Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TU. Jeg sitter her med Odd-Rikard Holmåts. Hei, Jan. Hei, Odd-Rikard. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg er Odd-Rikard. Er ikke du sjef her, da, Jan? Jo, visst. Ja. Enda så lenge i TU. Men, Odd-Rikard, i dag... Nå er det faktisk et par episoder siden vi har vært innom disse her famøse...
håndfull av favorittområdene dine. Ja. Av de 632 favorittområdene du har. Ja, det kommer stadig nye, vet du. Ja, men nå er vi på et som har vært med. Nå begynner det å bli core value, og det har vært lenge. Da snakker vi flere ti år, Jan. Du har til og med en dato for dette favorittområdet. Ja, dette er akkurat dagen, men det var april 84, Jan. April 84. Og jeg kjøpte et gammelt hus med...
gammel oljefyring, og jeg fant ut at dette har ikke noe fremtidens i seg, så jeg gav ned alt sammen og kjørte flere tonn på søpla. Det var da vinkelslipper løp-løp, skal du skare deg i haka? Da skar jeg nesten av meg hodet, ja. Det er riktig det. Ja, det er ikke noe å le av det, det gikk jo bra heldigvis, men
Men vi har snakket med et annet selskap som har vært i Norge, nemlig Tibber, og da fikk vi litt fyring. Ja, de er på riktig spor. Snakker om strømstyring. Og jeg synes jo det er med...
De tre beina til smarthus. Alarm, velferd og energistyring. Det har vært levert mye på de to første, og veldig lite på det siste. Du begynte på den du, på den siste? Jeg begynte på den siste i 1984, hvor jeg kastet ut det her og gikk over til strømfyring. Og satte selvfølgelig da inn et smart anlegg fra
norsk produsertett faktisk, og det sleit jeg mye med, og det virket jeg vel egentlig aldri. Men det var mye penger ut av vinduet. Og lærte mye på det. Masse penger ut av vinduet, hadde akkurat det samme. Så det er ikke ille. Men nå begynner det å komme løsninger. Nå endelig. Og dette er jo, dette er pengerspart. De andre utgifter, dette er pengerspart. Og vi snakker egentlig om noe så rart som at en norsk aktør har
kommet inn i markedet og lagd nye, moderne panelovner. Og nå med termostater først, og nå med wifi-styring. Og det er viktig, for jeg mener, vi kan snakke blå i trynet med fjernvarm og varmepumper og sånn, men panelovner er...
Det bærer mye av den norske oppvarmingstasen. Ja, vi har funnet ut med 2,5 drøyt millioner husstander og industribyggene. Ja, pluss 500 000 hytter og så videre. Det blir mange titalls millioner panelander som er der ute.
Og nå er det sikkert mange som lurer på hvem vi har med oss som gjest i dag. Det er produktsjef Philip Bryn Haugland i Mil. Velkommen. Tusen takk. Makant introduksjon får du knapt. Nei, jeg synes det var veldig bra. Du synes det var fair? Jeg synes det var helt fair, ja. Men nå må du fortelle hva dere har gjort i Mil. Det vi gjorde i Mil, det begynte i 2012, begynte det.
Da lanserte vi merke Mil, og det var basert på...
om å komme med noe som så bedre ut enn det som var på markedet fra før. Så det var design som var første? Design var det første, ja. Og så var det til en fornuftig pris. Og det gjorde at folk gikk jo nærmest mann av huset når vi kom med en glasspanel i 2012. Den kjøpte du, eller ikke? Jeg gjorde det. Nei, jeg kjøpte flere på hytta. Og
Og det er jo nydelig. Jo, men det hadde ikke noe spesiell funksjonsfadering. Nei, altså det er jo termostatdåner som også kan dødreguleres. Men det er ikke der slaget står, tror jeg. Altså termostat er viktig, det må du ha, ja, dåner. Men å programmere dødreguleringen, det var jo der jeg begynte i 1984. Det er blitt litt lettere, men dog. Ja, altså det var ikke der vi...
Vi gjorde noe annerledes på termostatfronten. Det var mer produktdesign vi gjorde når vi kom. Det tok ganske bra, ja. Men det å lansere en ny panelovnmerke, er ikke det dødstømt?
Nei, tydeligvis ikke da. Men det er jo ikke noe sånn, det er ikke den mest sexy i bransjen, jeg skal ikke påstå det, men vi har gjort den på en måte mye mer tilgjengelig for folk da. Altså folk før pusset de opp, og så hang de opp de gamle ovnene. Ja, og nå har dere liksom gjort det sånn at, nei, dere må få nytt design der også. Ja, altså folk ser jo, og så er det jo...
