3, 2, 1 Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og i andre enden av headsetet har jeg Odd-Rikard Wallmott. Hei, Jan. Hei, Odd-Rikard. Det er midt i ferien. Har du grillet mye? Ja.
Ja, jeg har faktisk gjort det Det er jo veldig koselig å grille om sommeren Det slår i stekepanna for å si det mildt Det gjør det
Alle gjør det, og vi må jo bare finne ut av dette her, og selv om disse tipsene kan komme litt sent ut i ferien, så tenker jeg at mange har gjort sine feil allerede. Kanskje kan vi få noen tips om hvordan vi kan bli bedre grillere? Jeg har mye å gå på der, tror jeg. Hvis jeg bortsetter det.
Ja, men du er forbi tennveskestadiet, eller? Jeg får jo ha litt tennveske når jeg skal fyre med køl, da. Men her har vi gudass. Vi har fått tak i en kyndig person fra Selveste Weber. Det er jo de som lager de så svære grilldrogene. Du har vel en sånn du og Odd, Rikard? Jeg har et stort drog, ja.
På Tynset faktisk sitter Leif-Tore Lyttebakken i Weber Nordic. Velkommen. Jo, takk. Hei, hei. Du, vi må jo bare høre med deg, Leif-Tore, før vi går videre. Nå er jo sesongen halvveis for oss her i sommeren. Det er ikke sånn at vi bare skal grille om sommeren, det har du jo sikkert mye å mene om. Men bare for å ta det først, hva er de største feilene vi gjør, vi som fyrer opp grillen?
Ja, varme, temperatur og temperatur tror jeg kanskje er de største feilene vi driver med i grilling i Norge. Vi er veldig glad i høy temperatur. Og så er vi veldig glad i å bruke høy temperatur på ting som skal grilles og tilbredes på lav temperatur. Det er vel egentlig det som er. Så jeg tror veldig mange er veldig flinke til å lage ødelegg i godt kjøtt, god fisk og god kylling på grill.
Med for høy temperatur, rett og slett. Det tror jeg. Så enkelt, men så vanskelig da. Hvordan skal vi unngå dette da? Hva er liksom første bud? Nei, altså første bud er å ikke skru grinden på full rulle. Rett og slett. Det er vel egentlig kanskje første bud. Tenke seg litt om. Ikke la seg kanskje stresse av de som er rundt deg som skriker på det. Lag noen ventepølser.
gi det for å stagere den verste sulten, og så bruke heller litt god tid på de gode råvarene som kjøtt og fisk og fugger, rett og slett. Det er rett og slett ikke om å gjøre å bruke mest mulig gass og mest mulig kull, altså. Det kan være litt sånn enøkk her når vi snakker om fossile brennskapet,
Ja, det kan vi være. Og spesielt er det litt morsomt det du snakker om også med kull, for man ser jo ofte det at når man har kjøpt en fem kilos pos med kull, så skal hele den opp i kullgrillen, altså. Og da har du Dantes inferno omtrent der nede som har en temperatur på 500-600 grader, og du flamberer omtrent det beste. Det er bare kull du spiser. Ja.
Ja, men vi må jo likevel spørre da, når det blir mye forkullet kjøtt og fugl, som du sier, Leif Tore. Men hva er liksom det verste? Jeg har jo opplevd at det har vært sånne type fettbrander i gassgriller og sånn. Da er liksom 101 ute, eller? Da er det jo ikke mye som overlever. Nei, ja, nei, altså...
Det er jo temperatur, nå er vi jo på teknisk ukeblad, så det er ganske interessant å snakke om det her, nå kunne vi gå inn på de litt tekniske tingene, men altså høy temperatur forbrenner egentlig alt sammen, det brenner alltid filibiter, det er egentlig så enkelt som det, og kanskje det verste er vel at du tar blåkveite, blåkveite er fiskens entrekå, det er den beste fisken du får.
Og når du har da en grill som har 400 varmegrader, og du legger på den blåkveita, og den blir flambert til noen tørre proteinsøker, så er vel kanskje det noe av... Det er vel en av de beste måtene å legge maten på nesten, altså. Det er det. Men det er...
Fantastisk mye god mat som blir gjødt lagt på norske griller. Men her må vi jo inn på noe som jeg har skjønt er en av dine kjepphester-livetore, nemlig forskjellen på dette med å grille og det med barbecue. Hva må du forklare? En enkel tommelfingerregel når vi snakker om grilling og barbecue er jo det at grilling er noe man ofte produserer under 20 minutter, kan man si.
