet er nødvendigvis ikke noen stor fordel. En stor en som har litt stor diameter på denne her
Vista, den er bedre. Her er vi inne på en av Valmots tommefingerregler, at du skal ha en stor innenhet på luft-til-luftvarme-pompet. Absolutt. Ja, og det er ikke så møbleringsverdelig. Men det finnes jo sånne innenheter som står på gulvet, ved veggen. De fungerer veldig bra. Nå har vi snakket en del om dette med luft-til-luft, og vi er jo å få fra mange
Veldig renommerte produsenter. Du har nevnt Toshiba. Panasonic, Mitsubishi, Hitachi. Veldig mye japanske produsenter. De har jo ledet det her med aircondition i veldig mange år. De har hatt veldig god aircondition. Og har hatt det her som spin-off-marked.
Hva vil du anbefale våre lyttere som skal montere? Det er vel greit å gå til en til å få dette montert av fagperson? Ja, definitivt. Du må få det montert av fagperson for at det inngår gasser i dette som det er en del restriksjoner på. For å fylle gasser i et anlegg så må du ha det sertifisert.
og du bør definitivt være sertifisert når du skal montere opp det her, for det er ikke som å skru opp en panel om. Nei. Det er rør inn, rør ut, condens, rør inn og strøm. Det er mye som ligger i kablingen. Skal vi da bare avslutte med å ta to ord om de andre typene varmepumper, for luft til luft er den enkleste å montere, den som er størst volym på. Ja, definitivt.
Men så har du jo da de som henter varmen fra grunnen eller fra vann. Ja, mellom der har du de som henter varmen fra lufta og leverer den til vannet. Og typisk hvis du har vannbordvarme i gulvet, så er det nybygg for eksempel.
Så er det jo smart å legge vannbarnvarme i gulvet og bruke varmepompe til å varme opp huset på den måten. Da har du egentlig en mye mer fleksibel avlevering av varmen i huset. Det kan du ha over hele huset, en varmepompe luft til luft. Den kan ha, ja, ikke to inneenheter, men det er mye.
litt sånn krekket kabeltrekking mellom de to enhetene. Ja, og så skal jo innenheten helst blåse lufta så den blir spredd. Ja, her, ja, det er jo både en fordel og en ulempe. Her er det jo stillegående, det er varme som flytter i gulvet, og så i tillegg kan du få vann varmet opp, i hvert fall pre-varmet opp. Så det er definitivt et økende marked, det her med luft til vann.
Og så da å gå på utenheten av at den ikke henter fra luft, men fra jord, sjøvann eller grunnvann? Ja, det er jo en hel rekke måter å hente varme på. Det handler jo om å unngå de her veldig kalde varmereservoarene som lufta blir når det er grisekalt, ikke sant?
Da kan du gå bort i denne brennen, kanskje inntil 200 meter ned. Der vil du få jordvarme som er 3-6 grader. Da har du en veldig høy kopp om vinteren også. Du kan grave det ned til frostfritt. Der er det jo varmt og godt. Det er det mange som gjør i blokker og sånn. Eller er du i nærhet av sjø, så er det jo flott. Da kommer du ned på 4 grader. Da kommer du ned på 4 grader. Ja, det er jo...
Men det er også en økende andel som henter det fra utluft, avtreks varmepumpen. Den luften som likevel skal blåse ut, som er i temperatet, kan man likevel hente tilbake i form av varmepumpen. Det er en ganske snedig måte å gjøre det på. Absolutt, og her har vi også snakket om avløpsvann tidligere i de større anleggene. Det er jo med på...
I Oslo står det varmepumper i Kloak-tunnelene under byen. På Skøyen tar det veldig svært pumpe og tar ut masse energi. Da får du brak opp. Da får du brak opp, ja. Jeg bor ivrig ved å tømme banevannet i do.
Veldig bra. Er det noe lytterne våre skal tenke på hvis de tenker at "nå skal jeg installere varmepompe endelig"? Bransjene har jo slitt med lav strømpris de siste årene. Så det er billig å bruke panelovnene? Det er billig å bruke panelovnene, og da synker interessen på varmepompe. De som er miljøvennlige bør jo alltid ta varmepompe. Du får så mye bedre inneklima.
det gjør du også i hvert fall på en sånn luftenhet ja, den kan være litt vanskelig å plassere fordi den er stor så det kan være kosmetiske ting og så får du kjøleffekten av luft i luft på sommeren det er ikke så mange dager hvor det er tredje grader ute men da er det delig å være poppet ja, det er det
Vel, vi konkluderer med det så langt, så får vi heller komme tilbake til temaet. Det er kanskje en ting vi skulle ha tatt med oss. Oljefyr skal bort innen 2020. Altså i hvert fall, det er ikke lov å fyre med fossil olje innen 2020. Så de som gjør det, de må finne et alternativ.
Ja, det er jo et kjempepoeng at det blir faktisk pålagt utfaset. Nå kan det jo også ha tilbud om bioolje, flystyring, elektriske varmepolver og sånt, men ei varmepolpe er nok den beste og mest langsiktige investeringen. Og det minner meg også om at når nå oljefyring blir utfasa, så viser vi det samme om stempelmotoren.
Den skal også ut. Den skal også ut. Det var 20 år vi sa, ikke? Jeg tror først og fremst den er på 18 år. Den er god.