Mange ser oss venner og familie, og så blir det en word of mouth på merket vårt. Og så er vi veldig aktive på sosiale medier. Folk ser oss veldig mange steder. Vi er tilgjengelige for dem. De vet at det er et alternativ. Og design er jo viktig, men Philip hadde jo ikke sittet her hvis det bare var design du hadde snakket om. Nei, definitivt ikke. Det er jo enda morsommere det dere har gjort nå i to år, skjønner jeg.
Ja, vi lanserte i september 2016 med integrert wifi i ovne. Hva betyr det? Det betyr at du kan styre ovne fra hvor som helst. Og det betyr at all den tiden man ikke er hjemme for eksempel, så kan du senke temperaturen. Og du kan spare penger. Og dette styrer jeg via? Det styrer du via en app.
Ja, det er jo der også Tibber kommer inn og har bygd videre på det. De trenger jo ikke den appen dere har laget, de trenger bare signalene fra ovnen, og så kan de gjøre enda mer avansert strømstyring på toppen av det, men da må du ha
enten i form av en ovn med wifi, eller dere lager også sånne wifi-adapterer. Ja, stemmer. En wifi-socker kaller vi det. Sånn at alle de tittalsmiljonene panelene dere snakket om til å begynne med, de kan styres. Bare ved å kjøpe en kobling, ja. Men, og Rikard, dette foredrer jo også at du har wifi der hvor panelen henger.
Ja, men det er jo ikke mange som ikke har wifi i dag da hjemme. Men jeg tenker på hyttemarkedet. Ja, på hyttemarkedet. Der vet jeg at det kommer en del nye spennende løsninger. På wifi, ja. Ja, det blir spennende i dag.
slutten av året her og neste år. Men Filip, dette er jo et spennende område, ikke minst fordi at det er noe Oddrik Art har fulgt siden april 1984, og dette produktet har du ikke enn Oddrik Art. Nei. Men jeg vet jo at du skal kjøpe det nå etterpå.
Jeg må jo det, for jeg har jo faktisk siden vi snakket om at jeg var på en presentasjon med Tiber, så har jeg jo faktisk byttet til Tiber da. Nettopp? Dette har jeg gått og ønsket meg i så mange år, og så kommer det noen og lager det, og det var jo helt fantastisk. Jeg ble jo nesten på gråten. Ja, det var like for å ha bløtekake her. Ja.
Men Filip, hvordan har denne lanseringen gått da? Er det omfavnelse av app-styrte WiFi-ovner? Ja, altså siden vi lanserte for to år siden, så har det jo skjedd veldig, veldig mye. Vi har jo nå nesten 50 000 oppkoblete enheter som styres, så det er ganske mye sett i norsk malte.
Også har det jo skjedd mye med integrasjonen, den med Tibby som vi har gjort, de tar på en måte varmestyringen et steg videre, og så er det jo alle andre systemer, Google Home og det er åpne API'er og det er en
En hel jungel av ting man kan gjøre. Så nå har etter mange ti år med kjedelige panelovner som fikk nytt design, nå har det virkelig kommet til en teknologiutvikling. Nettopp. På styringen av det. Og det er ikke artett, det må være musikk i dine ører. Ja, altså i motsettning til varmepompet, så kan jo ikke en panelovn spare på samme måten, men du kan i hvert fall skru ned når du ikke trenger den. Ja, for det er jo det som er greia. Her er kjernepoenget, altså i
I norske boliger så bruker vi kanskje 60-70% av strømmen til varme. Ja, og det er mye bortkastet energi. Og det å spare, hvis du er ute på dagtid og sånn, så kan du spare kanskje 20-25% av dette, Philip? Ja, det kan du nok. Men så er det jo, bare tenk de situasjonene hvor du skal på ferie da.
Skrur du ned varmeovnen din hvis du må stille temperaturen? Går rundt på hver enkelt. Skal du gjøre det, og da komme hjem til et iskaldt hus? Eller bare lar du det stå? Jeg tror veldig mange bare lar det stå. Mens med wifi kan du sette på dato når du kommer tilbake, så skjer alt automatisk. Det der er jo...
Det der kommer til å spare mye strøm altså. Jeg tror NOA bør ta en ordentlig titt på de her nye mulighetene som kommer. Det er jo poenget. NOA gir jo støtte til dette. Ja, de gjør jo for så vidt det. På wifi-sokket der er det hele på en måte kjøpsummen. Du må kjøpe tre da.
Som er på en måte Enovas kriterie for å få støtte. Hva koster tre stykker da? Det er 349 ganger tre. Og da kan du styre tre panelovner? Ja, gamle. Men hvis du kjøper med integrert wifi, så tar det ikke prisen på panelovnen. Da har de satt en pris på selve funksjonen med wifi, og det er 200. Så du får mindre støtte med å kjøpe integrert wifi i panelovnen enn den strømmen.