Og i Norge så er vi veldig opptatt av grilling, og det er grilling av pølser, det er grilling av koteletter, og veldig mye små kjøttstykker, kyllingfilet og lignende. Mens når vi snakker om barbecue, så snakker vi om de store kjøttstykkene, de fuggerne som du lar stå på i to-tre timer, og alt blir mørkt og fantastisk godt.
Og det er jo mange som spør meg også ute og sier at du griller jo hele tiden. Så sier jeg at nei, jeg griller faktisk veldig sjelden. Jeg er mest barbecue-mann. Og det å kunne ta et stort, stort stykke kjøtt som du legger på en smoker og lar det ligge der og kose seg i 12 timer, da snakker vi den ekte barbecue-grillingen, eller i barbecuen da, kan man si sånn. Der, der.
Jeg vet ikke om det var en god forklaring på forskjellene. Ja, men jeg lurer på en ting. Det å grille, det er vel gass bedre, er det ikke det? For det er lettere å regulere temperaturen i gass. Men kan du barbeque på kull? Ja, det kan du gjøre. Alt går jo på teknikk, og vi har jo egentlig...
satt opp en vanskelighetsrekke, kan man si, i forhold til det med grilling og barbecue og alt sammen. Og kull er det mest utfordrende å lykkes på. Men kull gir også kanskje det beste resultatet, sier veldig mange som er opptatt av dette her. Og det er veldig mange som er imot gassgriller og elgriller og pelletsgriller og sier at dette har ikke noe med grilling å gjøre. Det er kull som gjelder. Jeg pleier sammenlignet å si at kull er som en litt gammel italiensk sportspill.
Du må skru et år, men når den først går, så smiler du for å øve til å gjøre. Gass er utrolig lettvint. Gassen fyrer du opp, du har en varm grill i løpet av kort, kort tid, og det er bare å kjøre på og lage store mengder mat. Så har vi også elektriske gridler, hvis vi kan gå litt inn på det, og de elektriske gridlene er ekstremt enkle å bruke. De gir du en beskjed på at du skal ha
180 grader så får du 180 grader, ikke noe mer eller ikke noe mindre. Så de er veldig stabile å bruke. Men får du nok varme på en elgrill da? Ja, de nye elgrillene har blitt fantastisk bra. Det er litt som vi begynte med også, at mye av det man lager skal lages på litt lavere temperaturer. Men trenger man den høye temperaturen til en trikot,
Grilling eller en hamburger lignes, kan du få de godt over 300 grader. Det gjør du. Akkurat. Da har vi vært inne om el og gass og kull, men på kull så har du både briketter og kull. Er det forskjell på hver? Ja, det er store forskjeller på det.
Og der også ser vi at veldig mange plukker med seg en pose med et eller annet, og kaster opp i kullgrillen sin. Og dette er også det mange av de spørsmålene som vi ser vi får veldig mange ganger, så er det jo mange som fyrer med briketter, og så sier de at det blir ikke varmt nok. Og dette er jo måten en brikett fungerer på, er jo at man har en lang brenntid på den, men en lav temperatur. Og det er igjen denne, hva skal man kalle det da? Det gjør det enklere å bruke en kullgrill.
Mens kullet er som en løpsk hest. Der har du en temperatur som stiger ganske kjapt opp. Det blir ekstremt varmt. Og den faller også veldig fort ned i temperatur. Og du har forskjellig størrelse på biter. Det er en utfordring der. Men igjen tilbake med kull. Kull setter den ekte grillsmaken. Det er det som lager det.
Og da må vi jo ta med en svein på det, Leif Tore, dette med pellets, for det er jo enda et drivstoff for deg, spesielt deg, du som er barbecuer. Helt riktig. Og pellets er jo den nye store trenden som vi ser kommer fra USA nå. Og pellets er jo... Jeg pleier egentlig å si at pellets er noe som gjør at enhver griller vil bli en mestekokk, egentlig.
Det er det som er den store forskjellen med pellets, sånn sett. Pelletsen har du full kontroll på temperatur. Den har stort sett app-styringer, du kobler den på wifi, du har full kontroll på den hele veien. Den sier fra når alt er ferdig. Den gir deg oppskrifter underveis.
