Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TU. Jeg sitter her som sett vanlig med Odd-Rikard Valmått. Hei Jan! Hei Odd-Rikard. Her er vi. Mitt navn er Jan Moberg. Nå, Odd-Rikard, skal vi snakke om noe som har vært ganske høyt opp på den lista. De har 683 favoritttømmer, og som du har levd med i hjernebarken etter ti år. Ja, faktisk ganske mange nå.
Vi snakker om litt skandal og befengte favorittområder. Ja, det er jo noen Norge som nasjon, og sikkert også som mange andre, har blitt utrolig mye penger på etter hvert som dataalderen har rullet fremover. Så har vi jo sett at dette lar seg løse med programvare, og så har det her kostet noe.
av sindige penger kanskje leien et litt sånn fancy konsulent hus mye konsulenter som har tjent grunnig med penger her på vår aldersbekostning feilslått og prosjekter det er ikke en ny som er god vilje det har bare vært man har gapt for høyt kjeven gått av ledd sånn er det
Ja, og noen sitter og ler kjeven ut av ler. Ja, og det har blitt penger ut av det, ja. Men på den gode siden da, ikke det at jeg har direkte med dette å gjøre, men det er jo verdt å minnes også at Norge er jo arnestedet for en veldig viktig programvareutvikling. Ja, kanskje noe av det største som har skjedd innenfor programvare har jo vært utviklingen av objektorienterte språk. Simula, som ble laget på Universitetet i Oslo av Kristen Nygaard og Ole Johan Dahl.
som har fått hvert sitt bygg oppkalt etter seg nå. Programmerte mye, Simula, i mine yngre dager. Ja, det var utrolig viktig, og det er jo stamfar og stammor til andre språk opp igjennom tida. Men det er sikkert ikke bare i Norge at det har gått galt på de store prosjektene. Men vi har fått inn en kar i studio som mener han har litt sånn
vaksinen mot sånne store skandale prosjekter. Ja, det er vel på tide at noen utvikler vaksiner der også, tror jeg. Vi må introdusere CEO i Neptune Software, Andreas Syljevski. Velkommen. Takk. Du hører at vi er opptatt av dette. Ja, ja. Men du sier tiden er over for de enorme programvareprosjektene.
Ja, Neptun Software er et norsk programvarehus, og vi har det vi kaller en low-code utviklingsplattform. Low, ikke no. Low, ikke no. No code. Det er ikke sånn at du bare kan si til telefonen at den skal lage deg en app, så det kanskje er fortsatt prosjekter som må til. Det kommer det også, vet du. Men det er et støkke, tror jeg. Vi legger jo inn machine learning i vår plattform også, kommer litt tilbake til det.
Det står på roadmapen vår. Men vi mener jo at med en low-code utviklingsplattform, så kan vi redusere kompleksiteten og utviklingstiden med 60-80 prosent i sånne prosjekter. 60-80? 60-80 prosent, ja. Med samme ambisjoner? Med eksakt samme ambisjoner. Gjerne mer. Hva sier du, Andrik? Det er klart at hadde dette eksistert for 20 år siden, så hadde vi spart oss noen milliarder, ja.
Vi kunne ha finansiert FM og TED-programmet, tenker jeg. Hvis du summerer opp alt som har gått til private og offentlige prosjekter. Men Andreas, før vi går videre, litt om Neptune Software. For dette er jo ikke bare en idé som nettopp har blitt et startup. Dere har jo holdt på noen år. Det stemmer. Selskapet ble startet i 2011 av Olandre Haugen og Anja Olsdabel.
deres visjon var jo å lage et enkelt prosjektverktøy mot SAP for å kunne rast bygge enklere fronten til SAP-applikasjoner. Nå så jeg og Rikard Skalve litt når du sa SAP. Ja, altså det ondetungere jeg har kalt det Hitler-sjeven, men det var jo tilbake på 90-tallet selvfølgelig, hvor det var jo fantastisk avansert, men det krevde jo så mye kompetanse og så mange timer
at bedriften gikk og kunk når de implementerte det. Det er riktig, men det er ingen over og ingen ved siden på motoren SAP og funksjonaliteten SAP, og det har gått litt på bekostningen av sluttbrukeropplevelsen. Så fokuset deres er på business-applikasjoner, altså ERP og CRM og den type ting? Helt riktig, og brukergrensesnittet som sluttbrukeren ser i forhold til det.