Jo, men vi kan jo ikke synes så synd på dere med det salget dere har hatt likevel. Nei, jeg tenker ikke på oss, for dette har jo mer med brukerne å gjøre. Jeg tenker mer på den nasjonale strategien for å få ned energiforbruket. Vi vet jo at energiforbruk til boliger er en formidabel post.
60-70% varme som går til varme i boliger og bygg. Dette er en mulighet for å få den forbruket ganske dramatisk. Da må vi jo nevne at de som kommer inn her får gjerne litt held i omtale.
Vi inviterer jo folk som har noen bidrag med det. Fordi, Filip, en ting er jo å ha gjort det stort i Norge og i Norden, men dere er jo også ute i USA og Asia og til og med startet opp i Kina. Kan du fortelle litt om hvorfor det er? Hvordan har dere klart å få suksess der ute? Nei, altså vi satt jo, vi solgte jo godt fra dag 1 i Norden. Og så synes vi at dette må da folk like andre steder.
Så vi dro på IFA mest i Berlin. Åh, det er jo en av Odd-Ikarts favoritttidspunkt. Ja, det var det i år, ja. Jeg tenkte faktisk at jeg skulle besøke det, men jeg kom av det sånn. Vi har jo hatt Stein der i fire år, tror jeg det er. Tre, fire år. Så da har vi fått samarbeidspartene i mange ulike land. Vi selger i USA og Kanada. Vårt største eksportmarked er jo Sør-Korea.
Og så begynte vi da akkurat i Kina på noe som heter JD.com, som er den største på online-premiumprodukter i Kina. Akkurat. Er du redd nå for noe sånt der handelskrig?
Nei, men vi har nok merket det i USA, det kom en tariff plutselig flyvende. Og det gjorde det? Ja, det gjorde det. Men dette er jo veldig spennende, jeg synes jo det som er spesielt med denne historien, også fra sånn næringsutviklingsperspektiv, er jo at selve selskapet ble jo startet i 92'a, hvor det drev mye med
og under og annet innenfor elektrobransjen og kjente kjeden og dette her. Men så har dere på et vis restartet hele selskapet da, og gjort en ordentlig omlegging. Ja, du kan godt si det. Det ble ganske mye forandret. Jeg kom inn i 2010, og i 2012 lanserte vi Mill. Men det var mest av alt at jeg kom med helt ferske øynene.
Jeg så noe kanskje ikke de i bransjen så. Ting måtte bli litt annerledes. Men det er jo først de siste årene at jeg visste at dere var norske. Jeg har alltid trodde dere var engelske. Ja, det er mange som tror det. Det er kanskje et greit navn å ha hvis du skal til USA. Ja, det var en tanke når vi bestemte oss for navn. Det må være enkelt, kort.
og sies på veldig mange språk. Du synes det var rart at det var en engelsk panelovn? Ja, jeg stusset litt på det. Dette er jo Norwegian values. Så var det jo norska likevel. Vi får gå inn for landing for denne gang igjen. Men Philip, hva...
Nå har du jo restartet og restrukturert en tradisjonell og gammel bransje som har vært i mange ti år. Hva kommer til å skje nå da, de neste to til fem årene?
Nei, fokuset vårt kommer alltid nok til å ligge på design, men også teknologi med det vi har kommet med. Så det blir helt sikkert nye design på ulike produkter, men så blir det også integrasjoner med alle de andre smarthusplattformene. Det er mange som har valgt det for lenge siden.
Og da gjelder det å legge til rette for at de kan bruke fortsatt de samme systemene sine, men kan da styre bilovnene i tillegg med alt mulig annet. Men at man er på wifi, så har man jo lagt et kommunikasjonsgrunnlag.
Ja, systemet er jo sånn at du kan bruke det fra vår som helst, og så lenge vi driver nå med åpent app i og utvikler det, da er veien åpen for at du kan bruke det fra de som integrerer med oss. Og Rikard, tenk deg hvor mange systemer og teknologier du har vært alt for tidlig ut med å kjøpe?
Ja, men hva er det du er riktig om, Jan? Det er ikke sikkert at jeg sitter her i dag hvis ikke både jeg og du har kastet bort masse penger og tid på... Ja, nå tenkte jeg vi kunne snakke om deg, da. Men dette har jo nå kommet over en sånn, i en ny fase, at dette er jo faktisk nå penger på gata, å plukke penger. Fordi du kan altså spare kanskje da...
10-20% av totale strømforbruket ditt ved å senke temperaturer når du ikke er der. Ja, avhengig av hvilket bruksscenario. Om du bor i en helhet eller et gammelt hus, så er det... Og som bor i et gammelt hus, så har du veldig mye å spare. Det er klart det. Philip Bryn Haugland, vi får bare ønske deg lykke til videre. Vi skal ikke se bort så at du må komme innom igjen og fortelle når du har nye produkter på gang. Ja, tusen takk. Lykke til.