Men du får også det beste fra kullgrillingen, at du får den ekte grillsmaken og røyksmaken som du ønsker å ha. En pelletsgrill, det er en mer avansert maskin, rett og slett. En blanding av mekanikk og digitalteknologi. Er det en mater som mater inn pelletsen? Ja, det er helt riktig. Du kan si at du antenner pelletsen og den brenner, og så mater man inn pellets fortløpende.
Og det er jo rett og slett i forhold til hvilken temperatur du skal ha. Høyere temperatur, jo mer repellet kjører man på, kan du si, for å få en høyere forbrenning. Og lavere temperatur, jo mindre repellet kjører man på. Vel enkeltprinsipp, det er det. Men Leif Tore, du forteller dette her om både wifi og apper og annet. Det foregår jo faktisk en stor digitalisering av denne grillbransjen. Fortell litt om det. Nei, digitaliseringen foregår veldig mye på at man går...
Den veien at vi ønsker å hjelpe de som skal grille. Ofte er det litt som vi startet med, at man fyller grillen med fem kilo kul å tenne på, og så tror man at man gjorde noe riktig. Vi prøver med å digitalisere grillingen, først og fremst med å hjelpe mennesker å lykkes og lage et godt grillresultat.
Og det kan være alt ifra at du digitaliserer dette her med kjernetemperaturmålinger, varslingssystemer på mobiltelefon som forteller når kjernetemperatur er oppnådd på det du griller. Men også til å ha digitale kokebøker og også ha en kokk i lomma, rett og slett. Og da er vi nede på et nivå der man får informasjon om hvor mye du skal skru på grillen, hvor varm grillen skal være, hvordan du skal salte og pepe eller krydre det du skal legge på,
Fortelle hvor tjukt for eksempel kjøttsyke er, og få deg opp i den tid på hvor lenge dette her skal stå og grille for at det blir ferdig. Du skal få beskjed når du skal snus, du får beskjed når det skal tas av, og hvor lenge det skal ligge og hvile. Så du kan si at du kan også få en step-by-step hjelp nå i markedet til hvordan du skal lykkes med å lage en trikåer eller en fisk eller noe.
En kylling for den saks. Og det er her da det famøse steketermometeret kommer inn i bildet. Ja, det er vel det viktigste hjelpemiddelet du har når du griller, rett og slett. Og det er nå tilgjengelig i alle disse relativt analoge maskinene. Ja, det er det. Vi er jo en av mange leverandører på steketermeter, og det finnes alle mulige slags utførelser og former på de i markedet i dag. Ja, det er det.
Bra, hva kan vi forvente oss av produktutvikling nå fremover da, Leif Tore? Det er jo, jeg var inne på hjemmesiden deres, jeg fant jo en hel haug med produkter, altså det var ikke måte på fra mange, mange titals modeller. Nei, altså det er jo denne digitaliseringen som nå kommer til å bli den mest spennende utviklingen, og mekanisk kan du si at den
om du snakker en kullgrill eller om du snakker en gassgrill, så har de veldig enkle prinsipper. Og det er ikke så fryktelig mange måter du kan lage en gassgrill på eller en kullgrill, sånn sett. Og utformingsmessig så er det nok... Det vil kanskje komme noen designendringer etter hvert, at du ser mer passende ut i forhold til dagens design. Ja.
Men det er nok den digitale plattformen som kommer til å være en stor utvikling av årene som kommer. Så må jeg bare ta med en ting på slutten her. Lavasteinen er borte fra gassgrillen. Ja, ja. Tidligere var det en sånn lag med stein. Lavasteinen er definitivt borte. Det er den.
Og Lavasteinen har jo, skal vi si, det var vel et hjelpemiddel for dårlige gassbrennere, rett og slett. Det var vel det som var. Ok. Alle som savnet Island kunne bare ta seg en titt opp i en gammel gassgrill, så så de landskapet på Island.
Det var lava, lava, lava. Veldig bra. Leif Tore Ryttebakken, takk til deg. Vi får bare håpe at det blir fortsatt gode sommer på deg også. Hva er favorittmåltidet ditt på grillen i sommer? Vi må jo spørre.
Nei, man kan grille det meste. Jeg liker brød, jeg baker på grillen veldig godt. Ellers så er det storfiskkjøtt, det er også noe som jeg liker veldig godt. Som barbecue, vil jeg merke. Veldig bra. Leif Torri tilbake med Bernardikk. Takk skal du ha. Bare hyggelig.