Men dere er nå 56 ansatte, hadde i fjor en omsetning på 75 millioner, tjente litt penger, er i riven utvikling. Og det jeg synes var interessant, Rikard, er at dere sier at dere har 90 prosent av omsetningen utenfor Norge. Hvorav også et par, som du ikke har sagt hvem er, men store, altså såkalt Fortune 500 selskaper. Hvordan klarer dere det da?
Fra dag 1 har løsningen vår vært solgt til hele verden via internett, og vi har hatt en gratis nedlastning fra dag 1.
Og det var masse snakk om å sikre teknologi, men der har vi gått helt annerledes. Vi har tenkt at vi er best på det vi driver med, så vi bare får programvaren vår ut. Du måtte registrere deg litt, og så var det vår oppfølging. Og så har disse selskapene etter hvert kommet tilbake, og det er sånn vi har bygd opp vårt nettverk internasjonalt, og det er sånn vi har fått de internasjonale kundene. Men de har lastet denne gratis? De har lastet denne gratis. Og når klikker betalingen inn da?
Du har to brukere for alltid gratis. Full funksjonalitet. Ikke noen begrensning. Men du klarer ikke å bruke mer enn to brukere. Så med nytte du må ha mer enn to brukere, så tar de kontakt med oss. Riktig.
Men 60-80 prosent, dette høres jo voldsomt ut. Er det noen konkrete eksempler på hva som har blitt utviklet og hatt denne fantastiske ytelsen på utviklingstiden? Vi har mange kundhistorier. Et eksempel er en stor produsent i England av togsetter.
De hadde 20 apper utviklet av et konsulenthus, hvor de hadde tre personer på heltid, bare på å oppdatere og bugfixe de applikasjonene. De investerte i vår plattform og konverterte de inn i vår plattform, og nå sitter det en intern ressurs som håndterer disse 20 applikasjonene.
Et eksempel på at ikke bare det å utvikle applikasjoner, men også til likehold av disse applikasjonene, er enormt kostbart uten at det er i en struktur, et metodeverk, vi er en plattform.
Et veldig enkelt eksempel er jo har du utviklet en mobil applikasjon og iOS kommer med en oppdatering og pusher ut den til alle sine ansatte, for alle gjør jo det individuelt selv, så virker jo ikke appen mer. Har du da en plattform som vår, så er du allerede oppdatert ut på alle deviser umiddelbart.
uten noe push eller interaksjon fra sluttbruker. Et eksempel. Dette her svarer ikke bare på dette med tid og ressurser. Verden mangler utviklere, men her kommer dere i andre enden og gjør det enklere.
Definitivt. Det å sette sammen et CRM-system og et ERP-system fra to forskjellige leverandører, for eksempel. Noen ganger vil du ha informasjon fra de to systemene inn i en enkel applikasjon for sluttbruker. Der er det enkelt å integrere informasjonen fra disse to systemene
inn i vår plattform for å bygge den applikasjonen. Men dette høres ikke ut til å være noe særlig god å gå og nyte for de store konsulenthusene, for de lever jo selv mest mulig timer. Ja, men det er der vårt argument, og det har vi opplevd, flere av de store konsulenthusene som ikke vil snakke med oss, fordi det rett og slett går for fort. Men all erfaring tilsier at det kundebedrifter, det offentlige, er villige til å bruke de samme pengene
samme investering i applikasjonene, men nå har de muligheten til å jobbe med innovasjonsapplikasjoner i stedet for å gjøre mer. Og der er også plattformen vår åpen til å ta i bruk AI-teknologi, machine learning, blockchain-teknologi inn i appene, når den teknologien er moden nok til å få bedrifter til å ta i bruk den.
Det der jeg har sett på overpointer, Jan, i hvert fall 30 år, at du skal gjøre mer med samme ressurser og sånt. Ja, visst. Og fokus på forretningsutvikling og ikke på koding. Men det høres ut som at kanskje nå lykkes det da.
Ja. Og til og med i Norge. Ja. Men Andreas, jeg må spørre. Vi må ha noe kompetanse før jeg laster ned etikettet fra dere og begynner å lage sånn timeregistreringssystem hvor Rikard er. Det er jo en umulig oppgave. Den vil jeg se litt mer av dere har løst. Men jeg må jo ha noe kompetanse. Det stemmer. Det er veldig mange... Vi har jo...
Det finnes jo andre løsninger som toucher mye av det samme som vi gjør markedsmessig i verden. Og et begrep som heter citizen developer, hvor det da marketingmessig skal være en forretningsperson som da skal inn og egentlig bare designe opp en applikasjon. Uten noe kompetanse på kode. Uten noe kompetanse på lagsted, det tror ikke vi noe på. Så kodekompetanse, javascript, webutvikling er på en måte et minimum av
litt kompetanse du bør ha da, før du bruker plattformen. Det vi gjør er jo å senke terskelen veldig i forhold til det å muliggjøre utvikling av applikasjoner. Og du kommer raskere i mål? Du kommer mye raskere i mål. Vi anbefaler jo alltid små, iterative prosesser, få applikasjonen rast ut og få tilbakemelding fra et lite sett med sluttbrukere. Så det dere lager nå, det er et verdt det for å få i gang en sånn hockeykurve, sant? Ja.
Det går mye fortere. Så blir det kanskje sannsynligvis brukt like mye penger i allikevel, men man kommer også lenger. Helt riktig. Kan gå løst på det som ellers ville vært i neste budsjett, kanskje. Men hva tenker du er fremtiden til disse store systemene da? Altså Salesforce, Oracle Financials, SAP, alt dette er...
Er dette løsningen at de kommer til å fortsette å eksistere? Hva ser du for deg fremtiden blir? Trenden, hvis du går tilbake ti år, så var trenden at bedrifter kjøpte fra A til Å fra en leverandør. Nå er det mye større aksept for en mer best-of-breed-tankegang. Det er også mye større aksept for...
Fortune 500 topp 10 selskaper og kjøpe programvare fra et bittelitte softwarehus ut fra Oslo. Fordi de ser at det er de små teknologiselskapene, det er ikke nødvendigvis noe dårligere teknologi, og det er der innovasjon ofte skjer. Så best to bleed er trenden.
Men for sluttbruker så er det ikke nødvendigvis det å bruke masse tid på å logge deg inn på 3-4 systemer for å få gjort en prosess, er ikke nødvendigvis mer effektivt. Her roper det helsenorge. Ja, det slår meg også.
Jeg skal gjøre noen av dette på. Bra, takk. Så da, en plattform som kan integrere og koble dette sammen i et brukervennlig brukergrensesnitt på toppen, er jo medisinen da, i forhold til bokstavlige talte. Jeg må spørre, Andreas. Jeg har jo ikke hørt om dette før vi skal lage denne podcasten, det må jeg bare innrømme. Men det høres jo fantastisk ut, og hva dere har fått til ut fra Norge.
Litt om avslutningsvis her. Hva er det vanskeligste med å operere sånn som dere er ut fra Norge, og hva er det beste med å gjøre det? Dere bygger jo et lite selskap som forhåpentligvis blir kjempestort fra lille Norge og ut i verden. Det vanskeligste, og dette er jo noe alle sier, og det gjentar det jo hele tiden,
Hadde bare alle visst det vi vet, så hadde vi kommet veldig langt. Så det er jo salg og marketing som er en tøff jobb. Det man kaller scale-up. Vi hentet kapital i fjor, vi har kapital. Det å bruke penger
på de riktige tingene som gir den beste effekten, er det vi sitter og snakker om og evaluerer hver eneste dag. Ja, du skal jo bruke penger fort nok også hvis du først har fått det. Det er også riktig. Nå har vi fått på plass en god samarbeidspartner der, sånn at vi har en ambisjon om å tjene penger og bygge god forretning. Litt den norske modellen. Og
evaluere og teste ut arenaer som vi satser på i våre store sattesområder. Det er Tyskland og det er USA. Ja, det er Sapland blant annet. Det er Sapelland, det er helt riktig, men nå er det en liten del av det vi går til marked med i dag. Hvordan er det å få tak i folk da, i Norge?
I Norge er det vanskelig, og derfor er vi nå 20 nasjonaliteter i selskapet, og på kontoret i Oslo her i Rosengrenskatte så er vi vel 10, tror jeg. Ja, det er ganske typisk for den bransjen. Det er det. Det er fantastisk å ha et sånt vekstselskap i Oslo sentrum, Rikard. Ja, dette blir moro å følge med på. Ja, det gjør det. Anders Ruljevski, takk for at du kom innom. Så kommer vi nok til å følge opp dette. Takk for at jeg fikk komme.
Teksting av Nicolai Winther